Ще свали ли Тръмп ядрената летва? Ще нападне ли Пхенян?

КНДР разработва балистични ракети по-бързо от очакванията
7 сеп 2017 22:22,
150
Ще свали ли Тръмп ядрената летва? Ще нападне ли Пхенян?
Снимка: Reuters

На 3 септември 1949 г. "душещ самолет" на военновъздушните сили на САЩ събираше проби от въздуха над руския полуостров Камчатка, когато откри доказателства за радиоактивност, потвърждаващо, че опустошеният от войната СССР е изпробвал ядрено устройство. Съветското изпитание на 29 август 1949 г. беше извършено по-скоро от очакването.

Започвайки от взрива на полигона Тринити в Ню Мексико на 16 юли 1945 г., базовата наука на ядрените експлозии е на повече от 72 години - с три години по-възрастна от Северна Корея. Технологията за балистични ракети е на над 60 години.

Проблемите на миниатюризацията на ядрените бойни глави с цел монтирането им на ракети и гарантирането, че бойните глави ще оцелеят по пътя към мишените, не са достатъчни, за да обезсърчат една страна, решена да се сдобие с ядрен арсенал - помислете за Пакистан, чийто годишен доход на глава от населението е по-малко от 2000 долара.

Северна Корея има арсенал и разработва междуконтинентални балистични ракети по-бързо от очакванията, с демонстративно пренебрежение към призивите на САЩ. На 2 януари новоизбраният президент Доналд Тръмп разпали риториката, подготвяйки за употреба своята тежка артилерия - удивителен знак - за да напише туит за обещания севернокорейски тест на междуконтинентална балистична ракета: "Това няма да се случи!" То се случи.

Най-дръзкото действие на Северна Корея, изстрелването на ракета над Япония, беше извършено седем дни, след като държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън похвали "сдържаността" на Пхенян.

Сигналите от Северна Корея не включват заплетена семиотика: тя иска глобален ядрен обхват и както пише сп. "Икономист", неприятните опции пред света са малко вероятната (продуктивни преговори), слабата (налагане на още санкции) и ужасяващата (изпреварващи военни действия). За последната няма ясна линия, но може да се направи разграничение, колкото и да е непрецизно, между изпреварваща война и превантивна война.

Първата е самоотбрана в отговор на ясна и непосредствена заплаха - отблъскване на акт на агресия, която може да се сметне за предстояща с разумна степен на увереност. Второто са предварителни действия - и, нека да бъдем честни, проява на агресия - целящи да се предотврати ясна и непосредствена заплаха.

Когато заплаши Северна Корея с "огън и ярост, каквито светът не е виждал", дали Тръмп заплашваше да премине ядрената граница? Това вече е било обмисляно по отношение на Северна Корея.

Бившият ген. Дъглас Макартър, уволнен за неподчинение от президента на САЩ Хари Труман, представил на новоизбрания тогава президент Дуайт Айзенхауер меморандум по въпроса "как да се прочисти Северна Корея от вражески сили".

"Това може да бъде постигнато чрез атомни бомбардировки на местата на концентрация на вражески военни сили и обекти в Северна Корея и разпръсване над обширни площи на подходящи радиоактивни материали, страничен продукт от ядреното производство, с цел да се прекъснат важни вражески линии за комуникация и снабдяване..."

Макартър е преценил много погрешно Айзенхауер, чийто биограф Джийн Едуард Смит казва, че когато научил за теста в Ню Мексико на Конференцията в Потсдам (от 17 юли до 2 август 1945 г.) - там за първи път научава за новото оръжие - "той беше потресен" и "беше единственият в Потсдам, който се обяви против използване на бомбата". Смит пише: "Като президент, Айзенхауер на два пъти получи препоръки за използване на бомбата от своя Съвет за национална сигурност и от Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ; първо във Виетнам, за да защити французите при Диен Биен Фу, а после срещу Китай при кризата в Тайванския проток. И в двата случая Айзенхауер отхвърли препоръките.

Като бивш главнокомандващ (на съюзническите сили на НАТО), Айзенхауер имаше самоувереността да направи това, за разлика от други президенти, които може би не биха го сторили. И няма съмнение, че отхвърляйки употребата на бомбата, Айзенхауер вдигна прага, над който може да се използва атомно оръжие - наследство, на чиито плодове продължаваме да се радваме".

Но докога? Режимът за неразпространение на ядрените оръжия имаше забележителен успех. В кампанията за президентските избори през 1960 г., Джон Кенеди заяви, че има признаци, че до 1964 г. в света ще има "10, 15 или 20" ядрени сили.

Като президент той заяви, че до 1975 г. те може да станат 20. Сега обаче към Северна Корея - деветата такава сила, може да се присъединят Япония, Южна Корея и Тайван, както и други, освен ако американското ръководство не покаже очевидно и надеждно възпиране на Северна Корея. Запасът от доверие към президента не е неизчерпаем.

На 1 август сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм заяви, че Тръмп му казал, че "ще има война със Северна Корея", ако тя не спре да разработва междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат САЩ.

"Ще видим", каза Тръмп в неделя, отговаряйки на извикания въпрос: "Ще нападнете ли Северна Корея? Вие"?

Толкова ли са атрофирали конституционните правомощия на Конгреса, когато става дума за военни действия, че бездейно се моли за обикновено уведомяване пост фактум?

Десет месеца след 8 ноември, цената на този ден, която досега беше предимно естетическа, изведнъж - макар и не непредвидимо - се оказа по-висока от тази, която може би са очаквали неговите 62 984 825 избиратели.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До онбашиятаА ти защо си мислиш, че ще я оставят тази ракета да си лети необезпокоявано? Видя какво стана с ракетата дето мина над Япония. Всички я следяха, японците обаче даже не си направиха труда да я свалят, не че не са можели
73
3
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
вече е малко късно, вероятно северна корея може да достигне западното крайбрежие с ракета.
72
6
 
2
 
! Отговори
Smurf преди 6 години
Има и друг начин Кимчо колко заготовки на ракети да има 100 едвали повече от 20 30. Ежедневни мащабни военни учения на границата ще го принудят да изстрелва ракети докато свършат или докато изстреля някоя дефектна. След това приятелчетата му Путин и Китай ще се наложи да го обесят собственоръчно
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението без да се напада СК е твърде просто. Тръмп го обяви преди година. Япония и ЮК стават ядрени държави!
70
21
 
28
 
! Отговори
Ким преди 6 години
Който нож вади от нож умира.Справка Хирошима и Нагазаки.Три пъти по три за другаря КИМ.Истинския мъж громи статуквото.С гейове не се воюва.Справка първата дама на Люксембург която е мъж.Тоя *** съюз и неговия закрилник САЩ няма да ги бъде.Бъдещето е на Китай Русия и Индия.БРИКС набира сили.А гейовете са миналото.Успех за КИМ.
69
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията проси война и се опитва да я оправдава. За такова нещо трябва да се влиза в затвора.
68
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЧе светът няма да се събуди без Ким е ясно (на Америка силиците им не стигат до там) но че ти се събуждаш отвит е ясно!
67
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се притеснявайте. Развръзката ще е светкавична. Просто един ден съвсем скоро светът ще се събуди без Ким.
66
5
 
15
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
С глупостта си да премахнат санкциите срещу Иран за да окажат натиск на нефтените пазари американските стратези пак се изложиха брутално.Това доведе до увеличаване на постъпленията и технологичният трансфер към Иран а че Иран ще смаже СА и Катар за броени часове е ясно на всеки.Но освен това това заплашва и Израел.А сега с опитите на Ким и технологичният трансфер между Северна Корея и Иран може да доведе до общ напредък в ракетните технологии на двете държави.Издънка след издрънка!
65
3
 
8
 
! Отговори
ПРОРОК преди 6 години
Тръмп е ПРПКЛЕТ!!!
64
2
 
24
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Оставането на Ким да разработва атомно оръжие променя изцяло баланса на силите в региона и при апетитите на Китай съюзниците на Сащ Япония и Южна Корея са застрашени докато се оказва че Сащ по никакъв начин не могат да им гарантират сигурността!Това поставя под съмнение Сащ като суперсила!
63
4
 
22
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Освен това оставиха (а те и нищо немогат да му направят) Ким да достигне до ниво да разработва ракети носители на ядрено оръжие водородна бомба а скоро и междуконтинентални балистични ракети с разделящи се глави носители.Общо взето това показва че Сащ са безсилни вече да изпълняват ролята си на световен "жандарм" и да налагат политиката си със сила както срещу Югославия Ирак и тн.А цялото им величие и световно господство се крепеше на това.Може да се каже че Сащ са вече само една регионална сила
62
4
 
9
 
! Отговори
Волф Месинг преди 6 години
"Ще свали ли Тръмп ядрената летва? Ще нападне ли Пхенян?"Не, няма. Просто няма смисъл. А инак, който защитава в момента Пхенян, бито Кремъл или Пекин, косвено поема отговорност за неговите действия.При това без да може да повлияе по какъвто и да било начин на решенията на Ким Чен Ун.
61
1
 
5
 
! Отговори
До 82 преди 6 години
...Евентуална война с продължителност 2 години...
60
1
 
4
 
! Отговори
До 82 преди 6 години
Като предполагаш евентуална война, при това, че има сума ти страни със ядрено оръжие - то не си ли ти г_луп_акът?
59
6
 
34
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Америка вече няма никакъв контрол.Нека проследим събитията!1.Преврат в Украйна в следствие на което увеличиха територията на Русия с Крим(стратегическо място) и Донбас!2.Пълен крах в Сирия и запазване на Башар Асад на власт с което засилиха позициите на Хизбула и Иран в региона(основни врагове на Израел)3.Тотален провал със смъкването на цените на нефта Русия не само издържа но при ниски цени западните съюзници СА и Катар го закъсаха много.Извод:Америка се дъни брутално по всички фронтове!
58
2
 
13
 
! Отговори
редник преди 6 години
До Анонимен 82 Груповото мнение е от групите на холивудските фенове , смъркачи на весели прахчета и хомо-дружинка "пъстроцветна дъга" ! :)
57
4
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Всеки ядрен опит на Ким - гавра с Кравария !
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ot 2008 godina sme v period na Globalno Zastudiavane..Tezi periodi se meniat na vseki 20-30 godini..Klimatichnite lazi na ILUMINATITE-massoni-templieri..i prochee satanisti..sa CHista Izmama..Zemiata e Kuha otvatre i ima v Zentara malka zvezda 1000-1200 km diametar ..Gravitaziata e Debelata kora-okolo 1200 km..Podzemnite okeani imat 2 pati poveche voda ot tezi na Povarhnosta..Planetata e tolkova Goliama ,che horata ne mogat sastestveno da Okazat takova vlianie..Drigi Nesta ima Skriti ... ... ... ... .
55
4
 
21
 
! Отговори
до ясновидеца преди 6 години
Най-много да види как тълпата влачи трупа на американския рейнджър, както в Сомалия.