Китай може да притисне Ким, но се тревожи за последиците

Пекин се опасява да не рухне режимът в Пхенян
5 сеп 2017 20:00, Елка Василева
80
Китай може да притисне Ким, но се тревожи за последиците
Снимка: архив, Reuters

Китай има икономическите инструменти, за да окаже натиск върху Северна Корея, но се страхува да не би да притисне правителството на Ким Чен Ун толкова силно, че то да рухне.

Китай отдавна е главният търговски партньор и дипломатически защитник на Севера, но ядрените и ракетните изпитания на Ким накараха китайските лидери да се отдръпнат и те подкрепиха приетите миналия месец санкции на ООН, намаляващи приходите на Северна Корея, забранявайки продажбите на въглища и желязна руда.

Президентът Доналд Тръмп и други призовават Китай да използва своите средства за влияние, за да направи повече за спиране на ядреното развитие на Севера.

Пекин се опита да предотврати последния ядрен опит, извършен в неделя, като предупреди Пхенян, че подобно събитие ще доведе до още по-болезнени наказания.

Китайските лидери обаче се тревожат от нестабилност на Корейския полуостров, ако режимът на Ким рухне. Това би премахнало един буфер между Китай и Южна Корея - тежковъоръжен съюзник на САЩ с американски войски на своя земя. Ето някои от възможностите, които Китай използва или може да използва, и защо други варианти са малко вероятни, пише Асошиейтед прес.

Търговия, която Китай вече прекъсна

Пекин спря да внася севернокорейски въглища през февруари, лишавайки правителството на Ким от най-големия му единичен източник на приходи за плащане на вноса. Проверките, които влизат в сила днес съгласно одобрените на 4 август санкции на Съвета за сигурност на ООН, официално потвърждават забраната за продажба на въглища и забраняват вноса на желязна и оловна руда, както и на морски храни. Забранява се на действащи в Китай севернокорейски компании да започват нови проекти, които може да донесат допълнителни приходи.

Търговия, която Китай може да прекъсне

Петролът е най-силното оръжие на Пекин. Деветдесет процента от доставките на Севера идват от Китай. Китай спря петролните доставки за три дни през 2003 г., за да изрази гнева си след севернокорейски ядрен опит. "Прекъсването на този поток вероятно ще има незабавно и скъпоструващо въздействие върху икономиката на Северна Корея", заяви в доклад "Юрейша груп". Според Мьон Хюн Го от южнокорейския институт "Асан" обаче подобна болезнена стъпка може да предизвика разрив в отношенията и да лиши Пекин от каквото и да е влияние върху Пхенян.

Пекин също така има възможност да забрани вноса на произведени в Северна Корея дрехи, което е най-големият останал източник на приходи от износ. Това би навредило на китайските компании, които са част от тази снабдителна верига, и на севернокорейски отрасъл, който китайските лидери искат да се развива като начин за увеличаване на благосъстоянието и стабилността на страната.

Търговия, която Китай едва ли би прекъснал

Китай е най-големият чуждестранен вносител на храни за Северна Корея, която има ограничени обработваеми площи и разчита на внос за запълване на недостига. Китайски изследователи казват, че Пекин ще отхвърли натиска за прекъсване на хранителните доставки, страхувайки се да не би това да причини широкоразпространен глад и евентуално да предизвика вълна от бежанци към Североизточен Китай. Спирането на съветските помощи допринесе за масов глад, обвиняван за смъртта на стотици хиляди хора през 1990-те години, което доведе икономиката до ръба на рухването. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: КитайСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
28
 
! Отговори
Пишете за България! преди 6 години
За днес това е третата или четвъртата статия за Ким Чен Ун и С. Корея. Тук се пише най-много за Русия и Путин, за Ердоган и Турция и за Ким и С. Корея. Това са трите основни теми. Някой да се заинтересува от бедстваща и обезлюдяваща се северозападна България няма. То дори да има статии за това, няма да има коментари защото никой няма да плаща за това. Вчера за Русия и Путин само за 2 часа се събраха 800 коментара - никой не може да ме убеди, че няма платени писачи.
13
6
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
АБЕ СТИГА С ТОЯ КИМ БЕ !ПРЕДИ НИ НАДУВАХТЕ ГЛАВИТЕ СЪС СУЛТАН ЕРДОГАН ,СЕГА С КИМ !КВО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ДИКТАТОРИ ?! ЩЕ СЕ НАМЕРИ КОЙ ДА ГИ ВКАРА В ПРАВИЯ ПЪТ !
12
3
 
2
 
! Отговори
Тончик Харитончик преди 6 години
Ей, Теньо, много си сладък, като се ядосаш!Що не дойдеш у нас да си готвим палачинки *)Ако не слушам, ще ме напляскаш, хах.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринаКитайците в момента държат 90% от минералите в Африка за огромното си производство и промишленост. Пуснаха и конкурент на МВФ.
10
5
 
14
 
! Отговори
Теньо преди 6 години
До ТиготураТеньоАбе отворко, я ми кажи освен интернета, какво друго ще ми липсва? Може би убийствата, кражбите, римляните, чалгата, корупцията, ало измамниците, мутрите, наркоманите, боклучавата "храна", третия пол, гей - браковете или мюмюните ???
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТеньоМного американци посещават Северна Корея като туристи. Пускат туристи и печелят от това, но не може да се ходи навсякъде и да се снима всичко. Има много клипове в ютюб
8
6
 
9
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Русия си има Сирия, Китай си има с кореа. Сащ се чудят къде да запалят война. Хващам се на бас че следващите са африка. Проблемът им е че там нямат бази и газ пикаят за това
7
8
 
7
 
! Отговори
ТиготураТеньо преди 6 години
До 8 Теньо - даже си остани там и се развивай. Ама няма да можеш да спамиш в новинарските сайтове, щото интернет там няма
6
1
 
12
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Китай и русия няма да позволят с корея да се демократизира, имат си япония и ю корея.
5
9
 
19
 
! Отговори
Теньо преди 6 години
Сериозно обмислям да посетя КНДР следващата година, много ми се издигнаха в очите!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СК е плашилото на Китай, без тях ще измрат от глад, но китайците ги държат достатъчно сити за да ги слушат.
3
4
 
7
 
! Отговори
мдааа преди 6 години
Всички говорят само за Ким - и Си, и Путин и оня там с оранжевата коса.
2
2
 
22
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
Китайците се оказаха по-добри актьори и от холивудските. Спряли сделки друг път, как ще оставят севернокорейския питбул да гладува. Те уж всички са им спряли износа, ама СК процъфтя в последните години. В момента го надъхват още повече. Само замазват очите на кравите.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледай ти - пари за храна нямат, а за ядрени ракети имат ...Да стоят гладни тогава