Колонизира ли западният капитал Източна Европа?

Коментар на анализатора на Bloomberg Леонид Бершидский
Обновена: 24 сеп 2017 15:47 | 24 сеп 2017 15:02, Десислава Попова
122
Колонизира ли западният капитал Източна Европа?
Снимка: Reuters, архив

Още една източноевропейска държава може да се сдобие с популистко, антиимиграционно и евроскептично правителство – партията на милиардера Анджей Бабиш ANO има значителна преднина в проучванията преди парламентарните избори в Чехия през октомври. Така страната ще попадне в компанията на Полша, Унгария и Словакия.

Ако това ви плаши, трябва да знаете, че има поне един защитен вал пред екстремизма в региона -  западноевропейският капитал, пише в коментар за Bloomberg View анализаторът Леонид Бершидский.

На практика западните инвестиции играят толкова важна роля в икономиките на тези страни, че политиците националисти създават на страните си имиджа по-скоро на непокорни колонии, отколкото на партньори в голям интеграционен проект, коментира той.

В свой скорошен доклад Филип Новокмет, Томас Пикети и Габриел нарекоха в прав текст източноевропейските държави "страни с чужда собственост“.

"Собствениците им обикновено са от страни от ЕС (особено от Германия)“, пишат те и допълват: „Така че в известен смисъл ситуацията прилича на тази, при която периферни райони са собственост на по-проспериращи централни райони в една голяма федерална държава.“

За Пикети и неговите сътрудници това не е редно, защото изкривява измерването на неравенствата: голяма част от богатствата на една страна се натрупват в сметките на чужди акционери, които не са част от местния най-богат елит от 1%.

В сравнение с икономическата си продукция страните от Източна Европа имат най-големите отрицателни нетни инвестиционни позиции в Европейския съюз, като се изключат Ирландия, Гърция, Кипър, Португалия и Испания. Последните пет получиха големи спасителни пакети по време на последната финансова криза.

За разлика от ударените тежко от кризата страни от тази група източноевропейските икономики стигнаха до тези позиции, след като дълго време привличаха повече чужди инвестиции, отколкото реализираха зад граница. Чуждите инвестиции в тези икономики спрямо брутния вътрешен продукт са по-високи от средната стойност за развитите страни.

Дълго време страните от Източна Европа се гордееха с високите нива на чуждите инвестиции, демонстрирайки по този начин своята отвореност и искрено желание да се интегрират към по-богатата част от Европа. Но когато икономическите бури връхлетяха ЕС, тези страни осъзнаха, че чуждата собственост си има и цена.

По време на финансовата криза местните компании откриха, че чуждите банки първи свиват кредитирането. В други сектори голямото чуждестранно присъствие би означавало голяма безработица, ако страната внезапно стане по-малко гостоприемна за чуждия капитал. В Полша и Чехия една трета от работната сила е ангажирана от чужди компании.

При това те обикновено са и най-големите, икономически значими компании. В Полша те произвеждат две трети от целия износ, в Чехия формират 42% от добавената стойност. Загубата дори на малка част от тези компании би причинила болезнено обръщане на икономическите тенденции – нещо, което Бабиш като бизнесмен и бивш финансов министър разбира добре.

Германия, Холандия и Франция са най-големите инвеститори в източноевропейските икономики. Предимствата от инвестициите в региона са ясни за компаниите от тези държави – те могат да намалят трудовите си разходи, без да местят производството твърде далеч от традиционните си пазари.

Целият анализ четете в Investor.bg


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
5
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Ако сте забелязали, тези които имат най-големи изисквания обичайно допринасят най-малко. Поради това идеологемата: От всекиго според възможностите - всекиму според потребностите възпитава ***.
104
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 3 години
До 19 За това не е виновна демокрацията, а липсата на демокрация. Демокрацията е действително управление на разни корпорации днес, те произвеждат и нейната идеология. Но това не пречи да се борим за истинска демокрация. Защото чудовищата по света не изчезват, те само се видоизменят, нагаждат, те могат да те управляват през всеки строй, включително комунистическия. Защото са част от самите нас. По-малко контрол в мисленето, поне ще развърже ръцете на хората, които имат потенциал да се борят с тях
103
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
А стига с тези западни инвеститори и бизнесмени моля.Имаме си прекрасни , наши родни за чудо и приказ - свинаря гергов, парвенюто банев, приватизатора на милиони ДДС ковачки и цяла плеяда комунистически клептомани,златев от лукойл които 15 г. работи на "загуба".
За какъв дявол са ни западните окупатори като ЕВН,Хюлет Пакард,Шнайдер, Либхер, Осрам и все такива компании,развалящи морала на българския работник със заплати по 1500-2500 лв., а някои и значително повече,кофти пример е това другари.
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гнусна статия! "партньори в голям интеграционен проект", "имиджа по-скоро на непокорни колонии", "Ако това ви плаши, трябва да знаете, че има поне един защитен вал пред екстремизма". Не ме плаши това, а точно обратното. Плаши ме, че този ЗАЩИТЕН ВАЛ СРЕЩУ ЕКСТРЕМИЗМА всъщност е от бавачките на истинските екстремисти и главорези, които идват и превземат европа ден след ден. Аз на времето мислех, че европейците са хора, които всичко правят ефикасно. Всъщност ефикасно мога само да симулират работа.
101
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ги нямаше западните инвестиции в източноевропейските икономики, сега положението щеше да е плачевно мизерно. След 45 години мозъчни промивки, източноевропееца е дресиран да бъде работник, без никакви стремежи и амбиции. За да развиеш силна икономика, ти трябва силен предприемачески дух и култура, а такива се срещат много рядко дори днес в Източна европа. Лошия късмет да попаднем в съветската сфера на влияние след ВСВ ни постави в това положение, от което можем да излезем само ако се стегнем.
100
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 97
Тогава сами си произвеждахме всичко, сега внасяме всичко, а си изнасяме децата.

до това води комунизЪма - фалит на държавата.
99
1
 
5
 
! Отговори
Ф.М. Достоевски преди 3 години
До Анонимен

От кога униатите са православни?
---------------

А според тебе откога не са?
И кой е по-православен, руския патриарх или румънския?
98
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре колония на богат господар, отколкото казармена мизерия!!!

Това е робският ни манталитет. 500 годнини немогат да се изтрият така бързо. Готови сме да стоим на тясно за порцийка храна.

Все комунизмът ни е виновен. Все Маркел ни е виновна, Все Путин ни е виновен. Все НАТО ни е виновно.

Но ние си избираме нео-пашите които слугуват.
97
30
 
5
 
! Отговори
Родоотстъпник преди 3 години
Да колонизира!!! Пара да играе, оборот да има, не като при соца да бачкаш за 200 лв. и да се хвалиш пред съседите, като си купиш пералня или цветен телевизор. По-добре колония на богат господар, отколкото казармена мизерия!!!
96
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 83
*** трол, а двата милиона българи по света кво бачкат? Доктори, инженери, програмисти са 5%. Другите са тираджии, чистачки, старцегледачки и мизерни бачкери- дали във фабрика, дали на полето. Един Видин преди 89- година имаше около 100 хил население и десетки предприятия. Сега са макс. 30 хил. , пенсионери и роми. Тогава сами си произвеждахме всичко, сега внасяме всичко, а си изнасяме децата.
95
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колонизира ли западният капитал Източна Европа? Та нали за тва ни приеха набърза и в ЕС и НАТО . Сложиха ни за всичко което произвеждаме квоти, настаниха се на нашите пазари, сига произвеждаме безработица, сирене от сухо млеко плюс палмово масло, втора употреба коли, дрехи и храна. Само тва да е.
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27
Имахме!
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.М. Достоевски 85
От кога униатите са православни?
92
16
 
5
 
! Отговори
Мара сакантията преди 3 години
Разбира се ,че е по-приемливо да те колонизират руски пиянки , тогава поне пиенето ще ти е без пари!
91
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме руска колония.
И "Булгаргаз" и "Лукойл" не са Западни компании.
Да не говорим, че "Лукойл" от 10 г. не плаща данъци, защото "работил на загуба".
Кога ще се освободим от Раша?
90
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема да дочакаш да се намалят русофилите. Та ако ще да си скъсаш зад.ка от тролене. Примирявай се. Даже стават повече, щото народа знае кога е живял по-добре.
89
5
 
19
 
! Отговори
luckyman преди 3 години
Не сегашно, а в минало свършено време! Отдавна еИзточна Европа е колонизирана! разбира се най-явно е при източноправославни, славяно-говорящи и пишещи, особено с емоционални връзки към Русия! Не бива да се пренебрегва и % на ромите като фактор, определящ отношение и положение....
88
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достоевски, стига с тая Русия, проглушихте ни ушите. Заради такива олиго.рени като тебе русофилите се увеличават вместо да намаляват. Да вземат шефовете ти да ти намалят надника, че се излагаш.
87
34
 
15
 
! Отговори
Ф.М. Достоевски преди 3 години
Разбира се, че ще произвеждат.
Румъния е лоялен съзник, не са някви безбожни про стаци, които мечтаят да лижат руски ботуши.
Румъния има ПРО, има Ф-16, има натовска армия.

Освен това в Румъния няма цяла прослойка руски зетове и полуруски ***, които дърпат страната назад.

Има в Букурещ паметник на сталинския фашизъм като в София?
86
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румъния е с най-много роми в Ес. Опитй се да пътуваш през Румъния с влак. Никакво поглеждане през прозорците. Някой камък ще ти отнесе главата. И това е чак горе до Трансилвания. После вече населението е главно унгарско и няма сърашно.