Възпитание: В турските училища – джихад вместо Ататюрк!

1,3 милиона деца в страната посещават религиозно училище
2 окт 2017 21:39, Елка Василева
354
Възпитание: В турските училища – джихад вместо Ататюрк!
Ученички от имам хатип. Снимка: архив, Reuters

Дарвин и Ататюрк вече не са на мода, подчинението пред мъжа било висша добродетел, а "джихад" означавало любов към родината. Ислямизацията на образованието в Турция върви на пълни обороти, пише "Нойе Цюрихер Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

Авторът на статията Марко Кауфман иронично отбелязва, че са били необходими само четири дни, за да бъде чуто и изпълнено желанието на президента Ердоган, който на 15 септември заявил в телевизионно интервю, че изпитът за влизане в държавните гимназии стресира учениците излишно. Още на 19-и същия месец министърът на образованието Исмет Йълмаз обявил, че изпитът се отменя.

Всяка година за държавните гимназии кандидатстват по около 1,3 милиона кандидати. Въпросният изпит пресяваше онези 400.000 ученици, които да получат място в тях. За по-слабите ученици, чиито родители нямат средства да ги запишат в частно училище, оставаше само една възможност - да учат в  някое от религиозните училища "имам-хатип", се казва в статията.

Религиозни училища за всички

Според швейцарското издание редица представители на светската опозиция в Турция подозират, че ненадейната реформа, която е вече петата за последните 13 години, цели да бъдат подсилени позициите на религиозните училища. Ето и аргументите им: адресната регистрация на учениците вече ще играе по-голяма роля за избора на училище.

И тъй като в цялата страна религиозните "имам-хатип" училища никнат като гъби след дъжд, за много турски семейства може да се окаже, че най-близкото до дома им училище е именно религиозно. Тези училища на практика подготвят бъдещи имами. За тях Анкара отпуска през следващите 3 години много повече средства, отколкото за училищата с техническа или природонаучна насоченост.

Турският президент Ердоган, както и много от неговите строго религиозни министри, са завършили училищата "имам-хатип". През 2003 година, когато Ердоган за пръв път спечели парламентарните избори, в цялата страна е имало по-малко от 100.000 турски деца, които посещават религиозно училище.

Днес, след 14 години управление на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), броят им е близо 1,3 милиона. "Нойе Цюрихер Цайтунг" припомня и едно изказване на Ердоган от  2012 година, в което той беше заявил, че в Турция трябва да се възпитава една "богобоязлива нация".

"Джихад" било всъщност любов към родината

Общественият протест срещу отмяната на изпита навярно нямаше да е толкова силен, ако правителството преди това не бе преработило из основи и учебните планове, отбелязва вестникът и дава следните примери. Дарвиновата теория за еволюцията на човека вече ще бъде преподавана в силно окастрен вид в горната степен на средните училища.

Консервативни мюсюлмани и християни отричат учението на Чарлз Дарвин, защото вярват, че светът и живите същества на Земята са създадени от Бог. По-малко място в учебната програма вече ще се отделя и на делото на Мустафа Кемал Ататюрк – основател и символ на светската турска държава.

В същото време е предвидено религиозното възпитание да получи по-голяма тежест. Всяко новооткрито турско училище ще трябва да разполага с помещение за молитви. Според вестника турското общество е било обхванато от смут след едно твърде спорно изявление на министъра на образованието. Той заявил, че младите хора трябва да разберат истинското значение на понятието "джихад" (Свещена война). По думите му, Западът свързвал понятието с насилие, а в действителност "джихад" означавало "любов към родината". Именно тази "правилна" интерпретация трябвало да се изучава в задължителните часове по религия, убеден е министърът.

В какво се възпитава младото поколение?

Новите учебници в Турция са критикувани също и заради консервативните представи за жената, които те налагат. В един от учебниците например е поместена снимка на забулена жена, която се грижи за дома и децата. А в текста под нея подчинението, послушанието пред мъжа са представени като висша религиозна добродетел. В крайна сметка така пише и в Корана, аргументират се образователните власти.

Вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг" се съмнява, че подобна идеологически мотивирана реформа ще е в състояние да коригира слабостите на турската образователна система. По много признаци Турция днес изглежда все по-зле в сравнение с други държави в света. Изследванията "Пиза", които мерят познанията на учениците по четене и в природните науки, показаха, че сред 15-годишните деца страната е отстъпила с 5 позиции назад в периода между 2012 до 2015 година и вече заема 49-то място от общо 72 изследвани страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още по темата: училищеТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
5
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Я па съм си кръстил ***-Яcтpeб, щото звучи квалитетно
157
1
 
5
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Запада и Исраил развиха исляма(сунизма салафизма) за да препятстват СССР/Русия и Иран Хизбула след идването на шаха.Така Сащ и ЮК развиха Персииският залив Франция поради болни имперски амбиции и спомени за Френската Империя развиха Магреб а Германия и Австрия развиха Турция!Резултатите са на лице!И докато Русия и Китай имат армии то на Запада дните са преброени!
156
6
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
До Трак "Българския народ е толкова стар , че се пукаш от яд." Оти да се пукам от яд че сте стар народ. Напротив, съзнателно съм спрял да правя бебета на българките, за да остареете още по-бързо. :-))Като ви гледам какви сте мегаломаниаци, македонската почва да ми се привижда като чиста проба скромност! Не се тревожи - цял свят знае кои са българите и откъде са произлезли. Един ден и българите ще го научите.
155
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ти защо си мислиш , че повечето от тези хора няма да се върнат един ден.Лека полека нещата се нареждат в България и скоро ще има промени.--------------------------Ти явно си бебе на 3 месеца! :) Тая мантра с оправянето на България я повтарят от 30 години.И всеки обещава промени. А все по - зле става!! С лека - полека промени не се правят. Те могат да ни вкарат в Шенген чисто политически, за да сме удобни на запада. Но по манталитет българите ще си останат в ориента още дълго . А точно интелектът на нацията води до качествени промени. Аз не виждам интелект, а опростачване.
154
0
 
3
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
За възхода на Турция има вина Германия много пари наляха там!
153
1
 
2
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
За възхода на Турция има вина Германия много пари наляха там!
152
1
 
10
 
! Отговори
до ястреб плашипутак преди 6 години
Де ги изкара тези 57% не знам,но е факт,че 58% от вашите младежисе пердашите един друг.А Дарвин е забранен,защото е също доказал,че точно вие,двупръсточелите сте липсващото звено между абизана и човек!!
151
0
 
1
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
До Трак...подобие на средновековно християнство...----мхм... малка поправка. Правилние термин, който търсиш е "Средновековен католицизъм"
150
11
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
До ТракИ какво общо златното съкровище на Варно отпреди 6000 години с кривокраките българи от племето на турчина Аспарух, домъкнали се по балканите 4500 години след като това съкровище е било заровено? Ако ще свирим по тази струна, тогава да те напляскам, та да млъкнеш - да си чувал нещо за Гюбекли Тепе в Турция! Цивилизация, изградена 7 хиляди години преди да е заровено варнеското съкровище!? Турците сме изградили най-древната цивилизация в света преди 13 хиляди години!Казах!!!
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подходящ е за хора с IQ около 50 пункта, които имат нужда от утеха, окуражаване и психологическа патерица!!_____Е па тъкмо за тебенка е бил...
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 205Българите са войували с лемурийците и са потопили атлантида
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде комплексарчета, оставям ви да дадете изява на робският си комплекс. Пожелавам ви лека нощ и специални по-здрави на славянката от истинския висок,рус и зеленоок турчин.
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами какъв фанатик си? Нерелигиозен ли?
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 198Сега тангра фараон ли е бил или не :)
144
3
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 6 години
ПУКА МИ ЗА УЧЕНИТЕ И ФИЛОСОФИТЕ, ПУКА МИ ЗА ТОЯ И ОНЯ,ГЛЕДАМ ДА ЖИВЕЯ ДОБРЕ , И НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ И НЕПРАКТИЧНИ ХОРА
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банани не ...домати ми носят ....карат ми ги в магазина и аз си ги купувам ...а доматите ги берат мюсулмани !...Ти виж жена ти какво бере ;) Добре, че не ти го носи в къщи!
142
0
 
1
 
! Отговори
100 Карата преди 6 години
Това където е най-отпред на снимката където гледа сърдито,ми то много ,,Гюзел'' бе.Направо да го глътнеш цялото
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТракПърво македонците сега и българите живеели с фараоните
140
3
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Do... zitizen... E.... tocno taka BRAVO za opservacijata.. Turcite od Turkieto vo MK idat kako turisti i mladi i stari i zeni i deca site mnogu NISKI . TEMNI SO PLOSNATI glavi i dojdov do ZAKLJUCOK nie SLOVENITE SME ARIJCI normalno zaedno so Germancite Rusite i Holanezite....
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова и при вас толкова често ви избиват чивиите, защото религиозно ги подтискате и резултатът е неизбежен - взрив!...А на теб защо са ти избили "чивиите"Всъщност нямаш ли българска дума за "чивии"