Карлес Пучдемон – човекът, който се готви да отцепи Каталуния

Той мечтае за независима Каталуния още от детските си години
7 сеп 2017 21:53, Елка Василева
25
Карлес Пучдемон – човекът, който се готви да отцепи Каталуния
Карлес Пучдемон. Снимка: Reuters

Тази мисия му бе поверена почти случайно, но той преследва целта с решимост и воля. Глух за предупрежденията от Мадрид, каталунският премиер Карлес Пучдемон се готви да свика референдум с надеждата да осъществи младежката си мечта за независима Каталуния.

"Остават 25 дни (до референдума) и в тези 25 дни от него няма да ударим спирачки", предупреди той във вторник с оглед на евентуални репресии от испанското правосъдие и централното правителство на Мариано Рахой, които се обявиха против вота, насрочен за 1 октомври.

Съдбата на 54-годишния журналист, син на скромно семейство сладкари, в миг се промени през януари 2016 г., когато бе поканен в последния момент да оглави пъстра коалиция от сепаратисти, решени да открехнат за богатия регион с население от 7,5 милиона души "вратите към независимостта".

Почти неизвестен допреди две години, този мъж с бухнала черна коса днес вече е най-големият враг на консервативното правителство в Мадрид, пише Франс прес.

Отцепник открай време

Карлес Пучдемон мечтае за независима Каталуния още от детските си години, прекарани в родното село Амер с 2200 жители, недалеч от градчето Херона, където после кметува от 2011 до 2016 г.

Още по темата

И никога не крие тези възгледи, дори когато не са на почит нито в региона, нито в дясната партия "Демократична конвергенция на Каталуния", в която се включва през 1980 г., докато тя преговаря с Мадрид за по-голяма автономия на областта.

"Мнозина в Каталуния станаха отцепници, защото развиха алергия към политиката на Мадрид. Но не и той", обяснява писателят Антони Пучверд.

"Неговите убеждения са изцяло в унисон с общата му космополитна нагласа", уверява Пучверд, описвайки своя приятел, който е в крак с новите технологии, говори бегло английски, френски и румънски - майчиния език на своята съпруга, майка на двете им деца.

"Той винаги е свързвал активната си политическа дейност с журналистиката", посочва журналистът от радио "Сер" Рамон Иглесиас, роден в Херона.

През 1991 г. Карлес Пучдемон, който работи тогава в местен вестник, подема кампания за смяна на името на града с каталунското Girona - Жирона, спомня си Рамон Иглесиас.

Същата година заминава за Словения, за да проследи пътя към независимост на бившата югославска република.

Вече като кмет на Херона той настоява през 2014 г. Леонор Бурбонска, дъщеря на новия крал Фелипе Шести, да не носи титлата принцеса на Херона, на която има право като наследничка на испанския престол.

Силвия Панеке, депутат социалист от Херона, вижда тук израз на национализъм и "упорит стремеж да се прокара черта между привърженици и противници на проекта за независимост".

"Огромна свобода"

По думите на журналиста Енрик Хулиана тези затвърдени вече нагласи го правят "идеалния кандидат" за приемник на бившия премиер Артур Мас (2010-2015), чийто имидж на новопосветен в сепаратизма и политиката за икономии отблъскват отцепниците левичари.

"Пучдемон е по-прям човек, с ясни идеи, по-склонен към действия", обяснява негов съпартиец.

През юни 2016 г., когато крайнолевите сепаратисти го лишават от подкрепата си, той дръзва да постави на карта своя мандат - иска вот на доверие от регионалния парламент.

Отново без колебание агитира в полза на референдум за самоопределение - идея, по която няма консенсус в партията, и принуждава към оставка четирима души от кабинета си, сметнати за твърде нерешителни в дуела с Мадрид.

"Не се е канел да прави политическа кариера и това му дава огромна свобода", отбелязва Антони Пучверд.

Преди да стане каталунски премиер, той основава център за политически анализи, регионална агенция по печата, англоезично издание за Каталуния и напуска поста главен редактор в местен вестник, за да пътешества из Европа.

Той не се тревожи и за последиците от референдума, изрично забранен от испанското правосъдие, смята Антони Пучверд.

"Откакто го познавам, е сменил четири-пет работни места. Той е човек свободен и промените не го плашат. Друг на негово място много би се тревожил за бъдещето си - не и той", добавя неговият приятел. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
2
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
CARLES,KAKTO I VSICHKI OSTANALI KATALANI V KONGRESA,6TE 9DAT DARVOTO!TOVA VCHERA GO POTVARDI MARIANO RAJOI!SHTE BUDAT ARESTUVANI OT SOBSTVENATA SI POLICIA I GVARDIA CIVIL,KOITO SA VERNI NA KRAL9 FELIPE.NISHTO 4UDNO DA IM TUR9T DOJIVOTNI PRISUDI I KONFISKACI9 NA IMUSHTESTVOTO!!
15
3
 
9
 
! Отговори
КОСОВО отвори преди 6 години
кутията и сега няма спиране !!! Коя беше резолюцията на ООН, която даде право на косовари да се самоопределят ??? И кой подкрепи държавата Косово ?? Сега да не хленчат испанците - първа Каталуния ,след това са баските.....Абе САЩ съсипаха Европа с това Косово . Сега стария континент тепърва ще бере плодовете на войната за независимост на Косово , която водеха всички с/у Сърбия . Ще се тресе от референдуми за независимост ...Ако такъв е бил планът на чичо Сам, то той е успял !
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека на снимката е психически нестабилен това му личи по физиономията.
13
4
 
4
 
! Отговори
До номер 4 Спенс преди 6 години
Не е точно и само това. Аз живея в Каталуня с мома каталунка и сме си говорили много. Ако не знаеш испанците се стремят да не се говори испански, а каталунците много си държат на езика. В училище има гласуване на какъв език да се водят уроците и дори едно дете да иска испански решението св приема за целия клас
12
0
 
4
 
! Отговори
Биска каталуня преди 6 години
Артур Мас също беше човека, който се готвеше да отцепи Каталуня
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Испания има 17 провинции, с отделни правителства, много администрация и служители.Богати и работливи са 4-5 провинции, северни.Другото е само по фиестите.В Италия положението е подобно, Белгия е същото.Затова имат много мераци за разцепление, не са хомогенни народи.
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, хайде всяка област във всяка държава да се отдели и да станат 15 000 държави на тази планета. Пълна тъпотия.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ot 2008 godina sme v period na Globalno Zastudiavane..Tezi periodi se meniat na vseki 20-30 godini..Klimatichnite lazi na ILUMINATITE-massoni-templieri..i prochee satanisti..sa CHista Izmama..Zemiata e Kuha otvatre i ima v Zentara malka zvezda 1000-1200 km diametar ..Gravitaziata e Debelata kora-okolo 1200 km..Podzemnite okeani imat 2 pati poveche voda ot tezi na Povarhnosta..Planetata e tolkova Goliama ,che horata ne mogat sastestveno da Okazat takova vlianie..Drigi Nesta ima Skriti ... ... ... ... .
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой беше казал: "Ако изборите променяха нещо, те щяха да бъдат забранени."И да се отцепят и да не се отцепят печалбите на богаташите растат, а обикновения човек е на ръба на оцеляването. И за да му е по-гаден живота и да няма голям избор - хоп мигранти и колониална из'мет от гз на географията.
7
5
 
10
 
! Отговори
хаха преди 6 години
До до 2Кметицата със средното образование Колау дето даже в нейната партия й обърнаха гръб кво направи? Напълни хубавия град с топ-манти, забрани да закачат окупас щото нали нейни хора. Като им бойкотираха испанци кавата, кво стана - ревнаха по тв, че им паднали продажбите. Бе смях. Пужол и клана излязоха най-хитри, разиграха картата с национализма и си преместиха заграбените милиарди евро из разни банки дето никой не може да ги хване, а празните кратуни скачат и викат España nos rоba! Хахаха
6
8
 
14
 
! Отговори
хаха преди 6 години
До до 2Затова ли от сума време реве на Рахой, че нямат пари за заплати и пенсии, щото е най-богатата... смях. Я виж колко фирми си изнесоха седалищата към Мадрид само като споменаха още преди време за референдум! Провери колко милиарда загубиха пристанищата там, след като много компании се пренасочиха на юг към Валенсия. Само и само да получат някой глас за сепаратистите, поканиха африканци и всякаква мюсла ***.
5
18
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Каталуния е най-развитата промишлено, културно и всякак област в Испания.Ако каталунците се отделят, няма да хранят мързеливите испанци и стандартът им на живот ще се вдигне поне 3 пъти.
4
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталунците са хубави хора, Барселона е любимият ми град.Крайно време е да се отделят от диктата на Испанската корона.
3
6
 
6
 
! Отговори
akud преди 6 години
просто подкрепян от кремъл
2
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин отцепи Крим, Каталуния, Шотландия. Избра президент на САЩ, на Франция. Не спира с хибридсването. И всичко прави онлайн, по фейсбук.
1
8
 
32
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
За хората които не живеят в Испания, да ви кажа как стоят нещата: цяла Каталуния се управлява от 30-40 години като бащиния от една фамилия, от 3 години ги съдят и още не могат да разровят цялата мизерия- говорим за МИЛИАРДИ ? , корупция във ВСИЧКИ сфери на икономиката и политиката. И затова взеха да вдигат шум с референдума, за да търсят начин да поставят условия и да се измъкнат от делата.