16 г. след 9/11: Ню Йорк се бои, че може още да е "мишена №1"

Страхът се връща, споделят тревогите си нюйоркчани
11 сеп 2017 21:34, Елка Василева
108
16 г. след 9/11: Ню Йорк се бои, че може още да е "мишена №1"
Снимка: архив, Reuters

Събота, Таймс скуеър. Множество хора от всички националности изпълват площада - един от най-прочутите в цял свят, обкръжен от небостъргачи с гигантски неонови пана.

Насред площада има четири полицейски коли, а островчетата за пешеходци са оградени с предпазни стълбчета, за да не може автомобил да се вреже в тълпата.

"Не ми харесва тук - казва кротко Сю Гарсия, кинезитерапевтка от Бруклин. - А и навсякъде, където стават инциденти: страхът се връща."

Страхът от атентати. Страхът от нов 11 септември 2001 г. - най-кръвопролитния атентат в историята на САЩ, когато срутилите се кули на Световния търговски център погребаха близо 3000 души, пише Франс прес.

Трийсет и тригодишната днес Гарсия била на училище, в Бруклин, когато самолетите се разбили в кулите близнаци. Видяла как сградите избухват в пламъци и после рухват. Върнала се вкъщи пеш, както още стотици хиляди нюйоркчани, защото метрото спряло.

"Бях тук, видях какво стана и всичко се връщаше пред очите ми пак и пак, не искам да мисля за това", казва тя.

Но тя го преживява всеки път, щом телевизията спомене нещо, "всеки път, щом чуя да минава самолет", добавя тя. Или когато чака сестра си на Таймс скуеър, "кръстопътя на световете", пресъздаващ толкова ярко нюйоркския водовъртеж, че изглежда идеалната мишена.

На косъм от катастрофа

През последните години това място на два пъти се разминава на косъм с катастрофа. През май 2010 г. полицията намери там натъпкан с експлозиви автомобил, докаран, за да сее смърт. А на 18 май т. г. бивш военен с психични проблеми нарочно помете с колата си 23 пешеходци и уби млада туристка американка.

Шестнайсет години след 11 септември пристъпите на страх, като тези у Гарсия, са нещо обичайно за жителите на Ню Йорк.

За изгубилите близки или оцелели по чудо в тази трагедия годишнината може да е "най-страшната дата" от календара, а посттравматичният синдром да остане доживот, обяснява Чарлз Строзиър, психоаналитик и автор на книга за 11 септември с описания на очевидци.

У другите след "колективната травма", предизвикана от този атентат "с апокалиптичен размах", остава най-вече "чувството за уязвимост", казва той.

"Преувеличено ще е да смятаме, че нюйоркчани са "травматизирани" и досега, но те мислят за това. Живи са още страховете им, загнездили се точно под прага на съзнанието, като страха от бомба в метрото", обяснява професорът, видял срутването на Световния търговски център от своя офис в един от небостъргачите на Юниън скуеър.

Последните атентати бяха насочени най-вече срещу Европа, но мнозина смятат, че свръхконцентрацията все още прави Ню Йорк мишена номер едно.

Мишена номер едно

"Каква по-добра мишена от Ню Йорк?", резюмира Тим Ламбърт, който работи - както и през 2001 г., в най-южната точка на Манхатън, близо до мястото, където се извисяваше Световният търговски център, символ на американската мощ. Градът "привлича като магнит хора от цял свят. Той символизира свободите, с които разполагаме, парите, с които разполагаме", казва нюйоркчанинът.

Експерт по информатика, той смята, че постоянният риск, съответно и внушителните полицейски сили в Ню Йорк вече са неотменима част от градската среда.
"Това ме притеснява, но такава е новата норма. Светът се променя и терористичната заплаха е част от промените", заключава той.

Градските власти изглежда също са обсебени от мисълта, че може да има ново нападение.

"Слава Богу, това не е терористичен акт, а изолиран инцидент", заяви в края на юни кметът Бил де Блазио, след като бивш чиновник уби човек и рани шестима в болница в Бронкс.

Когато в средата на май бяха прегазени пешеходци на Таймс скуеър, началникът на полицията Джеймс О'Нийл също призна, че първо "си е помислил най-лошото".

За да опазва своите 8,5 милиона жители от такива натрапчиви страхове, Ню Йорк се стреми да действа образцово.

За пример

Вездесъщи камери за наблюдение, постоянни напомняния: "Ако видите нещо, съобщете", униформени полицаи на всички обществени места - Ню Йорк с неговите 38 000 стражи на реда наистина полага усилия.

От 2001 г. градът има и собствен антитерористичен отряд, включващ днес близо 2000 души и представители в редица чуждестранни столици, отбелязва Робърт Странг, президент на охранителната компания "Инвестигейтив мениджмънт груп".

Съобщено бе и за известно престараване - полицията за известно време системно следила хората, посещаващи джамиите в града. Но разузнаването е от ключово значение; като цяло "полицията работи успешно", преценява Странг.

Американската финансова столица държи да бъде образцов град и когато почита паметта на жертвите.

След всеки атентат в Европа властите поднасят съболезнования и предлагат в Тwitter помощ, а светлините на Емпайър стейт билдинг угасват в знак на траур.

Напомняйки за последиците от атентатите на 11 септември, предавани на живо в цял свят, внушителният мемориал на жертвите с двата огромни черни басейна, изградени на мястото на кулите близнаци, и с прилежащия музей се е превърнал в място на международно поклонение.

Петдесет и двегодишната Моник Мол, туристка от Холандия, също е дошла да почете паметта на загиналите.

"Това е донякъде и паметник на жертвите от атентати навсякъде по света - казва тя. - Убитите сякаш ще останат да живеят тук завинаги, подобно на мумиите в египетските пирамиди." 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 30 Оллигофрен, Чарли Шийн като даде интерва по една американска телевизия и каза че американците че сами си събориха кулите и мведнага му прекратиха договора със сериала от който получаваше по 2 милиона долара на серия. Разбра ли, ***?
22
0
 
7
 
! Отговори
Съдия преди 6 години
Кой ще спечели спора?дали номер 27?дали номер 25?Да видим - хайде момчета, цяла България вази гледа!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 27 а за кое го изгониха, бе, бухал? Веднага след интервюто го изгониха! Тъппанар! КЙво се правиш на ***?
20
0
 
3
 
! Отговори
Б@ko ©О®О© преди 6 години
Не ме нервирайте, че ще ви дам още араби. Най-добре стантете геове
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 23 Чарли Шийн ви го каза в очите и го изгонихте от Двама мъже и половина! Защо, бе, ***?
18
0
 
7
 
! Отговори
Бако ©O®O© преди 6 години
Ще ви дам малко бежанци... ааа И гейове
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И малките деца по цял свят разбраха, че краварите си спретнаха тези атентати.Само най-болните мозъци не!
16
1
 
1
 
! Отговори
™®© Гоши Найн 11 преди 6 години
Здрейти,Асан Гоши, викат ми проши. Идваме от Соши с Тоши да си купими Гaлош и по един Макинтош.
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото, има ли някой който наистина да вярва че терористи, които никога не са летели по този курс (не става ясно дали въобще са летели), и без навигация от земята, са успели да стигнат до Ню Йорк, че даже и да намерят и улучат някакви си кули в огромния многомилионен град???Това е все едно жена ми, която никога не е карала кола, да ме закара от Русе, до Мол София примерно! Няма как да стане
14
8
 
6
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 6 години
Смятам, че САЩ са допуснали атентата, за да си развържат ръцете в Близкия изток, но не вярвам те сами да са си взривили кулите близнаци.
13
1
 
7
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 6 години
Това, което ми прави впечатление от документалните филми за 11/9, е, че терористите са били следени от службите (ФБР, НАС и др.), но не е предприето нищо с-у тях нито е обменяна информация м-у институциите. Обясненията за това са, че има съперничество м-у службите, лоша комуникация м-у тях, бюрокрация и мудност.
12
2
 
21
 
! Отговори
ами преди 6 години
Лицемери долни,лъжци и убийци,краварите от ФАЩ!
11
2
 
12
 
! Отговори
TLDR преди 6 години
Ако има някой, който е прочел цялата тая боза (статията), нека да цъкне "dislike" (палец надоле). Другите да цъкнат Like ( Палче нагоре )ДА СЕ ПРЕБРОИМ!
10
2
 
18
 
! Отговори
Давид и гОлият :D преди 6 години
Всички вече знаем, че нещата са нагласени и направени преди доста години. Сега само си напасват пъклените планове спрямо реалноста ... дядовците Ротшилд и другите евреи и техни пионки и пионковци.Нимоа разбера само .. ЩО СА КРИИТЕ БЕ ? ЩО? Нимой ва бутнат. За ко са крийти?
9
4
 
1
 
! Отговори
гъби в масло с копър преди 6 години
Прочети още на: майка сиподка та911 ли е? Да кажетеНа 9/11 се случи 911.Следва продължение ...Ако няма хляб ми яжте нефта да го тора на майка виподката
8
3
 
25
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 6 години
А ИСКАТЕ ЛИ ДА НАУЧИТЕ И НАЙ-ГОЛЯМАТА ИСТИНА...ИМАШЕ ДИРЕКТНО ОТНЕМАНЕ КОНТРОЛА НА ПОЛЕТИТЕ ОТ ПИЛОТИТЕ ---- ОТ ДИСТАНЦИЯ !! ГОВОРЯ ЗА СТОТИЦИ МИЛИ РАЗСТОЯНИЕ...МОЖЕ ДА СИ МИСЛИТЕ ЧЕ Е ФАНТАСТИКА, НО ИМА РАЗВИТА ТЕХНОЛОГИЯ ОЩЕ ОТ 1970-ТЕ ГОДИНИ !!ПУЛТА И КАБИНАТА СЕ ХАКВАТ И ДЖАМВАТ, И ПИЛОТИТЕ НЕ МОГАТ ДА СТОРЯТ НИЩО.НЕ ВЯРВАМ РАБОТАТА С 19-ТЕ САУДИТСКИ ТЕРОРИСТИ !
7
1
 
13
 
! Отговори
Йоргос Мазонакис Гей преди 6 години
САЩ са длъжни да се борят със СК, защото не искат Япония и НК да имат атомни бомби и трябва да ги защитават. Но аз лично, не знам защо САЩ не искат - може би се страхуват, че дръпнатите ще им дръпнат с голяма преднина и Щатите ще обеднеят и отслабнат.. Не знам. Как мислите?
6
1
 
7
 
! Отговори
ЦАР СТУД преди 6 години
До До 2А ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ СПИРАМЕ САМО ДО ЕДНА ДЪРЖАВА :DВСЯКА ДЪРЖАВА НА СВЕТА СИ ИМА ПРЕГРЕШЕНИЯ!ПРЕДЛАГАМ ЧОВЕШКОТО НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА ДА БЪДЕ РЕД С МИНИМУМ 90% И ПАК ЩЕ ОСТАНАТ 1 МИЛИАРД ХОРА ПРЕ МНОГО! :D
5
2
 
3
 
! Отговори
Атомен Куфар преди 6 години
Някой в коментаряте по тиез новини каза че севернокорейски бомби куфари може да има на места и да се детонират при желание - Ако има изобщо как да се вкара Нюклиър вепън в САЩ, Дръпнати може да го е направил и тогава това за което заплашва, може и да успее да го изпълни. Недай си боже. Не можахте да издържите с тея ядрени оръжия.. сега и с изкуствения интелект - от ДАРПА отдавна разработват терминатори и сценаристите на филма терминатор са се съветвали с тия ДАРПА да видят що е то терминатор..
4
2
 
21
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Айдеее .Всички тва чакаме.Запасил съм се с пуканки и чипс и съм запазил място на първи ред да гледам една държава как ще изчезне!!!