Как живеят бедните българи в най-скъпия германски град – Мюнхен?

Общината реши вече да не обсъжда проблемите им
17 сеп 2017 07:40, Елка Василева
174
Как живеят бедните българи в най-скъпия германски град – Мюнхен?
Снимка: Дойче веле / ДПА

Мюнхен реши, че вече няма да обсъжда проблемите на българите и румънците - въпреки че те стават все повече. Защо? И как живеят бедните българи в най-скъпия германски град?

Те спят по пейки, в палатки или в изоставени сгради. Сутрин се събират около централната гара с надеждата някой да ги вземе на работа. Поне за един ден. Без значение срещу какво заплащане. Става дума за т.нар. мигранти по бедност от България и Румъния, дошли да търсят по-добър живот в Мюнхен - най-скъпия град в Германия, пише Дойче веле.

През последните четири години общината редовно свикваше кръгли маси по проблемите на бедните източноевропейци. Сега обаче тези срещи остават в миналото: преди броени дни Мюнхен реши, че ги прекратява.

"Това решение не е правилно. Не разбирам защо е взето", казва в интервю за Дойче Веле българката Димитрина Ланг, която от май 2017 г. е председателка на Миграционния съвет на Мюнхен. "В града пристигат все повече българи и румънци, а много от тях нямат достатъчно средства. Колкото по-висок става броят им, толкова повече ще стават и проблемите, на които трябва да се търси решение", категорична е българката.

Тя добавя, че много от инициираните проекти за оказване на помощ на тези хора ще продължат да съществуват и след закриването на Кръглата маса. "Общината трябва да продължи да търси решения на нововъзникващите проблеми", критикува тя.

600 евро за едностайна квартира

Проблемите на мигрантите по бедност от България и Румъния са свързани най-вече с намирането на жилище и работа, както и с осигуряването на медицинска помощ, подчертава Димитрина Ланг, която е и основателка на Българското дружество за взаимопомощ в град Мюнхен.

"Много българи са се обръщали към нас с молба за помощ. На някои дори сме успявали да намерим жилище. Но няма как да помогнем на всички", признава тя.

Мюнхен е един от най-скъпите градове в Германия. Заплатите там са по-високи, отколкото в други части на страната. Но наемите също. "Най-евтината едностайна квартира струва на месец поне 600 евро. Ако не и 800 евро. А месечният наем за обикновено тристайно жилище в средно добър квартал е между 1200 и 1500 евро", казва Димитрина Ланг и уточнява, че става дума за наема без режийни разноски и такси. "Човек може да си наеме и легло в обикновена стая, в която са настанени още няколко души. Често в такива стаи спят по четирима или дори петима. А на легло се плаща по 300-400 евро."

"От началото на годината действа закон, по силата на който човек не може да се регистрира в общината като гражданин на Мюнхен, ако не представи договор за наем. За да си намериш пък жилище под наем, трябва да представиш удостоверение за това, че си получавал заплата поне три поредни месеца", обяснява председателката на Миграционния съвет. "Така много хора, особено тези, които идват тук без финансови средства, без образование и професия, попадат в един дяволски кръговрат, от който няма излизане."

От разговора с Димитрина Ланг става ясно, че много българи се хващат на работа за жълти стотинки - за 2 или 3 евро на час. "Колкото да изкарат нещо за храна. Но и за да не стоят навън на студено", казва тя. "Някои от тези хора идват със семействата си - с жените и с децата си. И не искат да се връщат в България - въпреки лошите условия, в които живеят в Мюнхен."

Една част от бездомните българи и румънци получават временно място в приют. Става дума за т.нар. "Програма за спасяване от студа" (Kälteschutz), инициирана именно от Кръглата маса, която, както казва Ланг, за съжаление вече няма да се организира. "Но там хората не могат да останат за дълго. По принцип отиват в тези приюти за една нощ - до 9 часа сутринта", обяснява българката.

Тя добавя, че градът може да намери на нуждаещите се българи и румънци и социални жилища, чийто наем обаче те са длъжни да започнат да изплащат от момента, в който си намерят работа. "Това означава, че те взимат един вид заем от общината, който после трябва да връщат. Тези жилища не са безплатни, те са дори по-скъпи от стандартните социални жилища", уточнява Ланг.

15 000 българи в Мюнхен

По нейните думи безработните българи нямат право на обикновено социално жилище, чийто наем се поема изцяло от общината. "В началото на годината в сила влезе закон, според който гражданите на ЕС нямат право на социални помощи, вкл. безплатни социални жилища, през първите пет години от пребиваването си в Германия. На такива имат право само онези, които са работили. Например - ако някой е работил една година и загуби работата си - вече има право на помощи. Но ако никога не е работил в Германия - не", казва Димитрина Ланг.

Според данни на общината през 2006 година в Мюнхен са били регистрирани малко под 3000 българи и близо 4300 румънци. В края на 2016 година българите са били 13 000, а румънците - 18 000. Към тях трябва да се добави и броят на бездомните източноевропейци, казва Димитрина Ланг.

"Предполагам, че на територията на града живеят още 2000 българи, които не са регистрирани", казва тя. Много от тези хора спят в изоставени сгради, в парковете или по приюти. Според Ланг броят им скоро няма да намалее. Вероятно дори ще продължи да се увеличава.

"Тези, които искат да дойдат в Мюнхен, трябва да имат познати, при които да отседнат поне в началото, докато си намерят квартира, или пък да си намерят жилище в Мюнхен още докато са в България", казва Димитрина Ланг.

"Не искам да обезкуражавам българите. Много хора започват тук от нулата. Но нека тези, които имат намерение да заживеят в този германски град, знаят, че без финансови средства и професия животът тук е изключително труден".


174
Още по темата: Мюнхенбългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
3
 
3
 
! Отговори
антонеску преди 1 година
съюзници-предатели
117
0
 
5
 
! Отговори
ТАНТОПЕРМАНТО преди 1 година
До тантопертуто

През Втората Световна Война бяхме верни съюзници а не мигранти в Германия!!!
А сега сме по-зле емигрантите! Нас ни бомбардираха също англо-американците!
116
0
 
5
 
! Отговори
тантопертуто преди 1 година
До криста

За толкова пари - толкова работа!! Я им плащай добре да видим как работят!
115
2
 
1
 
! Отговори
СТРОГО ПОВЕРИТЕЛНО!! преди 1 година
До баварска колония

В края на царуването си Тодор Живков водеше сепаративни и тайни преговори по време на съвместен лов с баварския президент Франц Йозеф-Щраус да станем тяхна колония! Чели сме го даже по пресата!
114
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея от 5 години в Мюнхен. Статията е вярна не само за роми, но и за българи. Много от тях не идват, за да се интегрират - капсулират се в своите си български групи и от там няма излизане. Не са само турците дето го правят. Опиташ ли се да се измъкнеш от стадото те натирят и повече не те поглеждат. Не учат езика, не искат да живеят по правилата, работят на черно, гледат да минат метър... и това само част от проблемите. За това ако не искате проблеми в Германия не се занимавайте с българи.
113
1
 
5
 
! Отговори
ПО статията преди 1 година
Ако Ром е Българин, защото 99% са роми , Ман......ли с целия катун изнесъл се за Германия. Българина който избягал да работи и изкарва пари в Германия си бачка и припечелва добре. Тези статии трябва да се конкретизират, относно достоверността на информацията , а не да гласят" не заминавайте там ще спите на улицата" което не е така.
112
2
 
5
 
! Отговори
трагедия преди 1 година
Забравихме отдавна българо-германската бойна дружба от хилядолетия!
Най-хубавите ни години са преди и по време на войната!
Целия ни износ за Велика Германия, а говорят, че са ни експлоатирали.
Затова пред всеки двор имаше моторетка и във всяка къща радиоапарат.Пари - дюшеци
Един българин не убиха при толкова милиони жертви! За благодарност ги нападнахме
Много неща забравихме и вървим по пътища, дето ни водят към гибел!
Знаем, че Бойко и Меркел се прегръщат и целуват заради мигрантите! ***
111
1
 
5
 
! Отговори
Методи преди 1 година
До Киро

ами някой прави ли разлика между българин и бетонна глава безродник???
110
2
 
1
 
! Отговори
баварска колония преди 1 година
Това са нашите верни съюзници - заедно в борбата за световен ред през войните!
Малко остана да станем баварска колония в края на бай-тошовото време!
109
1
 
1
 
! Отговори
изводът е преди 1 година
До в първите редици

българин или комунист избран с ромски електорат?
108
1
 
2
 
! Отговори
в първите редици преди 1 година
До ***

комуняги и ромчетата-техния вечен електорат
107
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За скапаните емигранти има пари за Българите няма скапан Евро съюз !!
106
8
 
13
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Да не съм пратил аз *** да крадат ,просят и проституират в Мюнхен, не ги съжалявам навсякъде реват и искат да ги съжеляват но никъде не искат да си изкарват прехраната почтено .
105
4
 
35
 
! Отговори
Киро преди 1 година
Хубаво пишете - сърцераздирателно ! Ама, някой прави ли разлика между " българин" и ... "***" ?
104
2
 
48
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Тези наши сънародници ( един боза, и трима баница..) са си свикнали така...а и друго си е да се събудиш сутрин , и да видиш катедралата....чувстваш се - ром от свят! Пък и с една шапка и 3 -4 ромчета разположени на стратегически позиции в пешеходната зона - можеш да изпросиш , за ден повече - отколкото за месец в България...а ако имаш в контингента и обучени на техниката "дълги пръсти" - тогава нещата се получават още по-добре!
А виж българите работят - въпрос на жизнена философия!
103
3
 
16
 
! Отговори
Мария преди 1 година
ТОВА Е НАЧИН НА ЖИВОТ НА МЪРЗЕЛИВЦИТЕ. В БЪЛГАРИЯ ,АКО НЕ РАБОТИШ НЯМА ДА ОТЦЕЛЕЕШ. РАБОТА МАКАР И НИСКО ПЛАТЕНА СЕ НАМИРА.ДОКАТО В СТРАНИТЕ НА ЗАПАДНА ЕВРОПА СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА Е НА ВИСОКО НИВО ОТ ГЛАД НЯМА ДА УМРЕШ И ВСЕ НЯКАК СИ И БЕЗ РАБОТА ЩЕ ПРЕЖИВЕЕШ. ЩОМ ТАКА СА ИЗБРАЛИ ЛЕК ИМ ПЪТ.
102
2
 
28
 
! Отговори
barcelona преди 1 година
и в Испания е така,български и румънски..$#@#$@#£¥₩.. само се шляят и спят по улиците....ама ..и не искат да работят,за какво ли.???...като църкви и приюти раздават безплатна храна на всеки 4 часа...само ходят от адрес на адрес,натъпкват се от ядене,пълнят си раниците и за после...и спят по пейки..РАБОТА ИМА МНОГО...ако ти се работи и не си някакъв..УНИКАЛЕН СЛУЧАЙ или невероятен мързел...при ВСИЧКИ СЛУЧАИ...до 10-15 дена РАБОТИШ...при минимални 1000 евро...и в ГЕРМАНИЯ сме били...там е така....
101
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Опитен

Zdr. i az sam ot 2009 v Gemaniya zashto se hvalish,tvoyata zaplata e laja,super kashta si imam i kola mercedes e 250 CDI AMG, zashto se mislich za neshto.
100
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ама не са българи.
99
9
 
39
 
! Отговори
Весо преди 1 година
В България и да се работи се заплаща мизерно (изключвам столицата). Затова бягат хората,a на запад отново мъгла и няма нищо сигурно.Ето защо трябва да се вдигнат доходите на българите, особено в провинцията за да няма демографски срив в родината ни.