Решителен сблъсък Мадрид - Каталуния, Рахой пред криза

Всичко може да стане още по-лошо, прогнозират медии
2 окт 2017 21:45, Елка Василева
36
Решителен сблъсък Мадрид - Каталуния, Рахой пред криза
Снимка: Reuters

Премиерът Мариано Рахой се изправя пред най-голямата от десетилетия насам конституционна криза в Испания, след като белязаният от насилие референдум в неделя за независимост в Каталуния отвори вратата пред този най-богат регион още тази седмица да потегли към отделяне.

Улиците на каталунската столица Барселона бяха спокойни днес, но в редакционните статии на вестниците се казва, че забраненият референдум, в който според каталунски представители 90 на сто от гласувалите са избрали напускане на Испания, е създал поле за решителен сблъсък между Мадрид и региона, пише Ройтерс.

"Всичко може да стане още по-лошо", предрича в редакционна статия умереният каталунски вестник "Вангуардия", след като полицията използва палки и гумени куршуми, разпалвайки насилие, в което по данни на каталунските власти са били ранени около 840 души. "Навлизаме във фаза на стачки и улични протести и с повече динамика, повече репресии", пише вестникът.

Още по темата

Каталуния е център на промишленост и туризъм, които съставляват една пета от испанската икономика. Областта е производствена база за големи многонационални компании от "Фолксваген" до "Нестле" и домакин на най-бързо разрастващото се търговско пристанище.

Снощи ръководителят на регионалното правителство на Каталуния декларира, че гласоподавателите са спечелили правото за независимост и каза, че ще представи резултатите пред местния парламент, който след това ще има правомощията да внесе предложение за независимост.

Изявленията на Карлес Пучдемон останаха на стъпка от обявяването на независимост, но те хвърлиха предизвикателство към Рахой, който има конституционното право да уволни регионалното правителство и да постави Каталуния под централен контрол до произвеждането на предсрочни избори там.

Това би повишило допълнително напрежението в региона със 7,5 милиона души, който в миналото е бил княжество със свой език и култура, и евентуално би навредило на възстановяващата се испанска икономика. След вота еврото поевтиня с една трета от американския цент, след като напоследък бе наваксало обезценяването си.
Испанският фондов индекс IBEX бе с 1,3 на сто по-нисък при откриването на пазара тази сутрин, а през това време правителственият дълг бавно върви нагоре.

Големите инвестиционни банки очакват кризата да бъде преодоляна евентуално с предложение от страна на Рахой за повече автономия. "Смятаме, че рискът от по-голяма конфронтация в близко бъдеще нараства, включително от разкол с извънредно широк обхват и възможни тежки икономически загуби", заяви "Ситибанк" днес. Но въпреки това банката не видя в това най-вероятната последица. За вторник каталунските профсъюзи са свикали обща стачка.

Многопартийни разговори?

В неделя Рахой предложи да бъдат свикани многопартийни политически разговори, които "да обмислят бъдещето" на Каталуния, но остана на твърдото си отхвърляне на независимостта като вариант. Опитите на правителството в Мадрид да предотврати неделния референдум с използването на полицейски сили доведе до критики от други страни членки на Европейския съюз, вкл. от Великобритания и Белгия. Но самият ЕС запази мълчание. Вътре в Испания няма изгледи кризата да застраши подкрепата за правителството на малцинството на Рахой, тъй като основните партии до голяма степен подкрепят неговото противопоставяне на каталунската независимост.

Обаче има критики за действията му по въпроса. Вестник "Паис", който е противник на независимостта, написа в редакционна статия, че Рахой е бил "абсолютно неспособен да се справи с кризата от самото й начало".

Каталунското правителство каза, че въпреки полицейската кампания 2,26 милиона души са пуснали бюлетини в неделя - избирателна активност от около 42 на сто. Тези резултати не са изненада предвид факта, че се очакваше много юнионисти да не участват. Проучванията на общественото мнение сочеха около 40 на сто подкрепа за независимостта.

В навечерието на вота Пучдемон заяви, че при отговор "да" в срок от 48 часа ще обяви декларация за независимост. Но затрудненията около гласуването може да усложнят предприемането на всяка подобна стъпка.

В неделя Пучдемон призова Европа да се намеси, за да бъде гарантирано пълното спазване на фундаменталните права. "В този ден на надежда и страдания гражданите на Каталуния си спечелиха правото да имат независима държава под формата на република", каза Пучдемон в телевизионно обръщение.

"През следващите няколко дни моето правителство ще изпрати резултатите от днешния вот в каталунския парламент, където е суверенитетът на нашия народ, за да може той да действа в съответствие с повелята на референдума", каза той.

Рахой предложи политически разговори, но каза, че всеки диалог трябва да бъде "в рамките на закона". "Предлагам на всички парламентарно представени партии да се съберат и да помислят за бъдещето, пред което сме изправени всички", каза Рахой в своето телевизионно обръщение. 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен23 преди 6 години
До ФутурологСтоичков направи официално изказване в предаването си за Каталуния и също така носеше лента с каталунското знаме на дясната си ръка. Не бързай да се изказваш неподготвен.
28
3
 
5
 
! Отговори
РР преди 6 години
До АнонименНе, нямаше повече хора да гласуват ако референдума беше свободен. В Барселона интелигентните и работещите, най-вече в туризма, знаят, че излизане на Каталуня от Испания значи излизане от ЕС...и рязко намален на туристи и т.н. От по-малките градчета гласуваха за автономия, в Барселона са малцинство. Печеливши/или така си мислят/ при еветуално излизане на Каталяня от Испания ще са само управниците на Каталуня, ако Рахой не ги уволни, съгласноКонституцията. Жалко за прекрасна Барселона.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако Каталуния излезе от ЕС, ВАГ, НЕстле и тн европейски инвеститори ще оставят ли заводите си там?! Проудкцията им ще се води проивзедена извън ЕС и ще трябва да се обмитява ... Да не вземе цялата промишленост, която им дава сега препитания, да се премести до Валенсия в един момент. Това са 300 км, няма да останат без работници.
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересното е ,че първи дадоха примера англичаните като позволиха референдум в Шотландия.След това излязоха от ЕС за повечето хора това беше изненада.Събитията в Каталуня са исторически,Европа се разделя по егоистически принципи.Нека да се разруши статутквото от което България губи
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО СЪЩИЯТ ПЪТ ТРЪГВАТ БАСКОНИЯ, КОРСИКА, СЕВЕРНА ИТАЛИЯ, ЮЖЕН ТИРОЛ, СИЛЕЗИЯ (шльонск в полша),ФЛАНДРИЯ, ШОТЛАНДИЯ, КЮРДИСТАН. НАРОДИТЕ ИСКАТ СВОБОДА
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щяха да гласуват много повече каталунци, ако не беше полицейското носилие, затваряне на голям брой секции и пр.след кръвопролитието и тези, които са били против отделянето ще променят мнението си.този път нещата ще се рзвият по друг начин, неблагоприятен за кастилците
23
4
 
15
 
! Отговори
до райчо преди 6 години
До райчоГлавата на каталунците я мъти фактът, че дават повече на Испания отколкото тя на тях.Мъти я историческата памет, че всичките им опити за Свобода и държавност са потъпквани с кръв. Все едно е да кажеш, че някой от вън е мътил главите на всички наши герой, борили се срещу турското робство.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24 до 23Кой ти е виновен , че си неможещ и си на социални помощи ?
21
13
 
12
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
То най лесно да слезем от бричката,едва ли няко ще плаче за нас.Ама после кво правим.НЯмаме восйка,малка държава с малко население,нямаме суровини,нямаме икономика нямаме нищо.Трябва да се присъединим или към Турция или към Евроазийския съюз в който са държави като Казакстан,Таджикистан и други станове,тоест,беднотия и ислям,мафия и олигарси.Турция-ислям и диващина.Или може би това ти харесва.
20
6
 
36
 
! Отговори
Анализартор преди 6 години
Европа, управлявана от САЩ се движи на две задни скорости. Да слизаме от бричката преди да е катастрофирала безвъзвратно! Всичко става изведнъж.
19
22
 
7
 
! Отговори
Да преди 6 години
Според каталунски представители 90 на сто от гласувалите (по няколко пъти) са избрали напускане на Испания. Пример : селище с 400 жители - 1500 гласа.
18
16
 
8
 
! Отговори
райчо преди 6 години
До вчера всичко си беше спокойно в Испания,и оп изведнъж референдум,панаири,сблъсаци,полицаи,сепаратисти.Д,бе,не на Райчо тези.Тук нещата са много по дълбоки и мирише на заговор.Преди месец атентат в Каталуня.Сега изведнъж,след поредния референдум ситуацията ескалира и придоби свеотвен отзвук.Някой мъти водите в Испания и едва ли му дреме за каталунците.Може би трябва да прочетем малко история,за да разберем кои стои зад Пучидемон.
17
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рахой може и да си отиде, но преди него това ще стане с Пучдемон!Голяма заблуда е, че каталунските сепаратисти (тези 42% гласували) са в силна позиция след референдума. Точно обратното. В слаба позиция са и не им остава друго освен да тропат пред мадридските и европейски порти. Там благородно ще им отворят и ще им подадат ръка която да целунат! След като го направят към тях ще се отнесат благородно и ще им оставят автономията.
16
10
 
4
 
! Отговори
радо хам преди 6 години
друго ще запеете *** когато този процес стигне до нас,вива Испания,пута каталуня пута барселона
15
2
 
13
 
! Отговори
Фен на БАРСА преди 6 години
За тези които не са забелязали,М.Рахой бе допуснат от испанските социалисти да състави пак свое правителство,а зад паравана е и задачата му като наследник на Ген.Франко да умъртви веднъж за винаги надеждите на Каталуния за независимост,а после да се от в пенсия с кралски почести,този сценарий бе изпълнен вече от Гордън Браун при референдума за независимост на Шотландия !
14
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТАЛУНИЯ ЩЕ СЕ ОТДЕЛИ, ЩЕ БЪДЕ С МНОГО ПО-СИЛНА ИКОНОМИКА, ЗАЩОТО КАСТИЛЦИТЕ НЯМА ДА Я ОГРАБВАТ.ЕС ЩЕ Я ПРИЕМЕ ОТНОВО, ЗАЩОТО ТАМ СА НАЙ-.ГОЛЕМИТЕ ГЕРМАНСКИ И ФРЕНСКИ ФИРМИ.
13
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАЙ САМО МАРИАНО РАХОЙ НЕ Е РАЗБРАЛ, ЧЕ ПОЛИТИЧЕСКАТА МУ КАРИЕРА ПРИКЛЮЧИ.ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА ЩЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА, ЗАРАДИ КЪРВАВАТА БАНЯ В БАРЦЕЛОНА.
12
5
 
31
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
пак мерим с двоен аршин.Британците започнаха всичко... защо за тях да може а за каталуния не?Те си направиха референдум и напускат европейския съюс, а каталунците си правят референдум за напускане на Испания. Нищо различно, освен нивото.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е чел историята на Испания знае, че не е за първи път каталонците да искат, да се отделят от Испания. Срещу тях е използвана и армията, и езикът им е забраняван. Сега също няма да успеят, да се отцепят, просто е, малко са като народ и не са войнствени, като баските например, които са 5 пъти по-малко от тях, но по едно време,, подпалиха" Испания, във Франция не е препоръчително министри да посещават областа им, рисковано е за
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог Меси не заслужава подигравката от корумпираните съдии на Реал Мадрид!Отдавна Барселона трябваше да се отдели от тази сгaн..още по времето на мадридския генерал Франко.