16 г. след 9/11: Ню Йорк се бои, че може още да е "мишена №1"

Страхът се връща, споделят тревогите си нюйоркчани
11 сеп 2017 21:34, Елка Василева
108
16 г. след 9/11: Ню Йорк се бои, че може още да е "мишена №1"
Снимка: архив, Reuters

Събота, Таймс скуеър. Множество хора от всички националности изпълват площада - един от най-прочутите в цял свят, обкръжен от небостъргачи с гигантски неонови пана.

Насред площада има четири полицейски коли, а островчетата за пешеходци са оградени с предпазни стълбчета, за да не може автомобил да се вреже в тълпата.

"Не ми харесва тук - казва кротко Сю Гарсия, кинезитерапевтка от Бруклин. - А и навсякъде, където стават инциденти: страхът се връща."

Страхът от атентати. Страхът от нов 11 септември 2001 г. - най-кръвопролитния атентат в историята на САЩ, когато срутилите се кули на Световния търговски център погребаха близо 3000 души, пише Франс прес.

Трийсет и тригодишната днес Гарсия била на училище, в Бруклин, когато самолетите се разбили в кулите близнаци. Видяла как сградите избухват в пламъци и после рухват. Върнала се вкъщи пеш, както още стотици хиляди нюйоркчани, защото метрото спряло.

"Бях тук, видях какво стана и всичко се връщаше пред очите ми пак и пак, не искам да мисля за това", казва тя.

Но тя го преживява всеки път, щом телевизията спомене нещо, "всеки път, щом чуя да минава самолет", добавя тя. Или когато чака сестра си на Таймс скуеър, "кръстопътя на световете", пресъздаващ толкова ярко нюйоркския водовъртеж, че изглежда идеалната мишена.

На косъм от катастрофа

През последните години това място на два пъти се разминава на косъм с катастрофа. През май 2010 г. полицията намери там натъпкан с експлозиви автомобил, докаран, за да сее смърт. А на 18 май т. г. бивш военен с психични проблеми нарочно помете с колата си 23 пешеходци и уби млада туристка американка.

Шестнайсет години след 11 септември пристъпите на страх, като тези у Гарсия, са нещо обичайно за жителите на Ню Йорк.

За изгубилите близки или оцелели по чудо в тази трагедия годишнината може да е "най-страшната дата" от календара, а посттравматичният синдром да остане доживот, обяснява Чарлз Строзиър, психоаналитик и автор на книга за 11 септември с описания на очевидци.

У другите след "колективната травма", предизвикана от този атентат "с апокалиптичен размах", остава най-вече "чувството за уязвимост", казва той.

"Преувеличено ще е да смятаме, че нюйоркчани са "травматизирани" и досега, но те мислят за това. Живи са още страховете им, загнездили се точно под прага на съзнанието, като страха от бомба в метрото", обяснява професорът, видял срутването на Световния търговски център от своя офис в един от небостъргачите на Юниън скуеър.

Последните атентати бяха насочени най-вече срещу Европа, но мнозина смятат, че свръхконцентрацията все още прави Ню Йорк мишена номер едно.

Мишена номер едно

"Каква по-добра мишена от Ню Йорк?", резюмира Тим Ламбърт, който работи - както и през 2001 г., в най-южната точка на Манхатън, близо до мястото, където се извисяваше Световният търговски център, символ на американската мощ. Градът "привлича като магнит хора от цял свят. Той символизира свободите, с които разполагаме, парите, с които разполагаме", казва нюйоркчанинът.

Експерт по информатика, той смята, че постоянният риск, съответно и внушителните полицейски сили в Ню Йорк вече са неотменима част от градската среда.
"Това ме притеснява, но такава е новата норма. Светът се променя и терористичната заплаха е част от промените", заключава той.

Градските власти изглежда също са обсебени от мисълта, че може да има ново нападение.

"Слава Богу, това не е терористичен акт, а изолиран инцидент", заяви в края на юни кметът Бил де Блазио, след като бивш чиновник уби човек и рани шестима в болница в Бронкс.

Когато в средата на май бяха прегазени пешеходци на Таймс скуеър, началникът на полицията Джеймс О'Нийл също призна, че първо "си е помислил най-лошото".

За да опазва своите 8,5 милиона жители от такива натрапчиви страхове, Ню Йорк се стреми да действа образцово.

За пример

Вездесъщи камери за наблюдение, постоянни напомняния: "Ако видите нещо, съобщете", униформени полицаи на всички обществени места - Ню Йорк с неговите 38 000 стражи на реда наистина полага усилия.

От 2001 г. градът има и собствен антитерористичен отряд, включващ днес близо 2000 души и представители в редица чуждестранни столици, отбелязва Робърт Странг, президент на охранителната компания "Инвестигейтив мениджмънт груп".

Съобщено бе и за известно престараване - полицията за известно време системно следила хората, посещаващи джамиите в града. Но разузнаването е от ключово значение; като цяло "полицията работи успешно", преценява Странг.

Американската финансова столица държи да бъде образцов град и когато почита паметта на жертвите.

След всеки атентат в Европа властите поднасят съболезнования и предлагат в Тwitter помощ, а светлините на Емпайър стейт билдинг угасват в знак на траур.

Напомняйки за последиците от атентатите на 11 септември, предавани на живо в цял свят, внушителният мемориал на жертвите с двата огромни черни басейна, изградени на мястото на кулите близнаци, и с прилежащия музей се е превърнал в място на международно поклонение.

Петдесет и двегодишната Моник Мол, туристка от Холандия, също е дошла да почете паметта на загиналите.

"Това е донякъде и паметник на жертвите от атентати навсякъде по света - казва тя. - Убитите сякаш ще останат да живеят тук завинаги, подобно на мумиите в египетските пирамиди." 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
5
 
! Отговори
МЕСЕСТ и ВЕНЕСТ преди 6 години
до ФАКТХубаво е, че имаш мнение, но е добре да отвориш букварите от 2-ри до 5-ти клас да си опресниш малко граматиката.Хайде мойто момче, УТИЪЙ
42
2
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 54Лелеие ква логика изкара посреднощ
41
20
 
5
 
! Отговори
факт преди 6 години
До като има ислям,ще има атентати.Ислям ще има до като има мюсулмански държави.Мюсулмански държави ще има до като не бъдат демократизирани и исляма ще се замени със цивилизовани закони.Кой се опитва да демократизира мюсулманските държави-Запада.Кой е против демократизирането на мюсулманските държави-Русия.Заключение-ислям ще има,до като я има Русия.А защо Русия подържа исляма-защото мюсулманските държави са и съюзник в борбата срещу Запада,тя няма християнски съюзници.Факт.
40
0
 
7
 
! Отговори
©О®О©™ преди 6 години
здрасти педерастьиКой е собственик на днес беге?ОО няма значение, щом прави квото казваме ние. Добре си е там - ще го бъде тоя сайт. Браво на момчето - послушко мой.
39
0
 
6
 
! Отговори
Гредо Ред преди 6 години
До Само Лед - Така е! Путин само гради. Много си прав.
38
0
 
11
 
! Отговори
Само Лед преди 6 години
Само Путин нищо не е събарял още.. тц тц
37
5
 
2
 
! Отговори
Ааааааа! преди 6 години
Абе на българите тем сродните им турци и евреи ИМ ДА ДА ПРАВЯТ ДИСКУСИИИ ДИСПУТИ ОБСЪЖДАНИЯ ЗАЩОТО АЙНЩАЙН ИМ КАЗАЛ ЧЕ СПОРЕД ТЕОРИЯТА НА ОТНОСИТЕЛНОСТТА ИСТИНАТА ИЗЛИЗАЛА В СПОРА, НО ИСТИНАТА Е ЧЕ ГЪРЦИТЕ СА ГО ИЗМИСЛИИ - ЛЪЖАТА ВИНАГИ ПЕЧЕЛИ !!!!!!!! Те само това си могат, И НЕ СМЕЙТЕ ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ Е ЛЕСНО ОСВЕН ЧЕ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛО ДОХОДОНОСНО!!!!!
36
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах специално направен филм за кулите които ги сринаха. В него задават въпроса. Къде отидоха хиляди тонове стомана от които бяха изградени кулите? Съществен отговор никой не даде! Предположенията бяха че поради огромното количество керосин в самолетите стоманата се била стопила! Колкото и да им се искаше да повярват водещата представи доказателство че кулите бяха сринати с контролирани взривове в които има химикал който унищожава стоманата. Тя каза че кулите ги срина правителството на САЩ.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимкољ™ преди 6 години
до 47 Айде стига вече че дразните с това
34
2
 
5
 
! Отговори
от 47 до 46 преди 6 години
Аз сакам Кака Гола
33
0
 
0
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
от 45Asl pls
32
6
 
1
 
! Отговори
Въшко да Гама преди 6 години
от 39до 37Кока коледа само по коледа, нали знаеш
31
0
 
7
 
! Отговори
прозт селенин преди 6 години
Е на тва му викаме ние "Каквото повикало това се и обадило!"- на лудия-луд,на глупавия -глупав !
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 38 А, ще ти дойде акъла!
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 37 от 33 Моля? Нещо се обърка, а?
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимкољ™ преди 6 години
от 34 Добре ето вече се казвам така
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 2001 поради този страх релизираха оръжейни зделки за хиляди милиарди с огромни печалби , а КАКТО ЗНАЕМ ПЕЧАЛБИТА ПРОМЕНЯ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТА. А в бЪлгария всеки българин се БОИ, ЧЕ МОЖЕ ДА Е "МИШЕНА N 1" НА ШЕФА, а както знаем БЕЗ минималната работна заплата рязко съкращава живота НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗА КАКВО ДА ИМ СЪЧУСТВАМ КАТО НЕ 3000. 60000 НА ГОДИНА БЪЛГАРИ ИЗМИРАТ
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 34 Що не дадеш пример първо ти за това за което апелираш, смешен?
25
2
 
3
 
! Отговори
до 25,27,28,30,31,32 преди 6 години
Дайте да си ползвате имената, че ви изгубих спатиите.
24
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не показаха лицето на мъртвия Бен Ладен? Що показаха на Кадафи и Садам, а на Ладен не? Щото никога е нямало такъв човек, скаппани сорроси!