Съдбата на новодошлите: Трънливият път на интеграцията в Германия

Семейство Абу Рашид пристига преди другите мигранти, но и за тях не е било лесно
1 сеп 2017 22:00,
115
Съдбата на новодошлите: Трънливият път на интеграцията в Германия
Снимка: Maria Feck, "The Guardian"

Руа Абу Рашид пристига в Германия след седмици път, включително почти смъртоносен инцидент с лодка в Средиземно море.

23-годишната жена е имала палто, но само защото млад мъж в Италия свалил дрехата от гърба си и я дал на майката на младата жена.

"Аз, мама и брат ми се редувахме кой да го носи. В продължение на седмици то беше единственото палто, което имахме", разказва Руа пред "Guardian".

Когато пристигнала в Германия не знаела немски. Дори не знаела къде е Германия на картата. Тя пристига през 2013 г., а до края на 2015 г., когато Ангела Меркел обяви, че страната е отворена за сирийските бежанци, осем члена на семейство Абу Рашид са били в страната, проверявайки дали обещанието на Меркел ще е истина.

Руа може да стане образец за интеграция. Четири години след пристигането си говори немски език перфектно и скоро ще учи в университет. Не отрича, че родната й Сирия й липсва, но е инвестирала прекалено много в живота си в Германия, за да се завърне.

"Понякога трябва да си поема дълбоко дъх, когато си мисля за всичко случило се в последните няколко години", казва Руя в новият си град - Люнебург, Северна Германия.

"Когато напуснах Сирия бях на 18 г. и дете. Сега се чувствам сякаш съм на 35 години", казва тя. Вече кара колело и се разхожда из Люнебург и се оправя в бюрократичния ад на Германия сякаш това е правила цял живот.

Не всичко е минало толкова гладко обаче. Когато Руа пристига през 2013 г. културата на отворени врати не е била толкова застъпена, колкото става две години по-късно. Посрещнали ги две жени, които трябвало да им помогнат да намерят дрехи сред дарения в местна църква. Двете жени обаче просто вдигнали рамене и настояли, че нямат нещо, което да стане на семейство Абу Рашид.

Руа носела сандали в продължение на седмици, въпреки минусовите температури. Мразела каймата и яйцата, с които се хранела, отслабнала от мъка.

"Мислех си, че Германия е ефикасна страна. Наречете ме наивна, ако искате, но си мислех, че е перфектното място. Мъничките къщи ми напомняха на картинките от приказки. Знам, че е детинско да го кажа, но мислех, че автобус ще ни посрещне, ще бъдем поети от помагачи и ще ни дадат място, на което да живеем и ще научим езика веднага".

Не се е случило точно така. Когато разбрала, че ще учи немски език помръкнала. Когато започнала да го учи на по-високо ниво единствената опция била в Хамбург - на 35 километра от новият дом на семейството й. Излизала от къщата в 6 сутринта, пътувала, спяла, хранела се и пишела домашните си във влака.

За семейството й било по-трудно. Умар, баща й, е бил принуден да се откаже от фермата си край Дамаск, която била милитаризирана заради близостта си до летище. Липсвали му маслиновите дръвчета, кравите. Сега той прекарва дните си помагайки в имота на Манфред Машман, който е на 85 г. и се затруднява с грижите.

Манфред е скептик за политиката на Меркел и не е очарован от факта, че Умар не говори немски. Но мъжете се сближават покрай страстта си към пчелите, за които се грижат.

Но Умар все пак настоява, че медът, който произвеждат пчелите, не е същият като евкалиптовият мед от Сирия.

Майката на Руа, Нусайба, има доста повече напредък с немския от мъжа си, но се концетрира в грижите над 15-годишната Сана и поддържането на апартамента им. Често мисли за родителите си, които са на 96 и 86 г. и са останали в Дамаск. Сега си комуникират чрез... WhatsApp.

Руа се надява германците да променят мнението си за сирийците. С изключение на Тукай, 26-годишната й сестра, която скоро ще роди второто си дете, всичките братя и сестри Абу Рашид скоро ще започнат работа.

18-годишната Гхена ще работи със зъболекар и се надява да стане медицинска сестра. 21-годишният Мохамед пък ще работи с дентален техник. Досега той прекарвал времето си в Германия основно във фитнеса и на футболното игрище. Било му трудно да се адаптира.

"Да си млад тук е толкова различно - те пият алкохол. В Сирия е нормално да си уседнал със семейство на 23-години, а тук е нормално да учиш", казва той.

Най-възрастният брат на Руа е 29-годишният Хатам. Той има съпруга и син, а скоро ще работи като автомобилен механик към "Volkswagen".

Руа е благодарна на Германия: "В крайна сметка, те ни приеха". Смята, че тук има по-голяма вероятност да реализира мечтата си да води самостоятелен живот, отколкото в Сирия.

А наскоро майка й дошла при нея със сълзи на очи.

"Беше намерила палтото, което имахме, когато пристигнахме. Тя плачеше и ми каза: "Никога не бива да го изхвърляш!". Отначало не разбирах защо, но после осъзнах, че за нея то значи всичко, през което сме минали и й напомня за безпомощността да ни защити", казва Руа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали ще станат християни, като се интегрират?
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ау, дайте ми една кърпичка да си изтрия сълзите, плаче ми се като чета такива глупости !
95
1
 
2
 
! Отговори
Голяма си работа преди 6 години
До Истинският Ханс женен бил за германка, и с това си се реализирал :)Докъде мое да се простре глупостта човешка се чудяА сега нека ти кажа - в България не са малко хората, които печелят колкото обикновен германец, че и повече - и познай - живеят по-добре ... така че нека не превъзнасяме велика Германия, прекрасно място, но със своите недостатъци.
94
0
 
1
 
! Отговори
Dinosaurus преди 6 години
До BurzumНа теб разцепиха ли ти .... в някоя наргиле-пушалня, ..... над.човеко?
93
2
 
14
 
! Отговори
7 преди 6 години
Разплаках се!ХОРА,ПРОМИВАТ НИ МОЗЪЦИТЕ ОТВСЯКЪДЕ!ВИЖТЕ НОВИЯ КАТАЛОГ НА ЛИДЪЛ-НЯМА КРЪСТОВЕ НА ЦЪРКВИТИ,В ТОЗИ НА ИКЕА АРАБИТЕ ,*** И АЗИАТЦИТЕ СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ШВЕДИТЕ! ГОРКО НИ!!!!!!
92
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая статия ме кара да се отвратя от това, което ни чака. Исляма пъпли кат *** в християнска Европа.
91
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая статия ме кара да се отвратя от това, което ни чака. Исляма пъпли кат *** в християнска Европа.
90
2
 
15
 
! Отговори
До "истинският преди 6 години
Според теб ние сме "долни българчета" (ти явно не си българче), "тотални аутсайдери, лузъри, ***", които трябва да "пукнат от яд", щото си в Германия и имаш петгодишен "Мерцедес"?!Леко, ше се задавиш от злобната пяна, дето си пуснал, истински ***!
89
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разберете едно нещо - ТОВА НЕ СА "МИГРАНТИ",А ОРЪЖИЕТО НА ГЛОБАЛИСТИТЕ(БОГОИЗБРАНИЯ НАРОД"),СРЕЩУ ГОИТЕ(ВСИЧКИ НЕЕВРЕИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО,САМОТО ОРЪЖИЕ)!!!Ето защо това оръжие е добре подготвено във всяко едно отношение за придвижване до държави(за които не знаят къде се намират) и КЪДЕТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ГИ ПОСРЕЩНАТ С МЕД И МАСЛО,ЗА ДА ЛЕЖАТ,ЯДАТ И СЕ РАЗМНОЖАВАТ,КАТО ПЛЕВЕЛ,ПРЕДНАЗНАЧЕН ДА ЗАДУШИ ИЗХРАНВАЩОТО ГО КУЛТУРНО РАСТЕНИЕ!А след това плевелът ще загине,защото няма кой да го храни!
88
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До#80: Лъжеш се и лъжата ти е добре планирана!Меркел не е от полски произход,а от евреиски,обстоятелство,ковто би трябвало да ти говори достатъчно добре,ЧЕ ТЯ НЕ ГРЕШИ,А ПРОСТО ИЗПЪЛНЯВА ДОБРЕ ПЛАНИРАНИТЕ УКАЗАНИЯ НА СВОИТЕ ГОСПОДАРИ!!!Това е грешката на мнозинството коментиращи,мислейки си ,че тя "греши"!Няма никаква грешка,а добре изпълняван план и е добре евростадото да проумее това!Меркел не предава нито Германия,нито "Европа",просто,защото тя принадежи на "божия народ" !Разберете го!
87
0
 
3
 
! Отговори
26г преди 6 години
... вижда се, че навсякъде по Света има развити райони и ...гета. Та и така ще в Германия, Франция.. та дори и в България. Лошото е друго - че нашите медии ни заливат и занимават съзнанията ни с отрицателни мисли. Така ли не се случи нищо положително в България от 90-та насам?! Решението е ясно за мен, не се четат новинарски сайтове като този и не се гледа телевизия.
86
8
 
8
 
! Отговори
26 г преди 6 години
Седнали сме да се вайкаме за Западна Европа. Аз съм обеден, че всичко е добре премислено! Свежа работна ръка. Така направиха първо с Източна Европа. Дори и тези на соц. помощи са ги предвидили. И атентатите и исляма. Не може да ме обеди никой, че група ниско образовани хора и то предимно младежи, ще организират атентати в страни с добре развита организация във всички сфери без знанието и допускането от "властите". Всичко е добре премислено и организирано.
85
2
 
23
 
! Отговори
БХК преди 6 години
За да се избегне стреса сред бежанците и предвид по-лесната им интеграция е нужно немците да учат арабски като задължителен език в училище, за да могат да помагат на изстрадалите си арабски братя, като не ги карат да учат немски.
84
1
 
40
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Като не им харесва Германия, защо не бягат в Катар, Бахрейн, Кувейт, ОАЕ, все богати държави, където няма война и са си свои.
83
0
 
12
 
! Отговори
от Ботуша преди 6 години
До @абсолютно прав си, само в едно грешиш. Има дни, когато от морето долу влизат по 4000-5000 тарам*буки.
82
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От всички пристигнали от 2013 до сега явно тези са най интегрираните. Евентуално щели скоро да започнат работа. Браво дойчовци , интеграцията работи. Има още един милиард , чакащ да се пресели в Германия за интеграция. Само за справка, немското племе вандали се е преселило в северна африка , явно всички африканци са немци и това е бъдещето на дойчовците. Еврейското отмъщение в действие. Фараоните вдигнаха ръка срещу евреите , къде са сега те ? Къде ще са и дойчовците след 1000 г ?Само в учебнице
81
4
 
17
 
! Отговори
До ханс от габрово преди 6 години
Аз живея в Бг , карам мерцедес 2011 , но го извадих от магазина , освен мен и жена ми друг не го е карал , умирай от яд . Само защото събирам пари за къща , поне 300 кв на морето , не съм си взел мерцедес 2017 , умирай от яд нещастнико. България е била държава и ще бъде , генът ни е здрав, *** има навсякъде , умирай от яд.
80
2
 
68
 
! Отговори
@ преди 6 години
Знаем ги тези интегрирани, всяка година ги гледам 4то, 5то поколение интегрирани турци да прекосяват България за Байряма. Същите като тези на снимката, увити с чаршафи и шалвари интегрирани германци.Меркел е престъпник, тя и подобните и убиха християнска Европа.Всеки ден през Гърция и Италия влизат средно 1000 тарамб*ки като тези. Минах през Италия наскоро. Грозна история, пълно с араби и ***, имаш чувството че си в Мароко или Занзибар, не Европа.Никой от тези индивиди не работи. Никой.
79
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаели къде е Германия но спонсорите им от Саудитска Арабия за нашествие в Европа им казали че там ще живеят безплатно на гърба на европейския данъкоплатец и те хукнали.Меркел няма да е вечна,политиката се мени.Мястото на такива като тези не е в европейските държави.Чака ги път обратно-пеша.
78
0
 
12
 
! Отговори
Бат Минко преди 6 години
До Истинският ХансИ кат се събудиш шефа сърдито те закарва на гарата да просиш.Айде смени дилъра