Китай може да притисне Ким, но се тревожи за последиците

Пекин се опасява да не рухне режимът в Пхенян
5 сеп 2017 20:00, Елка Василева
80
Китай може да притисне Ким, но се тревожи за последиците
Снимка: архив, Reuters

Китай има икономическите инструменти, за да окаже натиск върху Северна Корея, но се страхува да не би да притисне правителството на Ким Чен Ун толкова силно, че то да рухне.

Китай отдавна е главният търговски партньор и дипломатически защитник на Севера, но ядрените и ракетните изпитания на Ким накараха китайските лидери да се отдръпнат и те подкрепиха приетите миналия месец санкции на ООН, намаляващи приходите на Северна Корея, забранявайки продажбите на въглища и желязна руда.

Президентът Доналд Тръмп и други призовават Китай да използва своите средства за влияние, за да направи повече за спиране на ядреното развитие на Севера.

Пекин се опита да предотврати последния ядрен опит, извършен в неделя, като предупреди Пхенян, че подобно събитие ще доведе до още по-болезнени наказания.

Китайските лидери обаче се тревожат от нестабилност на Корейския полуостров, ако режимът на Ким рухне. Това би премахнало един буфер между Китай и Южна Корея - тежковъоръжен съюзник на САЩ с американски войски на своя земя. Ето някои от възможностите, които Китай използва или може да използва, и защо други варианти са малко вероятни, пише Асошиейтед прес.

Търговия, която Китай вече прекъсна

Пекин спря да внася севернокорейски въглища през февруари, лишавайки правителството на Ким от най-големия му единичен източник на приходи за плащане на вноса. Проверките, които влизат в сила днес съгласно одобрените на 4 август санкции на Съвета за сигурност на ООН, официално потвърждават забраната за продажба на въглища и забраняват вноса на желязна и оловна руда, както и на морски храни. Забранява се на действащи в Китай севернокорейски компании да започват нови проекти, които може да донесат допълнителни приходи.

Търговия, която Китай може да прекъсне

Петролът е най-силното оръжие на Пекин. Деветдесет процента от доставките на Севера идват от Китай. Китай спря петролните доставки за три дни през 2003 г., за да изрази гнева си след севернокорейски ядрен опит. "Прекъсването на този поток вероятно ще има незабавно и скъпоструващо въздействие върху икономиката на Северна Корея", заяви в доклад "Юрейша груп". Според Мьон Хюн Го от южнокорейския институт "Асан" обаче подобна болезнена стъпка може да предизвика разрив в отношенията и да лиши Пекин от каквото и да е влияние върху Пхенян.

Пекин също така има възможност да забрани вноса на произведени в Северна Корея дрехи, което е най-големият останал източник на приходи от износ. Това би навредило на китайските компании, които са част от тази снабдителна верига, и на севернокорейски отрасъл, който китайските лидери искат да се развива като начин за увеличаване на благосъстоянието и стабилността на страната.

Търговия, която Китай едва ли би прекъснал

Китай е най-големият чуждестранен вносител на храни за Северна Корея, която има ограничени обработваеми площи и разчита на внос за запълване на недостига. Китайски изследователи казват, че Пекин ще отхвърли натиска за прекъсване на хранителните доставки, страхувайки се да не би това да причини широкоразпространен глад и евентуално да предизвика вълна от бежанци към Североизточен Китай. Спирането на съветските помощи допринесе за масов глад, обвиняван за смъртта на стотици хиляди хора през 1990-те години, което доведе икономиката до ръба на рухването. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: КитайСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
8
 
8
 
! Отговори
Д-р Рок енд рол преди 6 години
"Много по-вероятно е Китай да заличи руските пияници от колкото да се обърне срещу САЩ."...Възприемането на мечтаното за реалност говори за сериозни психични проблеми.
33
3
 
6
 
! Отговори
ss преди 6 години
ако не сте наясно да ви кажа кимчо, перуката, путин и китайците, всички ги контролират хората който са контролирали хитлер сталин ленин чърчъл и тем подобни тоест еврейте хората в сянка, илюминантите, масоните или както искате рептили ли извънземни ли ги наречете ако не вярвате потърсете в гугъл там има достатъчно информация, всичко е една заблуда за масите от хора и народите, просто искат нов световен ред и всички да са подчинени робове и зависими по всякакъв начин действат си по плана..
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай са като САЩ преди 100 години чака ги столетие на световна доминация.
31
3
 
4
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Човек не си разваля отношенията с комшията просто така. Когато закъсаш за нещо, първо отиваш при комшията щото е по-близо. Родните може да живеят надалеч или да не се разбираш с тях. Може в момента да нямаш нужда, но не се знае кога ще ти се наложи.
30
8
 
7
 
! Отговори
редник преди 6 години
Преговорите между Русия и Китай са приключили ! Постигнати са договорености ! След войната , американските територии остават във владение на Китай ! Към Европа са проявили интерес Индия и Иран! Русия е заявила че страната им не изпитва необходимост от разширяване , но ще разглежда молбите за присъединяване !
29
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААТи си болен русофил.Китай си прекратиха съюзническия договор със Северна Корея именно заради САЩ.А това за съюза е меко казало смешно и нелепо.Китай никога ,ама никога няма да си разваляш отношенията и още повече търговските отношения със САЩ ,заради Иран или някакво икономическо джудже като Русия.Понякога като пишете грам не мислите.Много по-вероятно е Китай да заличи руските пияници от колкото да се обърне срещу САЩ.Просто всеки би избрал белия свят ,пред руската дупка
28
6
 
4
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ КИМЧО! преди 6 години
Той ше унищожи целия свет --НТО КОМУНИЗМА ЩЕ ПРОСЪЩЕСТВУВА!ТОВА Е ИСТИНСКИЯ КОМУНИЗЪМ---БЕЗ НОРМАЛНИ ХОРА!!
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помътената логика на copocoидите е следната: дръжте се за шпорите на ботушите на каубойте, защотп те са силните на деня. Няма значение дали са прави или криви, но са силни. Затова ще им се навеждаме. Няма нормален човек, който би приел такава логика!
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да забравя преди 15 - 20 години как видно американски милиардери казваха, че отсега предвидливо ще се заселят в Китай заради огромния икономически подем там, а за Източна европа казваха, че не я виждат с нещо значимо да напредне. Е сега господа милиардери, кеф ли ви е Кимчо да ви цели родните честа в САЩ с термоядрени ракетки? Кеф ли ви е зад него да застава Китай с вашите заводи?
25
2
 
7
 
! Отговори
ИМА НАЧИН преди 6 години
Вече имаме Еврокомисар , Българка* , която отговаря за Фалшиви Новини .
24
1
 
5
 
! Отговори
BRAWO преди 6 години
Щом Дойче Веле и Василева са го писали - ще стана , да знаете .
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха си изнесли производствата сега Китай щеше да е същата болшевишка мизерия като в КНДР. А в Китай има доста самостоятелни етноси като например тибетците и уйгурите, така че разпада на Китай без западната недалнпвидна икономическа подкрепа щеше да е много вероятен
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искрено ги съжалявам западняците че си дадпха технологиите на евтините китайски работноци вместо след падането на комункзма да инвестират в източна европа. Досега Китай да беше се сринал, Русия да беше влязла в ЕС, а Кимчовците да са ги избесили. Ама нека им сега жълтурковците да ги гаврят с термоядрени ракети
21
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави ли ви впечатление, че русофилите искрено се радват, когато Ким тества атомни бомби и се ежи за ядрена война??Болни хора, много болни...
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такаааа, айде сега да видим същността на проблема - през 90-те запада от алчност си измести хай тек заводите в Китай прескачайки предвидимата и бяла Източна Европа, а сега какво стана та не вечеряхме - Кимчо си прави вече термоядрени междуконтиненталки на конвейер, а САЩисаните не смеят нищо да направят на дела, защото зад Кимчо стои суперсилата Китай с техните технологиии. *** глава затрива
19
1
 
17
 
! Отговори
В преди 6 години
Преди 23 години, когато беше големия глад в СК и умряха близо 4 млн., износът и вносът от Китай и Русия беше много по-голям по официални данни и въпреки това СК бяха на дъното. В последното десетилетие, когато уж всички са почти спряли да търгуват с тях, армията и оборудването им става все по-мощно, вкл. и икономиката. На мен ли ми куца логиката или на някой - лъжите?
18
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците много добре знаят, че психопата Путин стои зад изпълненията на Ким, но все още не желаят открито да се конфронтират с руските *** и да им покажат кой кара влака. Предпочитат на този етап да ползват Рашка-Говняшка като суровинен придатък преди открити да оредяеат претенциите си към Далечния Изток и Сибир.
17
2
 
9
 
! Отговори
В преди 6 години
До 12 Последния американец, който посети КНДР го убиха от бой в затвора, за дето се опита да им открадне плакат в хотела.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пишете за България!Не е удобно нали сме в ЕС.
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе хора, статиите за Ким са за сайта тийнпроблем, не са за новинарска емисия!