Градчето Пенемюнде – люлка на нацисти, бастион на националисти

Там са разработени от нацистите страшните ракети Фау-2 /V2/
18 сеп 2017 20:00,
97
Градчето Пенемюнде – люлка на нацисти, бастион на националисти
Снимка: Архив, Reuters

На малкия германски град Пенемюнде с 250 жители не се е налагало да приеме нито един кандидат за убежище. Въпреки това 50 на сто от жителите му гласуват за Алтернатива за Германия, партия, настроена твърдо срещу имигрантите, която се опитва да постигне исторически резултат на предстоящите парламентарни избори, пише Франс прес.

Разположен в бившата комунистическа Източна Германия, недалеч от полската граница, малкото балтийско пристанище, в което няма нито училище, нито супермаркет, дължи печалната си слава на нацисткия режим, който разработи там своите страшни ракети Фау-2 /V2/, първите балистични ракети в историята на човечеството.

Това минало и икономическите трудности, наследени от комунистическата епоха, правят Пенемюнде възприемчив към аргументите на националистите. На местните избори през 2016 г. десните популисти от Алтернатива за Германия в града постигнаха забележителния резултат от 47 на сто на гласовете.

Партията очаква да постигне същия резултат на парламентарните избори на 24 септември тук, както и в целия регион на Мекленбург-Предна Померания, крепост на канцлерката Меркел.

Роденият в Пенемюнде Франк Нойман, на 30 години, признава охотно, че националната гордост, която проповядва Алтернатива за Германия, резонира с историята на неговото селище.

"Като дете смятах всичко това за много вълнуващо, беше като голямо игрище, с руините (на нацистките военни обекти), скрити в гората", спомня си избирателят на Алтернатива за Германия.

Мисия Аполо

"По-късно осъзнах, че техническите успехи (на Третия райх) със сигурност са били впечатляващи, но са свързани с войната и разрушението. Не се гордеем точно с това, нашата гордост е по-обща: всички трябва да се гордеят със страната си и с наследството си", обяснява Нойман, който работи в предприятие, организиращо морски разходки.

Построен на място, където затворници са монтирали ракетите на нацисткия инженер Вернер фон Браун, Музеят на историята и техниката в Пенемюнде опитва да разкаже по балансиран начин миналото пред 160 000 посетители годишно.

Защото, макар че ракетите ФАУ-2 са бомбардирали мирното население на Великобритания, Белгия и Франция, причинявайки смъртта на 15 000 души от 1944 г. до 1945 г., тяхното разработване е позволило по-късно завладяването на космоса, тъй като след войната Фон Браун е предоставил таланта си в служба на мисиите Аполо, отвели американците на Луната.

"Опитваме се да представим историята такава, каквато е била, без да крием негативните аспекти, за което много любители на техниката съжаляват. Други казват, че прославяме нацистки инженери", обяснява пред АФП Томас Кьолер, главен архивист на музея.

"Смятам, че ако и двата лагера са недоволни, значи представяме нещо балансирано", шегува се той.

Алтернатива за Германия смята от своя страна, че политиката на памет за нацистките престъпления, приета от всички правителства след 1945 г., е изтрила правото да бъдеш горд от големите германски успехи, независимо дали са технически, културни или научни.

Германия "не може да живее вечно върху купчина развалини и пепел", обяснява пред АФП Лайф-Ерик Холм, кандидат на Алтернатива за Германия на парламентарните избори в Мекленбург.

"Германците все още се учудват, че са сред най-популярните нации в света и се питат как е възможно това, предвид че са "лошите" от Холокоста. Всъщност именно в чужбина нашият имидж е по-нюансиран".

Надеждата: Алтернатива за Германия

Колкото и да е важен, този патриотизъм не е единственият фактор за успеха на Алтернатива за Германия в Пенемюнде. Защото и тук, както навсякъде в Източна Германия, в икономически план регионът изостава от Западна Германия.

Сгушено в северната част на остров Узедом, популярно място за ваканция, селището на практика се прехранва основно от туризма. Вследствие на това, всяка зима безработицата в окръга се повишава до 15 на сто, преди да падне на 10 на сто през юни - два пъти повече от средната за страната.

Това е добре дошло за Алтернатива за Германия, която обвинява канцлерката, че отделя милиарди за 900-те хиляди бежанци, приети през 2015 г., но забравя най-бедните райони на страната.

"Видях как всичките ми приятели от училище си тръгват, защото тук няма работа, нито подкрепа за младежите и семействата с деца", обяснява Франк Нойман.

"Управляващите партии, които Меркел въплъщава, не направиха нищо през последните 10 години. Не знам дали Алтернатива за Германия, като новодошла, може да направи нещо по-добро, но се надявам".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
10
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Не говорете глупости - фашизъма не е исмислен от Фюрера - неговото отроче е Националния Социализъм или както се знае Нацизъм - абсолютно налудничава идея която обещава равенство за Германеца както е в Социализма, но с фашистка структура или капиталистически модел на икономика, което е невъзможно по обясними причини. Хора като Щафенберг, Ромел са се усетили прекалено късно. Рудолф Хес много преди тях, но тогава е нямало кой да го слуша.
19
2
 
12
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Най добрата и висша форма на контрол е когато жертвата ти не знае че е контролирана. Когато манипулирана от теб, тя поема решения на свой гръб които всъщност са твои, но в крайна сметка поети от нея - както казах истинско изкуство е това. Адолф Хитлер - Фюрера е бил една от тези жертви.... тъмна история и там - много тъмна..... да не излезне на яве един ден, че самия геноцид срещу Евреите е продиктуван от....... зионисти? Дори не може да си го помислите нали? Както казах тъмни са делата дяволски
18
1
 
20
 
! Отговори
хммм преди 6 години
прпагандата тече с пълна сила с техните нацисти през 21 век. Наричат се националисти тези хора за които сте писали статията, това са хора които си обичат държавата и народа и не са съгласни с унищожаването на европейските цивилизации и превръщането на Европа в мюсюлмански катун. Аз не виждам нищо лошо, но всеки който не е съгласен е обвинен в расизъм. Вече няма 2 мнения или се съгласяваш с режима или може да завършиш в затвора, новите правила на "свобода"
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БерлинБате, т ъ п си като американец!Фашизма и нацизма тръгват от един австриец, живял в Мюнхен, воювал и раняван на фронта срещу .... "западните"сили.
16
4
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Зионистите, техните съмишленици както и техните ратаи - политиците не правят нищо туку така - всичко е с цел и пресметнато. Всичко е с цел манипулация на тяхната жертва - това си ти, това съм също аз. Целите им не са ясни дори истината да излезе на яве, но това с бежанците, с Меркел, с Брексит, с нарастващия национализъм в Европа - дори с КНДР - всичко е в плановете им - всичко въврви по план защото така искат те. Каква е крайната им цел и по интересно ;)
15
5
 
2
 
! Отговори
Верно ли бе преди 6 години
Аре стига толкова щот ме нервите със скапания си милиционеро кумунуиден сайтнещастници безмозъчни,сякаш това за вас не се отнася.........
14
26
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Естествено, че е разположен в Източна Германия. Всички бивши комунистически страни бъкат от фaшаги, нaцита и ксенофоби. За 50 години народът в тези държави е изпpостял и се е озлобил неимоверно. Thanks USSR.
13
6
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Сам си противоречиш , хем западали и мизерствали , но все по лакоми ставали.Първо мисли и после пиши.А вземеш ли и да четеш , ех мечти , мечти.
12
1
 
8
 
! Отговори
Верно ли бе преди 6 години
арабските мигранти да смъкнат допълнително цената на наемния труд в съответните държави.И тук идва съществения момент: В Западна Европа и САЩ освен огромни мултинационални компании, има и огромен брой (десетки милиони) малки и средно големи фирми: Дребни и средни предприемачи, които не изнасят продукция извън западните страни, в които работят. Тях китайската икономическа заплаха не ги засяга пряко, защото продават стоките и услугите си само на територията на ЕС или пък на САЩ, където местното население, заради инерционни финансови процеси, все още разполага с доста пари за харч
11
2
 
7
 
! Отговори
Верно ли бе преди 6 години
традиционните западни държави, като на тяхно място посади глобализъм: население от гладни маргинализирани работници без род и родина, които да потърсят препитание в огромните им наднационални компании.Във всяка от васалните на САЩ държави те инфилтрираха вериги от НПО-фондации, чиято роля е да разбиват системите на държавността и обществата. Това се извършва както на законово, така и на културно и образователно ниво.За да си опекат съвсем работата, същите тия мултимилиардери от Вашингтон и Брюксел създадоха и мигрантска вълна, която умело насочиха към държавите от ЕС. С надежда
10
1
 
4
 
! Отговори
Верно ли бе преди 6 години
в бизнеса си да заливат страните от целия аграрен Трети свят (4.5 млрд. души) с индустриалната си продукция. Но след тази пределна 1990-та година, т. нар. Трети свят скочи да произвежда И на западняците им се стъжни.И как да накараш сега същите тия западни работници да започнат да работят за много по-малко пари, без да предизвикаш кървави социални революции? Западните мултимилиардери и олигарси помислиха и за това. И изработиха система от механизми, с които постепенно и безкръвно да постигнат целите си. Така те измислиха неолибералната идеология, която да доведе до разпада на тр
9
2
 
8
 
! Отговори
Верно ли бе преди 6 години
бедняци. Събрали се, обсъдили положението И им станало ясно, че ако не свалят драстично заплатите на западните си работници и служители, няма как да произведат стоки на ниски цени, които да се конкурират с китайските. Казано с други думи за да се противопоставят на Китай- САЩ, ЕС, Япония и Южна Корея трябва драстично да смъкнат стандарта на живот на своите граждани.А как да го постигнат по мирен път, след като 70 години втълпяваха на гражданите си, че са богоизбрани и в подкрепа на това им гарантираха охолен живот?!? А го правеха, понеже до 90-та година нямаха никаква конкурен
8
2
 
1
 
! Отговори
Верно ли бе преди 6 години
света, където пласира индустриалната си и всякаква друга продукция вместо САЩ и ЕС. Продукция, която е с почти същото качество, но на неколкократно по-ниска цена от западната. Китайците могат да си го позволят, защото плащат 5 пъти по-ниски заплати на работниците си.Проблемът в този сблъсък е, че двата основни икономически конкурента са като скачени съдове и възходът на Китай събаря БВП и благоденствието на Западната цивилизация.Няма как обаче милиардерите собственици на световни консорциуми и мултинационални компании от Вашингтон и Брюксел да се оставят Китай да ги превърне в
7
14
 
1
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
Има такова градче с 250 жители, има проблем.Няма такова градче с 250 жители, няма проблем.(някъде към 500кг тротил ми се струва, че трябва да се инвестират там)
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че са били немците и в частност Вернер фон Браун, да пооблагодорят малко краварите!Иначе ония примитивни допотопници, още щяха да стрелят с лъкове и да размахват томахавки ...
5
2
 
12
 
! Отговори
Верно ли бе преди 6 години
България, да емигрират на Запад, където да берат ягодиАко се питате защо въпреки уж огромните пазари, които ни дава членството в ЕС, броя на малките и средни фирми у нас намалява с по 1000 на ден, а предприемачите ги закриват и с ужасни писъци бягат на запад да мият чинииАко се питате защо се случва всичко това, то знайте, че обяснението се изчерпва с едно единствено изречение: През 2016 г. Китай задмина САЩ по 4 от 6-те главни икономически показателя и вече е първа икономика в света.Какво значи това?Значи, че Китай вече е завзел над 60 % от традиционните Западни пазари по
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия сигурно са последните нормални германци. Останалото е леш. Промити мозъци.Германия се управлява от САЩ. Или по точно САЩ държат Германия под контрол.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е и?
2
3
 
9
 
! Отговори
Верно ли бе преди 6 години
Истината лъсна: САЩ НИ ГОТВИ КИТАЙСКИ МОДЕЛ! Ще работим Двойно Повече за 3 пъти По-Малко Пари!Производство на Епъл телефини и таблети в заводи на Фокскон в Шенджен, КитайАко се питате защо ние, българите, живеем зле! Защо въпреки, че влязохме в ЕС и въпреки обществените ни и индивидуални усилия, страната ни продължава да се деиндустриализира и обеднява, а населението й намалява с катастрофални темпове Ако се питате защо българското образование стигна дъното и вече имаме две генерации неграмотни, незнаещи и откровено глупави българчета, чиято единствена мечта е след средното в
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че са тея, но не се знае докога.Сорос притежава задните части на 90% от политиците. Ако успеят да му устоят на нагона, евала.