Ще управлява ли Меркел още 4 години и с кого?

Германците избират нов парламент
Обновена: 24 сеп 2017 15:47 | 24 сеп 2017 09:08, Анисия Иванова
85
Ще управлява ли Меркел още 4 години и с кого?
Снимка: БТА

Германците избират днес нов парламент. Изборите се провеждат по сложна система, съчетаваща прекия вот в един тур с вота на пропорционален принцип, предадоха световните агенции.

Последните допитвания до общественото мнение показват, че консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел ще получи 36 процента. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще получи 21,5 процента. Алтернатива за Германия, определяна като популистка и антиимигрантска, ще получи 11 процента (АГ). Либералите от Свободната демократическа партия (СвДП) ще получат 10 процента, Левите - 8,5 процента, а Зелените - 8 процента.

Всеки от 61,5-те милиона избиратели разполага с два гласа, за да избере депутатите в Бундестага (долната камара на парламента), предаде Франс прес. Минималният брой на местата в Бундестага трябва да е 598 души. Половината от местата (299) отиват при кандидати, избрани от партийни листи. Тук има минимален праг от 5 процента. Другата половина от местата (299) са за кандидати, избрани от 299-те избирателни окръга, като там е в сила принципът по един избран кандидат от окръг. Победителят е кандидатът, който е постигнал най-добър резултат, независимо дали е получил 50 процента или не.

Сложната изборна система дава възможност на всеки избирател да гласува два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласува за две различни политически сили, примерно за партийна листа на една партия, която традиционно подкрепя, но за кандидат на друга партия, който му се е сторил по-убедителен от кандидата на традиционно подкрепяната от него партия. Повечето от германците гласуват различно, а не и в двата случая за една и съща политическа сила, защото те са свикнали да бъдат управлявани от коалиции, отбелязва Франс прес.

Броят на депутатите в новоизлъчения парламент се определя чрез сложни калкулации. Те в крайна сметка водят до набъбване на броя на депутатите в Бундестага. В досегашния парламент депутатите бяха 613, а според прогнозите в новия могат да достигнат 700. Опити да се наложи таван на този брой досега се провалиха.

Избирателната система е такава, че да изключва прекалено малките партии от парламента, отбелязва ДПА. Като резултат от това една партия трябва да прехвърли прага от 5 процента от националния вот или да победи в три избирателни окръга, допълва ТАСС. Бариерата от 5 процента не е в сила за партиите, представляващи националните малцинства.

Десетилетия наред германската избирателна система не е произвела абсолютно мнозинство за една партия. Страната няма традициите да съставя правителства на малцинството, така че следващото правителство ще е неизбежно коалиция, отбелязва Асошиейтед прес.

Изборният ден днес започва в 8 ч. сутринта и приключва в 18 ч. вечерта местно време. На изборите през 2013 г. 24,3 процента от избирателите пратиха бюлетините си по пощата. Очаква се рекордът в тази насока да бъде подобрен.

В настоящите избори взимат участие 4800 кандидати. От тях 29 процента са жени. Средната възраст на кандидатите е 47 години, като най-младият е 18-годишен, а най-възрастният е 89-годишна немска актриса и общественичка, авторка на детски и кулинарни книги и политически деец Барбара Рютинг, допълва ТАСС.

В изборите участват 42 партии, като 16 от тях участват за първи път. Сред партиите новобранците са Съюз за въвеждане на основен базисен доход, партията Немски център и Партията на промяната, на вегетарианците и на веганите.

От тези общо 42 партии само четири бяха представени в досегашния парламент и това са ХСС/ХДС, ГСПД, Левите и Съюз 90/Зелени, обединила преди повече от 20 години двете отделни партии - Съюз 90 и Зелени.

Кандидатите за изборите могат да бъдат издигани от партии или да бъдат независими. Във втория случай независимият кандидат трябва да представи 200 подписа в своя поддръжка.

Досега в Германия е имало само три пъти предсрочни избори -1972 г., 1983 г. и 2005 г., допълва ТАСС. Изборите по принцип се произвеждат на четири години и датата се определя от президента.

Жителите на столицата ще съчетаят гласуването на парламентарните избори с традиционния берлински маратон и с гласуване в референдум за съдбата на берлинското летище Тегел - дали то да продължи да работи паралелно с новостроящо се летище или да преустанови работа, припомнят ДПА и Франс прес. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
16
 
! Отговори
12 милиона мигранти преди 6 години
Германските СМИ съобщиха за плановете на баба Ангела по отношение на мигрантите. До 2060 година във ФРГ трябва да дойдат 12 милиона мигранти. Целта е, те да стабилизират намаляващия брой на коренното население. Според баба Ангела, без мигранти, ФРГ от 82 милиона население, ще стане на 67 милиона. Според баба Ангела, при положение, че всяка година във ФРГ идват по 300 000 мигранти, страната ще получи 13 милиона импортиран прираст.
6
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаква се Путин да постави Меркел за канцлер. Тя разрушава Европа, много по ефективно от неговите ракети.
5
0
 
20
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 6 години
Баба Ангела ще става хилядолетна канцлерка. Хилядолетна като третия райх.
4
1
 
22
 
! Отговори
партайгеносе преди 6 години
Разбира се,че ще управлява!Ако трябва,и още 40 години ще управлява!Щом е послушна...А миманса да гласува за който си ще!
3
1
 
24
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Очертава се от понеделник фирмите за бурки,хиджаби,*** и прочее ислямска стока да бъдат залети с поръчки-още 4 години Меркел е гаранция за бъдещ Дойче Халифат....Очевидно съпротива няма да има.
2
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
вчера каквото писах за меркел всичко бе изтрито каква е тази цензура в бьлгариядуми нямам
1
0
 
14
 
! Отговори
да преди 6 години
Да тя ще спечели изборите но управлението и ще е в малцинство и постоянни договорки с другите партии.