Ким има абсолютна власт и водородна бомба, за да я налага

Той ликвидира всекиго, който би могъл да представлява заплаха
4 сеп 2017 21:30, Елка Василева
262
Ким има абсолютна власт и водородна бомба, за да я налага
Ким Чен Ун. Снимка: БТА

Севернокорейският ръководител Ким Чен Ун е един от най-младите държавни глави в света. Но притежава абсолютна власт, а и някои от най-мощните оръжия на планетата.

Вчерашният тест, когато изглежда бе изпробвана мощна водородна бомба, бележи нов етап в неуморната кампания на севернокорейския лидер да превърне страната си в ядрена сила - убедителна и плашеща.

Междувременно той пренебрегва изцяло всички предупреждения на международната общност, икономическите санкции и войнствените заплахи на американския президент Доналд Тръмп да удари страната му с военна сила, пише Франс прес.

Когато наследява баща си Ким Чен Ир в края на декември 2011 г., Ким Чен Ун е поне на двайсетина години (точната му рождена дата не се знае). Специалистите го преценяват като човек уязвим и неопитен, податлив на манипулации от страна на вишестоящи.

Още по темата

Но той бързо успява да се докаже - смазва безпощадно всяко несъгласие, включително на най-високо равнище, заемайки в същото време агресивна и провокационна позиция спрямо международната общност.

През 2013 г. нарежда екзекуцията на влиятелния си чичо Джан Сон Тхек, обвинен в измяна. Дълго време го подозират, че е организирал зрелищното убийство на своя полубрат Ким Чен Нам в Малайзия през февруари.

Показва и склонност към отдалечаване от Китай - единствения силен съюзник на Пхенян, с отказа да се отклони от поетия курс към въоръжаване, открито порицан от Пекин. И все още не е посетил съседната страна, за да разговаря с президента Си Цзинпин.

След смъртта на баща му наблюдателите очакват, че младият лидер ще потърси опора в група влиятелни сподвижници.

Жан-Клод ван Дам

Скоро обаче променят мнението си, защото Ким Чен Ун се захваща да ликвидира всеки, който би могъл да представлява заплаха.

След екзекуцията на чичо му чистки отстраняват още няколко висши сановници. През 2016 г. Ким Чен Ун застава начело на новосъздадения Държавен съвет, доминиращ над всички останали власти в КНДР, и така затвърждава абсолютния си контрол върху системата.

Ким е син на третата съпруга на баща си, Ко Йон Хи - корейска танцьорка, родена в Япония, починала от рак на гърдата според съобщения от 2004 г.

Прекарва част от ученическите си години в Швейцария, където за него се грижат леля му по майчина линия Ко Йон Сук и нейният съпруг.

Училищният персонал и приятелите му, които според печата не са знаели, че той е член на севернокорейската управляваща фамилия, са запазили спомена за едно плахо момче, което обичало да кара ски и да гледа филми с Жан-Клод ван Дам.

В интервю за "Вашингтон пост" Ко Йон Сук, избягала през 1998 г. в САЩ, го описва като избухлив младеж, недостатъчно толерантен.

И голям фен на баскетбола - дотам, че според леля му се случвало да спи с топката.

Денис Родман, някогашната звезда на "Чикаго Булс", неведнъж посещава Пхенян и е сред западняци, за които се знае, че скоро са разговаряли с Ким.

Династията

Ким Чен Ун знае от осемгодишен, че ще получи властта, но се появява на обществени места едва от 2008 г., след като баща му претърпява мозъчно-съдов инцидент. Тогава режимът ускорява приготовленията за следващото онаследяване на престола.

Навремето Ким Чен Ир е подготвян съвсем открито да поеме държавното кормило десетилетия преди смъртта на баща му, основателя на КНДР Ким Ир Сен, починал през 1994 г.

Въпреки липсата на опит Ким Чен Ун се показва склонен да продължи дипломацията на провала, водена от баща му и дядо му - да създава поредица от кризи, като предизвиква вдигане на залозите и провокира международната общност да отговори.

Ким Ир Сен все още е обожествяван в Северна Корея и внукът му явно се възползва от това, като имитира облеклото, подстрижката, жестовете и начина му на говорене, дори неговия почерк.

В същото време се разграничава от противоречивото наследство на баща си, при чието управление страхотен глад убива стотици хиляди, а може би милиони хора.

Ким е на власт вече шест години, но международната общност знае малко за него. Той никога не е бил на официално посещение в чужбина.

За брака му се разбра едва през юли 2012 г., когато бяха публикувани снимки на млада жена - И Сол Джу, придружаваща лидера на официални прояви.

Южнокорейският печат съобщи неотдавна, че в началото на годината двойката се е сдобила с трето дете.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким добра набива канчетато на краварското ***. И *** не може ни що да направи, само мучи.
133
1
 
0
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Големи и мaзни кypoве за всички комунисти!
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много сме разделени.Те това искат запада и САЩ.Разделението е предпоставка за гражданска война.*** постигнаха целта си.Бог да ни е на помощ.
131
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократа ходи да почива в Гърция, ама на къмпинг или в некоя вмирисана тесна стая, с русенското варено в багажника, и две туби нафта резерва, че в Гърция е скъпо! За смях е станал с мизерията си, ама нали е едеот!
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1959 г, 17 год. след като червеният комунистически ботуш стъпи на родна земя и започна да мачка, Народна Република България стартира производството на първите си 100% чисто български телевизори марка "Опера". Въпросът ми е следният: Какви телевизори се произвеждат днес на васалната територия наречена ръ-бъ 27 г. след като нашите по-старши партньори от САЩ ни освободиха от червения ботуш и ни донесоха демокрация, тоалетна хартия и банани?
129
2
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
При социализма хората живееха бедно и всичко се използваше 100%, а при демокрацията живеем богато, остават ни много излишъци и храната може да се използва два пъти, веднъж ни остава а втори път пенсионерите си ровят от кофите остатъците и пак я използват.
128
1
 
2
 
! Отговори
КИМ ТРЕТИ ПЛЮ ТРЪМП преди 6 години
в лицето. Аз като възпитан човек не одобрявам стореното, но го разбирам. Толкова милиона са умрели заради САЩ, че това даже е малко. Само ТРУМАН, който не е бил комунист е избил 200 000 само с един подпис. Много хуманен жест на УСА президента....
127
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца България беше почти 10 милиона, при ЕС и евроатлантизма е 5 милиома, като само 2.6 милиона са българи повечето над 60 години.
126
3
 
3
 
! Отговори
Не човек а желязо. преди 6 години
Да живее комунизма.
125
1
 
6
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 6 години
27 години след падането на КОМУНИЗМА и възцаряването на ДЕМОКРАЦИЯТА и братчето й - КАПИТАЛИЗМА , българите с носталгия си спомнят за отминалите времена...ФАКТ е че до ден днешен обсъждаме , дъвкаме и се връщаме назад във времето, защото нещата СЕГА - НЕ са цветущи! Ако беше толкова прекрасно сега, хората нямаше й да си спомнят за КОМУНИЗЪМ, НО.....И моля, лапета, родени след 90-та дори да не изказват мнение!
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При комунизма нямаше тоалетна хартия и банани, а днес при демокрацията имаме тоалетна хартия и банани и живеем добре.
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грозно, тъмно и страшно е в съзнанието ви, другари български селяни, ... дано Господ е милостив към вас, но едва ли.С тази никому ненужна ***, която е останала в България ... дните на Родината са преброени
122
0
 
1
 
! Отговори
А бе ЖЕКОВ преди 6 години
а бе ГОШКО, ако дедо ти е бил РОБ , ти нали си горд свободен ЧОВЕК. Как звучи само. Ама не си свободен. СВОБОДАТА , САНЧО, не се свежда само до салам БУРГАС за 1 ден. Годината има още 364. И за децата трябва да остане. Ама ПЪПКАТА като си купи 2 имота на РИВИЕРАТА 1 линия ги купи с БЪДЕЩЕТО на нашите деца. Дано ме разбираш...
121
5
 
2
 
! Отговори
До Георги Жеков преди 6 години
Жоре,Првилно казваш, че и на петолъчки да ги разпънем комунистическите животни ще им е малко за кървавите престъпления спрямо българския народ.
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократиии, защо *** e6aт майките ви по селата? Да не е щот сте едеоти?
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ще яде бахура много скоро. Когато американците предприемат първите стъпки, неговите хора ще са първите които ще дезертират :)
118
2
 
1
 
! Отговори
Професор преди 6 години
до ТеньоНали си комунист? Защо имаш частна собственост? Нали се клехте пред Партията и пред портретите нa ypoдите Сталин, Г.Димитров и cифилистика Ленин Улянов - пипнал болестта по време на aнaлно приключение?
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давай Ким.Продължавай така.В теб ми е надеждата.Господарите на света да свалят малко гарда.
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теньо,Имаш Паркинсон, диабет и пенсиоя от 240 лв. Ако беше друго, нямаше да пишеш такива глупости.
115
0
 
1
 
! Отговори
До Теньо от Цоло преди 6 години
Споко, може да ми го лигавиш когато искаш...