Ким има абсолютна власт и водородна бомба, за да я налага

Той ликвидира всекиго, който би могъл да представлява заплаха
4 сеп 2017 21:30, Елка Василева
262
Ким има абсолютна власт и водородна бомба, за да я налага
Ким Чен Ун. Снимка: БТА

Севернокорейският ръководител Ким Чен Ун е един от най-младите държавни глави в света. Но притежава абсолютна власт, а и някои от най-мощните оръжия на планетата.

Вчерашният тест, когато изглежда бе изпробвана мощна водородна бомба, бележи нов етап в неуморната кампания на севернокорейския лидер да превърне страната си в ядрена сила - убедителна и плашеща.

Междувременно той пренебрегва изцяло всички предупреждения на международната общност, икономическите санкции и войнствените заплахи на американския президент Доналд Тръмп да удари страната му с военна сила, пише Франс прес.

Когато наследява баща си Ким Чен Ир в края на декември 2011 г., Ким Чен Ун е поне на двайсетина години (точната му рождена дата не се знае). Специалистите го преценяват като човек уязвим и неопитен, податлив на манипулации от страна на вишестоящи.

Още по темата

Но той бързо успява да се докаже - смазва безпощадно всяко несъгласие, включително на най-високо равнище, заемайки в същото време агресивна и провокационна позиция спрямо международната общност.

През 2013 г. нарежда екзекуцията на влиятелния си чичо Джан Сон Тхек, обвинен в измяна. Дълго време го подозират, че е организирал зрелищното убийство на своя полубрат Ким Чен Нам в Малайзия през февруари.

Показва и склонност към отдалечаване от Китай - единствения силен съюзник на Пхенян, с отказа да се отклони от поетия курс към въоръжаване, открито порицан от Пекин. И все още не е посетил съседната страна, за да разговаря с президента Си Цзинпин.

След смъртта на баща му наблюдателите очакват, че младият лидер ще потърси опора в група влиятелни сподвижници.

Жан-Клод ван Дам

Скоро обаче променят мнението си, защото Ким Чен Ун се захваща да ликвидира всеки, който би могъл да представлява заплаха.

След екзекуцията на чичо му чистки отстраняват още няколко висши сановници. През 2016 г. Ким Чен Ун застава начело на новосъздадения Държавен съвет, доминиращ над всички останали власти в КНДР, и така затвърждава абсолютния си контрол върху системата.

Ким е син на третата съпруга на баща си, Ко Йон Хи - корейска танцьорка, родена в Япония, починала от рак на гърдата според съобщения от 2004 г.

Прекарва част от ученическите си години в Швейцария, където за него се грижат леля му по майчина линия Ко Йон Сук и нейният съпруг.

Училищният персонал и приятелите му, които според печата не са знаели, че той е член на севернокорейската управляваща фамилия, са запазили спомена за едно плахо момче, което обичало да кара ски и да гледа филми с Жан-Клод ван Дам.

В интервю за "Вашингтон пост" Ко Йон Сук, избягала през 1998 г. в САЩ, го описва като избухлив младеж, недостатъчно толерантен.

И голям фен на баскетбола - дотам, че според леля му се случвало да спи с топката.

Денис Родман, някогашната звезда на "Чикаго Булс", неведнъж посещава Пхенян и е сред западняци, за които се знае, че скоро са разговаряли с Ким.

Династията

Ким Чен Ун знае от осемгодишен, че ще получи властта, но се появява на обществени места едва от 2008 г., след като баща му претърпява мозъчно-съдов инцидент. Тогава режимът ускорява приготовленията за следващото онаследяване на престола.

Навремето Ким Чен Ир е подготвян съвсем открито да поеме държавното кормило десетилетия преди смъртта на баща му, основателя на КНДР Ким Ир Сен, починал през 1994 г.

Въпреки липсата на опит Ким Чен Ун се показва склонен да продължи дипломацията на провала, водена от баща му и дядо му - да създава поредица от кризи, като предизвиква вдигане на залозите и провокира международната общност да отговори.

Ким Ир Сен все още е обожествяван в Северна Корея и внукът му явно се възползва от това, като имитира облеклото, подстрижката, жестовете и начина му на говорене, дори неговия почерк.

В същото време се разграничава от противоречивото наследство на баща си, при чието управление страхотен глад убива стотици хиляди, а може би милиони хора.

Ким е на власт вече шест години, но международната общност знае малко за него. Той никога не е бил на официално посещение в чужбина.

За брака му се разбра едва през юли 2012 г., когато бяха публикувани снимки на млада жена - И Сол Джу, придружаваща лидера на официални прояви.

Южнокорейският печат съобщи неотдавна, че в началото на годината двойката се е сдобила с трето дете.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
3
 
4
 
! Отговори
Muruka преди 6 години
Kim e zlatnata koko6ka za USA.Blagodarenie na nego voenata industria e v razcveta si.Prodavat se nai modernite orazia kato topal hleb.Puskai mnenieto kopeldak skapan
193
5
 
6
 
! Отговори
Мартин преди 6 години
До 228 Искрено се радваш че откак се помня *** като теб плюещи по Русия за да лижат чужди *** като почнат да плюят не помирисват повече власт.
192
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако руската *** не стоеше зад корейския сатрап, отдавна щеше да има единна Корея.
191
1
 
4
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Е, минавайте от друго място, нали сте велики. Пък и защо отивате нататък, Европа ясно показа, че не ви иска.
190
14
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Не е по темата, но може да привлече интереса (сигурен съм, че ще!) на потомствените балкански хайдути (разбойници).Рапортьорката на Еврепейския парламент Кати Пири публикува доклад, който съдържа множество доказателства, че българските митничари и граничната полиция на българската граница систематично изнудват турските граждани да им плащат подкупи! Както казах вече - няма исторически прецедент някой да е могъл да прекоси долината на крадливите и грабливи българи без да е обран и окраден!!
189
6
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Ким и Северна Корея не ми пречат и не ме заплашват по никакъв начин.Пхенян многократно повтаря, че не е агресор и действията му са реципрочен отговор на тези на американците и Южна Корея.Очевидно да има истински независима държава в света като Северна Корея е неудобно за световния елит. Тя дава лош пример на другите.
188
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво общо имат тук САЩ и Тръмп, че този "човек"(другарят Ким) избива всички неудобни по пътя си, особено роднините си. Това е сериозно психическо заболяване да величаеш и да се прехласваш по такова мутирала твар.
187
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам от коя страна на дуалния свят трябва да поставим разума?Каква всъщност е демокрацията на проста-ците?Каква е демокрацията на фанатиците?Каква е демокрацията на консуматорите?В крайна сметка сме част от homo sapiens, търси се sapiens.
186
2
 
1
 
! Отговори
В преди 6 години
До 215Абе баш от нищото не е, от няколко години дрънка едно и също. Но и аз имам такова чувство, че нещо се прави, за да ни се отвлича вниманието. Сигурно ще вкарат още няколко орди *** в Европа, все пак да не забравяме че напредналата и интелигентна нация трябва да се унищожи. Акбарите най-лесно се управляват. Дай им джамия и не ги търси.
185
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този сезон най-добрата реколта е от боеприпаси.Ние по случайност участваме в схемата, не че е добре да си изкарваш прехраната от смъртта.Дори си мисля, че Ванга е имала точно този факт предвид като е казала, че кармата на БГ ще е лоша.
184
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласна съм, живеем в дуален свят все пак и трябва да има баланс във всичко. Въпреки всичко демокрацията е най-добрият модел на управление. Но от демокрация до демокрация има огромна разлика и много, много фактори влияят. Това, което имаме в България, не е демокрация а мутренизация.
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким Чен Ун подобно на Обонго Обама се появява от нищото, което затвърждава усешането ми, че светът се ръководи от правителство в сянка.За каквото и да говорим, става дума за пари.
182
0
 
3
 
! Отговори
До Ястребката преди 6 години
Ти наистина ли роди?
181
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрация е понятие с много тълкувания.Харесвам теорията на Платон за "Идеалната държава" , теория, коята загатва за цикличността във формите на управление на държавата.Всъщност няма нищо идеално на този свят освен копнежът по идеалното.Лично аз вярвам в смисъла на равновесието.
180
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 208 Предполагам ти си от по-старото поколение, аз съм от новото. Това, което са ми казвали, е че поне е имало производство и законите са се спазвали. Въпреки всичко това не значи че демокрацията е лоша, просто нашата демокрация е наистина фалшива и мутренска.
179
5
 
8
 
! Отговори
В преди 6 години
Проблемът на Ким е че лае от няколко години без да хапе. Пък и нещо ми намирисва тая работа. Кой се подготвя за война с изключително силен противник и лае като *** през цялото време. Трай си там, прави си бомбите и си ги пускай, какво дрънкаш. Май ще се окажат прави като казват че само се прави на мъж за пред нацията си от промити мозъци. Дано не, че на всички ни писна от краварите и искаме някой да им разкаже играта.
178
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има още един страж на мира сред ядрените държави. Иначе САЩ почват веднага война. Венецуела няма с какво да се пази.
177
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те едно време са крали повече , но е нямало Интернет да знаеш. Работили са някакви комбинати , но ти нищо не си вземал от тях. Всичко е отивали за пируване на висшите политици и армейци.
176
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писна ми под всяка статия на тоя сайт да чета за комунизъм и фалшива демокрация. Не разбрахте ли че и двете са за ***! Какво ги сравнявате. Причината да сме по-зле сега от преди е че новите крадат повече от старите и то без дори да го крият.
175
5
 
19
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Ким си е в пълното право да разработва и произвежда какви си оръжия иска. Да не би краваристанците да са се допитвали досега до някого, включая и Кимчо, дали могат да разработват това или онова оръжие!И второ, след съдбата, която я сполетя Садам, Кадафи и без малко да я сполети Асад, всеки държавен глава, който не иска страната му да бъде разрушена и ограбена, населението му изнасилено, изтезавано и изтребано трябва да придобие ядрено оръжие, способно да порази дяволската империя САЩ!