Елиф Шафак: Турция се превърна в един огромен затвор!

"Не бива да допускаме гласът на народа да бъде заглушаван"
14 сеп 2017 20:00, Елка Василева
97
Елиф Шафак: Турция се превърна в един огромен затвор!
Снимка: архив, Reuters

Хиляди бяха хвърлени в турските затвори, защото били обидили президента. Задминахме дори мрачните рекорди на Китай, казва в интервю за Дойче веле известната писателка Елиф Шафак. Но апелира към Запада да не изолира Турция.

Как оценявате сегашната обстановка в Турция?

Елиф Шафак: В целия дебат за Турция аз правя разлика между турското правителство и турския народ. Безспорно от няколко години насам турското правителство действа все по-авторитарно. Макар и да дойде на власт след избори, то съсипва демокрацията, подкопава правовата държавност и свободата на печата.

В същото време зная, че в Турция съществува и гражданско общество. Има много отворени към света, прогресивни хора. Те са изпреварили своето правителство, но техният глас не се чува в международните медии.

Не бива да допускаме гласът на народа да бъде заглушаван. И не бива да губим контакт с гражданското общество. За много политици това е едно огромно предизвикателство.

Как може да бъде подкрепено гражданското общество?

Елиф Шафак: Турция е голяма и важна страна, сложна и многопластова. Активните граждани и неправителствените организации в Европа - като „Амнести интернешънъл“ или международния ПЕН-клуб - упражняват натиск над европейските лидери да говорят повече за ситуацията около човешките права, за посегателствата срещу демокрацията и за свободата на мненията и печата в Турция.

Междувременно Турция се превърна в един от най-големите затвори за журналисти, задминавайки дори мрачните рекорди на Китай. Ситуацията в момента е такава, че много хора губят работата си, включително и хиляди висшисти – само защото са подписали някаква петиция за мир.

Докато ние с Вас си говорим тук, в Турция се провеждат гладни стачки. Списъкът е дълъг. Демократите в Турция са деморализирани. Затова трябва да се концентрираме над гражданското общество.

Смятате ли, че гражданските общества в утвърдените демократични държави, в т.ч. Германия, правят достатъчно в това отношение? Биха ли могли те да се ангажират по-силно, да правят повече?

Елиф Шафак: Разбира се! Мисля, че нашият глас би трябвало да се чува по-силно. Защо да няма по-интензивен диалог между гражданските общества в Германия и в Турция? Много организации в Турция подкрепят журналисти, карикатуристи, писатели или хора от малцинствата. Всички те се нуждаят от съдействие и трябва да знаят, че светът се интересува от тях и че не са сами. Трансграничният глобален диалог е изключително важно нещо. За мен той е по-важен от това, което се разиграва между политиците в Германия и политиците в Турция в момента. Защото животът на обикновените хора е по-важен.

Като президент на тази страна Ердоган в крайна сметка носи отговорност за западането на демокрацията в Турция. Смятате ли го за лично отговорен?

Елиф Шафак: Искам да подчертая следното: колкото по-дълго Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) са на власт, толкова по-авторитарни стават те. Хиляди хора бяха хвърлени в затвора, защото били обидили президента.

Достатъчен е само един критичен коментар във Facebook или шеговит пост в Тwitter, за да се окажеш зад решетките. В една демократична държава хората трябва да могат да критикуват своя президент. И много ме боли, когато гледам колко разединена е Турция днес.

Хората могат да имат най-различни възгледи за света, което обаче не би трябвало да им пречи да споделят общите демократични ценности и да се уважават взаимно. Точно това обаче не се случва. А управляващата партия в Турция се държи така, сякаш представлява само половината от турското население. А другата половина?

Съвсем ясно е, че в най-новата история на страната именно Ердоган е политикът, който най-силно разединява Турция. Той разделя  обществото на "ние" и "те".

Независимо от всичко Европа не бива да изолира Турция. От изолационизма печелят винаги само онези, които и бездруго искат да изолират своята страна. Много от тях са националисти или ислямисти. Изолирането на цяла държава или на цяло едно общество не решава проблемите. Убедена съм, че трябва съвсем открито да критикуваме нашето правителство и че авторитаризмът е неприемлив, казва в заключение Елиф Шафак.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: ТурцияЕлиф Шафак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
1
 
! Отговори
До всички ислямисти преди 6 години
Искам да напомня на всички които се превъзнасят по "великата" Османска империя, че тя беше напълно разгромена през I-та световна война. Наследството на Османската империя е Севърския мирен договор, с който се признава независима кюрдска държава и се губи Тракия и половината Мала Азия. Така че воя на диктатора Ердоган и кликата около него, че видите ли пияницата Ататюрк е прецакал турските интереси към Егейските острови подписвайки Конвенцията от Лозана е достоен за съжаление.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71 Пък защо ли Бойко го избираме пак и пак?
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък защо ли го избират пак и пак?
59
1
 
2
 
! Отговори
(* преди 6 години
До Феса-50 ЕZ TEZEKLERi OGLUM !
58
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук много турци се размечтаха, събудете се, за да не страдате!
57
4
 
16
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
До 100 % TURK - 69 - Ти така разбираш демокрацията. Това не значи, че си прав. Дали ще ни обесниш какво е авторитарно управление? Във вашата част на света (всъщност в по-голямата част от света) демокрацията не вирее, но защо ли ВСИЧКИ се натискат да живеят точно в демократичните държави (в Европа например) или поне да ползват техните техническите и културни достиженията?
56
4
 
33
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Явно бая турци има тук, които не познават историята. Плюете по Ататюрк, но ако не е бил той сега Турция щеше да е само един лош спомен. Благодарение на него изобщо виима и не сте пратени в тоалетната на историята. Само, че много бързо забравяте и се подлъгвате. Ердоган ще направи грешка голяма ако тръгне против светската държава, а цената ще плати обикновения турчин.
55
11
 
11
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Съвсем ясно е, че в най-новата история на страната именно Ердоган е политикът, който най-силно разединява Турция. Той разделя обществото на "ние" и "те"........е казала Елиф Шафак. ....... Като писателка , Елиф много добре знае ,че ако стилът на изразяване на даден човек , е важно , още по важно е какво казва самия той ! Това че Ердоган не бяга от въпроси и винаги е склонен да им отговори ,се харесва на турската нация. Турция е видяла и президенти като Неждет Сезер ,почти не говорещи и спящи.
54
22
 
16
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Достатъчен е само един критичен коментар във Facebook или шеговит пост в Тwitter, за да се окажеш зад решетките.------Интелигентнтен човек като Елиф Шафак , би трябвало да проумее нещо много важно. Това че живеем в ерата на бързите електронни медии , не означава, че можем да си позволяваме най случайни своеволия и временни прищевки за да накърним някого ! А ако "жертвата" е държавен глава , тази култура на поведение е още по наложителна ! Да плюеш някого по Twitter ,не е демокрация , Елиф !
53
9
 
7
 
! Отговори
Елиф Шафак: преди 6 години
Турция се превърна в един огромен затвор! "Не бива да допускаме гласът на народа да бъде заглушаван"
52
4
 
8
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Ейваллах на първия коментар !Ако написаното в коментар номер 1 , някой ден се сбъдне , хората в България , ЧАК тогава ще имат шанса да разберат , какво се случва във и около Турция .Да се надяваме, че това ще се случи все някога. ....
51
19
 
13
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Елиф Шафак: В целия дебат за Турция аз правя разлика между турското правителство и турския народ.------Никога в историята си , турската нация не е била в по голяма симбиоза с турското правителство , НИКОГА !Миналата година , Ердоган го доказа по един уникален начин , никога невиждан досега ! Само с един телефон успя да напълни улиците и площадите с хора ! Такова нещо за пръв път се случва .....Така че ...много поздрави и анадолски целувки на Елифката Шафак !Нека си живее живота във Франция
50
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция тържествено продължава надолу.
49
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да до 59 много си прав това и ердоган го знае но все пак мълчи за да не го разберат по грешно. А този ататюрк наистина е продал турция..сега като се позамисли човек реално какво се получава.. изтрива азбуката,народа остана *** и неграмотен. Така ги управлява лесно.. изпокара турция с арабския свят и я направи уж светска. Отвори врати уж за всички нации сега искат земя от турция, кюрди арменци лази и т.н. бил е алкохолик и е спал с много християнки. А се е удрял по гърдите като турчин велик
48
11
 
11
 
! Отговори
Феса преди 6 години
Мустафа Кемал беше национален герой, но Ататюр е един алкохолик който продаде турците да слугуват на западните интереси. Дори днес в турската конституция, ако по някакъв начин обидиш Ататюрк влизаш в затвора от 1 до 3 години! Типичен закон за диктатори - закон номер 5816
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 55 коментатор който пише ататюрк форевър!! Знаеш ли всъщност кой е бил ататюрк бе гарга? Знаеш ли защо е възхваляван от толкова много нации най вече християнски? Знаеш ли защо го наричат светския ? Направил светска турция? Знаеш ли бе.. че го хвалиш? О аз знам аз знам защо е умрял на 57 години, знам защо е направил ракията турска и светска напитка, знам защо е променил 1000 гд.азбука я направил латинска
46
3
 
1
 
! Отговори
тюрк, тюююююрк... преди 6 години
Аптал, Аптааааал...
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На който турчин не му харесва турция да хваща пътя към българия и европа
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така.. забележете обаче пак кой журналист турчин но работи и пише за дойче веле..омръзна ни от такива немски турци.. хайде та който не му изнася да хваща пътя съм европа
43
6
 
6
 
! Отговори
Türk преди 6 години
АТА ТЮРК FOREVER! А на тоя ще му дойде края ,всички като този *** си го знаят .