Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!

Сърбия готви писмо до ЕК може или не може да се прави сравнение
3 окт 2017 11:52, Елка Василева
255
Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

След референдума за независимост на Каталуния и позицията на Европейската комисия, че референдумът е незаконен, вероятно вече е ясно колко трудно е да се запазва независимостта на Сърбия, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Въпросът от всеки гражданин на Сърбия към ЕС днес е – как така в случая с Каталуния референдумът за независимост не важи, а в случая с Косово отцепление е възможно,  и то без референдум, каза Вучич в отговор на журналистически въпрос.

Той заяви на пресконференция, че Сърбия подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Кралство Испания, както и Испания е подкрепяла и подкрепя териториалната цялост на Сърбия. /Испания не е признала Косово за независима държава- бел.ред./.

Още по темата

"Как обявихте за законно отцеплението на Косово, дори и без референдум и как 22 страни от ЕС легализираха това отцепление, нарушавайки европейското право и темелите на европейското право, върху което се основава европейската политика и политиката на ЕС", постави въпрос Вучич на пресконференцията с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

"И какво, сега като отида в Брюксел, кой въпрос да поставя? Защо ние, сърбите сме най-зле третирани?", каза още сръбският президент.

"Как Каталуния не може, а Косово може, на това за сърбите никога няма да има отговор", заяви Вучич.

Световните центрове на властта си играеха, когато си мислеха, че могат да прекрояват границите на Балканите, тъй като регионът не е част от ЕС, а сега, когато "мечката дойде пред тяхната врата", е, сега ситуацията е много сериозна, каза Вучич.

Това е най-добрият пример за двойните аршини и лицемерието на световната политика, заключи сръбският президент, цитиран от РТС.

Президентът и правителството на Сърбия ще се обърнат към Европейската комисия по повод позицията, че случаите с Каталуния и Косово не могат да се сравняват, с писмо, с което ще се поиска отговор на редица въпроси в тази връзка и преди всичко – дали за ЕС важи едно международно право или съществува някакво друго международно право, което важи за всички останали държави, които не са членки на ЕС. Това заяви междувременно пред журналисти премиерът на Сърбия Ана Бърнабич след проведени консултации при президента Вучич, предаде Танюг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До няма защо да питатти си жалък......
171
16
 
7
 
! Отговори
няма защо да питат преди 6 години
Каталуния е в ЕС, а Сърбия - аутсайдер! Засега е нищо! Въпросът е неуместен!
170
26
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите да не се правят на балами. Винаги са ни правили мpъсотии, защото са долно племе. Накрая си го получиха и да не се репчат много, че да не останат и без Войводина. А руските *** дето ги подкрепят да не се вживяват толкова, че ще получат мозъчно възпаление.
169
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдум за Войводина
168
14
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Няма значение дали Каталуния, Косово, Бавария или Кърджали ще се отделят в собствени държави, щом всички накрая се озовават пак в ''един кюп'' - този на ЕС. Има ли значение дали община Лъки е в смолянски или пловдивски окръг? Или е самостоятелен такъв. Просто е и няма драма.
167
13
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До ognyanzКазано с други думи, излиза че за тези, които са с нас може, а за тези, които не са нас - не може. В това ли според теб се състои международното право?------------------ Сърбите сами дадоха повод а отцепване на Косово. Автономията на Прищина беше отменена ЕДНОСТРАННО от Белград, след което вкараха войска, за да извършат етническо прочистване. Някой да е отменял автономията на Каталуния? Някой да е вкарвал войски и да ги е подгонил като стадо да се изнасят извън Испания?
166
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари клети про..сти сърбомани, кой мислите е казал за първи път знаменитата фраза"србе на...вр..бе"ами словенците другари СЛОВЕНЦИТЕ,НАЙ-ОТДАЛЕЧЕНИТЕ ОТ ШУМАДИЙСКИТЕ СВИ...НЕПАСИ И ВСЕ ПАК,ето какво са казали словенците и сега се повтаря от Словения до Косово и Албания!!!Господ все пак се е смилил над българите та сърбите е..ха майката само на 600хиляди от нас а можехме да сме сега всички зомбирани бивши югославяни обичащи сърбите като "бракята".
165
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам България сега за какво се продава , ама преди е загубила доста земя. Което е повече от парите. Ние не се продаваме ами сме в съюз влезли доброволно. Имаме си нашите ползи и нашето бъдеще. Ако искате извън съюза - предложете адекватна алтернатива ? Ако нямате сте просто едни дребни драскачи ...платени или не вие си знаете.
164
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много правилен въпрос.
163
7
 
23
 
! Отговори
А ние защо преди 6 години
не се запитаме как една България която е защитавана от хиляди години и кръв е проливана за да ни има като нация, сега се продава за зелени хартийки на юдомасоните от *** тип ББ?
162
1
 
5
 
! Отговори
seira преди 6 години
До ОТГОВОРА ЕМИСЛЯ, ЧЕ СТЕ ПРАВ!!!
161
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aве , другарю президент , вие искахте да избиете албанците в Косово или казано по другому - Косово в Сърбия ,но без албанци . Ами така не дават !
160
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 187 Какви 100г.,тези земи са дадени на Сърбия и Гърция, като победители след ПСВ, и ако имат желание може да ги върнат/в което не вярвам/Трябва да се сърдим на Фердинанд, че ни присламчи към губещите.
159
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите да връщат на България задните покрайнини! Договора изрича догодина ! Те са наша земя предадена доброволно с договор за 100 години. Те вече изтекоха.Същото се отнася и за Беломорието . Държавата да постави въпросав в ЕС и съда в Хага. Договора след ПСВ е за срок от 100 години. Платихме си поражението скъпо ...Сега да ги връщат тези лицемери.
158
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как за испанците не може а за сърбите може ли, ами сърбите никой техен съсед не ги харесва включително и Българите.
157
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до Шоп-така е,сърбите са ГЕНОЦИДЕН НАРОД,но от прости комундери русофили и сърбомани не очаквай нормални коментари и мислене,та на нас и премиерът ни е сърбоман БАЦЕТО ДЕТО КАНИ ЦЕЦА/НА СРЪБСКИЯ КРЪВОЛОК АРКАН ВДОВИЦАТА/И ЛЕПАТА БРЕНА-ФАХРЕТА НЕКОЯ СИ МОСЮЛМАНКА ПРЕКРЪСТИЛА СЕ НА ЕЛЕНА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА И СРЪБСКАТА АГРЕСИЯ В БОСНА,какво повече да говорим?!!
156
10
 
15
 
! Отговори
Българче преди 6 години
Прав в човека, но тези неща се решават от чичо Сам ... добре, че навремето Руснаците завзеха летището на Белград, че и до нас щеше да има все още война. Всичко което хсе случва по света е дело на ЧС. Бог да прости загиналите в ЛВ ... това са невинни хора вярващи на правителството, че ги пази .. това си беше картечница или две .. никакви автоматични оръжия .. имам предвид автомати ... открили 20 пушки в хотела ... глупости на търкалета !!! Със сигурност не е бил сам !!!
155
8
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "Щоп": Казано с други думи, излиза че за тези, които са с нас може, а за тези, които не са нас - не може. В това ли според теб се състои международното право?Вучич е прав, този двоен стандарт няма оправдание.
154
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хърватите , словенците , македонците питат Сърбия : как за Каталония може , а за нас не можеше по времето на Югославия ?Всички са лицемери във всяка посока ! Сърбите да не се правят на чиста вода ...По ръцете им още има кръв от Югославия .
153
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СРЪБСКИЯТ ШОВИНИЗЪМ И СТОГОДИШНИ ЗВЕРСТВА РАЗТУРИХА ЮГОСЛАВИЯ ДРУГАРИ КОМУНЯРИ!!"ВЕЛИКА СЪРБОСЛАВИЯ"СЪВСЕМ ЛОГИЧНО СЕ СПОМИНА,НО ПОНЕЖЕ НА СЪРБИТЕ -АНГЛИЙСКИ И ФРЕНСКИ ПРОТЕЖЕТА ИМ ПОЗВОЛИХА ДА ДЕРИБЕЙСТВАТ 70 ГОДИНИ НА ЗАПАД ОТ СОФИЯ МНОГО СИ ПОВЯРВАХА!Ако искат сега да си върнат Косово ще има война,ако искат обединение с т.н. Република Сръбска в Босна ще дават Санджак на бошняците,Войводина евентуално независима,част от югоизточна Сърбия на косоварите албанци,УМРЕ МАРА ДЕТО ИМ ДАВАШЕ ЧУЖДО.