Ще свали ли Тръмп ядрената летва? Ще нападне ли Пхенян?

КНДР разработва балистични ракети по-бързо от очакванията
7 сеп 2017 22:22,
150
Ще свали ли Тръмп ядрената летва? Ще нападне ли Пхенян?
Снимка: Reuters

На 3 септември 1949 г. "душещ самолет" на военновъздушните сили на САЩ събираше проби от въздуха над руския полуостров Камчатка, когато откри доказателства за радиоактивност, потвърждаващо, че опустошеният от войната СССР е изпробвал ядрено устройство. Съветското изпитание на 29 август 1949 г. беше извършено по-скоро от очакването.

Започвайки от взрива на полигона Тринити в Ню Мексико на 16 юли 1945 г., базовата наука на ядрените експлозии е на повече от 72 години - с три години по-възрастна от Северна Корея. Технологията за балистични ракети е на над 60 години.

Проблемите на миниатюризацията на ядрените бойни глави с цел монтирането им на ракети и гарантирането, че бойните глави ще оцелеят по пътя към мишените, не са достатъчни, за да обезсърчат една страна, решена да се сдобие с ядрен арсенал - помислете за Пакистан, чийто годишен доход на глава от населението е по-малко от 2000 долара.

Северна Корея има арсенал и разработва междуконтинентални балистични ракети по-бързо от очакванията, с демонстративно пренебрежение към призивите на САЩ. На 2 януари новоизбраният президент Доналд Тръмп разпали риториката, подготвяйки за употреба своята тежка артилерия - удивителен знак - за да напише туит за обещания севернокорейски тест на междуконтинентална балистична ракета: "Това няма да се случи!" То се случи.

Най-дръзкото действие на Северна Корея, изстрелването на ракета над Япония, беше извършено седем дни, след като държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън похвали "сдържаността" на Пхенян.

Сигналите от Северна Корея не включват заплетена семиотика: тя иска глобален ядрен обхват и както пише сп. "Икономист", неприятните опции пред света са малко вероятната (продуктивни преговори), слабата (налагане на още санкции) и ужасяващата (изпреварващи военни действия). За последната няма ясна линия, но може да се направи разграничение, колкото и да е непрецизно, между изпреварваща война и превантивна война.

Първата е самоотбрана в отговор на ясна и непосредствена заплаха - отблъскване на акт на агресия, която може да се сметне за предстояща с разумна степен на увереност. Второто са предварителни действия - и, нека да бъдем честни, проява на агресия - целящи да се предотврати ясна и непосредствена заплаха.

Когато заплаши Северна Корея с "огън и ярост, каквито светът не е виждал", дали Тръмп заплашваше да премине ядрената граница? Това вече е било обмисляно по отношение на Северна Корея.

Бившият ген. Дъглас Макартър, уволнен за неподчинение от президента на САЩ Хари Труман, представил на новоизбрания тогава президент Дуайт Айзенхауер меморандум по въпроса "как да се прочисти Северна Корея от вражески сили".

"Това може да бъде постигнато чрез атомни бомбардировки на местата на концентрация на вражески военни сили и обекти в Северна Корея и разпръсване над обширни площи на подходящи радиоактивни материали, страничен продукт от ядреното производство, с цел да се прекъснат важни вражески линии за комуникация и снабдяване..."

Макартър е преценил много погрешно Айзенхауер, чийто биограф Джийн Едуард Смит казва, че когато научил за теста в Ню Мексико на Конференцията в Потсдам (от 17 юли до 2 август 1945 г.) - там за първи път научава за новото оръжие - "той беше потресен" и "беше единственият в Потсдам, който се обяви против използване на бомбата". Смит пише: "Като президент, Айзенхауер на два пъти получи препоръки за използване на бомбата от своя Съвет за национална сигурност и от Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ; първо във Виетнам, за да защити французите при Диен Биен Фу, а после срещу Китай при кризата в Тайванския проток. И в двата случая Айзенхауер отхвърли препоръките.

Като бивш главнокомандващ (на съюзническите сили на НАТО), Айзенхауер имаше самоувереността да направи това, за разлика от други президенти, които може би не биха го сторили. И няма съмнение, че отхвърляйки употребата на бомбата, Айзенхауер вдигна прага, над който може да се използва атомно оръжие - наследство, на чиито плодове продължаваме да се радваме".

Но докога? Режимът за неразпространение на ядрените оръжия имаше забележителен успех. В кампанията за президентските избори през 1960 г., Джон Кенеди заяви, че има признаци, че до 1964 г. в света ще има "10, 15 или 20" ядрени сили.

Като президент той заяви, че до 1975 г. те може да станат 20. Сега обаче към Северна Корея - деветата такава сила, може да се присъединят Япония, Южна Корея и Тайван, както и други, освен ако американското ръководство не покаже очевидно и надеждно възпиране на Северна Корея. Запасът от доверие към президента не е неизчерпаем.

На 1 август сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм заяви, че Тръмп му казал, че "ще има война със Северна Корея", ако тя не спре да разработва междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат САЩ.

"Ще видим", каза Тръмп в неделя, отговаряйки на извикания въпрос: "Ще нападнете ли Северна Корея? Вие"?

Толкова ли са атрофирали конституционните правомощия на Конгреса, когато става дума за военни действия, че бездейно се моли за обикновено уведомяване пост фактум?

Десет месеца след 8 ноември, цената на този ден, която досега беше предимно естетическа, изведнъж - макар и не непредвидимо - се оказа по-висока от тази, която може би са очаквали неговите 62 984 825 избиратели.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо, в Н Корея няма петрол за алчните еввреи, второ Тръмп е путтка защото знае че зад Н Корея е Китай - точка
113
0
 
7
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До asdfдо БобиЕдинственият жандарм беше Сащ и се гавреше с другите народи за да ги краде и убива втората му цел беше унищожението на бялата раса!Свърши вече.Дори някоя азиатска държава да е новият жандарм толкова по-добре.Тогава ислямските *** няма да си развяват коня.Азиатците са брутални и няма да ги търпят.
112
0
 
1
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До ФактитеИ то ракетите на Хизбула са примитивни!
111
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Добре е да се чете 133 Като спомена руски ядрени влакове ,да те питам, защо никой не ги е виждал.Сигурно са по стелт технология.
110
1
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
САЩ няма да нападне Северна Корея - това означава война, която като нищо може да прерасне в световна. Нито една държава, дори ако начело й е Д.Тръмп, не би си позволила това. За строгото икономически наказателни мерки: основни износители са Китай, Индия, Русия и Мексико. Нито една от тези страни няма да спре износа в СК. Това е търговия, бизнес. Американците да обявяват каквито решат наказателни мерки, но не и да заповядат задължително присъединяване на други държави. ЕС не търгува с КНДР.
109
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Добре е да се чете 133Това което казваш беше вярно до преди 30 години да кажем. В зората на подвижните комплекси както Баргузин(влаковия вариант) така и Пионер и Топол колесния вариант ракетите просто нямаха достатъчна товароподемност. Сега са развърнати само 600 бойни части на всички ракети както за САЩ така и за РФ. При около 2200-2400 общо за всяка страна налични боеприпаси. Но Топол М може да носи до 6 ЯБЧ - естествено носи 1 а останалото са примамки от 3 вид - практически не различими
108
1
 
7
 
! Отговори
asdfдо Боби преди 6 години
прав си боби, но без световен жандарм не може, така е било винаги, преди ,двете сръхсили упражняваха тази дейност.САЩ не са цвете за мирисане и са донесли много страдания , но без тях ще бъде още по- зле. Не мисе мисли ако някоя азиатска сила застане на тяхно място. А ,,жандарми,, винаги ще има ,не вярвам че хората са дорасли да бъдат ,,мирни,,, ако няма доминант(и) стотици ,,Кимове,, ще цъфнат по планетата.
107
0
 
3
 
! Отговори
Добре е да се чете преди 6 години
Трети и последен път, защото на разумните хора до 3 пъти им светва крушката. От доста време съществуват паралелни комплекси за т.нар. "fake missiles". Руснаците ги разработват когато въвеждат комплекса "Искандер". Във военната наука това се нарича "мултипликатор на целите". Предполага се, че си чул поне за т.нар. "руски ядрени влакове" - за да го разбереш ... има няколко ракети с ЯБГ (разбира се, че с "built-in" примамки) и няколко десетки вагона с "fake missiles". Ако ти стана интерсно ... чети
106
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Добре е да се чете 130Примамките се намират в самата ракета Умнико и целия ансамбъл се ускорява в първата част на полета заедно с главите с ЯБЧ. има 2 вида примамки тоест 31. Просто метализирано балонче летящо след това по балистична крива2. Точно копие на БЧ със същото радарно и ИЧ излъчване(по-скъпа тежка и трудна за разпознаване примамка)3. Също като горното но и маневрираща - Руснаците имат маневриращи Бойни части на своите ракети. - практически се счита от Балистичния компютър за цел
105
0
 
7
 
! Отговори
Сун Дзъ преди 6 години
Разбира се, че войните се печелят с технологии. Чети история - примерите са неизброими, като се започне с "лъка и копието", мине се през "гръцкия огън" и се стигне до неутронната бомба. Може и да опиташ сам да събереш армия от 100 здрави бабаити въоръжени с камъни срещу един петокласник с автомат Калашников и начални познания как да си служи с него.
104
0
 
3
 
! Отговори
Добре е да се чете преди 6 години
Боби, пак казвам, че е добре да се чете. Само още нещо (безплатно) - никоя балистична ракета (особено ако е с ядрена глава) не се изстрелва сама. Тя се "придружава" от множество т.нар. "примамки". Така се затруднява максимално прихвата, защото повечето ПВО са предвидени за следене на ограничен брой цели. Закъснял прихват с 2-3 секунди е решаващ за противодействието, а поразяването на "примамка" намалява шанса още повече. Именно това поражда основателния страх от Ким.
103
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 123Урок по историяКога КИТАЙ стана член на СС на ООН с право на ВЕТО?1977 година. Какво стана 1977 година? Китай демонстрира на САЩ че притежава собствена МЕЖДУКОНТИНЕНТАЛНА БАЛИСТИЧНА РАКЕТА. А Ядрено оръжие Китай има от 1964 година.Преди това САЩ сучеше и мучеше само и само Китай да не е представен в ООН - Стигна се до абсурда че в ООН имаше Република Китай(Тайван)(САЩ пъпет). СССР преди да се скарат с Китай ги представляваше криво ляво но след разрива не си мръдна пръста.
102
3
 
2
 
! Отговори
До 126 преди 6 години
В грешка си Сун Дзъ. Историята показва, че войните се печелят от хора, не от технологии.
101
3
 
4
 
! Отговори
До Афуз Али преди 6 години
и функциониращи училища. Континент който произвежда престъпници. САЩ контролират всички океани по света което означава, че те могат да нападат, а тях никой не може да ги напада. Германия е геополитическо джудже, но може да се милитализира за супер кратко време и да изнесе Европа за по малко от 24 часа. Останалите могат да си живеят с илюзията, че имат избор, че имат право на глас
100
3
 
2
 
! Отговори
Сун Дзъ преди 6 години
Онзи, който има най-доброто оръжие, няма нужда от най-добрата армия.
99
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Добре е да се чете 121Това аз много добре го знам защо по дяволите все още и Русия и САЩ не са излезли от договора за ракетите с малък обсег на действие?Ставаше дума за друго НАИВНИЦИТЕ си мислят че ако КИМчо изстреля ракетата си THAAD или Стандарт на корабите около СКорея могат в преследване на ракетата да я свалят. Е не може двете ракети ще имат много близки скорости в момента на прехвата. а както казах САЩ антиракети са с кинетични прехващачи - не носят взрив - блъскат се в целта.
98
3
 
2
 
! Отговори
До Афуз Али преди 6 години
България, Унгария, Гърция, Франция, Индия, Латинска Америка, Япония, Китай.... Къде ги слагаш наред с Русия, Германия, САЩ. Франция винаги ще лежи в сянката на Германия. В ЕС става това което каже Меркел. Другите нито някой ги пита, нито имат право на някаква гласност като цяло. Русия си е Русия. Китай е бедняшка и голташка държава която зависи от милоста на другите държави да и купуват *** които произвежда и изнася. Изключително слабо домашно потребление. Латинска Америка. Там нямат вода
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ви чета коментарите, излиза, че Ким на практика може да държи всички в "шах" и да им усуква топките както си ще. Както е тръгнало скоро и Аятоласите ще могат да правят като Ким. На света му стигат 2-3 такива за да го унищожат.
96
0
 
7
 
! Отговори
Фактите преди 6 години
Към днешна дата само една държава разполага със свръхмодерна система за ПВО и това е Израел. Дори най-добрите техни експерти не дават 100% гаранция за прихват и унищожаване на вражески ракети от системата "Iron Dome" (Железен Купол). Доказателство бяха частичните попадения от ракети на Хизбулла и Хамас изстреляни от Ливан и ивицата Газа срещу израелски градове. Това в подкрепа на твърдението, че няма 100% гаранция, че американски/руски ПВО може да гарантира 100% сигурност. Знае го и Ким.
95
1
 
6
 
! Отговори
Добре е да се чете преди 6 години
Драги ми Боби, уроците по физика явно си ги проспал. Но не е зле да попрочетеш нещо (дори и да е в Google) за балистика и термодинамика, които в конкретния случай са по-важни. Преди да се насочи каквато и да било ракета от ПВО-комплекс има т.нар. време за прихват, което е критично от гледна точка на противодействието. Именно това време е слабото звено на всяка ПВО-система независмо дали руска или американска. Това означава, че няма 100% сигурност при прихват. Както и да е ... чети по темата.