От физик в ГДР до лидер на Германия – издигането на Меркел

Тя е най-дълго управлявалият лидер в Европа и несъмнено най-властният. Откъде е започнала?
21 сеп 2017 21:00, Боряна Павлова
70
От физик в ГДР до лидер на Германия – издигането на Меркел
Снимка: архив Reuters

Тя е един от най-дълго управлявалите лидери в Европа и определено най-властният. Може ли животът на Ангела Меркел да обясни как един физик от комунистическа Източна Германия се превърна в такава извисяваща се фигура в световната политика? Отговорът – от ДПА.

Когато стане дума за най-силния лидер в една страна, избирателите горят от нетърпение да разберат дали животът му, преди да влезе в политиката - безметежен или труден - е оформил неговите възгледи. Може ли личните наклонности да помогнат да се предвидят отговори на бъдещи кризи?

Още по темата

Най-дълго управлявалият канцлер на Германия, Ангела Меркел, кандидат за четвърти мандат на изборите на 24 септември и известна като човек, който пази строго личното си пространство и избягва всякакви форми на самоизтъкване, прави някои от тези въпроси трудни за отговор.

Родена през 1954 г. в семейството на протестантския пастор Хорст Казнер и учителката по английски Херлинд Казнер, Меркел се премества от Хамбург в източногерманския град Куицов -тогава в Германската демократична република (ГДР), когато е само на няколко години. Най-голямото от три деца, тя прекарва детсвото си в семинарията, където работи баща й.

От първите си години в училище, "Кази" - прякор, произлизащ от фамилното й име, който й дават съучениците - е отлична ученичка с увлечение по руския език и съветската култура.

След като завършва доктората си в Берлин, Меркел работи като квантов физик в източногерманската Академия на науките. Бивши колеги я описват като срамежлива, прилежна и винаги търсеща най-надеждните данни. В официална биография, издадена през 2013 г., Стефан Корнелиус пише, че Меркел предпочела да работи като учен, защото й липсвал кураж за открит бунт срещу комунистическия режим. Други спорят, че Меркел е избрала хитро поприще, харесвано от комунистите.

Меркел е на 35 години, когато стената пада. На 9 ноември 1989 г. Меркел отива на седмичната среща с приятелка за посещение на сауна, което е типично за стриктния политик какъвто е тя, преди да се присъедини към тълпите от хора, напиращи през границата към Западен Берлин.

Освободила се внезапно от контрола на комунистическата власт и тайната полиция Шази, Меркел се присъединява към берлинската организация на новата източногерманска партия "Демократично пробуждане", чиято сестринска партия на Запад е Християндемократичният съюз.

Въпреки че ХДС изповядва някои от ценностите на Меркел - десноцентристки и консервативни възгледи - биографите й предполагат, че изборът на партия може да е по-скоро проява на властовия й инстинкт, отколкото на нейната идеология.
Тя веднага търси среща с лидера на ХДС Хелмут Кол, който се превръща в неин ментор. За няколко месеца Меркел става известна като "момичето на Кол" и е назначена в първия му кабинет след обединението на Германия като министър на жените и младежта.

В първите дни на кариерата си Меркел често е представяна от Кол и други като нещо ново - източногерманка, многообещаващ политик и жена в един мъжки клуб, какъвто е тогава - и без съмнение продължава да бъде - ХДС.

"Дори когато тя беше неопитна и срамежлива, човек можеше да усети силата й веднага", казва Херлинде Кьолбъл, фотограф, който се среща с Меркел веднъж годишно от десетилетия, за да я снима за предавания, които показват как високият пост променя външността на един човек.

Но Меркел не се поколебава да изостави бившия си ментор през 1999 г. след финансов скандал в ХДС. В крайна сметка тя заема мястото му на партиен лидер. Меркел обяснява в статия в консервативни вестик ФАЦ, станала известна като писмо за развод до Кол, че ХДС трябва да се разграничи от своя лидер по същия начин, по който юношите трябва да се разделят с родителите си, за да станат големи.

През 2002 г. Меркел отстъпва ролята на кандидат на ХДС за изборите на своя съперник Едмунд Щойбер, който е начело на баварския ХСС. Решението проработва в нейна полза. Щойбер губи изборите от социалдемократа Герхард Шрьодер, чието правителство пада от власт след три години.

Два месеца след предсрочните избори през 2005 г. Меркел полага клетва като първата жена канцлер на Германия. Следващите 12 години променят драстично политическия пейзаж в страната и ролята й на глобалната сцена. Наблюдатели на Меркел изтъкват, че годините й на власт са повлияни от три основни събития.

Първото - без съмнение най-плашещо - предизвикателство към управлението на Меркел е кризата в еврозоната, която застраши не само еврото, но и самите основи на Европейския съюз.

Меркел бързо се превърна в лицето на европейския банкер, проповядващ мерки за икономии в средиземноморските страни. Когато през 2012 г. обясняваше позицията си, тя каза, че идва от страна, преживяла икономически колапс. Ако гръцкият дълг не бъде намален "значително и в дългосрочен аспект, Европа вече няма да е благоденстващият континент, в който светът се вслушва и който привлича вниманието на хората".

Меркел понесе огромни критики за позицията си към Гърция, особено в първоначалната фаза, когато се забави с решението да предостави пари на германските данъкоплатци за спасителния фонд. Философът Юрген Хабермас веднъж я обвини в "бълнуване под въздействието на сънотворни" и че е "здрямала върху вулкан".

През 2011 - две години след началото на втория й мандат, Меркел реагира на ядреното бедствие във Фукушима, като ревизира становището на партията за ядрената енергия. Тя обяви план за намаляване на ядрените мощности в следващото десетилетие - решение, което продължават да изпитват конвенционални производители като RWE и Eon.

През септември 2015, в средата на третия си мандат, Меркел отвори вратите на Германия за бежанци. Безумно смелата постъпка беше едновременно приветствана и критикувана и донесе безспорно най-голямата заплаха за властта на Меркел: издигането на дясната партия "Алтернатива за Германия" - първото успешно дясно движение след войната.

Увереността на Меркел - демонстрирана с лозунга й "Можем да се справим" - беше посрещната със засилване на популярността на "Алтернатива за Германия" и седмични многохилядни антиимигрантски протести в Дрезден.

Въпреки че подкрепата за "Алтернатива за Германия" намаля с отслабването на бежанската криза, партията все още има 10 процента подкрепа и е сигурно, че ще прескочи 5-процентната бариера за влизане в парламента.

До известна степен решението за бежанците опроверга представата за Меркел на талантлив тактик без широка визия. Някои критици обаче настояват, че Меркел е предпочела краткосрочните тактически победи пред дългосрочните.

По думите на съперника й Мартин Шулц от Социалдемократическата партия Меркел е "изключително изкусна, точна, пресметлива и интелигентна".

/БТА/


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щази На демокрациятя са нужни тези лъжи и измами . Иначе отива в небитието .
52
2
 
3
 
! Отговори
Богослов преди 1 година
До Демократ

Теокрацията/Божията власт/ ще победи демокрацията -властта на тълпата!
Десетте божи заповеди са съвременната ни конституция!
51
2
 
6
 
! Отговори
ПРОСТАКЪТ БОЙКО преди 1 година
До ЦОНЙО

Да не се мисли за английската Тачър или Клара Цеткин, Роза люксембург?
Мекерето на Америка по-и допада!
50
3
 
8
 
! Отговори
ЦОНЙО преди 1 година
ТАЯ Е ЖИВО ДОКАЗАТЕЛСТВО , ЧЕ КОМУНИЗМА УВРЕЖДА НЕПОПРАВИМО МОЗЪКА ДО КРАЯ НА ЖИВОТА
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Издигането на една нудистка и крахът на цяла Европа!
48
0
 
8
 
! Отговори
Щази преди 1 година
Знам биографията на това нещо наизуст!Пълно разминаване със статията!Биографията и я има в нета на много места!Не разбирам защо са нужни тези измишльотини!?И на кого!?
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абсолютна перфекциониска в българия не ги обичаме такива въобще виж Мартин Шулц е друго нещо алкохолик без образование прост човек, в България веднага бихме го избрали пред Меркел само че никой не ни пита само германците гласуват, но пък ние си ги избираме нашите за тях ни питат.Е не мислят да ни вдигат доходите като в германия ,но това май не е проблем за никой.Не ни трябват такива като Меркел, да вдига там доходите на гермаците а нас да не ни закача.
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРМАНЦИТЕ СА ГЛУПАВИ ПО ПРИРОДА.
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ И ХИТЛЕР Е ИЗБРАН НА ЗАКОННИ ИЗБОРИ.
45
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мълчете национални предатели платени ! кои сте вие , че да съдите Меркел? Кои?! *** , комунистически каскети , болшевишки *** ! На 24 Септември Меркел ще победи с МНОЗИНСТВО , очаквам всички работещи по линията Москве-Срещу-всички да спрете да пишете глупости. Вие с те никои за да съдите тази жена! На 24 Септември тя ще бъде преизбрана и ако имате малко морал (комунист такова нещо няма) сте длъжни да спрете да плюете. Нейните хора ще я преизберат с мнозинство, а вие сте никои!
44
3
 
3
 
! Отговори
GDR преди 1 година
I padenieto na EVROPA
43
2
 
8
 
! Отговори
До Ани преди 1 година
Очарователното ми глупаво патенце, а защо да е "провален проект"? Обясни с достъпните ти думички, моля!
А туй за КГБ-то може да е вярно. Виждах снимка на младата Меркел с още две млади дами как тичкат в Евино облекло по някакъв плаж. Естествено срамотийте бяха не на фокус! Надписът гласеше, че това е било на школа на КГБ в Днепропетровск. Анджела е била активистка във FDJ - гедерейския Комсомол. "Чем черт не шутит?" - казвт руснаците.
42
2
 
10
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 1 година
Баба Ангела ще става хилядолетна канцлерка. Хилядолетна като третия райх.
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самият факт родителите и да бягат от Западна в Източна Германия, при положение, че хиляди хора по това време заплатиха с живота си бягайки в обратна посока, е достатъчен и няма какво да се коментира.
40
5
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Меркел е не по-различна от фюрера! Докара мръсни, болни и оскотели хора в Европа, които палят, взривяват бомби, изнасилват и мачкат и убиват невинни мъже, жени и деца! И за тях се харчат пари на ЕС, предвидени за нас, гражданите на Европа! Не обожествявайте Ангела Меркел, тя извършва ГЕНОЦИД на Стария континент!
39
8
 
5
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Меркел е още един провален проект на КГБ.
38
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала на Меркел !!!
Направи Европа по-силна за ужас на комплексираното джудже в Кремъл.
37
7
 
21
 
! Отговори
Башар Асад преди 1 година
Германците докога ще търпят Яловата Престъпничка да им съсипва държавата?
36
6
 
23
 
! Отговори
Луциферкел преди 1 година
Нищо човешко няма във физиономията и погледът и. Изглежда като облладана от Сатаната!
35
23
 
10
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Руснаците гласуват за Путин под дулата на калашниците опряни в слепоочията, затова Путин прави 4 мандата подред, а немците гласуват свободно и демократични за госпожа Меркел, затова няма проблем да изкара и 20 години на власт, това е нормално при демокрацията в демократични държави една личност да е 20 години на власт щом народът така иска.
34
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Меркел ще направи 16 години на власт! Това деморатично ли е?