Кой ще отговаря за ракетите и бомбите на Пхенян? Москва и Пекин!

Какво иска КНДР? Пряко да преговаря със САЩ, да бъде призната за ядрена сила
5 сеп 2017 18:45, Елка Василева
124
Кой ще отговаря за ракетите и бомбите на Пхенян? Москва и Пекин!
Снимка: архив, Reuters

САЩ смятат сериозно да се захванат със страните, поддържащи тесни икономически връзки с КНДР. Стопанинът на Белия дом Доналд Тръмп писа в Тwitter, че сред други възможни мерки обмисля "да спре търговията с държавите, развиващи бизнес със Северна Корея". Мишените в случая може би ще са Китай и Русия. Според експертните среди САЩ искат да лишат КНДР от всякакви валутни приходи, за да остане ядрената й програма без финансиране, пише "Независимая газета".

Не е изключено Тръмп да е адресирал посланието си най-вече към Китай, чийто дял във външната търговия на Северна Корея е към 90 на сто. Но според американски икономисти, цитирани от Си Ен Ен, планът му е трудно осъществим - през 2016 г. стокообменът между САЩ и Китай е стигнал 650 милиарда долара. Китайците не само изнасят за Щатите смартфони, оборудване и части, жизненоважни за американската промишленост, но са и купувачи на селскостопанските им стоки. Освен това Пекин е най-големият кредитор на Вашингтон.

Затова експертите посочват: с неосъществимите си обещания президентската администрация просто подронва доверието към своите изявления и намерения, засягащи корейския проблем.

След заплахите на Тръмп китайците отвърнаха в понеделник, че да се въвеждат санкции срещу партньорите на КНДР е "недопустимо" и "несправедливо", доколкото те правят всичко възможно за мирно уреждане на проблема. Но още по-несправедливо е според наблюдателите, че САЩ обмислят възможността да се оттеглят от споразумението за свободна търговия с Южна Корея. Такава рязка стъпка може само да влоши отношенията с един ключов съюзник на САЩ в региона.

По-рано Тръмп вече разкритикува Сеул - обвини го в стремеж "умиротвори" Пхенян. "Сега няма време да четем лекции на Южна Корея или да замразяваме спогодбата за свободна търговия. Най-добрият начин да възпираме Северна Корея е твърдо да стоим на една и съща страна със Сеул и Токио", написа в Тwitter Никълъс Бърнс, бивш зам.-държавен секретар на САЩ по политическите въпроси (2005-2008 г.).

На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН от 4 септември постоянната представителка на САЩ в организацията Ники Хейли заяви, че е минало времето на половинчатите мерки спрямо КНДР и е необходим различен подход към проблема. "Много пъти сме се занимавали с преки и многостранни преговори със севернокорейския режим и резултат нямаше, отново и отново", отбеляза тя.

"Северна Корея трябва да промени своя курс, иначе диалогът с нея няма смисъл", подкрепи позицията на американската посланичка нейният британски колега Матю Райкрофт. В очите на западните дипломати впрочем санкциите все още са действен инструмент за влияние върху ситуацията. Но Русия и Китай виждат нещата другояче. С уговорката, че Русия подкрепя проекта, китайският постоянен представител в световната организация Лю Цзеи предложи идеята за "двойно замразяване" - Северът да спре ядрената си програма срещу отказ на САЩ и Юга от съвместни военни прояви. Хейли нарече това предложение "оскърбително".

Аналитиците смятат за очевидно, че санкциите ще претърпят неуспех, както и планът, представен от Тръмп. Според икономически наблюдатели на Си Ен Ен планът за спиране на търговията с всички страни, развиващи бизнес със Севера, сочи колко е ограничен изборът на Белия дом. По-ефективен подход според тях ще е въвеждането на прецизни ограничения за компаниите, установили делови контакти с режима на Ким Чен Ун.

Колкото до Русия, тя има крайно незначителен стокообмен със Северна Корея. "Обемът е малък - обясни пред "Независимая газета" Георгий Толорая, директор на Центъра за руска стратегия в Азия в Института по икономика към Руската академия на науките, професор в Московския държавен институт за международни отношения. - Търговията минава най-често през Китай и трети страни, тъй че формално нямаме преки контакти със Северна Корея. Става дума за малки договори, доставки на морски дарове, коли, химическа продукция." По думите на експерта САЩ могат да ударят компаниите, извършващи еднократни доставки за КНДР.

В руските експертни среди също се смята, че САЩ няма как да спрат търговията с Китай. "Китай е основната страна, която прави бизнес с КНДР - напомни Толорая. - Значи Съединените щати се канят да спрат търговията с КНР? Би било интересно да видим как ще стане. Останалите са някои африкански страни или например Иран, също и латиноамерикански, както и някои страни от Югоизточна Азия. Виж, спрямо тях може и да видим конкретни действия."

Друг експерт смята мярката, предложена от Тръмп, за излишна. "Ако прегледаме основните търговски партньори на Северна Корея, това са Китай, Русия, отчасти, колкото и да е странно, Южна Корея - обясни за "Независимая газета" Алексей Маслов, оглавяващ школата за ориенталисти към Висшето училище за икономика. - Тук трябва да се знае кого има предвид Тръмп: вносителите или износителите? Онези, които доставят хранителни стоки в КНДР, или онези, които купуват корейска продукция и снабдяват Севера с валута? Днес основна задача за САЩ е да отрежат всички валутни приходи на Корея, за да няма средства за развитие на ядрената си програма. Това всъщност вече е направено. Китай, както и много други страни, вече престанаха да купуват от Северна Корея руда, метали, редки изкопаеми, от които КНДР черпеше валутни доходи. Нещо повече, замразени са сметките в чужбина на севернокорейските производители."

Русия би могла според Маслов да играе ролята на модератор в диалога за корейския проблем. "Русия трябва да тласка КНДР към максимален преговорен процес, да обсъжда стъпка по стъпка позициите, значими и за КНДР, и за другите страни, участващи в процеса - обясни аналитикът. - Какво иска КНДР? Пряко да преговаря с ръководството на САЩ, да бъде призната за ядрена сила, но в този случай Северна Корея също трябва да поеме редица ангажименти. Русия като преговарящ в процеса трябва да обяснява - и най-важното, да настоява за обяснения дали КНДР разбира, че ще й се наложи да поеме някакви ангажименти".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
17
 
! Отговори
Е? преди 6 години
А защо никой не отговаря за ядрените оръжия на Израел, питам аз?
57
6
 
1
 
! Отговори
дуро преди 6 години
До Анонимен 63Да, ако е останал някой жив от севернокорейската артилерия:)
56
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КНДР може да бъде заличена от картата на света за минути. Милионната армия, която умира от глад и плячкосва каквото види от нивите на хората, ще дезертира. Но има едно голямо НО. Не може толкова лесно да бъдат унищожени всички ракетни площадки и не е особено ясно какви поразии може да нанесе дебелакът по Азия. С голяма вероятност една ракета с ядрен заряд ще бъде свалена, но поразиите ще са огромни. Именно затова САЩ, Ю. Корея и Япония не предприемат мерки.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дуроТомахавка и Сеул изчезва от картата, Кимчо има 100хил парчета артилерия .
54
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60до колкото си спомням томахавките му изгъзиха самальотите а пък израелците "безаналоговите" С-300 и С-400 в Дамаск. За капак един Ф-18 му изпържи един МиГ. И никой не гъкна!!
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти топлата вода ли откри? Естествено че Ким е пионка. Нали товя е целта, да се унищожат най-накрая еврейските щати. Напиши му на пуяка едно съобщение в туитър като си толкова загрижен.
52
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дуроИ за Асад така разправяхте, ама не ви чувам напоследък...
51
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Путин днес е заявил, че е трудно да се преговаря с хора, които не правят разлика между Австрия и Австралия, визирайки ниската култура на американците в дипломатическите им мисии.
50
21
 
5
 
! Отговори
дуро преди 6 години
Айде да не се заблуждаваме. Кимчо е просто една маша за геополитическите интереси на Китай и Путин. В сравнение с мощта на американската армия е една бълха.Корейските ракети могат да достигнат САЩ само в главите на руските ***. Относно Ким той изобщо не "неадкеватен" както го представят. Напълно наясно е сатрапа, че дните му са преброени.Аз ако съм на негово място ще предпочета една точна томахавка. Поне ще е бързо. Останалите "опции" са разкъсване от тълпата или...Хага.чрез Путин..приятеля
49
1
 
18
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 6 години
до 43 Не просто Северна Корея ще засипе със снаряди Ю Корея и ракети Япония като целите ще са американските военни бази японските и южнокорейски такива. Да не забравяме,че Токио и Сеул имат достатъчно ядрени централи които по същество са стационарни ядрени бомби. Та "умнико" не е нужно Москва и Пекин да правят нещо Пхенян има достатъчно сили сама да направи поразии.
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и Ким да удари, ще удари ли Трън е въпросът, а отговорът е не, защото не му стиска да се бие срещу три ядрени държави едновременно, които ще бъдат засегнати косвено, ако направи тази грешка.
47
31
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До 27: Русия и Китай суперсили? Смешен си или така ти се иска.
46
0
 
10
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Време е световните лидери, колкото ги има, поне да изиграят нещо като скеч от времето на Карибската криза от 1962 г. Спомнете си за Джон Кенеди и Никита Хрушчов.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вне е от Карлуково, а гастърбайтер от Анкара, поне в другия си хилещ профил
44
0
 
8
 
! Отговори
мейд ин Чайна преди 6 години
До майорскиплават си през океана от Холивуд за Боливуд
43
3
 
7
 
! Отговори
Нестор преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААНе! Ще хвърлят 300 ракети по Южна Корея!
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВИзбягал е, никой не го е пускал...
41
1
 
23
 
! Отговори
майорски преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААне ...просто на сутринта няма да ги има Лос Ангелис , Н-Юорк, Вашингтон ...и още поне 10-тина големи града в САЩа вдруги ден цялата световна икономика ще е в хаос след седмица и светът ще изпадне в средновековиетоиначе нищо особенно няма да стане !
40
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дон Дък ще преговаря с Ким, иска или не. Америка е на колене.
39
1
 
26
 
! Отговори
В преди 6 години
Тука има някакъв ХАХА, където са го пуснали от Карлуково на разходка и са го изтървали.