Спасение или бяла смърт: България – кошмарът на мигранта

Семейството на Трифа е оцеляло в Ербил, но в България ги застига трагедия
Обновена: 30 авг 2017 09:07 | 30 авг 2017 09:07,
278

Трифа вече е във Великобритания Снимка: Jodi Hilton, DW

Когато потегля на опасното си пътешествие от Ирак към ЕС в търсене на убежище, 30-годишната Трифа Кадър Седийк едва ли е предполагала, че пътуването ще струва живота на трима от най-близките ѝ хора. Нейните съпруг, брат и снаха умират от измръзване в близост до българо-турската граница.

Семейството на Трифа Кадър идва от Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан - град, където напоследък бяха извършени редица самоубийствени атентати. Независимо от това, в сравнение с други части на Ирак, Ербил е относително сигурна зона.

Съпругът на Трифа Наджад и брат ѝ Ребуар работели като журналисти за иракския вестник Хаулати и станали обект на правителствени репресии, разказва тя. Преди две години вестникът бил закрит.

Бялата смърт

Първоначално пътуването не изглеждало рисковано. Майката на Трифа уговорила сделка с трафиканти в Ербил. Те трябвало да отведат 11-те души от двете семейства от Турция в Германия срещу общо 90 000 щатски долара.

Според експерти, в подобни случаи обикновено правилото е, че дял от парите се дължат, когато се достигне определена страна.

На 6 февруари 2016 г. Трифа и семейството ѝ (съпруг, брат, снаха и общо седемте им деца) се придвижвали в група от общо 21 души. Планът бил да достигнат ЕС, като влязат от Турция в България. Но българската гранична полиция ги спряла. Конфискували част от вещите им, натоварили ги на превозни средства и ги закарали до граничния град Малко Търново, разказва Трифа. Там им наредили да се връщат в Турция – и ги изоставили. Заради студа, съпругът на Трифа Наджад и брат ѝ Ребуар решават да се отделят от групата, за да потърсят помощ. Тогава Трифа ги видяла за последен път, разказва тя пред "Deutsche Welle".

Измръзналите тела на двамата мъже по-късно били открити на турска територия. 30-годишната снаха на Трифа Салва и 14-годишната Ниджа Камаран Ахмед (от друго семейство) също измръзват до смърт, но в България. И двете са починали от измръзване, отговори прокуратурата на запитване на "Дойче веле".

Без прошка

"Всичко, което се случи, беше заради българската гранична полиция," спомня си Трифа. "Взеха парите ни, пребиха ни, убиха ни", разказва емоционално вдовицата. Полицаите дори взели дрехите на децата от чантите, добавя тя.

Година и половина по-късно още не е ясно какви действия по въпроса извършват българските власти. В ход е официално разследване. Запитана дали някога би могла да прости на хората, които са ги изоставили в снега, Трифа гневно отговаря: "Не, никога, докато съм жива. Никога. Никога няма да забравя това."

Независимо от жертвите и въпреки, че пътуването се оказало доста по-различно от обещаното, трафикантите не се посвенили да се обадят, за да си поискат лептата. "Казах, няма да ви плащам нищо. Вие убихте трима души", разказва Арам Фараж, братът на Трифа. След трагедията той се преместил от Великобритания в България, за да се грижи за роднините си.

Единствените пари, които семейството дало на трафикантите, са 700 щатски долара - такса, за да си приберат 6-годишния Ауланд, който пътувал с трафикантите. Те го откарали на 250 км от София до центъра за бежанци в Харманли, за да се събере с Трифа и останалите. Дълго време крили от момчето, че е загубило както майка си Салва, така и баща си Ребуар.

Днес Трифа и оцелелите ѝ близки живеят в Суонзи, Уелс. Те имат това право като роднини на брат ѝ Арам, който е британски гражданин. С решение на британски съд от началото на юни 2017 им е предоставен бежански статут. Четиримата пълни сираци на Ребуар получили закрила без проблем, но Трифа и трите ѝ деца допреди няколко месеца живели в страх от екстрадиране. Процесът успял да мобилизира силна обществена подкрепа на различни общности във втория по големина град на Уелс. Дори местният футболен клуб АФК Суонзи Сити подкрепил вдовицата и поел разноските по делото.

Разследването

Каква е реакцията на българските институции повече от година и половина след трагедията? Прокуратурата е образувала две досъдебни производства за смъртта на двете млади жени, открити на българска територия, съобщиха официални лица от София в отговор на запитване на ДВ. МВР отказа какъвто и да е коментар или информация за случая. Нямаше и отговор дали е установена и наградена другата група служители на гранична полиция, която спасява оцелелите мигранти.

От тази втора група е граничен полицай, показващ другото лице на България. Този мъж, казва Трифа, откри нас, останалите, и ни спаси от бяла смърт. "Той се обади на някого и тогава пристигнаха още две полицейски коли", спомня си тя. "Аз целувах ръцете и краката му и го молех: не ни оставяй, умолявам те."

Жената твърди, че си спомня ясно лицето му и е почти сигурна, че първото му име е Иван. В следващите дни той я посещавал в болницата, носил ѝ е храна и други неща.     

Към момента маршрутът на бежанците през България се смята за почти затворен. Всяка година България връща десетки хиляди мигранти обратно в Турция с аргумента, че защитава границата на ЕС. Международни правозащитни организации като Амнести Интернешънъл и Хюмън Райтс Уоч са документирали случаи, при които полицията нарушава процедурите при опазването на границата. Много кандидати за политическо убежище разказват истории за това как са ги били, взимали са им парите и телефоните, а понякога дори дрехите и обувките. Наскоро трима афганистанци и петима сирийци разказаха в турския град Къркарели, че българските власти са ги били и ограбили.

"Шокът от трагедията промени характера на сестра ми", споделя Арам, който вече се е завърнал в Суонзи. Във Великобритания на Трифа е поставена диагнозата "посттравматично стресово разстройство".

"Още не мога да забравя и не мога да спя добре", споделя Трифа. "През нощта все още сънувам съпруга ми, брат ми и снаха ми. Искат ми одеяло, за да се завият. Студено им е".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
5
 
46
 
! Отговори
Дзивко преди 6 години
Само човек дето е висял в студа 5-6 часа мокър и се е крил от вяръра в канафка знае какво им е на граничарите, ние едно време чат пат биехме заловените, но никога не ги крвдяхме и на жени на посягахме, а ги биехме за да не се връщат пак при нас, защото след разпит ги пускаха, дали е истина всичко не знам, но знам как се пази държава. Уважавайте граничарите, те са последните загинали войници на наша територия през 50те години в боеве с дивесантски групи от Гърция и Турция
141
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Промъкват се потайно като крадци през територията на суверенна държава и очакват посрещане с рози? Имат късмет, че не са били застреляни на място - така се е процедирало преди време и с право. Германия премахна границите си, покани всички и всички виждаме резултата. Никой не иска същото.
140
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Още не мога да забравя и не мога да спя добре", споделя Трифа.връщай се в Ербил и ще се оправиш
139
10
 
18
 
! Отговори
СС преди 6 години
Динко и Перата от какво забогатяха? Обират "бежанци" наред, а те си мислят, че това са български полицаи. :)
138
6
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не и вярвам!
137
4
 
43
 
! Отговори
кот бегемот преди 6 години
А защо са ползвали услугите на трафиканти, за да преминават граници?! Ако са били нормални пътници и нормално са преминавали през КПП-та, всичко това нямаше да им се случи. А най-добре с тези пари да бяха си хванали самолет до Германия. Сега никой не им е виновен.
136
5
 
36
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
Браво граничари !
135
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко, което се случило, било по вина на българската полиция... Да, ама не! Всичко, което с е случило, е заради опита ви да преминете нелегално в чужда държава! Дали изобщо сте срещали полицията или просто трафиканта ви е зарязал някъде, не е ясно. Но вината си е изцяло ваша!!
134
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последната снимка да не от филма "Борат"?
133
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма пари, няма условия за живот, а гледат 7 деца. Европейските държави вместо да стимулират възпроизводството на собствените си граждани, те всяка година отделят милярди от БВП-то си за подобни "бежанци". Народите на Европа са се трудили за изграждането и свободата си, не е можело да се мине дори от Източна в Западна Германия, а сега разни психопати като Меркел ни подменят цивилизационния състав и ни превръщат в Близък Изток с атентати и т.н. Май е трябвало още малко да поостанат в гората тези
132
2
 
28
 
! Отговори
Константин преди 6 години
И Българите трябва да се обединят и тогава може нещата да се оправят. И никой не е длъжен да отглежда другия, на всеки се случва да остане без работа или да има проблеми, ама не по десетки години на помощи. Някаква помощ до някакво време и после да си търсят препитанието, това се отнася и за нашите ромове. А не на по 13 да започнат да ми раждат.
131
3
 
50
 
! Отговори
БХК преди 6 години
Границата не се ли преминава през гранично-контролни пунктове?Останалото е нарушаване границата на съответната държава.
130
4
 
40
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Като им е толкова зле да си седят дОма.
129
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои хора обичат да правят мръсотии и когато ги застигне възмездие питат - ама защо аз ?
128
2
 
51
 
! Отговори
Константин преди 6 години
Мисля си нашите деди са се прибирали от света за да се бият и умрат за България и по-добро бъдеще при избухването на войни, а тези здрави и прави мъже само бягат и то към Европа, защо не бягат към държави с подобен бит и култура. Има си официални закони за имиграцията и те трябва да се спазват. И дали това което говори жената е истина, трябва да бъде доказано. И аз мога да кажа, че са ми взети пари от някого и това истина ли ще е. НПО трябва да се ограничат, не може да бъдат над държавата.
127
16
 
9
 
! Отговори
Lan преди 6 години
145, няма закон, който да забранява развяването на знамето на ИДИЛ. Този акт се счита само като доказателство за разпространяване на териристична идеология, нищо друго! Сам по себе си той не е наказуем! Точно както и развяването на знамето на Донецк.
126
0
 
16
 
! Отговори
До Lan преди 6 години
По този закон по който се санкционират и преследват и терористите от непризнатата Ислямска Държава, нарчана накратко: ИД, ИДИЛ и так далее ....
125
12
 
19
 
! Отговори
Lan преди 6 години
До ЧокоЗащото се гледа буквата на закона, а той предвижда, че когато човекът е в непосредствена опасност за живота си - може да пресече границата и незаконно! Тази поправка е направена, за случаи когато непосредствено зад гърба ти се стреля, или има свлачище/наводнени, или пък те гони диво прасе, или др. и единственият ти изход е пресичане на границата. НО се използва много удобно в момента от "бежанците", достатъчно е да кажат "чувствахме се застрашени в Турция" и край - заобикалят закона!
124
14
 
11
 
! Отговори
Lan преди 6 години
До БГ-Гражданин,по кой закон е забранено да се развява знаме на непризната държава от граждани? Тук може да се говори само за етичност и според мен не е редно навръх честванията и точно на Шипка да се развява знаме, различно от знамената на държавите, от които по онова време хората са си оставили костите там за нашата свобода. Даже смятам за пропуск на държавата ни, че това не се прави, а се развява само Самарското знаме! Та може да не е етично, но не е незаконно!
123
15
 
19
 
! Отговори
БГ-Гражданин преди 6 години
Прав е Насо, законът има много лица .... То ако трябва да спазваме закона, трябваше да вкараме в кауша едни елементи, които на Шипка си позволиха да развеят знамето, на една незаконна терористична организация наричаща себе си "Донецка репулика". Ораганизация за която раССията търпи санкции и контрасанкции, и която официално не е призната от Държавата ни, както и от целия цивилизован свят .... !!!