Китай не смята, че има алтернатива на световния ред на САЩ

Билахари Каушикан затова има ли изход от корейската криза?
16 сеп 2017 20:28,
226
Китай не смята, че има алтернатива на световния ред на САЩ
Президентите на САЩ и Китай по време на двустранна среща в имението на Тръмп в Мар а Лаго, щата Флорида. Източник: Reuters

Това е редактиран откъс от интервюто с бившия постоянен секретар на външното министерство на Сингапур - Билахари Каушикан, от международното издание Global Brief, публикуван в Business Insider. Той е ръководил различни висши длъжности, включително постоянен представител на държавата в ООН и посланик в Русия.

За Северна Корея

Как трябва да разбираме позицията на Китай по отношение на кризата в Северна Корея?

Важно е да се знае, че китайците и севернокорейците никога не са се обичали, а недоверието между тях става още по-голямо под управлението на Ким Чен-ун, чието агресивно преследване на ракетните цели намалява китайската сигурност - например чрез разгръщането на противоракетната защита на САЩ (THAAD) в Южна Корея.

Въпреки това Северна Корея е дилема, на която Пекин все още няма решение. Пекин има икономически лостове спрямо Северна Корея, но не може да ги използва в пълния им потенциал, защото това поставя риск от срив за режима в Китай.

Но спирането на ядрената програма на Северна Корея със сигурност изисква натиск от такъв мащаб. Пхенян смята, че тази програма е от екзистенциално значение за оцеляването на режима в Северна Корея. Заради големината на този залог никакъв не-екзистенциален натиск няма да разубеди страната.

В света има останали само пет ленински държави - Китай, Северна Корея, Виетнам, Куба и Лаос. Ако ККП помогне за свалянето на правителството в една от тези дръжави, това най-вероятно ще даде много "лоши" идеи на китайския народ (според представите на ККП).

Партията просто не може да поеме такъв риск. Най-важният интерес на Пекин е опазването на режима, а всичко останало е на второ място. И докато китайците се съобразяват със санкнциите на ООН и изразяват неудовлетворението си към Пхенян, техните мерки винаги ще са различни от очакванията на САЩ и различни от нужните за спирането на ядрената програма. Това е реалност, която американското правителство съвсем наскоро и с неохота разбра, макар че повечето американци още не я приели изцяло.

Какво ще направи Китай, ако Северна Корея нападне САЩ?

Нищо. Някои китайски медии след заплахата на Ким Чен-ун да таргетира острова Гуам с ракети съобщиха, че ако Северна Корея реши да стартира тази война - тя ще е сама. Китайците знаят, че война със САЩ би застрашила режима на ККП, защото такава война не може да доведе до добър изход за Китай.

Какво ще направи Китай, ако САЩ нападне Северна Корея?

Пекин не може да стои безучастно, докато САЩ променя режима в ленинска държава. Такава интервенция би поставила съществуването на ККП под оггромен риск. Въпреки това смятам, че китайците ще ограничат отговора си, тъй като не искат и да влязат в истинска война със САЩ - знаят, че не могат да я спечелят.

Действията на американската администрация, като бомбардирането на Сирия по време на вечерята на Тръмп със Си Цзинпин, определено възстановиха доверието в американската сила. Президентът Тръмп е прав, когато казва, че непредсказуемостта е предимство. САЩ под ръководството на Обама бяха твърде предсказуеми.

Има ли "изход" от корейската криза? Какъв е той?

Ако имаме предвид спиране на ядрената програма - няма изход. Това е утопия. Твърде късно е да се спре Северна Корея - може да бъде забавена, но в крайна сметка ще постигне това, което иска.

Севернокорейското ръководство може да бъде брутално, но не е лудо. Пхенян е рационален и поради тази причина може да бъде разубеден. Тъй като главната цел е оцеляването на режима - стигне ли възможностите, които смята, че ще го спасят, няма защо да рискува собственото си съществуване.

Един мирен договор със Северна Корея определено ще понижи нивата на напрежение. Това е идея, която заедно с възпиращия ефект от поразителна сила определено си струва да се преследва. Ако съм разбрал правилно изказванията на Тръмп и секретаря Тилърсън, САЩ биха приели такава стратегия.

Бъдещето на Китай

Какви са основните предизвикателства пред икономическото и общото управление на Китай през следващите три години?

Основният проблем е как икономическите реформи да преминат на следващ етап, но без да влияят на контрола на ККП - всичко останало са подробности.

Как бихте описали действията на днешните китайски лидери и как бихте ги сравнили със западните или руските лидери? Какво мислите за следващото поколение на китайския елит?

Сегашното китайско ръководство е много уверено и до някаква степен несигурно - доверието и несигурността са две страни на една монета и последствия от китайската гордост за това, което е постигнала, както и знак за уязвимостта на Китай. Това прави китайските лидери амбициозни, но разумни, което от своя страна води до стабилност. За сега.

Страхът ми за следващото поколение обаче е, че то ще започне да вярва в собствената си пропаганда за възхода на Китай, който неизбежно води до залязването на Америка.

Просто не е вярно, че Америка залязва. Промените в разпределението на глобалните сили са относителни, а не абсолютни. И въпреки че САЩ никога няма да са толкова силни и авторитетни, както преди години, американското общество все още е устойчиво и креативно. Разбира се, ако Вашингтон е основният критерий, тогава може да ни е простено, че изкарваме спада на страната на показ.

Може би американската политика в момента не е особено рационална, но най-важните неща в САЩ често се случват извън политическия капитал - в 50-те щата, в изследователските лаборатории, в университетите и корпорациите. Който в миналото е подценил американската креативност и устойчивост, винаги е съжалявал след това.

Казвайки това, грешка би било да се подценява и китайската креативност или индийската, японската, европейската, както и руската издръжливост и политическа воля. Грешка е да се гледа на тази ситуация като задължителна игра между няколко страни, където едната печели, а другата губи.

През последните 200 години основният проблем при конфронтация с не-западния свят е как да той да се приспособи към доминирания от Запада ред. Този ред се променя доста успешено от не-западни страни - Китай е най-яркият пример, но не и единствен - Япония също го направи, а веднага след това я последваха т. нар "азиатски тигри" и Индия. Но какво ще замени западния ред - все още не е ясно. Съмнявам се, че ще е "азиатски ред" - каквото и да означава това. Възможно е и просто да няма заместител на западния ред.

Какво мисли Китай за настоящата политическа ситуация в САЩ?

Предполагам, че са толкова объркани и загрижени, колкото всички останали. Може би малко се радват, тъй като така се излагат някои от недостатъците на западната демокрация, но макар да проявяват увереност, всъщност са доста притеснени за това какво би станало, ако сегашният световен ред, ръководещ от САЩ, се разпадне.

Когато Си Дзипин се изправи в Давос януари тази година и направи една красноречива защита на глобализацията, всъщност той защити американския ред и мълчаливо призна, че негова алтернатива на този етап няма. Китай е сред най-големите бенефициенти на глобализацията, ръководена от САЩ, и би била най-голямата губеща страна, ако светът стане по-протекционистичен. Залогът за тях е много по-голям, отколкото за останалата част от света, тъй като легитимността на КПП се основава на растежа на страната, който зависи от един отворен свят. Китай не би могла да замени САЩ като лидер на сегашния световен ред заради това, че самата тя не е отворена.

Досега КПП работи с повече централен контрол, вместо с по-голяма икономическа свобода, като възможности за пазарно опериране в ключови сектори. И тук Китай отново е в дилема - Пекин знае, че следващият етап от китайския растеж зависи от това да се даде по-голяма свобода на пазара, за да става по-конкурентноспособен, но в същото време не иска да изпуска контрола. Никой не знае дали това може да бъде постигнато. Но всички би трябвало да се надяваме КПП да успее, тъй като нейна алтернатива в Китай няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пацuведнага ти личи, че си много тъп0 парче
71
5
 
11
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Китай има цивилизация от 4000г и няма защо сега да бързат-техния звезден миг ще дойде скоро.В момента са първи по промишленост,втори по БВП,трета военна сила и четвърта валута.От момента да станат първи по всички тия показатели ги делят по-малко от 20 години.Възможно е дори и под 10!Така че излишни рискове не им трябват.Виж американците,ако искат да запазят положението си,трябва да бързат,иначе горят!И понеже вече не могат да запазят доминацията по икономически начин,остава пътя на войната!
70
7
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До 125Руснаците имат арсенала да свият украинците на две.--------------Не.Вече не могат.Отдавна изпуснаха момента.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китй е богат защото 95% от търговията му, демек парите, идват от САЩ.Русия, Иран ... слабаци.
68
3
 
6
 
! Отговори
Турк преди 6 години
Горките американци. През Студената Война бяха по силни. Събориха СССР и по лошо стана за тях.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Действията на американската администрация, като бомбардирането на Сирия по време на вечерята на Тръмп със Си Цзинпин, определено възстановиха доверието в американската сила. "===================Днес по-голяма глуп0ст не бях чувал.
66
4
 
8
 
! Отговори
125 преди 6 години
Не търси никаква закономерност в численост от към жива сила. Руснаците имат арсенала да свият украинците на две. НАТО, която си е политическа организация няма и да разбере какво се е случило. В Украйна, за разлика от Ирак (санкции и изолиране) се използваха пари. За дестабилизирането и се платиха доста. Кой плати повече, САЩ или Русия, се едно,но всеки си постигна своето. Американците сега ще се заселят в Украйна, Русия си получи Крим. Губещ - Украйна, като нас.
65
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам кой г е писал това ама може да се гръмне. Още като чуеш за ленинската държава и как китайците щели да се потресът и разбонтуват...мани мани...На вечерята с ракетите, Тръмп ги изуми, що за клоун е. Те такова нещо наистина не очакваха, ама не е съвсем сигурно в един горещ конфликт , кой ще победи. най вероятно светът ще загуби, затова засега Ким може да ги разиграва, поне докато си постигне целта , посл еи той ще се кротне.
64
9
 
7
 
! Отговори
АЙДЕ преди 6 години
ХУБАВЕЦЪТ С ТОШО ДА ООБЯСНИ, АКО НАПУСНЕМ НАТО И САЩ, РУСИЯ КВА ОФЕРТА ЩЕ НИ ДАДЕ? ХАХАХА 0 НА ГЕВРЕКА ДУПКАТА - ПРИППОМНЯМ - ПРЕДИ ЕВРОАТЛАНТИЗЪМА СР. ЗАПЛАТА БЕШЕ 150 ЕВРА, ПРИ ВИДЕНОВ - 7 , А ПРИ ЛЮБИМИЯ ТИ ЖИВКОВ - 55 ДОЛАРА! ТВА Е ЖАЛАКТА ИСТИНА, ***!
63
7
 
6
 
! Отговори
ХАХАА преди 6 години
АМА КОЛКО Е ЖАЛЪКМ ТОЯ С ТАЯ ОПОРНА ТОЧКА ЗА ЖИВКОВ. АБЕ ПЕЩЕРЕН КОМУНИСТ, КОЙ ТИ ВРЪЗВА БЕ! я КАЖИ В РУСИЯ КАК СА ЦЪФНАЛИ, НАЛИ НАТАМ БИЕШ - КОЛКО ХУБАВО СМЕ БИЛИ ПРИ РУСКОТО ГОСТУВАНЕ. И ДА, РУСИЯ Е СЛЕД НАС ПО ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА - 62 Г ЗА МЪЖЕТЕ!
62
2
 
6
 
! Отговори
109 преди 6 години
Не разбрах! Кое е на половината като население и територия, тези 500000 хиляди? Ирак ли, ние ли, Русия ли или може би САЩ? Неселението не е важно, арсенала е важен. Украйна с какви отбранителни възможности разполага? Ето ти една Северна Корея за пример. Думи, думи, думи и нищи повече от всички световни лидери начело със САЩ. Пускат си рекети и не им дреме.
61
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 109Това беше индиректна война САЩ и бунтовниците срещу Сирия и Русия.Трябва да се каже, че в началото под американския натиск чрез доставки на оръжие, те имаха превес и превзеха много важни райони и градове. Това беше до намесата на Русия преди 2г. Сега Сирия и Русия държат всички най-важни райони. Така, че по-добре не се излагай.
60
2
 
1
 
! Отговори
А 112 преди 6 години
ЩО НЕ ГО ТРИЕШ - НЕ Е ПО ТЕМАТА! НИ ВКЛИН - БАЙ ТОШО... ЛЪЖИ НЕКВИ ТАМ...
59
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
троловете си пишат глупостите тука по други теми да отклонят вниманието ни, за тва обобщавам материала : кИТАЙ НЯМА ДА НАПРАВЯТ НИЩО, АКО САЩ НАПАДНАТ ПРАСЕТО! НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ САЩ ЗАЛЯЗВА!
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
97 Два милиона не три милиона избраха да се реализират на Запад интересно защо ли не избраха да се реализират на ИзтокРаботна виза? Не познаване на руския език?
57
1
 
8
 
! Отговори
До 78 преди 6 години
Запада има много голяма вина за Украйна. По-скоро далечният запад. Ако Украйна беше под руска инвазия още на 2-3 ден Киев щеше да е паднал. Точно обратното се случва. Няма независимост, ако щеш суверенитет. Всички се командва от посолството на САЩ. Като при нас. Не че Русия е цвете за мирисане, но и САЩ също не са. Украйна е чудесна за американските цели, а руснаците им резнаха крилата, което е разбираемо. Крим е добър пример.
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ГЕРБ защо взе 30 милиарда заеми?
55
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Американците нямат нищо общо с Мейдана"И слепите и глухите разбраха че САЩ доста активно участваха. Даже в медиите имаше разпечатки от реазговори на американски дипломати. За оръжието и наемниците които се пратиха да държат правителството даже няма нужда да се споменава. Корабите и локираните танкове в Източна Европа съща са американски. Но ти може да вярваш в каквото си искаш.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 милиона българи слугуват в западна Европа, а тези които са останали в България мизестват.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 88Куха лейка си и това е . Въпросът е да си най-желаната дама на бала. Долъра ще се използва, но няма да е на 60% в световнта търговия, а ще падне на около 10-15% . Не от утре .