Ще свали ли Тръмп ядрената летва? Ще нападне ли Пхенян?

КНДР разработва балистични ракети по-бързо от очакванията
7 сеп 2017 22:22,
150
Ще свали ли Тръмп ядрената летва? Ще нападне ли Пхенян?
Снимка: Reuters

На 3 септември 1949 г. "душещ самолет" на военновъздушните сили на САЩ събираше проби от въздуха над руския полуостров Камчатка, когато откри доказателства за радиоактивност, потвърждаващо, че опустошеният от войната СССР е изпробвал ядрено устройство. Съветското изпитание на 29 август 1949 г. беше извършено по-скоро от очакването.

Започвайки от взрива на полигона Тринити в Ню Мексико на 16 юли 1945 г., базовата наука на ядрените експлозии е на повече от 72 години - с три години по-възрастна от Северна Корея. Технологията за балистични ракети е на над 60 години.

Проблемите на миниатюризацията на ядрените бойни глави с цел монтирането им на ракети и гарантирането, че бойните глави ще оцелеят по пътя към мишените, не са достатъчни, за да обезсърчат една страна, решена да се сдобие с ядрен арсенал - помислете за Пакистан, чийто годишен доход на глава от населението е по-малко от 2000 долара.

Северна Корея има арсенал и разработва междуконтинентални балистични ракети по-бързо от очакванията, с демонстративно пренебрежение към призивите на САЩ. На 2 януари новоизбраният президент Доналд Тръмп разпали риториката, подготвяйки за употреба своята тежка артилерия - удивителен знак - за да напише туит за обещания севернокорейски тест на междуконтинентална балистична ракета: "Това няма да се случи!" То се случи.

Най-дръзкото действие на Северна Корея, изстрелването на ракета над Япония, беше извършено седем дни, след като държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън похвали "сдържаността" на Пхенян.

Сигналите от Северна Корея не включват заплетена семиотика: тя иска глобален ядрен обхват и както пише сп. "Икономист", неприятните опции пред света са малко вероятната (продуктивни преговори), слабата (налагане на още санкции) и ужасяващата (изпреварващи военни действия). За последната няма ясна линия, но може да се направи разграничение, колкото и да е непрецизно, между изпреварваща война и превантивна война.

Първата е самоотбрана в отговор на ясна и непосредствена заплаха - отблъскване на акт на агресия, която може да се сметне за предстояща с разумна степен на увереност. Второто са предварителни действия - и, нека да бъдем честни, проява на агресия - целящи да се предотврати ясна и непосредствена заплаха.

Когато заплаши Северна Корея с "огън и ярост, каквито светът не е виждал", дали Тръмп заплашваше да премине ядрената граница? Това вече е било обмисляно по отношение на Северна Корея.

Бившият ген. Дъглас Макартър, уволнен за неподчинение от президента на САЩ Хари Труман, представил на новоизбрания тогава президент Дуайт Айзенхауер меморандум по въпроса "как да се прочисти Северна Корея от вражески сили".

"Това може да бъде постигнато чрез атомни бомбардировки на местата на концентрация на вражески военни сили и обекти в Северна Корея и разпръсване над обширни площи на подходящи радиоактивни материали, страничен продукт от ядреното производство, с цел да се прекъснат важни вражески линии за комуникация и снабдяване..."

Макартър е преценил много погрешно Айзенхауер, чийто биограф Джийн Едуард Смит казва, че когато научил за теста в Ню Мексико на Конференцията в Потсдам (от 17 юли до 2 август 1945 г.) - там за първи път научава за новото оръжие - "той беше потресен" и "беше единственият в Потсдам, който се обяви против използване на бомбата". Смит пише: "Като президент, Айзенхауер на два пъти получи препоръки за използване на бомбата от своя Съвет за национална сигурност и от Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ; първо във Виетнам, за да защити французите при Диен Биен Фу, а после срещу Китай при кризата в Тайванския проток. И в двата случая Айзенхауер отхвърли препоръките.

Като бивш главнокомандващ (на съюзническите сили на НАТО), Айзенхауер имаше самоувереността да направи това, за разлика от други президенти, които може би не биха го сторили. И няма съмнение, че отхвърляйки употребата на бомбата, Айзенхауер вдигна прага, над който може да се използва атомно оръжие - наследство, на чиито плодове продължаваме да се радваме".

Но докога? Режимът за неразпространение на ядрените оръжия имаше забележителен успех. В кампанията за президентските избори през 1960 г., Джон Кенеди заяви, че има признаци, че до 1964 г. в света ще има "10, 15 или 20" ядрени сили.

Като президент той заяви, че до 1975 г. те може да станат 20. Сега обаче към Северна Корея - деветата такава сила, може да се присъединят Япония, Южна Корея и Тайван, както и други, освен ако американското ръководство не покаже очевидно и надеждно възпиране на Северна Корея. Запасът от доверие към президента не е неизчерпаем.

На 1 август сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм заяви, че Тръмп му казал, че "ще има война със Северна Корея", ако тя не спре да разработва междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат САЩ.

"Ще видим", каза Тръмп в неделя, отговаряйки на извикания въпрос: "Ще нападнете ли Северна Корея? Вие"?

Толкова ли са атрофирали конституционните правомощия на Конгреса, когато става дума за военни действия, че бездейно се моли за обикновено уведомяване пост фактум?

Десет месеца след 8 ноември, цената на този ден, която досега беше предимно естетическа, изведнъж - макар и не непредвидимо - се оказа по-висока от тази, която може би са очаквали неговите 62 984 825 избиратели.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Вулкан преди 6 години
До Анонимен Носителят е с руски двигател, а другото е ... -- частна фирма! Или - може да им спрат двигателите , а фирмата да не се съгласи на военни действия !
93
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До asdf 113Само от този век САЩ намесиСомалия - все още е в "неопределено" състояние на БЕЗВЛАСТИЕАфганистан - повече години от СССР са там и реални резултати?Ирак - Същото реални резултати няма - клокочеща гражданска войнаСирия - Гражданска ВойнаЕгипет - Преминаха през гражданска война но все още има зони които не са под контрола на правителството.Още поне дузина "Цветни революции" предизвикани от САЩ
92
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Ано Умни 115 ти Уроците по ФИЗИКА май си ги пропуснал в УЧИЛИЩЕ? Още нещо този пост показва КОЛКО СИ ЗАСЛЕПЕН ОТ ПРОПАГАНДАТА1. Патриот, THAAD и Стандарт СМ 3/6/9/ противоркетни комплекси на САЩ ползват КИНЕТИЧНИ ПРЕХВАЩАЧИ - т.е. не носят взрив а физически се сблъскват с обекта.2. Насрещен курс КИМ Ракета 5км/с + СМ Ракета 3-6км/с = 8-11км/с скорост при сблъсък ПУФФ3. Догонен курс Ким Ракета >3км/с - СМ Ракета <4км/с = <<1км/с или ако има поражения ще са определено по-малки
91
0
 
7
 
! Отговори
Здрав Разум преди 6 години
Ким вече разполага с балистична ракета с обсег до западната териториална част на САЩ, а не само до Гуам и Хавай. Миналата седмица направи показна демонстрация, че разполага и с водородна бомба с голяма мощност. Тръмп би бил самоубиец ако разпореди военен удар по КНДР независимо дали ще е с конвенционално или ядрено оръжие. Война няма да има, а приказките за санкции и заплахи отдавна не правят впечатление на Ким, този филм се играе от 60 години и е омръзнал и дядо му и на баща му и на дядо му.
90
2
 
2
 
! Отговори
Афуз Али преди 6 години
Ако САЩ започнат война унищожителна срещу сЕВЕРНА кОРЕЯ-ЕДНА МИРНА СТРАНА,НЕВОЮВАЛА ДО СЕГА ВНИТО ЕДИН СБлЪСЪК,КИОИТО И СА ПРЕДЛАГАНИ, НА ЧИЯ СТРАНА ЩЕ ЗАСТАНАТ-БЪЛГАРИЯ, ГЪРЦИЯ ,УНГАРИЯ,ФРАНЦИЯ КИТАЙ,РУСИЯ, ГЕРМАНИЯ ЯПОИНИЯ,ИНДИЯ,ИНДОНЕЗИЯ И ПР. А ЛАТИНСКА АМЕРИКА? 3ЕТО ТОВА ПЛАШИ САЩ!
89
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви ракети има свинчуугата ве и колко хиляди километра трябва да изминат ? Ами нали две мин след изстрелването и ще бъдат свалени бе,кой ще ги чака да летят хиляда километра ???Ама после онези ще го разбият със самолетоносачи и подводници,от космоса ще има огън и жупел,я не се заблуждавайте
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светът иска мир, не иска САЩ.
87
9
 
2
 
! Отговори
asdf до Боби преди 6 години
Защото САЩ, Могат да поддържат световният ред , като най -мощната страна в света.Когато тръгнат да не могат , тогава няма да имат бази в Филипините, Япония , Южн.Корея и т.н. Преди 25 години тази функция се изпълняваше от две държави - СССР и САЩ. Но СССР изчезна в небитието и остана само САЩ.
86
1
 
11
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Днес света знае,че виновника за всичките световни бъркотии днес ги прави САЩ и ,ако те започнат световна ядрена война, аз смятам,че целият свят ще се обърне срещу тях и със сила ще ги ликвидира,за да се освободят народите за едно мирно и спокойно бъдеще на човечеството. Това го знаят в САЩ и за това толкова се бавят с войната със Северна корея.
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Война нямам да има, поне засега. Не случайно бащите на американската конституция не са искали Демокрация а Република. Но това днес за безграмотните маси е тема табу. За това и президентите се гаврят с конституцията. Това отговаря на последния въпрос на автора. Другото което смесвате е САЩ и Америка. Образ"У"ванието си е казало тежката дума ;-). Ако прочетете дефиницията за Война, дадена от Сън Дзъ преди 25 века, ще разберете що е то Политика :-))). Но и това е малко вероятно да се случи.
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо няма да свали
83
4
 
26
 
! Отговори
Митко любопитко преди 6 години
А защо някой могат да си правят ядрени ракети необезпокоявано,а други да не могат?Кой е упълномощил САЩ да вземат решение кой може и кой не може?
82
2
 
14
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До asdfА защо САЩ играе Двойна, Тройна че и 800 торна игра по целия свят?Колко са базите около Китай? Япония, ЮКорея, Гуам, Филипините - Да продължавам ли?
81
0
 
6
 
! Отговори
до 104 ХАХАХА преди 6 години
Нали си наясно , че ядреният заряд сам по себеси е почти "безвреден" и истинската сила идва от правилното задействане на реакцията. Подобно на обикновенните бомби, ако не сработи си остава в калта за идните поколения
80
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко българи живеят откъснати от света- БРИКС щял да е бъдещето хахяха, икономически новини не гледате ли .Иран щял да смаже Израел , една от най,боеспособните армии в света, по-скоро ще е обратното.И Китай ще е сред най-потърпевшите ако започне война, защото първото което ще направят от САЩ и Лондон е да замразят паричните движения и търговията, а Китай от 5 години няма на кой да си продава пройзведеното , опитва се с потребителски заеми да вдигне вътрешното потребление, но...
79
9
 
5
 
! Отговори
Ако... преди 6 години
Ако Прасето има глупостта да нападне Гуам, това неминуемо ще се случи.На този етап ракетите му не стигат по-далеч от Хавай и Аляска.
78
11
 
3
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Би трябвало да ги удари ( КНДР), за да се научи Китай да не играе двойна игра с най-големият си търговски партньор (САЩ). Плюс това след десетина години, ще бъдат застрашени -Сиатъл, Портланд и т.н.Най -добре е с масов конвенкционален удар, да изпепели определени части от КНДР.Между другото израелските ВВС преди повече от 30 години, унищожиха иракски туко що построен реактор, прелитайки без разрешение на Йордания.
77
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИТО ЯПОНИЯ, НИТО ЮК МОГАТ ДА СТАНАТ ЯДРЕНИ ДЪРЖАВИ.КИТАЙ НЯМА ДА ПОЗВОЛИ.ТРЪМП НЕ Е ВСЕСИЛЕН, ЗА ЩАСТИЕ.
76
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ мачкат слабите - Либия, Ирак, Афганистан, Сирия.ама не смеят и не могат нищо да направят на тези, които са добре въоръжени - Иран и сев.Корея.
75
4
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 6 години
КЪСИ СА МУ РЪЦЕТЕ НА ТРЪМПЕЛА.А КИМЧОВИТЕ РАКЕТИ - ЕДНА ПАДНАЛА, ВТОРА ПАДНАЛА, АМА АКО ИЗВЕДНЪЖ ТРЕТАТА ВЗЕМЕ, ЧЕ НЕ ПАДНЕ?Дори и да я пресрещнат и свалят, ако има ядрен заряд, ще се изсипе там където трябва.