Студената война и илюзията на Съединените щати – за победа

Триумфализмът на Съединените щати дойде в две версии
327
Студената война и илюзията на Съединените щати – за победа
Джордж Буш и Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

Студената война като система от държави приключи през един студен сив декемврийски ден в Москва през 1991 г., когато Михаил Горбачов сложи край на Съветския съюз. Самият комунизъм, в своята марксистко-ленинистка форма, спря да съществува като практически идеал за организирането на обществото, пише Од Арне Вестад, професор по американско-руските отношения в Harvard, за New York Times.

Студената война като идеологическа борба обаче изчезна само отчасти. От американска гледна точка нещата не се промениха особено този ден. Студената война приключи и САЩ я бяха спечелили. Но повечето американци все още вярваха, че могат да бъдат в безопасност само ако светът изглежда повече като собствената им страна и ако правителствата по света се подчинят на волята на САЩ.

Идеите и допусканията, натрупвани в продължение на поколения, останаха. Вместо по-ограничена и постижима американска външна политика повечето политици и от двете партии вярваха, че САЩ могат, при минимални разходи и риск, да действат според собствените си желания.

Триумфализмът на САЩ след Студената война дойде в две версии. Първата бе на Клинтън, който популяризираше програма за просперитет чрез пазарни ценности в глобален мащаб. Липсата на цел в международните отношения бе поразителна, но местните политически инстинкти бяха по-скоро правилни: американците се бяха уморили от външни намеси и искаха да се наслаждават на „мирния дивидент“. В резултат 90-те се оказаха изгубената възможност за международно сътрудничество, особено в битката с болести, бедност и неравенство.

Втората бе версията на Джордж Буш Младши, който се фокусира върху надмощието. А междувременно, разбира се, се случи 11 септември. Възможно е версията на Буш никога да не се бе случила, ако не бяха терористичните атаки в Ню Йорк или Вашингтон, извършени от ислямистки фанатици (фракция, всъщност родена от американски алианс през Студената война).

Опитът от Студената война очевидно предопредели отговора на САЩ към тези зверства. Администрацията на Буш избра този момент на безпрецедентна глобална хегемония, за да окупира Афганистан и Ирак. Тези действия нямаха смисъл от стратегическа гледна точка, създавайки колонии през 21 век под управлението на Велика сила, която нямаше интерес към колониално управление.

Но САЩ не действаха стратегически, а защото народът разбираемо бе вбесен и уплашен. И действаха защото можеха. Версията на Буш бе управлявана от съветници, които се фокусираха върху проекцията на мощта, териториалния контрол и смяната на режима

Затова и епохата след Студената война не бе отклонение, а продължение и потвърждение на абсолютната историческа цел на САЩ. Постепенно обаче те станаха все по-малко способни да си позволят глобално надмощие.

С новия век основната цел на САЩ трябваше да е да привлече другите страни към международните норми и върховенството на закона, особено след като собствената им власт отслабваше, пише Вестад. Вместо това САЩ направиха това, което западащите суперсили често правят: ангажираха се в безполезни, ненужни войни, далеч от границите им, в които краткосрочната сигурност се бъркаше с дългосрочни стратегически цели. Вследствие САЩ са по-малко подготвени, отколкото можеха, да се справят с големите предизвикателства на бъдещето: възхода на Китай и Индия, изместването на икономическата мощ от Изток на Запад и системните предизвикателства като климатичните промени и епидемиите.

Продължението на материала четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: Студена войнаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
0
 
! Отговори
usa = на джудже преди 5 години
РУСИЯ ФОРЕВЪР !!!!РУСИЯ НИЕ ТЕ ОБИЧАМЕ !!!! РУСИЯ ТИ СИ НАША ПЛЪТ И КРЪВ !!!!
219
0
 
1
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
!! септември не се случи. Той е провокиран от САЩ, холивудско политическо театро, раизграно в безпътицата на САЩ да намерят враг. САЩ от ПСВ до сега печелят само от войни, които не се водят на тяхна територия. Техния народ не знае страдания и разрушения. Да внимават за следващата голяма война. 90-те години на миналия век бяха най-хубавите години. От 2001 година политиката на САЩ е просто просташка, недалновидна и нейното начало постави нисшия духом Буш - син! После извратеняка Клинтън.
218
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоУолстреет може да е в Америка но цялото производство е в азия !!!!без Уолстрит светът може да се върти но без фабриките и заводите ...трудно !това е болежката на Британците и Американците
217
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краха на комунистическия модел принуди Горбачов да се откаже от удушващата хватка на Империята на злото за страните от източния блок, за което може да му се направи паметник и за благодарност се подари на Москва за монтирането му на "Червения площад".
216
12
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Уолстрийт все еще е център на световната икономика, товарищ, икономика в която раССията почти не присъства .... Център в който тупти пулсът на парите, в т.ч. на долари, евра, йоани, йени и други конвертируеми валути и където рушката рубла е само понятие без действителна стойност ...... !!!
215
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко Алеко 295Ха-ха-ха-ха......ти това ко обяснявай на бай ти Дончо, дето иска да направи от краварията "енергийна свърхдържава"......на него му обясни, че с бензин само не се става супер-сила!!! А пък че тази кравария вече не е никаква "супер-сила", това и малките деца го знаят........производството им се изнесе в Китай, а те се препитават като финансови мошенници на уол-стрит! 80% от БВП им е от.......услуги!!!! Представяш ли си, горките....НИЩО НЕ СИ ПРОИЗВЕЖДАТ!!! И това ми било сила!
214
16
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Студените войни се печелят от държави с развити икономики .... Илюзия е да смяташ, че с бензинова икономика, може да бъдеш световна супер-сила. Това което могат да правят страни, като раССия и Северна Корея, е да се противопоставят на света, като го плашат с ядрения си арсенал. Другото което могат да правят е да го карат на самозадоволяване .... или пък да произвеждат самолети, които да разменят на бартер със страни като Република Индонезия, срещу чай и палмово масло .... !!!
213
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От позицията на времето се видя че американците не се борят за равновесие а искат да заграбят всичко. Така че наивното разпадане на съюза беше безмислено. Всички смешни лозунги за тирания и подтисничество са да се успокояват празноглавите- защото сега се чустват нещастни
212
24
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В случая,не е важна победата на САЩ,а провалът на СССР,защото милиони хора се освободиха от гнета на руския ботуш.
211
2
 
10
 
! Отговори
Циник до ODESSA преди 6 години
Бил ли си в Швейцария?Имат си минарета - НО забраниха строежа на нови! Все е нещо!А иначе ...последните години....се напълниха с шиптъри!!!! Имат си и други тарамбуки - но ако сметнат , че алахогъзците не спазват законите за интеграция - им показват вратата!
210
10
 
10
 
! Отговори
Циник до 291 преди 6 години
И как римляните са победили Картаген?Отрязвайки продоволствието на Анибал,,,,Ако Китай продължи така....продоволствието за САЩ може и да секне!
209
21
 
8
 
! Отговори
аз преди 6 години
На времето в Римската империя няколко пъти са си правили илюзията, че са победили Картаген. След всяка война Картаген успявал да се възстанови и отново да се превърне в заплаха. Но това е продължило само дотогава, докато римляните разбрали, че в края на краищата трябва да го унищожат напълно.Е, и днес все повече мислещи хора разбират, че огромната евразийска империя трябва бъде не просто победена, а унищожена. За да кротне светът. Историята се повтаря.
208
7
 
2
 
! Отговори
Eлена преди 6 години
До Анонимeн:Е,аз видях Швейцария,искам там или в Дания,Швеция,защо ми са кочините?(САЩ и РУСИЯ)
207
4
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
До 288: Нашите атлантици твърдо подкрепят тази доктрина и са готови да грабнат оръжие и помогнат за реализацията.
206
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после да си го признаят, макар и с половин уста. При това Од Арне Вестад не звучи никак американски. Ето това е истината - болни амбиции за световно господство и хегемония+насилствено налагане на глобализма в света. И това под надслов "Импреия на Демокрацията". Това е доктрината за Нов Светове Ред, следваната от последните администрации в Белия Дом - било то републиканци или демократи - никаква разлика в външната политика, която се определя от Олигархията. После защо Русия се е променила....
205
12
 
18
 
! Отговори
До 233 преди 6 години
В грешка си пич....триъглника бе ЕС Китай САЩ....но вече Китай не бръсне САЩ.....и я заменя с Русия....50г. Китай краде ноу хау от САЩ....САЩ не им трябват....те са само пазар за китайски стоки....скоро Китай ще си самодостатъчен....не дай си боже стокообмена между Русия и Китай да нарастне и САЩ го духат...ако си забелязал Китай не подкрепи САЩ за корейската криза и си строи военни бази в Китайско море показвайки среден пръст на САЩ.....
204
8
 
19
 
! Отговори
До 282 преди 6 години
Никога не съм искал да отида да живея в Русия....най малко пък имам желание да отида в Лас Вегас камо ли в САЩ....предпочитам да отида в някоя европейска страна....а също и САЩ има доста дупки кадето и кучета не живеят така че стига дрънка глупости......като те ти харесва Сащ еднопосочен билет и изчезвай но не учи другите къде да живеят.
203
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво се случва междувременно в Шарлотсвил, някой да знае случайно?
202
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиката на САЩ е проява на безсилие, крах и пълен провал.
201
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да си много смотан за да се радваш на една дупка като Русия.Всеки би си мечтал да отиде в Лас Вегас,Ню Йорк,Маями ,Чикаго....а кой луд би искал да отиде в разпадащите се руски гета ?