Възпитание: В турските училища – джихад вместо Ататюрк!

1,3 милиона деца в страната посещават религиозно училище
2 окт 2017 21:39, Елка Василева
354
Възпитание: В турските училища – джихад вместо Ататюрк!
Ученички от имам хатип. Снимка: архив, Reuters

Дарвин и Ататюрк вече не са на мода, подчинението пред мъжа било висша добродетел, а "джихад" означавало любов към родината. Ислямизацията на образованието в Турция върви на пълни обороти, пише "Нойе Цюрихер Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

Авторът на статията Марко Кауфман иронично отбелязва, че са били необходими само четири дни, за да бъде чуто и изпълнено желанието на президента Ердоган, който на 15 септември заявил в телевизионно интервю, че изпитът за влизане в държавните гимназии стресира учениците излишно. Още на 19-и същия месец министърът на образованието Исмет Йълмаз обявил, че изпитът се отменя.

Всяка година за държавните гимназии кандидатстват по около 1,3 милиона кандидати. Въпросният изпит пресяваше онези 400.000 ученици, които да получат място в тях. За по-слабите ученици, чиито родители нямат средства да ги запишат в частно училище, оставаше само една възможност - да учат в  някое от религиозните училища "имам-хатип", се казва в статията.

Религиозни училища за всички

Според швейцарското издание редица представители на светската опозиция в Турция подозират, че ненадейната реформа, която е вече петата за последните 13 години, цели да бъдат подсилени позициите на религиозните училища. Ето и аргументите им: адресната регистрация на учениците вече ще играе по-голяма роля за избора на училище.

И тъй като в цялата страна религиозните "имам-хатип" училища никнат като гъби след дъжд, за много турски семейства може да се окаже, че най-близкото до дома им училище е именно религиозно. Тези училища на практика подготвят бъдещи имами. За тях Анкара отпуска през следващите 3 години много повече средства, отколкото за училищата с техническа или природонаучна насоченост.

Турският президент Ердоган, както и много от неговите строго религиозни министри, са завършили училищата "имам-хатип". През 2003 година, когато Ердоган за пръв път спечели парламентарните избори, в цялата страна е имало по-малко от 100.000 турски деца, които посещават религиозно училище.

Днес, след 14 години управление на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), броят им е близо 1,3 милиона. "Нойе Цюрихер Цайтунг" припомня и едно изказване на Ердоган от  2012 година, в което той беше заявил, че в Турция трябва да се възпитава една "богобоязлива нация".

"Джихад" било всъщност любов към родината

Общественият протест срещу отмяната на изпита навярно нямаше да е толкова силен, ако правителството преди това не бе преработило из основи и учебните планове, отбелязва вестникът и дава следните примери. Дарвиновата теория за еволюцията на човека вече ще бъде преподавана в силно окастрен вид в горната степен на средните училища.

Консервативни мюсюлмани и християни отричат учението на Чарлз Дарвин, защото вярват, че светът и живите същества на Земята са създадени от Бог. По-малко място в учебната програма вече ще се отделя и на делото на Мустафа Кемал Ататюрк – основател и символ на светската турска държава.

В същото време е предвидено религиозното възпитание да получи по-голяма тежест. Всяко новооткрито турско училище ще трябва да разполага с помещение за молитви. Според вестника турското общество е било обхванато от смут след едно твърде спорно изявление на министъра на образованието. Той заявил, че младите хора трябва да разберат истинското значение на понятието "джихад" (Свещена война). По думите му, Западът свързвал понятието с насилие, а в действителност "джихад" означавало "любов към родината". Именно тази "правилна" интерпретация трябвало да се изучава в задължителните часове по религия, убеден е министърът.

В какво се възпитава младото поколение?

Новите учебници в Турция са критикувани също и заради консервативните представи за жената, които те налагат. В един от учебниците например е поместена снимка на забулена жена, която се грижи за дома и децата. А в текста под нея подчинението, послушанието пред мъжа са представени като висша религиозна добродетел. В крайна сметка така пише и в Корана, аргументират се образователните власти.

Вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг" се съмнява, че подобна идеологически мотивирана реформа ще е в състояние да коригира слабостите на турската образователна система. По много признаци Турция днес изглежда все по-зле в сравнение с други държави в света. Изследванията "Пиза", които мерят познанията на учениците по четене и в природните науки, показаха, че сред 15-годишните деца страната е отстъпила с 5 позиции назад в периода между 2012 до 2015 година и вече заема 49-то място от общо 72 изследвани страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още по темата: училищеТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Европа винаги е знаела какви са тези хора. Но понеже са искали да си провеждат политиките по интеграция и глобализация, са си затваряли очите. Достатъчно им е било вълкът да декларира, че е агне.
237
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сега старата ку-----ва европа видя ли с какво си има работа та ги приели в натона пук на русия и сега за малко да ги приемат в ес христоматиен пример занедалновидност каква работа може да има султанатьт в европа те сега си иматдостатьчно проблеми да идват в европа наркотици проституция и тероризьм ивеликото изнудване с бежанците
236
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 310А САЩ и Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, Кувейт и другите им "съюзници" как са? Те дадоха пример. Русия просто си намери нейни ислямски диктатори-съюзници.
235
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган, борец за световно затъпяване ...
234
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ученето за входни изпити в гимназиите причинява стрес. Затова часове по рязане на гърла и изнасилване/побой на жени - да се разтоварват децата.
233
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не може да има по-умни, това е дискриминация. Затова всички хора ще са прости." Ердоган
232
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То за това ерджолан и путин са като братя.
231
3
 
4
 
! Отговори
//// преди 6 години
а ве мани комшията, вижте у назе кво става: =>Детска банда чупи и бие в центъра на София
230
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган към мат'риала в Турция: "Аз съм *** и вие сте прости, затова се разбираме" :)
229
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така, Ерди, "На нас гении не ни трябват". Щом не си достатъчно умен да влезеш по успех в добро училище, сменяш системата, за да няма по-умни от теб. А като нямаш диплома за висше, си изфабрикуваш.
228
1
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Нямам предвид, че обратното на капитализма е комунизма, имам предвид, че обществото винаги се е ръководило в голямата си част от идеи за солидарност и справедливост, защото повечето хора усещат нуждата от защита. Само една малка част са готови да живеят в тотално увълчен свят, защото си вярват, че ще са с победителите. И точно те променят чрез политиката и ценностите на обществата, в посока, която е удобна само и единствено за тях. Затова, давайте кесаревото на кесаря, божието на Бог.
227
1
 
8
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
В момента властта отново се е превърнала в това, което е била по времето, когато са убивали с камъни. Отново е навлязла в духовната сфера, по непростим начин. Тя не се ограничава с външния ред, нямаме сигурност, чистота, престъпници в затвора, опазване на природните ресурси. В обичайните си ангажименти се провалят, а чрез измислени ценности приемат измислени закони, чрез които в света настъпва упадък. Ако политиците не можеха да измислят ценности, дори капитализмът нямаше да е узаконен
226
2
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Според християнството всяко посегателство над свободната воля е неправомерно, неправомерна злоупотреба с власт, защото всеки човек принадлежи на себе си и на Създателя. Има външен свят и норми, външен ред. Позволено е да накажеш някой, ако пътува без билет, не плаща данъци или троши публична собственост. Но не ти е позволено да господаруваш над съзнанието му, да го възпитаваш, нито да го подчиняваш на определено мислене, още по-малко неговите деца, от позицията на властта.
225
2
 
4
 
! Отговори
Helleborus до 294 преди 6 години
Човекът не може да бъде разглеждан като неспособен на правилни решения. Защото ако е така, ти, който искаш да го управляваш за негово добро, как ще вземеш правилните решения, да не би да си от друг нечовешки вид? Човекът не е просъществувал, защото една умна прослойка е написала правила и е насилила всички. А защото винаги е имало свободни хора, които са воювали с тази нагласа. И тя беше окончателно смачкана чрез учението на Христос. В него има морални норми, но основната е не пипай Божието.
224
7
 
2
 
! Отговори
Гяур преди 6 години
Абе при всеобхватната криза на комунизма 1989 си беше далавера човек да се пише турчин и да отиде да си намери свястна работа за сносни пари в Турция.Ама далаверата вече я няма.
223
12
 
6
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 6 години
Турция е една голяма порта между Близкия изток и Европа.Ако я няма Велика Турция и Европа няма да съществува.За броени минути *** от Ирак и Сирия ще нахлуят в БЕДНА и СЛАБА българия!!
222
0
 
2
 
! Отговори
X6 преди 6 години
До 289 Анонимен7 млн. население няма в Бе-гето.
221
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей ***, оставете България, гледайте си турцията, че скоро ще се разпадне, кюрдите тръгнат ли ердоган-султан не ще ги спре, толко се изостанали ***
220
6
 
0
 
! Отговори
До Helleborus преди 6 години
Свободата е нещо относително, до голяма степен е илюзия. Ако има нещо, което можем да оприличим на свобода, то това нещо се крие в силата. Колкото си по-силен(властен, богат, знаещ, и т.н.), толкова повече възможности за действие имаш т.е. по-свободен. Но мнозинството от хората превръщат свободата в анархия и хаос, който може да доведе до самоунищожение на човешкия вид. Затова имат нужда от религиозни догми, правила, и т.н. Те възпират животинското в тях да се прояви в деструктивен аспект.
219
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
другите нестават ама тази в средата бих и го отпрал