Спомени за септември, 1941 г.: Когато нацистите убиват 34 000 евреи

Васили Михайловски обаче се е спасил – благодарение на бавачката си
28 сеп 2017 22:18,
177
Спомени за септември, 1941 г.: Когато нацистите убиват 34 000 евреи
Снимка: DW, A. Magazova

Васили Михайловски добре помни онзи септемврийски ден на 1941 година. Нищо, че тогава е бил едва на четири години. В окупирания от нацистите Киев внезапно разпространили листовки, в които се казвало, че всички евреи са длъжни да се съберат на едно определено място в покрайнините на града, носейки със себе си и цялото си имущество. Който не изпълнел този призив, щял да бъде разстрелян.

"Изви се огромна колона от хора с двуколки, които се отправиха към местността Бабий Яр*", спомня си сиракът Васили, който бил придружен от бавачката си Надя. Майка му била починала наскоро след раждането, а баща му, войник от Червената армия, бил пленен от нацистите и по-късно разстрелян, разказва историята му "Deutsche Welle".

Към "Зоната на смъртта"

"Когато тръгнахме с Надя, бях много щастлив, защото мислех, че отиваме на манифестация като онези, които се провеждаха на 1 май", разказва Васили. Той дори помолил бавачката да му купи балон или флагче. Край Бабий яр обаче не ги очаквало празненство, а истинска драма.

На 29 и 30 септември там нацистите извършват най-масовата екзекуция на хора по времето на Втората световна война. Само за два дни в покрайнините на Киев са избити близо 34 000 евреи.

Германските войници удряли хората с прикладите на пушките си и ги бутали брутално към "Зоната на смъртта", спомня си Михайловски. Малко преди той и Надя да попаднат под дулата на оръжията, бавачката му извадила паспорта си и го размахала пред полицаите, викайки: "Аз съм украинка, ето вижте, аз съм украинка!" Един от охраняващите войници я хванал за яката и я изтикал отвъд огражденията. "Върви и вземи това дете със себе си", казал й той, сочейки към Васили.

Докато чакали отвъд бариерата, можели да чуят какво се случва с хората от другата страна на загражденията.

"Чувахме викове, плач и вопли, но и шум от самолети, които прелитаха ниско над нас и заглушаваха всички останали звуци. Някъде от небето над нас звучеше и музика, спомня си Васили.

В продължение на десетилетия случилото се край Бабий яр не влиза в официалните учебници по история на Украйна. Първоначално съветските власти отказвали да признаят масовото избиване. А когато те най-сетне издигнали гигантска бронзова статуя с превити от болка фигури, жертвите били наричани просто "съветски граждани". Чак в последните години на СССР еврейски сдружения успели да издигнат скромен паметник на жертвите. След като Украйна обяви независимостта си, правителството в Киев започна да отбелязва трагичното събитие с официални церемонии.

Жертвите не са само евреи

Възпоменанията обаче крият в себе си и конфликтен потенциал. Защото евреите не са били единствените избити край Бабий яр. Екзекутирани са били и голям брой съветски военнопленници, роми, хора с физически и умствени увреждания. И все пак огромното мнозинство от жертвите са от еврейски произход. Затова и някои наблюдатели се опасяват, че ако се подчертава мултиетническия характер на жертвите, ролята на Бабий яр като едно от най-ужасяващите места на Холокоста може да бъде разводнена.

Край Бабий яр например загиват и някои членове на "Организацията на украинските националисти" (ОУН), поради което националистически групи в днешна Украйна се опитват да използват възпоменанията за своята пропаганда. Според водещи западни историци обаче, въпросната организация всъщност е участвала в нацистките престъпления срещу евреите.

Васили Михайловски е един от тримата оцелели от трагедията в местността Бабий яр, които са живи и днес. Днес жилището му се намира само на 100 метра от улицата, по която той и бавачката му Надя навремето тръгнали към онова зловещо място, запечатало се завинаги в спомените му.

*На украински: Бабин яр

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
22
 
! Отговори
И преди 6 години
Писна ми да ни промиват мозъците с Холокоста. Сякаш това е била война, в която въоръжени до зъби германци са избивали само и единствено евреи под път и над път. Нищо подобно! Евреите са едва 10% от всички загинали и убити през войната (по официални данни, но може и да са по-малко), а остава впечатлението, че те са били единствените потърпевши от ВСВ. Някак не се връзва да се говори само за тях, но не и за останалите избити и загинали човеци от различни националности, като руснаци, поляци, украинци...и дори германци. Имам усещането, че някой, някъде, бавно и полека подменя историята. Което, не
40
9
 
2
 
! Отговори
До 53 преди 6 години
Това, че ти не знаеш, не значи, че няма. Ако мислиш, че ще ти пиша библиография, няма да стане. Който търси, намира. Успех!
39
4
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Браво, Днес !България цъфти и върже, вие, за евреите се загрижихте.
38
2
 
21
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
Ами погледай малко филми и прочети повече книжки, а пък после се смей, колкото искаш. В ютюб е пълно с клипове, които са цензурирани в ЗЕ, но в бг ги има още. Доста ги свалиха, но все още има достатъчно, за да ти отворят очите. Хитлер не е искал да избива евреите, а да ги депортира в Мадагаскар, далеч от Европа. Я виж кой създава комунизма, я виж кои са Ротшилд, кои са собствениците на ФЕД, к т.н., кой държи медиите, Холивуд, и т.н. Хора, образовайте се, защото се води война срещу белите!!!
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юрген Граф който написа книгата "Митът за Холокоста" (може да се свали на български от интеренет) беше осъден на затвор в Швейцария и избяга в Русия където получи политическо унижище. В момента живее в Москва и се издържа като преводач и журналист. Сега остава някой пламенен защитник на Холокоста да започне да твърди, че Русия дава убежище на нацисти които оправдават Хитлер.
36
2
 
7
 
! Отговори
срам и позор преди 6 години
Световната фирма АББ Б ългария и световния и мениджър Еккехард Нойройтер в момента провеждат онлайн курс за служителите на администрацията. При положение, че в обявите за наема на служител за администрацията това е основното им изискване. Елате да видите кво става на втория етаж, като дойде тумбата от Швейцария и Германия. Все едно си в публичен дом. Тоалетната им е колкото хол и с персийски килим. Повреме на посещенията е забранено качването на този етаж. Подучуват се някакви стонове .
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Срам и позорАми Ротшилд,продължава да затрива България!Крайния срок беше 2030 година!
34
3
 
21
 
! Отговори
До юдите преди 6 години
...Лагерите в Русия са били по-жестоки, а надзирателите са били евреи(по данни на На Александър Солженицин). По-големи расисти от евреите никога не е имало, с вашите камъни по вашите глави. Нямате прсво да се оплаквате. Войната срещу вас тепърва започва. Христос ви е е казал - ,вие сте деца на дявола(спрсвка Библията). А вие си четете Тората и Талмуда - най-расистките книги.
33
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои наши дрисливи бг нацисти, едвали не се изпуснаха в гащите от кеф.
32
1
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
И ся доидоха на крак бежанците само остава да им теглим ножа.
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Химикът Гермар Рудолф прави изследване на почвите в които са заровени останките и пепелта на 2 милиона избити евреи, и пробите му доказват, че там няма никакви останки от органична материя, което е невъзможно. Друга експертна група от химици които да проведат ново изследване и да опровергаят резултатите на Гермар Рудолф не е съставена. Вместо това Гермар Рудолф е вкаран в затвора. Така е при демокрацията.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Официалната мемориална плоча в Освиенцим първо е гласяла, че там са избити 4 милиона. След това 90те я сменят с друга - 1.5 милиона избити, 2.5 милиона по малко. Но като цяло броят на жертвите на Холокоста си остава 6 милиона, не намалява - математика!
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди войната броят на евреит в цял свят е бил същият както и след войната! И това според официални данни на самите евреи. Как ли са се размножавали по време на войната за да се запази броят им, след като половината са били избити. Явно евврейките са разждали по 5 близнака всяка година.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"При демокрацията в демократичния ЕС различното мнение със затвор ли се наказва?"Да.Свободата на словото е илюзия, ако засягаш определени теми. Може да плямпаш, ама само в рамките, които господарите са разрешили.Погазени човешки права има само в държавите, които САЖД иска да нападне. В останалите държави нещата са на ниво, особено в Саудитска Арабия.Диктаторите обикновено се раждат в държави с петрол.Та така.
27
6
 
10
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Това са долни лъжи, г-н Юда. Няма нито едно доказателство за избити евреи. 2 млн. изпозастреляни? Това са ти минимум 2 млн. муниции, похабени по време на война срещу целия свят? Да не говорим т.нар. обгазяването колко ресурс ще глътне? Няма нито една откритс газова камера, нито едно описание как са функционирали тези камери. Напротив, в лагерите е имало кина, басейни, футболни игрища, библиотеки, и т.н., според сведения на лежали в подобни лагери. Лагерите в Русия са били много по-жестоки...
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 15Няма нито един документ за избивани и обгазявани евреи.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една книга "Една година в Треблинка" (An Year in Treblinka), може да се намери в интернет, от свидетел на холокоста, "чиста истина", разказва за българските евреи, които били охранени и носели много провизии, а нацистите им завиждали и на българските евреи пускали по малко газ за да се мъчат цяла нощ газовите камери и другите слушали цяла нощ стоновете на българските евреи, чиста истима всеки може да го прочете в книгата, такива са всички доказателства за Холокоста.
24
7
 
10
 
! Отговори
Коджабашев преди 6 години
Обикновенните евреи -хората не са виновни за поведението на шепа алчни еврейки семейства! Христос също е бил евреин.Да избиваш хора по етнически принцип без вина е работа на пълни психопати!
23
1
 
7
 
! Отговори
БАНДАТА В КИЕВ преди 6 години
ще си намери своя Нюрнберг. Някои ще висят на вятъра
22
2
 
2
 
! Отговори
БАНДЕРОВЦИТЕ преди 6 години
са убили даже повече хора от нацистите в Украйна. Чудно ми е колко милостиви са били комунистите в СССР и са ги оставили живи само след няколко години лагери