Путин, Тръмп, Ердоган... изпитанията пред Меркел

Тя ще трябва да се изправи пред тях вече от по-слаби позиции
26 сеп 2017 22:51, Елка Василева
42
Путин, Тръмп, Ердоган... изпитанията пред Меркел
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

В четвъртия си мандат Ангела Меркел ще трябва да се изправи пред няколко сложни международни предизвикателства в един смутен свят, вече в по-слаби позиции след германските избори, пише Франс прес.

"Задачата няма да е проста в една страна, където най-малко обичат промяната, където сигурността и доверието в правилата, дори остарели, остават национално верую", смята председателят на Фондация "Шуман" Жан-Доминик Джулиани.

Да изброим предизвикателствата:

Европа: очертаващи се търкания

Резултатите от германските избори не са добра новина за Еманюел Макрон и плановете му за съживяване на Европа, които ще представи днес, на фона на възхода на германските евроскептични партии. Досега Ангела Меркел твърдеше, че е готова да обсъжда темата, но канцлерът и консервативната й партия по принцип са резервирани към идеята за Европа на няколко скорости или по някои предложения за еврозоната, като създаване на общ бюджет. Германия се опасява, че това ще е средство тя да финансира други страни. И този дебат в Германия се очертава още по-тежък, след като силно проевропейските социалдемократи обявиха, че няма да участват в следващото правителство.

Още по темата

За канцлера остава само вариантът с коалиция, включваща либералите, които са против плановете на френския президент. "Не искаме нови бюджети за финансови трансфери в Европа", предупреди в неделя вечерта лидерът им Кристиан Линднер. Освен това Меркел ще трябва да се съобрази с безпрецедентния възход на настроената против еврото германска националистическа десница на тези избори.

Путин: каква политика?

Досега Ангела Меркел оставаше твърда към Русия по въпроса с Украйна, като призоваваше за запазването на санкциите. Сега обаче тя ще си има работа с парламент, който рядко е бил толкова проруски настроен.

От седемте парламентарно представени партии само Християндемократическият съюз (ХДС) и Зелените държат на непримирима позиция към Русия. Всички други, от националистичната десница до радикалната левица, като се мине през Германската социалдемократическа партия, либералите или баварският клон на ХДС Християнсоциалният съюз, правят мили очи на Москва. Каквато и да е бъдещата управляваща коалиция, върху Ангела Меркел ще има реален натиск. Либералите от Свободната демократическа партия наскоро призоваха да се признае руското анексиране на Крим и да се отменят частично санкциите.

Тръмп: множество напрежения

"С тези двамата ново начало на отношенията се очертава да е трудно", предрича ежедневникът "Билд". От темперамента им до позициите им по същество за климата, свободния търговски обмен, мигрантите, иранската ядрена програма, сякаш всичко ги противопоставя. Най-новият им спор е за Северна Корея. "По този въпрос сме в очевидно разногласие с американския президент" и заплахите му за употреба на военна сила, каза Меркел неотдавна.

Доналд Тръмп очаква в следващите години Германия осезаемо да увеличи военните си разходите за постигане на заложената от НАТО цел от 2 процента от БВП. В случай на тройна коалиция с либералите и Зелените първите ще подкрепят консерваторите на канцлера по този въпрос, но еколозите ще са против.

Източна Европа и Турция: да се излезе от конфликта

Източна Европа отдавна е по традиция "задния двор" на германската сфера на влияние. Тя се е превърнала в минно поле за Берлин. Повечето страни, като се започне от Полша и Унгария, отказват да споделят с Германия приемането на мигранти в Европа. "Който отхвърля тази солидарност, трябва да знае, че това няма да остане без последствия, включително когато договаряме бъдещите субсидии" от ЕС, предупреди Меркел.

В този контекст Полша поднови исканията си за репарации заради Втората световна война. Никога досега двустранните отношения между Берлин и този негов съсед не са били толкова лоши от края на Студената война.

Сключеното от Ангела Меркел с Турция споразумение за мигрантите все още се спазва. Двамата партньори в НАТО обаче са в постоянен конфликт от почти две години и предизборната кампания допълнително изостри обстановката. Започващата нова фаза може да помогне за успокояване на напрежението.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
ДяволкааМеркел
24
4
 
1
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
До Анонимен 22Радвам се, че за пореден път демонстрираш приоритетите на *** във форума!
23
6
 
5
 
! Отговори
Циник до юрофрика преди 6 години
Селянин си...и главата ти е плоска!Не ми се обяснявай
22
8
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Баба Меркел също е на годинки и мирише на мухъл.
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин, Тръмп, Ердоган...годинките, склерозата - изпитанията пред Меркел
20
8
 
6
 
! Отговори
Юрофайтър 17 преди 6 години
До некакъв ставащ все по-жалък циничен ***,бре!!!Ха ха ха и леле леле,бре!!!А бре нещастнико-ти верно си изпаднал като ти прочетох НЕЧЛЕНОРАЗДЕЛНИЯ ти пост-та изпаднал си в дива и безсилна ярост,бре слуга нещастна и цинично безпомощна бре!пп-И кво значат дивите ти диалектни думички бре!!???Кви са тея кухарки и такъри бре,чобанино нещастен бре???ппп-Иначе има хора,които са родени да бъдат господари,какъвто съм в действителност АЗ и има хора родени да бъдат слуги/роби-какъвто явно си ти,бре!!!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоз циника пак отрано с дамаджаната...
18
6
 
4
 
! Отговори
Циник до Юрофикер преди 6 години
Пхахаха...му хъл....даже и смешен не си!С твойте ла..на...по кухарката!И за шапка не става...плоска...трябва с такър да я хващаш - селянин!
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистическия тиранин Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, но ЕС и НАТО ни дадоха тоалетна хартия и банани в изобилие.
16
10
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Значи мнозинството умерени и нормално мислещи е за санкции, а само екстремистите психари от ляво и дясно са русофили. Стандартна ситуация
15
6
 
4
 
! Отговори
Юрофайтър 17 преди 6 години
И ъгейн до смешника циничен бре! Още нещо да ти напиша бре жалкарче цинично,бре!Самия факт,че използваш и повтаряш думи и прилагателни писани първо в моя пост ясно говори,че си некакъв дълбоко провинциален неудачник/***,който дори не притежава собствен речник(набор от думи),а взаимства и плагиатства от мен,бре!Това ме кефи допълнително бре!А иначе вашето мнение е НЕВАЛИДНО и НЕФЕЛНО-пълно с мегапростотии и обикновенни ЦИНИЧНИ псувни бре!А иначе сте беззащитни бре мухи!Утехата ви е -минус!!
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво ни занимавате с тая бездетна яловица. Тя едно дете не е родила и отгледала, тръгнала света да оправя.
13
4
 
4
 
! Отговори
Denis преди 6 години
Нали затова гласоподавателите и дадога отново шанс да управлява ; тъй като те се сремеше към по-голяма интеграциа ,не казвам федерелизациа, понеже населението на Европа не е дораснало за това. Макрон се очертава да бъде по активниа от двамата а;и на меркел не е и до битки .
12
7
 
7
 
! Отговори
Юрофайтър 17 преди 6 години
До некакъв *** и при това циничен,бре!Ха ха ха и леле леле,бре!!! Още малка и ще изпадна във състояние "нирвана",бре *** циничен бре!Кефиш ме на макс в режима си на безсилна ярост бре!Па чак и в КНДР ме праща мухата бре!Ха ха ха и леле мале бре!А иначе аз не съм против ПРАВОТО на МНЕНИЕ на всеки парапитек и примитив,защото макар и такъв-то той(имбецила бре!)и той нещастника има право на мнение бре!Просто се подигравам от името на фрау Меркел на удивително вулгаропитешките ви коментари бе!
11
7
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
До Юрофайтър - ми ти какъв си бе мушморок? На Буда татко му? Живееш с малкия принц на луната ли? *** с претенции! Готов си за преселване в Северна Корея - там няма да ти се налага са си напъваш едната плитка гънка....само ще следваш партийните повели! Всеки себеуважаващ се човек има мнение...и трябва да има такова - овце и *** са нихилистчета като теб...към какво зовеш - да мучим беззаветно, като теб докато ни стрижат, и доят.Браво на юзърите, които мислят и споделят вижданията си!
10
11
 
7
 
! Отговори
Юрофайтър 17 преди 6 години
Ха ха ха и леле-леле,бре!!! Идея си нямате къф еуфоричен ентусиазъм предизвикват у мен БЕЗПОМОЩНИТЕ и БЕЗСИЛНИТЕ ви коментари и клетви и неандерталски псувни,бре *** нещастни бре!!! Ха ха ха!!!Не само че нищо не зависи от вас нещастните по-долу драскачи,но и прозира единствено тоталната ви БЕЗЗАЩИТНОСТ,бре мухи жалки бре! Фрау Меркел дори и не подозира,че има некакви нещастници,родени да бъдат роби и слуги докато пукнат-дето я хранят в този вулгаристански сайт,бре *** бре!Жалки сте!!!
9
5
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Ако бях наивен да вярвам, че народа избира на избори, щях да обвиня германците, че са си загубили ума, да преизберат за четвърти път този дърт, побъркан вампир.Понеже знам, че е преназначена, нека този грях да тежи на онези, които го направиха.Те наричат себе си "световен елит" и превърнаха света в лаборатория за експерименти, в която опитните мишлета сме ние хората.Водени от своята цел за вечна власт те разединяват и обезсилват обществото, омесвайки целенасочено раси, религии и етноси.
8
5
 
18
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Путин,Тръмп и Ердоган-Врагът,Господарят и Досадникът.И с тримата я чакат само провали.Ама да не се е натискала за тоя мандат-не лебедова песен,а вечен позор....
7
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова ли няма и други жени в Германия.Докога ще го гледаме този продажен вампир.
6
11
 
8
 
! Отговори
сУДЖУК ПАША. преди 6 години
браво 11ти.Прав си.За нагъзването.И на руснаци и на турци.