Възпитание: В турските училища – джихад вместо Ататюрк!

1,3 милиона деца в страната посещават религиозно училище
2 окт 2017 21:39, Елка Василева
354
Възпитание: В турските училища – джихад вместо Ататюрк!
Ученички от имам хатип. Снимка: архив, Reuters

Дарвин и Ататюрк вече не са на мода, подчинението пред мъжа било висша добродетел, а "джихад" означавало любов към родината. Ислямизацията на образованието в Турция върви на пълни обороти, пише "Нойе Цюрихер Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

Авторът на статията Марко Кауфман иронично отбелязва, че са били необходими само четири дни, за да бъде чуто и изпълнено желанието на президента Ердоган, който на 15 септември заявил в телевизионно интервю, че изпитът за влизане в държавните гимназии стресира учениците излишно. Още на 19-и същия месец министърът на образованието Исмет Йълмаз обявил, че изпитът се отменя.

Всяка година за държавните гимназии кандидатстват по около 1,3 милиона кандидати. Въпросният изпит пресяваше онези 400.000 ученици, които да получат място в тях. За по-слабите ученици, чиито родители нямат средства да ги запишат в частно училище, оставаше само една възможност - да учат в  някое от религиозните училища "имам-хатип", се казва в статията.

Религиозни училища за всички

Според швейцарското издание редица представители на светската опозиция в Турция подозират, че ненадейната реформа, която е вече петата за последните 13 години, цели да бъдат подсилени позициите на религиозните училища. Ето и аргументите им: адресната регистрация на учениците вече ще играе по-голяма роля за избора на училище.

И тъй като в цялата страна религиозните "имам-хатип" училища никнат като гъби след дъжд, за много турски семейства може да се окаже, че най-близкото до дома им училище е именно религиозно. Тези училища на практика подготвят бъдещи имами. За тях Анкара отпуска през следващите 3 години много повече средства, отколкото за училищата с техническа или природонаучна насоченост.

Турският президент Ердоган, както и много от неговите строго религиозни министри, са завършили училищата "имам-хатип". През 2003 година, когато Ердоган за пръв път спечели парламентарните избори, в цялата страна е имало по-малко от 100.000 турски деца, които посещават религиозно училище.

Днес, след 14 години управление на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), броят им е близо 1,3 милиона. "Нойе Цюрихер Цайтунг" припомня и едно изказване на Ердоган от  2012 година, в което той беше заявил, че в Турция трябва да се възпитава една "богобоязлива нация".

"Джихад" било всъщност любов към родината

Общественият протест срещу отмяната на изпита навярно нямаше да е толкова силен, ако правителството преди това не бе преработило из основи и учебните планове, отбелязва вестникът и дава следните примери. Дарвиновата теория за еволюцията на човека вече ще бъде преподавана в силно окастрен вид в горната степен на средните училища.

Консервативни мюсюлмани и християни отричат учението на Чарлз Дарвин, защото вярват, че светът и живите същества на Земята са създадени от Бог. По-малко място в учебната програма вече ще се отделя и на делото на Мустафа Кемал Ататюрк – основател и символ на светската турска държава.

В същото време е предвидено религиозното възпитание да получи по-голяма тежест. Всяко новооткрито турско училище ще трябва да разполага с помещение за молитви. Според вестника турското общество е било обхванато от смут след едно твърде спорно изявление на министъра на образованието. Той заявил, че младите хора трябва да разберат истинското значение на понятието "джихад" (Свещена война). По думите му, Западът свързвал понятието с насилие, а в действителност "джихад" означавало "любов към родината". Именно тази "правилна" интерпретация трябвало да се изучава в задължителните часове по религия, убеден е министърът.

В какво се възпитава младото поколение?

Новите учебници в Турция са критикувани също и заради консервативните представи за жената, които те налагат. В един от учебниците например е поместена снимка на забулена жена, която се грижи за дома и децата. А в текста под нея подчинението, послушанието пред мъжа са представени като висша религиозна добродетел. В крайна сметка така пише и в Корана, аргументират се образователните власти.

Вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг" се съмнява, че подобна идеологически мотивирана реформа ще е в състояние да коригира слабостите на турската образователна система. По много признаци Турция днес изглежда все по-зле в сравнение с други държави в света. Изследванията "Пиза", които мерят познанията на учениците по четене и в природните науки, показаха, че сред 15-годишните деца страната е отстъпила с 5 позиции назад в периода между 2012 до 2015 година и вече заема 49-то място от общо 72 изследвани страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още по темата: училищеТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
5
 
20
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Напротив - аз се радвам! Да продължават все така - аутсайдери на цивилизацията! Да им лъснат малаум ните г*зове....та и в най-затънтените кътчета на света да разберат , че от иб рик чии чen не става! Един Ататюрк си родиха и се опита да ги извади от помийната яма на историята...ама алахагъзника си го влече в помийната яма! Вижте ги и "нашите" - ти го кръщаваш - той пър ди! Мaнгaфарска им работа.
177
12
 
7
 
! Отговори
дойче веле преди 6 години
ясноооодържавата на пкк-германия и съответно техните медии пак плюят Турция!дойче бре, я кажи как върви демократичния ви избор, баба меркал, която е избрана демократично създаде ли правителство???
176
6
 
12
 
! Отговори
:)) преди 6 години
мислете за своята държава, в бг българите са на трето място по раждаемост след турците и ромите (***.нг.ал.и.т.е)правете любов и деца, а на лъскачи на маркучи да ми висити тук и да злобеете...
175
5
 
13
 
! Отговори
:)) преди 6 години
в бг гетото проблемите свършиха, продължаваме да се занимаваме с Турция!Тук на какво учат децата в училищата, всеки ден има побоища, я някой учител или ученик... учат ги значи на много по хубави неща...пак разбрали недоразбрали пишат статии..защо не пишете такива статии против държавите с ядрени оръжия, те са злото на света... америка, зираел, на ким държавата и т.н.
174
9
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
изказване на Ердоган от 2012 година, в което той беше заявил, че в Турция трябва да се възпитава една "богобоязлива нация".---------------Абсолютно правилно е!Човек, който не се бои от Бога, е вреден за околните и за света като цяло.Де факто двукрако животно.
173
3
 
20
 
! Отговори
до османлията 240 преди 6 години
Ти си предател на идеитите на Ататюрк, а за това, според турския Наказателен кодекс се лежи в затвора! Нали не искаш да попаднеш в турски затвор, а османлио. Защото Ататюрк казва,че Турция НЕ Е НАСЛЕДНИК НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, А ПОСЛЕДНАТА ДЪРЖАВА, КОЯТО СЕ ОСВОБОДИ ОТ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ. Ти против думите на великия Ататюрк, бащата на светската държава ли говориш?! Знаеш ли,че все още в Турция е предвиден затвор, ако оспорваш думите на Великия Ататюрк!
172
2
 
26
 
! Отговори
Николова преди 6 години
Колкото по - бързо свалят Ердоган от власт, толкова по - малко пагубни щети ще нанесе този фанатик на държавата.
171
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учат ги на диващина.
170
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че им е зле образованието знаем, че Турция се ислямизира и то не само от последните 2-3 години също. Какво правим ние по въпроса... и в частност еничара, дето е на чело
169
4
 
25
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Яcтpeбe, мани братя! По-добре кажи честно! Кои са ваще братя, създали тypcкaтa азбука!? Или ползвате чужда, както сте свикнали...като клошарите
168
4
 
20
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Като е толкова велик тоа Ердуан, що му не направиш една cвиpкa бе....Яcтpeбe
167
28
 
8
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
До ТракЕрдоан е най-великият лидер, който сме имали след Сюлейман Великолепния насам. Що се касае за еврейското дюнме "ататюрк", той за турският народ е това, което е бил Ленин за руския. За съжаление ние все още не можахме да превърнем мавзолея му в Анкара в обществена тоалетна, че всеки да може да се изке.нза на леша му! Но иншаллах, скоро и това ще стане! Аллах-у екбер!!
166
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците сте наистина рЕдко тъ.пи копе.лета!
165
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе комшии, спрете с това зверско ебанне на децата си! Нанасяте им непоправими увреждания! Ай сикттир с тия ваши традиции!
164
0
 
5
 
! Отговори
До ястребка свинска преди 6 години
Че кой иска да говори с теб, бе маннаф изгнил? Ти дори не можеш да осъзнаеш каква долна анадолска отреппка си, бих ти разпрал търбуха, ако ти видя змийската плоска тиква пред мен!
163
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък като чуя турска реч и се изплювам в мутрата на кьопека, който я лае! После се налага и да му строша ченето.
162
11
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
До ТракЧе цял свят ви знае, тука спор няма. А що се касае за уважението ... в чужбина чуят ли българска реч, хората с едната ръка се хващат за портмонето, с другата джиесема и озъртайки се през рамо с бързи крачки сменят тротоара ... ако и това вече не е уважение, здраве му кажи!! Нали?! А факта, че само за 7 години, 7 милиарда хора около света пропищяха в един глас от това 7 милионно крадливо, грабливо, ебливо и уважливо племе балканско самопотвърждава дъбокото уважение на света към вас! :-)
161
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам ястребът пак е полетял ... из ефира на безграничната си фантазия.
160
5
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Вече много ме засърбя гъзенцето и отивам да се изтропам в устата на баба Хатидже и после лягам. Тя няма нищо против, защото е парализирана и лежи по гръб с отворена уста. Сега ще я стопля.
159
1
 
3
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
А развитието беше продиктувано от разпадането на колониалната система на Запада.Вместо да изтребят местното население и да вземат петрола те ги оставиха и после се сетиха че им трябва петрол за да конкурират Русия!И така ги развиха!Запада са смешници без усет!Пълни ***!