Кюрдистан и Каталуния: Игра без правила, правила без игра!

Референдумите за независимост поставят редица остри въпроси
4 окт 2017 20:30, Елка Василева
116
Кюрдистан и Каталуния: Игра без правила, правила без игра!
Снимка: архив, Reuters

Две стремително развиващи се събития - референдумите за независимост в Иракски Кюрдистан и в Каталуния, поставят редица остри въпроси, засягащи принципите за формиране на новия световен ред.

Единият, навярно най-важен, гласи: може ли тези референдуми да са резултат от хаотични социално-икономически и геополитически процеси или става дума за набираща сила тенденция към глобално фрагментиране на днешната световна система? Да не би местният (регионалният) национализъм да е само инструмент за мобилизация на обществото, която да гарантира колективни действия? Значи трябва да търсим изворите на сепаратизма предимно в качеството на държавното управление и да признаем, че отцепването цели повишаване на благосъстоянието?

В широк контекст иракският и каталунският случай по различни причини имат сходен момент: демонстрира се идентичност, а традиционният общонационален център се представя за слаб и нелегитимен, пише Станислав Тарасов от РЕГНУМ.

Още по темата

Не е случайна версията, че Ербил се опитва чрез референдума да гради принципно нови отношения с Багдад, както и Барселона - с Мадрид. В Иракски Кюрдистан и в Каталуния виждаме общ проблем - да се разширят пълномощията на региона в сферата на финансите, в икономическото развитие. Това като първо. Второ. Мирните кампании, протекли в Ербил и в Барселона според затвърденото с Устава на ООН универсално право на самоопределение, се посрещат на нож от центъра. Но дали Багдад и Мадрид не могат да обуздаят сепаратизма чрез децентрализация на държавното управление? Сигурно биха могли.

Референдумът в Иракски Кюрдистан впрочем се вписва в очертаната вече тенденция за фрагментиране на държавите в Близкия изток. Каталунският референдум може само потенциално да се разпространи извън Испания и да подгрее латентните огнища на сепаратизъм в Европа. А допитването в Иракски Кюрдистан според много държави от региона и по-специално Турция се дължи на "въздействие предимно от външни играчи".

В Испания премиерът Рахой се опитва да представи движението за независимост на Каталуния като част от възхода на десния национализъм, ксенофобията и популизма в европейските страни. Но както независимостта на Иракски Кюрдистан означава да се разпадне Ирак, по същия начин независимостта на Каталуния сериозно ще подкопае териториалното единство на Испания.

Именно последното ни внушава аналогии с процесите, започнали след разпадането на СССР в постсъветското пространство - Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна, постигнали независимост от Москва, взеха сами да се превръщат в "микроимперии" със собствен провинциален национализъм и стремеж да натрапят своята идеология, памет и език на етническите малцинства.

Разви се дискурс, включващ разделяне на "свои" и "чужди", противопоставяне между тях. "Общонационалният" национализъм, мотивирал насърчаването на сепаратизма сред малцинствата, стана средство за мобилизация на обществото и осигуряване на колективни действия. Следователно изворите на сепаратизма в постсъветското пространство трябва да се търсят в недоволството от качеството на държавното управление в микроимпериите - разбра се, че проблемите няма как да се преодолеят чрез смяна на централните правителства, дори чрез конституционни промени.

Изгубили контрол върху част от земите си, постсъветските държави не тръгнаха към мащабни демократични преобразования, повишаване на статута на малцинствата и политическото им представителство, което би създало реални шансове за премахване на противоречията. Това доведе в крайна сметка до авторитарни, дори силови опити за уреждане на междуетническите конфликти.

И ето че днес Азербайджан разиграва тюркската националистическа карта, укрепвайки собствената си легитимност, без да зачете интересите на арменците в Нагорни Карабах. Аналогични процеси започнаха и все още протичат в Грузия, Молдова и Украйна, където националният дискурс се насажда чрез внедряване в масовото съзнание на митове - примитивни схеми, противопоставящи "свои " и "чужди", макар всички тези страни да мечтаят за интеграция по европейски модел.

Проумяването на причините за сепаратизма е пряко свързано с търсенето на пътища за уреждане на конфликтите. Прецедентът с кавказката война от август 2008 г. бе предпоставка Русия да признае независимостта на Абхазия и на Южна Осетия.

Нагорнокарабахският конфликт - най-старият в постсъветското пространство, все още кърви. Априлската война от 2016 г. въпреки щенията на Баку укрепи позициите на Нагорнокарабахската република в стремежа й към независимост.

Сега Иракски Кюрдистан е подложен на натиск, заплашен с нахлуване отвън - главно от страна на Турция. Случи ли се нещо подобно, Анкара ще изиграе ролята на свръхсилен катализатор, разпалвайки стремежа на иракските кюрди към реална независимост.

Междувременно бе съобщено, че Мадрид изпраща в Барселона нови подразделения на Гражданската гвардия и националната полиция. Столицата заявява, че ако каталунските власти се опитат да обявят независимост, ще бъде задействан член 155 от испанската конституция, според който автономията на Каталуния ще бъде отнета и цялата й територия ще мине под пряко управление от центъра, може би с изпращане на войски. Сиреч виждаме нов опит старите проблеми да бъдат решени със стари методи и похвати. Ще успее ли той? Предишната епоха си отива все пак.
 

/БТА/
 


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Roki Той пък ЕССР с едно завидно бъдеще -затвор на народите
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От вчера и Полска СИЛЕЗИЯ иска референдум за независимост ,ама докато Днес получат ,,опорните точки ,,т.е. разрешение да напишат нещо ,ще минат дни . Така е когата си покорен .
72
11
 
6
 
! Отговори
Roki преди 1 година
Каталуния и Кюрдистан две нови ''държави'' без бъдеще!
71
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да няма правила. Правилата са Пучдемон обявява днес независимост и утре Каталуня подава заявление в имперската канцелария в Москва за покровителство, защита и влизане в Таможния съюз при икономическите лъвове Армения, Беларус, Таджикистан и Туркменистан.
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно Добруджа у нас , че стане ли нова Каталуния
69
4
 
8
 
! Отговори
TOP SECRET преди 1 година
Кюрдистан е Област/местност която обхваща Турция , Сирия , Ирак и Иран а не Държава
68
1
 
2
 
! Отговори
Имаме проблеми преди 1 година
ОПита от ЗАкОННИТЕ референдуми в Крим ,Луганск и Донецк подаде ,че природата активира внезапно лидери и население за блокиране н а бъдещи проблеми вкл особенно жестоки.
Там проблема са оказа нагъл проникващ терор през телевизии на украински език.Проникват бесове които руския език блокира мигновенно.Колеги да огледат парламента в Киев където са принудени да говорят само на Украйнски ..ще видят снимани бесове в различни пози..Бесовете често правят там масови побоища.
67
3
 
0
 
! Отговори
ПОлзват холограми преди 1 година
Сравнете кадри от Конгреса в САЩ и от Каталуния.
Ще видите едни и същи специфични увреждания на зениците от проникващ през холограми ГОЛям медиен масов убиец..Същите увреждания има в зениците и човек на Име КЕйми/директор на FBI до скоро/.
66
1
 
0
 
! Отговори
ПОлзват холограми преди 1 година
Преди години намерихме диви череши в Балкана обсебени от "Черна душа масов убиец" около почернени стволове се виждат ясно спещи извънземни като огромен пашкул..
Подобни вече активни черни масови убиици засякохме преди две седмици при проверка на училища за тежки увреждания от терористични камери .БЯха пострадали всички деца от гимназия в Ловеч известна като КБУ..Терористие чрез камери с черни холограми бях а им пробили охраната на главите .
65
1
 
0
 
! Отговори
JJIvanovИма инвазия преди 1 година
Колкото по сложни стават условията на живот толкова повече княжества се появяват.
Проверете срочно от сателити Кюрдистан и Каталуния за специфични около тежко радиоактивни отложения от минала тежка нуклеарна война проникващи в момента терористи от външна за слънчевата ни система цивилизация.терористите произвеждат под техен обемен контрол оръжия за масово поразяване вкл инсталирани в холограми черни високоплътни са най рискови..Подобни увреждания има в региона на Донбас
64
0
 
3
 
! Отговори
158 преди 1 година
Така е с изкуствено създадените държави. Гледайте Борджиите и ще разберете за какво става въпрос. Малко са чистите нации. Винаги е имало борба за преразпределение, защо сега трябва да са установени нещата и непроменими? Отговорът е - за по-лесно управление, по-скоро манипулиране.
63
2
 
1
 
! Отговори
Ebboo преди 1 година
Nov Map Apps Katalunia, ...nov Map Apps Kurdistan...novi prilojenia...
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Smej

Сръбско Косово не е легенда, защото сърбите и българите са живели от стотици години там преди да се появят въоръжени бандити, които да заграбят земята и след време да бъдат натирени обратно.
---------------

Никога не е имало сръбско Косово.
Владели са го за малко, но не са го заселили.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази сутрин по БНР съобщиха, че областите Емилия-Романя, Венето и Ломбардия също искат независимост от Италия. Какво се случва всъщност?
60
2
 
0
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Наздраве
59
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Словенци и хървати как се отделиха от Югославия?Дотогава живееха заедно,мирно и спокойно.Другите не искаха тези да се отделят,но те го направиха.Не помня тогава демократичната общност да ги е упреквала!Мнението беше че имат право.Еми и Каталунците имат право да са независими!А чехите и словаците?Бяха Чехословакия!Разделиха се.Не виждам нищо страшно и драматично.Съществуват и обратни примери-така че-тези неща се случват и са нормални.Навремето пък австрийци,унгарци,чехи са се обединили-АвстроУнга
58
3
 
8
 
! Отговори
само да припомним преди 1 година
Само да припомним, че сегашното оспорвано корумпирано "правителство" в Мадрид е пряк наследник на фашисткия режим на диктатора Франко. И че испанската конституция беше съчинена от Франко и е антидемократична и антиевропейска.
57
2
 
28
 
! Отговори
Свобода преди 1 година
Факт е че каталонците:
1) имат собствен отделен обособен език
2) имат собствено самосъзнание
3) били са (и все още са) разчастени от Франция и от Испания
4) винаги са се борили за независимост

Факт е че кюрдите са:
1) Отделна нация със собствен език, култура и история
2) Разделени са хитро в Иран, Ирак, Турция и Сирия от гадните англичани

Дивиде ет импера (разделяй и владей)

Долу гадните империалисти, свобода за народите и правото им на самоопределение!
56
6
 
1
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Все някой трябва да работи - та ръбовете да получават еврофондове!
Пхахаха
55
6
 
1
 
! Отговори
Циникдо 65 преди 1 година
Ръб...ти още не си се научил да говориш
..мучиш само!