Тя ще се справи: Как Меркел се пребори за четвърти мандат?

"Ню Йорк Таймс" я нарича "последната мощна бранителка на Европа"
25 сеп 2017 20:00,
59
Тя ще се справи: Как Меркел се пребори за четвърти мандат?
Восъчните фигури на Меркел в музея на Мадам Тюсо проследяват промяната в канцлера Снимка: архив Reuters

Който иска да знае защо Меркел управлява толкова дълго без сериозна конкуренция, трябва да потърси отговора извън нейната партия. Зелените, които би трябвало да са естествените политически противници на консерваторите, хвалят канцлерката. Защото Меркел направи това, за което Зелените винаги са настоявали: отказ от ядрената енергия и радушен прием за бежанците и търсещите убежище.

Но също и Зигмар Габриел, бивш лидер на Социалдемократическата партия и настоящ външен министър на Германия, чиято партия изглежда обезсилена за дълго време напред - именно заради ролята си на малкия партньор в голямата коалиция - говори добри неща за "вечната" канцлерка. На последното заседание на Бундестага преди изборите той я определи като "винаги честна, винаги издържлива", припомня "Deutsche Welle".

Сега тя взе четвърти пореден мандат. Явно германците нито са се отвърнали от нея, нито са ѝ се наситили. Също и Хелмут Кол през 1994 г. спечели четвърти мандат, въпреки че последните 4 години от управлението на Кол бяха "лебедовата песен" на един канцлер, който все повече заприличваше на жив паметник. Накрая всички го съжаляваха и така дойде времето на Герхард Шрьодер.

Ангела Меркел дълго умува дали да се кандидатира още веднъж. И с основание. Лятото на 2015 година беше повратна точка. Пристигналите в страната около един милион бежанци едва не ѝ костваха канцлерския пост - толкова силни бяха вълненията вътре в партията ѝ. Включително защото държеше на своето прословуто "Ще се справим" и трябваше да отбива ударите на критиците си.

Това, което я е накарало да приеме риска на четвъртия мандат, често се обяснява с политическите дадености извън Германия. Тръмп, Брекзит и кризата в ЕС, десният популизъм (също и в Германия), Путин и Ердоган - по всички тези теми Меркел е смятана за балансьор в сегашните несигурни времена. Като протестантка тя не би напуснала борда на кораба, само защото се чувства неуютно. А съпругът ѝ Йоахим Зауер казвал, че доброволното оттегляне от канцлерския пост би било проява на суета.

Но тук става въпрос също и за власт. Докато месеци наред тя се колебаеше как да постъпи, нейни партийни приятели ѝ казвали, че трябва да се кандидатира, призна самата Меркел пред Конгреса на партията миналия декември. Твърди се, че тя е взела решението си на 9 ноември, когато вече беше ясно, че Доналд Тръмп е спечелил изборите в САЩ.

Освен това не познаваме Меркел като човек, който се отказва по средата. Като рационален човек сигурно тя си е дала сметка, че се чувства във форма да продължи още четири години. Може би също и защото се радва на международно признание. "Ню Йорк Таймс", например, я беше нарекъл "последната мощна бранителка на Европа". А това задължава.

Като федерална канцлерка тя разполага с широки политически правомощия, макар по ранг да е едва третият човек в държавата - след шефа на Бундестага и федералния президент. Но всъщност тя е човекът, който управлява. Това, което я прави политически толкова силна, е отредената ѝ от конституцията компетенция да определя посоките на развитие. Тя определя курса на политиката и носи съответно цялата отговорност за това. А през трите си мандата дотук тя се възползва широко от тези свои права: Меркел отмени задължителната военна служба, наложи отказа от ядрена енергия и отвори границите на страната за бежанците.

Затова не е чудно, че Ангела Меркел е едва осмата правителствена ръководителка от основаването на Федералната република през 1949 година. Чуват се обаче и критики срещу продължителните управления на германските канцлери. Периодично някой се сеща да повдигне темата за ограничаване броя на канцлерските мандати. Последно с това се беше захванал предшественикът на Меркел - Герхард Шрьодер, който обаче после се отказа от идеята си. Още повече, че след два поредни мандата (1998-2005) той се кандидатира за още един - на изборите през 2005-а.

Можем още много да разсъждаваме над причините за дългото управление на Меркел. Но очевидно тя се справя добре. Затова и няма нужда от много реклама. На предишните избори преди 4 години беше достатъчно само изречението "Вие ме познавате".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Меркел се пребори за четвърти мандат по същия начин, по който Бойко се пребори за трети. Значи никой не харесва Бойко, никой не харесва и Меркел, обаче и двамата печелят. Хайде сега сетете се как..... !!!! Ето това е една от последиците от демокрацията. При комунизма изборните резултати винаги бяха 99%. При демокрацията винаги печели този, който прави най-много мошенгии. Е, каква е разликата между комунизма и демокрацията?????
47
0
 
5
 
! Отговори
ХИТЛЕР преди 6 години
ЩЕ СВЪРШИ НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА!!!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZARSTVO BALGARIA i TARNOVSKATA KONSTITUZIA.SAEDINENIETO PRAVI SILATA.NAZIONALNIAT PRAZNIK e 22 Septemvri 1908 godina-Denat na NEZAVISIMOSTA.
45
2
 
8
 
! Отговори
... преди 6 години
Поредната олигофренска лъжлива пропаганда от тоя сайт !
44
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го кажем по-простичко за простия социалистически матрял...Гаврата с рускатаа кочиняя продължлава!
43
0
 
5
 
! Отговори
трак преди 6 години
До 12 милиона мигрантиМигранти, може, но не и такива, каквито пристигат
42
0
 
3
 
! Отговори
мигрена преди 6 години
До 12 милиона мигрантиМигранти, може, но не и такива, каквито пристигат, има разлика
41
0
 
0
 
! Отговори
уи преди 6 години
До ЛозунгТова да не е някакъв комикс?
40
2
 
3
 
! Отговори
триангъл преди 6 години
До антикапиталистЦинично, но много близо до истината
39
0
 
0
 
! Отговори
Драган преди 6 години
Вие от Марс ли падате, извинете?
38
11
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Как така Меркел "вкарала" бежанците?Трябваше да сложи картечници и да ги разстрелва ли?Вие така ли бихте направили?
37
12
 
4
 
! Отговори
антикапиталист преди 6 години
Да живее великата Ангела Меркел, която ще успее да постигне това, което мустакатият грузинец не пожела, а именно - унищожението на сатанинската империя на немската с-***. Да живеят утробите на туркини и арабки, които да оправят веднъж завинаги немския генофонд. Фрау Меркел, Зи шафен дас.
36
4
 
4
 
! Отговори
Циник до павето преди 6 години
Пхахаха....кофти...когато са първи братовчеди вашите
35
4
 
4
 
! Отговори
Жоро павето преди 6 години
.....Ах циниче,знам че боли когато тресна някого с "павето" :))))Не го правя за удоволствие....Просто прекаляваш с обидите,които ръсиш наляво и надясно.Не си нищо повече от всеки един от нас пишещите тук.Така че,ай потъркай малко цицината и си направи изводите ;))))
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Истината Спечелила, топоришки ! Просто,, Синедриона,, си я държи на власт . Както Козяк държи Комунягата от Банкя .
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви ги дрънкaте тукa бе? Възрaстни хорa ли сте, мaлоумни ли сте или просто си поствaте укaзaните " опорки" кaто добри ***? Кой знaе след 100!!! години кaкво ще е, щели дa " претопят" белите докaрaните от меркел " бежaнци". Никой незнaе утре кaкво ще стaне със светa кaмо ли след 50 или 100 години. Aми AКО дойде нaцистки режим в Европa кво стaвa с тия дето щели дa " претопявaт" белите м? Aми AКО утре избухне световнa войнa, тя и без товa кaто чели е все по- вероятнa. Aйде стигa с тия идиотизми
32
5
 
4
 
! Отговори
Циник до павето преди 6 години
Виж сега ръбче...как да ти обясня ...та ганглиите ти да ме разберат по-лесно?Сетих се....ако ***, и баща ти не бяха първи братовчеди нямаше да ти се налага да се мъчиш толкова! Не искам да те обидя...само ти обяснявам!Пхахаха
31
3
 
7
 
! Отговори
Жоро павето преди 6 години
До циничетоЕ щом си с немска тапия,значи почти си станал по немец от немците :)))))Тарамбука си си циниче....и то чисто балканска со се гарнитурата.И с това мое изказване не целя да обидя теб или подобните ти.Просто те поставям в миризливите потури от които си излезнал.Няма нищо по лошо от една тарамбука-расист,изживяващ се за по нацист от най-нацистите:))))
30
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време Хитлер не успя (САЩ му попречиха), но този път Меркел напляска здраво наглите руски хибриди!
29
2
 
0
 
! Отговори
Циник до 30 преди 6 години
Селянин...стани бе....дай и на павето да се повърти!Пхахаха