Владимир Путин май си вкара автогол, помагайки на Доналд Тръмп

"Файненшъл таймс": Близостта им може да срине президентските им кариери
12 сеп 2017 20:15, Елка Василева
143
Владимир Путин май си вкара автогол, помагайки на Доналд Тръмп
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

В последния си брой авторитетният лондонски всекидневник "Файненшъл таймс" развива интересна теза за развоя на руско-американските отношения във връзка с избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и разследванията дали това е станало с руска помощ.

Ако Путин наистина е помогнал за влизането на Тръмп в Белия дом, това би било върховният успех на руското разузнаване, пише авторът Гидиън Рахмън. То обаче може да се окаже и най-нещастният му автогол.

Една операция, замислена с цел да се облекчи натиска върху управлението на Путин чрез настаняване на приятелско лице в Белия дом, вместо това доведе до затягане на санкциите срещу Русия и до опасно засилване на вътрешния политически натиск върху руския президент, отбелязва вестникът.

Що се отнася до Тръмп, предполагаемата задкулисна колаборация с Русия може да е помогнала за изборната му победа, но с риск за проваляне на неговото президентство. Би била много странна ирония на съдбата, ако близостта между лагерите на Путин и Тръмп в крайна сметка срине президентските политически кариери и на двамата.

Разбира се, заклетите защитници на двамата продължават да отричат, че такава колаборация е имало. Американските разузнавателни служби обаче са категорични, че Русия стои зад хакването на имейлите на Демократическата партия.

По време на цялата си предизборна кампания Тръмп се отнасяше с изявена симпатия към Кремъл. Дали той бе мотивиран от идеология, инвестиции или някаква компрометираща тайна, все още не е ясно. Но така или иначе руската връзка отприщи верига от събития, които могат в крайна сметка да провалят президентството му, пише авторът на "Файненшъл таймс".

Що се отнася до Путин, моментът, когато стана ясно, че неговият скрит замисъл може да се превърне в бумеранг, бе, когато Тръмп се оказа принуден да уволни първия си съветник по националната сигурност - генерал Майкъл Флин, поради това, че е прикрил контактите си с руското правителство. От този момент нататък стана политически невъзможно за Тръмп да помогне на Кремъл за облекчаване на санкциите.

Напротив, надигналата се вълна от гняв срещу руската намеса в изборите в САЩ доведе до засилване на санкциите и дори до решението на възмутения Конгрес да отнеме на Тръмп пълномощията да отменя сам тези санкции. Това, че доминираният от републиканците Конгрес става все по-твърд спрямо Русия, като че ли се превръща в заместваща проява на твърдост спрямо Тръмп.

И така, вместо подобряване на отношенията с Русия при Тръмп, сега те са на най-ниското си равнище от края на Студената война, отбелязва всекидневникът.

Разбирайки, че администрацията на Тръмп няма да бъде способна да вдигне санкциите, Кремъл прибягва до масово изгонване на американски дипломати в отговор на предишно изгонване на руснаци от администрацията на Обама. Перспективата САЩ да доставят оръжия на Украйна става все по-реална. Русия пък започва поредица от големи военни учения в Източна Европа, което още повече ще засили американските страхове.

Очакваното публикуване на доклада за разследването на "руската връзка" от комисията, оглавявана от ексшефа на ФБР Робърт Мълър, вероятно ще доведе до нов изблик на гняв срещу Русия. Най-пряката заплаха от това ще бъде за Тръмп, но непряка заплаха има и за Путин. Той (както се очаква), ще се бори за преизбиране на вота през март догодина и се изправя срещу една засилваща се опозиция, водена от популярния и настъпателен опозиционер Алексей Навални. Влошава се и състоянието на руската икономика, което все по-сериозно се отразява на руските потребители. Макар че малцина очакват Путин да загуби изборите, про-Путинската еуфория от преди две години очевидно се топи. В руските медии вече се появяват статии за епохата след Путин.

Особено съществено е, че хора с мощни икономически интереси в Русия разбират, че вече няма светлина в тунела на санкциите. Нещата, всъщност, най-вероятно ще се влошават. Само нещо радикално може да доведе до отмяната на санкциите. И тази промяна може да бъде отстраняването на Путин от Кремъл.

Така че само когато и Тръмп, и Путин напуснат сцената, може наистина да стане възможно "презареждане" на руско-американските отношения, заключава авторът във "Файненшъл таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
nai goliamite smeski sa kogato nekoi plasi Amerika s Koriskata raketa, a Russia s ukrainskita masia otworete interneta da vidite tezi dve drjavi kolko MWatta vsekakvi energii sa prodali i kolko oryjie sa prodali za polsedni t.n sankcionni godini+22 godisni: s trite frkoleta dvata tanka i 16tiaho patrona Bylgarskata Armia e siguren zastitniki na evropeiskite cennostti na Balkanskia poluostrov
80
0
 
9
 
! Отговори
:):) преди 6 години
оооо тя баба Килъри е цвете
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все има няколко държави и сайтове , които си лягат и стават с Путин и Русия. Как пък не чухме другите държави толкова да говорят за тях, а си гледат собственото положение. В днешно време хората лека полека започват да се събуждат за откритата пропаганда, това говори добре за интелекта ни, но докато някой от агресорите не подпали нова война, разбира се...
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и в Русия, да бе, едни петиции, едни заклинаниа от МсквФилм индустри, едни шооа се вихрят в РУ.тв а Навални напрао изпотроси влиянометъра.колкото на санкциите--дрън дрън. руснаците си изнасят енергетиката за където си искат, колкото си искат за каквата цена си искат и по-важното е е че не я изнасят за където нежелаят въпреки че им обещават кавото не им требе, майна. одобренията на двата президента в техните си държави, при това единият понасящ санкции а другият подписващ санкции е специфичен
77
3
 
15
 
! Отговори
преди 6 години
Не вярвам в Кремъл някой да си е въбразявал, че при Тръмп Америка ще стане "приятел" на Русия. Достатъчно е да се огледа екипа на Тръмп - това се все хора за които студената война никога не е свършвала. Но най-големият подарък за Русия е че при Тръмп американските щати не са вече обединени, а това ги прави слаби.
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На крив макарон .....все някой му пречи .
75
3
 
19
 
! Отговори
5 преди 6 години
Поредната *** и неверна статия от тоя смешен русофобски сайт!!!
74
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирам ги натовците, американците и всичките им слуги, че им е неприятно да гледат огромната територия на Русия, която е способна да се защити сама от всички, но нека знаят че само заради техния дискомфорт Русия няма да разпродаде земята си и да им слугува. Да си търсят щастието на Марс...
73
3
 
22
 
! Отговори
Нещо неясно? преди 6 години
Агресивната реторика на Запада, НАТО и САЩ с нищо няма да помогнат на световния мир. Русия нито има желание за войни, нито се готви за войни. Но на всички трябва да им стане ясно завинаги, че няма да остави подлеци да си разиграват кончето на територията й и да я водят за носа като бананова република.
72
2
 
17
 
! Отговори
бойко преди 6 години
Aко бaрселонa пaднеВиновни сa руските хaкери и орешaрски
71
3
 
18
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Добре е,че имаме мнение и по международните въпроси.Все пак ние сме народ,който си е оправил собствената държава и е нормално да изказваме мнение по подобни статии......това са някакви си Русия и Америка!!!
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се вгледате в историята ще видите, че след разпада на СССР, ЕСср поема щатафетата и сега берем плодовете с нелегалните. Дано не е късно, когато Европа се осъзнае.
69
3
 
17
 
! Отговори
Ахахахахаха преди 6 години
Айдее, пак глупости на търкалета. Тея продължават да си вярват, че Путин е сложил Тръмп за президент. Ако не ви стана ясно до този момент, цялата американска политика беше срещу Русия, защото им секнаха опитите в Крим и Сирия. Килъри искаше и война да им обяви, нито чудно че Конгреса е срещу Русия, те си чакаха господарката Клинтън да дойде на власт и лека полека да започнат да се налагат още повече срещу Русия. Сега се скъсват да лаят и срещу Тръмп, осуети им плана пуяка.
68
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията можем да си направим само извода, че студента война продължава, а уж я бяха спечелили. Унищожиха СССР, сега пък Русия им е крива за всичко. Разбирам, че им трябва противник, но нека си го намерят, не да търсят теле под вола, да не стане така накрая да издоят бика...
67
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 91Знаеш ли, че Константинопол почти паднал по време на руско-туската война, но Бенджамин Дизраели (тогава министър прецедател на Британската империя) изпраща имперския флот да предотврати превземането на Константинопол(Истанбул) .
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 89Тогава и започват войните в Авганистан, не че харесвам тази дупка де руснаците искат да ги цивилизоват ама не става сега да видим Меркел как,защо,как и къде ще ги цивилизова(интегрира).
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 85 в последните 500г.Русия губи една война с Турция, и една с коалиция на Турция, Англия, Франция и Пиемонт/северноиталянско кралство/, и войната с Япония от 1905г. Има и спечелени войни с цената на огромни жертви, което си е като загуба на война.
64
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мно'о ясно баце, естествено, че така ще кажат. Някой да е очаквал, че ще похвалят Путин или Русия?На тях дежурният им виновник е Путин и Русия.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен87Абе ти верно лиПСВ я губи Германия - не Русия. Афганистан СССР реши да се изтегли по свои си причини. Другите войни са спечелени ама без разни измислени хамерикански помощи.Пий хапчета и не ръси глупости по нета. Русия е свръх сила.
62
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май да? Май така стана?То от много тарикатлък така става понякога. Лошото е че от това си пати цялото население на Земята!