САЩ могат да дадат "подсладител" и на Русия, и на Украйна

Ройтерс: Реалистично решение за Украйна? Ето как би изглеждало то
12 сеп 2017 21:40, Елка Василева
223
САЩ могат да дадат "подсладител" и на Русия, и на Украйна
Снимка: архив, Reuters

Държавният секретар на САЩ Джим Матис иска администрацията на Тръмп да достави на Украйна "отбранителни оръжия" с които да се сражава срещу подкрепяните от Русия сепаратисти, окупиращи части от източноукраинския район Донбас. По време на пресконференция при неотдавнашното си посещение в Киев Матис каза, че тези оръжия "не са провокативни, ако не си агресор, а Украйна очевидно не е агресор", пише Джош Коен от Ройтерс.

Матис подчерта, че Доналд Тръмп още не е взел решение относно въоръжаването на Украйна, но е безспорно, че са налице легитимни аргументи той да направи това. Москва незаконно анексира украинския Кримски регион през март 2014 г., а Кремъл изпраща както оръжия, така и руски войници на своите сепаратистки протежета - т.нар. "Донецка народна република" и "Луганска народна република", които се бият срещу украинските войски.

Въоръжаването на Киев ще му помогне да се противопостави по-добре на руската заплаха, като в същото време ще позволи на Вашингтон да изпрати силен сигнал на руския президент Владимир Путин, че промяната на границите със сила е неприемлива.

Колкото и оправдан да е гневът от поведението на Русия, ответната реакция крие рискове. Ако САЩ въоръжат Украйна, Кремъл почти сигурно ще отвърне по начини, които биха накърнили интересите на американската национална сигурност.

За начало Русия може да ескалира насилието, като изпрати още войници и оръжия в подкрепа на своите сепаратистки протежета там, и Путин вече намекна, че това ще се случи. След това Тръмп може да се окаже под натиск да прати още оръжия, с което ще увеличи напрежението в руско-американските отношения.

Русия може да отвърне с удари срещу американските интереси в други части на света. В Северна Корея тя може да подкопае исканите от САЩ санкции, предназначени да принудят Пхенян да прекрати програмата си за ядрено оръжие. Макар че редица руско-севернокорейски икономически проекти остават замразени заради ембаргото, Москва може да ги рестартира, с което да снабди Пхенян с допълнителна твърда валута за своите ядрени и ракетни опити.

В Сирия Путин може да прекрати руско-американското сътрудничество по налагане на примирие в Южна Сирия. Москва може също така да разположи още оръжия - може би, дори и ядрени - в руския Калининградски регион - анклав, който граничи с Полша и Литва, или да изпрати руски оръжия на екстремистките талибански бунтовници в Афганистан, за да подкопае предвиденото от Тръмп увеличаване на броя на американските войници в тази страна.

Предвид на рисковете за американските интереси от въоръжаването на Украйна, Тръмп трябва внимателно да прецени както плюсовете, така и минусите от такава стъпка. Междувременно САЩ могат да помогнат на Украйна по други начини, които включват повече подкрепа за украинските реформатори, борещи се срещу корупцията, подтикване на международните донори да помогнат на Киев за възстановяване на пострадалите от войната региони, и натиск върху европейските страни да не позволяват на техни фирми да продават на руски оръжейни купувачи.

Онова, от което Украйна най-много се нуждае, е да получи възможност да завърши икономическите и политическите реформи за укрепване на младата си демокрация. Тази цел обаче все още остава непостижима въпреки вторите Мински споразумения от февруари 2015 г. - пакет от мерки, подписани от Русия и Украйна, за слагане на край на войната.

Именно тук Вашингтон може да заложи дипломатическата си тежест за постигане на резултат. Това ще изисква креативна дипломация наред с някои неприятни компромиси и от двете страни, но това може да бъде направено.

Ето как би изглеждало едно реалистично споразумение.

За начало, възможността за приемане на Украйна в НАТО трябва да бъде снета от масата. Украинското членство в тази организация остава невралгичен въпрос за Кремъл. В речта си през 2014 г., обявявайки анексирането на Крим, Путин каза, че изявленията на Киев за скорошно присъединяване на Украйна към НАТО "биха създали не илюзорна, а напълно реална заплаха за цяла Южна Русия".

Оставането на Украйна извън НАТО няма да бъде голяма жертва за членките на НАТО. Подавляващата руска военна мощ в черноморския регион е такава, че алиансът не би могъл ефективно да защитава Украйна, и много страни така или иначе не подкрепят приемането на Киев. Приемането на нови членове изисква одобрението на всички 29 страни членки. Това прави разширението с Украйна изключително малко вероятно. Киев би загубил малко, отказвайки се от членство в НАТО, но това потенциално му отваря вратата да иска отстъпки от Москва в други сфери.

В замяна на отстъпката относно НАТО Москва следва да приеме, че не може да отнеме правото на Украйна да се стреми към членство в Европейския съюз, което е приоритет за Киев. Това ще бъде труден за преглъщане хап за Москва, защото тя иска Украйна да влезе в доминирания от Русия блок за свободна търговия, който има за цел да консолидира руското влияние в рамките на бившия Съветски съюз.

Време е обаче за Кремъл да приеме, че Киев иска решително скъсване с руската политическа и икономическа орбита, и Вашингтон трябва ясно да каже на Москва, че тя няма право да попречи на Украйна да следва своето виждане, че бъдещето й е свързано със Запада.

Когато тези два геополитически въпроса бъдат разрешени, за Вашингтон ще бъде по-лесно да помогне на Русия и Украйна да постигнат споразумение в други сфери. Всяко окончателно споразумение трябва да изисква Кремъл да прекрати военната подкрепа за неговите сепаратистки протежета в Източна Украйна и да позволи на Киев да възстанови пълен контрол над границата си с Русия.

В замяна Киев трябва да се откаже да използва военна сила за връщане на своите окупирани от сепаратистите източни територии и също така да предложи някакъв вид специална автономия на ДНР и ЛНР. Тя би включвала пълен контрол върху техните данъци и разходи, както и върху социални въпроси като образование, култура и статута на руския език.

Най-труден за решаване е кримският проблем. Москва казва, че смята Крим за част от Русия, докато украински официални лица настояват, че той е част от Украйна. Поради тази причина всяко окончателно споразумение вероятно ще трябва да отложи преговорите за Крим - може би като се приложи някаква формула за споделен суверенитет или Русия да плати на Украйна за отнетата територия.

САЩ могат да направят това по-приемливо за Украйна, като не признаят Крим за част от Русия, докато не се постигне сделка за някакъв приемлив за Киев статут на полуострова. САЩ приложиха подобен подход при анексията на балтийските страни от Съветския съюз по време на Студената война.

Постигането на подобно споразумение няма да бъде лесно. Путин може да не приеме нищо друго, освен връщане на Украйна обратно в руската орбита, а пък Киев може да сметне за неприемливо всяко споразумение, което го лишава от членство в НАТО или е половинчато за Крим. САЩ обаче могат да дадат "подсладител", като предложат смекчаване на санкциите срещу Русия, а на Украйна бъде предложена помощ за възстановяване на разорения от войната Донбаски регион.

Това са трудни компромиси. Но те са по-добри от алтернативата за безкрайна война.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: УкрайнаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ също могат да бъдат неприятно изненадани отзад-чем чорт не шутит !
144
0
 
6
 
! Отговори
Кръчмаря преди 6 години
Като гледам рашъните не са диабетици и няма да се затруднят.Ама ме притеснява те какво могат да дадат на запада....Като им знам подаръците ... почвам наистина да се замислям за имиграция в Австралия и Нова Зенландия.
143
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Колю коли и не болиТака се пръква СССР. Над 90% от ръководството на новоизлюпената държава са хазари.--------------А после от СССР се пръква Московският циганат,Половината от ръководството му са джагали - като Кадиров и Шойгу.
142
9
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До Бай ИванЗАЩО защитават Украйна и се месят там , а не в Кипър койт е превзет от Турция без никакво право.-----------------Защо пък да защитават Кипър, толкова ли е належащо?Украйна е по-важна, нали трябва да се бръкне в здравето на Фашиска ***.
141
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната провокация на краварите. Ще дадем на някой друг наше оръжие да го използва срещу Русия да видим тяхното как ще противодейства. И нарушенията по границите на Русия са с разузнавателна цел. Мисля си, че ще бъдат изненадани неприятно и то неведнъж.
140
0
 
15
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 201Същите които организираха Майдан 1(2004), Майдан 2(2014) и сегашната криза със СЕОАКАШВИЛИ - САЩНо дори да се махнат САЩ веднага от Украйна много време ще мине докато нещата се малко или много оправят.
139
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСАЩ имат интерес братоубийствената война между руснаци и украинци да продължаваа кой я започна бе ушaнко? *** да си прибере сгaнта и всичко ще е наред.
138
3
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До Бай ИванЗащото бай Иване, ако Кипър беше през 1974г. член на НАТО или ЕС, това нямаше да му се случи. Нито САЩ, нито Русия нито ЕС, а само Турция е признала СКТР.
137
0
 
12
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 6 години
ХЕНРИ КИССИНДЖЕР БЕШЕ СЪВЕТНИК НА СВАЛЕНИЯ НИКСАН, И НА НОВИЯ ДЖЕРАЛД ФОРД, И ТЕ ПРЕДАДОХА ГЪРЦИЯ И КИПЕР. ГОЛЯМАТА ЦЕЛ И ПЛАН НЕ БЕШЕ ТОЛКОВА ТУРЦИЯ, А ЧЕ СВОБОДЕН КИПЕР ЩЕ СТАНЕ САЮЗНИК НА СССР, И ЩЕ ВЛЕЗЕ В СИВ, КАКТО И ЧЕ ЩЕ ИЗГОНИЯТ БРИТАНСКИТЕ ДВЕ БАЗИ - ДИКЕЛИА И АКРОТИРИ .ЗАТОВА САЩ ПРЕДАДОХА ГЪРЦИЯ.. И НА ТУРЦИТЕ ИМ КАЗАХА ДА ВЛЕЗАТ И ДА ВЗЕМАТ 30 ПРОЦЕНТА. ТУРЦИТЕ БЯХА САМО 11 ПРОЦЕНТА ОТ КИПЕР, А ВЗЕХА 38 ПРОЦЕНТА ОТ ОСТРОВА, ДОРИ И ФАМАГИСТА, КОЯТО НЕ БЕШЕ В ПЛАНА НА КИССИНДЖЕР.
136
2
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Питал съм и пак ще питам някой да ми отговори.Къде беше САЩ когато Турция Превзе северен Кипър.Защо САЩ имат дипломатически отношения с ТРСК/турска република северен Кипър,а и Великобритания ,Германия ,Италия и Франция имат дипломатически офиси в ТРСК. ТА ТОВА Е ОТНЕТА ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.Кипър е член на ООН и ЕС.Нито Крим нито Домбас са В ЕС нито Украйна .Защо не защитят правата на Кипър ? ЗАЩО защитават Украйна и се месят там , а не в Кипър койт е превзет от Турция без никакво право.
135
1
 
8
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 6 години
....ПРОДЪЛ...---И ЗА ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА ОСТАВА САМО КИЕВ И СРЕДНАТАЧ ЧАСТ, КОЯТО ЩЕ ГРАНИЧИ С НОВА ПОЛША НА ЗАПАД....А ЗА СМЕТКА НА ТОВА ПОЛША ЩЕ ВЪРНЕ 2/3 ОТ СВОИТЕ ЗЕМИ НА ГЕРМАНИЯ, КОИТО СА СИ ГЕРМАНСКИ. ТОВА Е ПЛАНА, И ВСИЧКИ ИСКАМЕ ДА СТАНЕ.ТОВА ЩЕ БЪДЕ СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА УКРАЙНА .
134
0
 
14
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 6 години
УКРАЙНА ДА СЕ СЦЕПИ НА 5--ПО МАЛКО ЗА РУМЪНИЯ И УНГАРИЯ, А НА РУССИНИТЕ *РУТЕНИТЕ) СТАТУТ НА АВТОНОМИЯ, РОССИЯ ПОДДЪРЖА РУССИНИТЕ, КОИТО СЕ НАМИРАТ В КРАЙНИЯ ЗАПАД НА УКРАИНА = ПАРАДОКС ., НО ТЕ НЕ ПРИЗНАВАТ КИЕВ, А МАЛО-РОССИЯ ИЛИ НОВОРОССИЯ, КАКТО Е НАРЕЧЕНА ЗЕМЯТА ПОКРАЙ ЧЕРНО МОРЕ ОТ ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА, КОГАТО РОССИЯ Я ПЕЧЕЛИ ОТ ТУРКИТЕ ПРЕЗ 1783 ГОД.. КОЯТО ЩЕ СТИГА ДО ДНЕШНАТА ТРАНСИСТРИА = ПРИДНЕСТРОВИЕТО, КОЕТО ПАК Е РУСКА ЗЕМЯ ПО ДНЕСТЪР...И ПОЛША ВЗИМА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЗАПАДНА УКР.
133
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сащериканците са много нагли. Въобразяваха си, че ще вземат военноморската база в Крим, стратегически обект за флота в Черно море на Русия. И кога сащериканците са признали анексията на Крим от Украйна, извършена от Хрушчов? Тя е невалидна и полуостровът е руски.
132
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво стана с Американският подсладител -20 трилиона и 12 милиада е вече ? Нещо горчи .
131
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Където е минал миризливият американски чепик ,не трева и държави си сриват.
130
3
 
16
 
! Отговори
Колю коли и не боли преди 6 години
Украйна е комунистическо понятие като Македония. За справка - титлите на руските царе започват с "ВЕЛИК САМОДЪРЖЕЦ НА ВЕЛИКА, МАЛА И БЯЛА РУСИЯ.... и т.н.т. и т.н.т."А кой "спонсорира" октомврийската революция : банки от ФЕД на САЩ. Лично ги докарва Лейба Бронщайн - Троцки. Цел смазване на православието ( най - ненавиждано от ционистите ) и създаване на световен хазарски каганат. Така се пръква СССР. Над 90% от ръководството на новоизлюпената държава са хазари. Останалото се знае.
129
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия са изостанали сесесерейци, а американците са извратени мангаляри. Ни едните стока, ни другите. Споровете вече са излишни.А вие спорещи байганьовци си гледайте вашата държава.
128
1
 
4
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Ще го кажа с народната мъдрост за лакомия ..з ,кр..в се..р!Никога не са имали толкова глобална и агресивна външна политика ,дали ще смогнат е малко вероятно.
127
22
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
*** са братя на украинците, колкото са и ни братя и на нас. Престанете с рушофилистичните си изцепки, ако на някой майка му, баща му или пък братята и сестрите му са ***, да си ходят в Сибир. Стига са паразитирали по българските форуми, както и в тези на други суверенни държави ... !!!
126
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички се досещат, че САЩ имат интерес братоубийствената война между руснаци и украинци да продължава