Европа притеснена: Либералите се връщат на власт в Германия?

Те ще са неудобен съюзник за Меркел в една евентуална коалиция
19 сеп 2017 22:22, Анисия Иванова
63
Европа притеснена: Либералите се връщат на власт в Германия?
Снимка: БТА

Основна партия в политическата история на Германия - либералите, се готвят след изборите в неделя да се върнат в парламента и може би в правителството. Перспектива, която би могло да превърне Германия в не чак толкова удобен партньор за останалата част на Европа.

Под ръководството на младия и фотогеничен лидер Кристиан Линднер Свободната демократическа партия (СвДП) претърпя промяна, при която някога центристкото и дълбоко проевропейско движение се превърна в ясно клоняща надясно формация, която често пъти се показва като евроскептична и твърда по въпроса за имиграцията.

След като бе изхвърлена от Бундестага през 2013 г., партията се готви да се върне в долната камара на германския парламент на изборите на 24 септември и съответно да стане възможен партньор за бъдещото коалиционно правителство.

Опасения в Европа

Последните допитвания до общественото мнение дават на либералите около 9 процента. "Ясно е, че ние имаме добра възможност да се върнем, кой би повярвал в това?", каза миналата седмица 38-годишният Кристиан Линднер, присъстващ във всички телевизионни предизборни клипове на партията си, на които винаги се появява с бяла риза и непринуден вид.

Канцлерският пост изглежда, според социолозите, гарантиран за четвърти път на Ангела Меркел и на нейната консервативна партия, на която допитванията отреждат 37 процента. При пропорционалната избирателна система в Германия обаче те ще имат нужда от съюзници.

Разбира се, вариантът за продължаване на настоящата коалиция със социалдемократите остава възможен. Този дясно-ляв тандем обаче допада все по-малко на обществото и вече се разглеждат други опции, в това число и с либералите.

Първият вариант предвижда консерваторите и либералите да управляват. Техните резултати от изборите обаче може и да не им стигнат за общо мнозинство.
Следователно, и въпреки че либералите днес са много резервирани, хипотетичен сценарий е разширяване на тандема с еколозите.

Всичко в крайна сметка ще зависи от резултатите на четирите "малки" партии след консерваторите и социалдемократите - СвДП, Зелените, националистическата десница "Алтернатива за Германия" и радикалната левица. Всички те имат в допитванията около 10 процента.

"Главният въпрос на тези избори е да разберем кой ще е третата сила", заяви генералният секретар на либералите Никола Беер.

СвДП е натрупала опит да играе ролята на централен фактор в управлението. От създаването на Федерална република Германия през 1949 г. партията беше с изключение на двайсетина години в състава на всички коалиции в страната. За последно тя бе част от правителството на канцлера Ангела Меркел в периода 2009-2013 г.
Хипотезата за връщане на либералите във властта вече поражда известни опасения в Европа, защото се очаква партията да втвърди позицията на Германия по няколко въпроса.

Реформата на еврозоната, предвиждаща общ бюджет и министър на финансите, за която лобира френският президент Еманюел Макрон, ще "умре и ще бъде погребана", смята Кристиан Одендал, икономист от Центъра за европейска реформа.

"Ако идеята е да се осигури на еврозоната собствен бюджет, ако става дума за тунел с пари, потеглящи от Германия и отиващи директно при другите страни, тогава това финансово споразумение ще стане без нас", предупреди в неделя Кристиан Линднер на конгрес. Същото важи и за разширяването на еврозоната със страни като Румъния и България.

Проруски позиции

Изразените в последно време от СвДП проруски позиции, в противовес на линията на Меркел, също предизвикват дебати. Още повече че ако партията влезе в правителството, тя може да получи министерството на външните работи.
В името на икономическите интереси лидерът на либералите призова да се признае анексията през 2014 г. на Крим от Русия, отричана от ЕС, и да се пристъпи към вдигане на санкциите, наложени на Русия.

"Сигурността и благосъстоянието на Европа зависят и от отношенията с Москва", се аргументира Линднер.
Отвъд тези въпроси либералите се показват твърди по въпроса за имиграцията, критикувайки политиката на отворени врати на Меркел към бежанците през 2015-2016 г. До степен, че един от лидерите на "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд каза, че може да си представи коалиционно правителство между неговото националистическо движение и СвДП.

Либералите във всеки случай са готови да бъдат неудобен съюзник за Меркел в една евентуална коалиция. "Как бихте искали да изградите страната, ако можехте да започнете от нулата?, пита Кристиан Линднер в един от предизборните си клипове. /БТА/


63
Още от
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 2 месеца
Интересно е колко "големи " политици има из Германия, а никой не пита чичо Сам, по кой път да поемат ??? Че тя ,Германия, след Първата война до днес е ЩАТ от САЩ !!!
35
0
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 2 месеца
До Ааааа,

"Европа е на християните!!!!!"

На кои християни?
34
1
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 2 месеца
Либералите са основоположниците на демокрацията. Не трябва да се плашите от тях ;-)
33
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може ли някой демократ на хранилка от ОО ми обясни, защо Путин, който управлява Русия от 2000 г. насам и и е избиран от руснаците е лош диктатор, е Меркел, която управлява цяла Европа от 2005 г насам, но е избирана само от германците не е диктатор, а демократ?
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя тая баба скоро ще я изхвърлят ритуално там, където естествено отиват хората на преклонна възраст! Бог да я прости!
31
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ааааа,

За радост на истинските фашисти в Москва
30
4
 
29
 
! Отговори
Ааааа, преди 2 месеца
Не се изказвайте от името на цяла Европа.Притеснени са неофашистите.Превърнаха ни в мюсюлманска клоака. Нека либералите им объркат плановете. Европа е на християните!!!!!
29
2
 
50
 
! Отговори
Европеец християнин преди 2 месеца
Пожелавам на госпожа Меркел голяма,твърда,упорита опозиция в новия парламент.Да не и позволяват да прави каквото тя иска,да и покажат,че не е единствения политик в Европа,да яозаптят поне малко.
28
0
 
30
 
! Отговори
Циник преди 2 месеца
Afd националсоциалистическа???
Ей ви ги лъжите и манипулациите!
Дясна - да! Но по-точно ще е народна!
И още - либералите мислили за коалиция със зелените - пълна измишльотина! Зелените пречат на екстрадацията на афганистанци...пакистанци...конгоанци...и всякакви навлеци...искат още "клети бежанци"...как ще стане такава "копулация" не ми е ясно!
27
3
 
32
 
! Отговори
Циник преди 2 месеца
Гидо Вестервеле гея се спомина....сега пак са си намерили "фотогеничен" опортюнист.
Ако "фотогеничен" решаваше избори...Мурксулската ханъма отдавна щяха да я гризят молците.
И тези лъжи с "продясната" политика на немските либерали - май наистина целят да отнемат електорат от AFD! От години вече се вихри "лов на вещици" Меркел - както и у нас наруши нагло немския Грундгезетц...унищожи правото на мнение...правото на глас...наложи сталинска цензура, и превърна медиите в "послушни маши"!
26
7
 
74
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 2 месеца
Тотално сбърканата политика на световния елит, чиито слуга е Меркел, превърна Европа в гето. Факт !
Системата на Новия световен ред обаче е такава, че уж имаш право на избор, а всъщност ти предлагат едно и също с различна украска ..
Промяна няма да има !
Нито в Германия, нито в Европа.
Само Трета световна война може да промени нещо.
Не казвам, че е хубаво да има такава, но без нея светът ще се превърне в глобален затвор, в който господарите на Меркел ще кръстосват хората като опитни мишки.
25
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Либералите в Германия са за
признаване присъединяването
на Крим и сваляне на антируските
санкции. Освен това никакви
страни като Румъния и България
в Шенген.Това звучи красиво -
докато на власт тук се крепи
корумпето Борисоф никакви
европейски отстъпки.
24
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България незабавно в Шенген, заедно с корупцията у нас, която идва предимно от десния сектор и "дружбата" му със
САЩ..
23
3
 
22
 
! Отговори
Гюнтер преди 2 месеца
Че до сега нали проблема беше либерализма,тия кви либерали са!?!?..едно котило ,с различни имена..като у нас!
22
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"В името на икономиката" ,да престанем да спазваме законите и всеки да си прави,каквото иска в Германия и ЕС.България незабавно в ЕС,заедно с корупцията у нас,която идва предимно от левия сектор и "дружбата" му с Русия.
21
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единствено националсоциалисти могат да спасят Германия и Европа... Жалко че са изпреварили времето си с 80 - тина години...
20
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига трий деебба твойта мама еничарска! Само дразниш хората, негодник прост!
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първият вариант предвижда консерваторите и либералите да управляват.
...

е как е възможно за има такова животно? не го разбирам това? сбъркана работа, сбъркани като цяло германци, без никакъв генерален екзенстициален вектор в главата... (((
значи и консервите им са толкова консерви и либералите им са толкова либерали ... мижи да те лажем - офцете да си мислят, че "избират"!
18
14
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 2 месеца
СТОЙТЕ СПОКОЙНО, СЕДНЕТЕ НА ЕДИН СТОЛ, АКО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЛЕГНЕТЕ,
И ЧУЙТЕ СЕГА - РЕДЖЕП ТАЙИП ЕРДОГАН ПЕНСИОНИРА БАБАТА - ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО - ПИЙТЕ СИ УСПОКОИТЕЛНОТО И СЕ НАСПЕТЕ - ДА НЕ СИ СЪСИПЕТЕ ПСИХИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ, БРО :))))
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сигорно време му дошло на милия