Кой ще отговаря за ракетите и бомбите на Пхенян? Москва и Пекин!

Какво иска КНДР? Пряко да преговаря със САЩ, да бъде призната за ядрена сила
5 сеп 2017 18:45, Елка Василева
124
Кой ще отговаря за ракетите и бомбите на Пхенян? Москва и Пекин!
Снимка: архив, Reuters

САЩ смятат сериозно да се захванат със страните, поддържащи тесни икономически връзки с КНДР. Стопанинът на Белия дом Доналд Тръмп писа в Тwitter, че сред други възможни мерки обмисля "да спре търговията с държавите, развиващи бизнес със Северна Корея". Мишените в случая може би ще са Китай и Русия. Според експертните среди САЩ искат да лишат КНДР от всякакви валутни приходи, за да остане ядрената й програма без финансиране, пише "Независимая газета".

Не е изключено Тръмп да е адресирал посланието си най-вече към Китай, чийто дял във външната търговия на Северна Корея е към 90 на сто. Но според американски икономисти, цитирани от Си Ен Ен, планът му е трудно осъществим - през 2016 г. стокообменът между САЩ и Китай е стигнал 650 милиарда долара. Китайците не само изнасят за Щатите смартфони, оборудване и части, жизненоважни за американската промишленост, но са и купувачи на селскостопанските им стоки. Освен това Пекин е най-големият кредитор на Вашингтон.

Затова експертите посочват: с неосъществимите си обещания президентската администрация просто подронва доверието към своите изявления и намерения, засягащи корейския проблем.

След заплахите на Тръмп китайците отвърнаха в понеделник, че да се въвеждат санкции срещу партньорите на КНДР е "недопустимо" и "несправедливо", доколкото те правят всичко възможно за мирно уреждане на проблема. Но още по-несправедливо е според наблюдателите, че САЩ обмислят възможността да се оттеглят от споразумението за свободна търговия с Южна Корея. Такава рязка стъпка може само да влоши отношенията с един ключов съюзник на САЩ в региона.

По-рано Тръмп вече разкритикува Сеул - обвини го в стремеж "умиротвори" Пхенян. "Сега няма време да четем лекции на Южна Корея или да замразяваме спогодбата за свободна търговия. Най-добрият начин да възпираме Северна Корея е твърдо да стоим на една и съща страна със Сеул и Токио", написа в Тwitter Никълъс Бърнс, бивш зам.-държавен секретар на САЩ по политическите въпроси (2005-2008 г.).

На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН от 4 септември постоянната представителка на САЩ в организацията Ники Хейли заяви, че е минало времето на половинчатите мерки спрямо КНДР и е необходим различен подход към проблема. "Много пъти сме се занимавали с преки и многостранни преговори със севернокорейския режим и резултат нямаше, отново и отново", отбеляза тя.

"Северна Корея трябва да промени своя курс, иначе диалогът с нея няма смисъл", подкрепи позицията на американската посланичка нейният британски колега Матю Райкрофт. В очите на западните дипломати впрочем санкциите все още са действен инструмент за влияние върху ситуацията. Но Русия и Китай виждат нещата другояче. С уговорката, че Русия подкрепя проекта, китайският постоянен представител в световната организация Лю Цзеи предложи идеята за "двойно замразяване" - Северът да спре ядрената си програма срещу отказ на САЩ и Юга от съвместни военни прояви. Хейли нарече това предложение "оскърбително".

Аналитиците смятат за очевидно, че санкциите ще претърпят неуспех, както и планът, представен от Тръмп. Според икономически наблюдатели на Си Ен Ен планът за спиране на търговията с всички страни, развиващи бизнес със Севера, сочи колко е ограничен изборът на Белия дом. По-ефективен подход според тях ще е въвеждането на прецизни ограничения за компаниите, установили делови контакти с режима на Ким Чен Ун.

Колкото до Русия, тя има крайно незначителен стокообмен със Северна Корея. "Обемът е малък - обясни пред "Независимая газета" Георгий Толорая, директор на Центъра за руска стратегия в Азия в Института по икономика към Руската академия на науките, професор в Московския държавен институт за международни отношения. - Търговията минава най-често през Китай и трети страни, тъй че формално нямаме преки контакти със Северна Корея. Става дума за малки договори, доставки на морски дарове, коли, химическа продукция." По думите на експерта САЩ могат да ударят компаниите, извършващи еднократни доставки за КНДР.

В руските експертни среди също се смята, че САЩ няма как да спрат търговията с Китай. "Китай е основната страна, която прави бизнес с КНДР - напомни Толорая. - Значи Съединените щати се канят да спрат търговията с КНР? Би било интересно да видим как ще стане. Останалите са някои африкански страни или например Иран, също и латиноамерикански, както и някои страни от Югоизточна Азия. Виж, спрямо тях може и да видим конкретни действия."

Друг експерт смята мярката, предложена от Тръмп, за излишна. "Ако прегледаме основните търговски партньори на Северна Корея, това са Китай, Русия, отчасти, колкото и да е странно, Южна Корея - обясни за "Независимая газета" Алексей Маслов, оглавяващ школата за ориенталисти към Висшето училище за икономика. - Тук трябва да се знае кого има предвид Тръмп: вносителите или износителите? Онези, които доставят хранителни стоки в КНДР, или онези, които купуват корейска продукция и снабдяват Севера с валута? Днес основна задача за САЩ е да отрежат всички валутни приходи на Корея, за да няма средства за развитие на ядрената си програма. Това всъщност вече е направено. Китай, както и много други страни, вече престанаха да купуват от Северна Корея руда, метали, редки изкопаеми, от които КНДР черпеше валутни доходи. Нещо повече, замразени са сметките в чужбина на севернокорейските производители."

Русия би могла според Маслов да играе ролята на модератор в диалога за корейския проблем. "Русия трябва да тласка КНДР към максимален преговорен процес, да обсъжда стъпка по стъпка позициите, значими и за КНДР, и за другите страни, участващи в процеса - обясни аналитикът. - Какво иска КНДР? Пряко да преговаря с ръководството на САЩ, да бъде призната за ядрена сила, но в този случай Северна Корея също трябва да поеме редица ангажименти. Русия като преговарящ в процеса трябва да обяснява - и най-важното, да настоява за обяснения дали КНДР разбира, че ще й се наложи да поеме някакви ангажименти".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
7
 
35
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Светът ще стане по стабилен и спокоен когато стане разединените американски щати просто светът ще отиде на там да ли ще е след война но на там отиват нещата.И това е правилното решение не само за другите държави но за самата САЩ.
77
2
 
9
 
! Отговори
редник преди 6 години
До Анонимен 85 " Просто всички е бутафорно. Имат една бомба и толкоз. А ракети с които да изстрелят тази бомба? " Тичкай да докладваш информацията на Тръмп :) Браво ! Няма да питам за методиката ти на разузнаване , но горещо ще те препоръчам в съответното ведомство ! :)
76
33
 
7
 
! Отговори
дуро преди 6 години
Както винаги по това време руския *** е тотално насмукан с препарат за вана................
75
5
 
31
 
! Отговори
До 88 преди 6 години
Тези "бутафорни" ракети, онзи ден прелетяха на 540 км над Япония, та краварите ги изгледаха жално, без да могат да ги свалят.
74
3
 
42
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
Много повече неща произвеждат от европейска българия, но заради ембаргото, няма да видиш тяхна стока тук. И между другото, кога ще произведем първия български гвоздей?
73
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе КНДР-ейците в сайта, какво произвежда КНДР?
72
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знае се, че по време на паради автоматите с които маршируват войниците в КНДР и ракетите, които се показват са всъщност неработещи и просто интериор.Реално никой не знае колко и какво оръжие имат в КНДР. Просто всички е бутафорно. Имат една бомба и толкоз. А ракети с които да изстрелят тази бомба?
71
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом забраняват на Русия да търгува с Северна Корея, да им даде на консигнация ракети Сатана. Колкото изхарчат по щатите, останалите ще приберат
70
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо 77 руска гнидаТи ли раздаваш правосъдие, бе ***? Некролога ти се подава от джоба, ама хапеш за последно. Лижи си руските *** и не се отваряй много, че мястото на такива като теб е на Левент табия
69
36
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ е локомотива на света ! Даже първият светофар е поставен в Chikago .Русофили ш.и.б.а.н.и ще направите голяма грешка ако накарате Путин да пусне някой ракета по Америка.ОК ?
68
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците защо правиха в края на миналата година учения включващи дестки милиони как да се укрият при ядрена атака, имат си и бункери. В САЩ само елитът е защитен.
67
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележете, 90% от търговският обмен на С. Корея е с Китай, докато с Русия е незначителен (всичко това се казва в статията). Но четейки заглавието и текста на статията, пак Русия е виновна за всички беди на тоя свят. Журналистически слугинаж.
66
1
 
25
 
! Отговори
доволен преди 6 години
Браво на Ким. Истински психолог. Унищожи сънят на САЩисаните и на другите задрямали натовци и ги изкара извън релсите на равновесие.
65
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КНДР никога не е била някаква сила.Това не е Китай, не е Русия. Каква сила са тея? В какво?По официални данни 40 % от населението живеят в мизерия. А по неофициални данни почти всички са гладни, ток няма след 21 ч. до сутринта всеки ден.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 69 АнонименЗа такива гнусни думи е много вероянто да не дочакаш новата година ....
63
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не е изключено Тръмп да е адресирал посланието си най-вече към Китай..."===Тръмп все пак да не забравя, чя Китай е изкупил повече от половината дълг на САЩ. Не е хубаво да се зъбиш на кредитора си.
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 63 АнонименНе допускаш ли , че тази томахавка може изобщо да не бъде изстреляна защото всички натовски кораби ще бъдат потопени за норматив. И някак си много детински коментар, да не си са надрусал ?
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само кравешки *** и пуйкари...
60
26
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено руска гнида може искрено да вярва, че кремълския психопат е гениален и велик а американците не могат да направят разлика между Австрия у Австралия.
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стоят и се пуйчат американско-пуйковите ***... Няма какво да кажат освен безмислици. Хайде кажете някой смислен коментар, нали сте гении на мисълта...