Референдумът в Каталуния – EU интеграция и национална дезинтеграция

Има 4 сценария за кризата в КНДР, отчитат от институт "Иван Хаджийски"
25
Референдумът в Каталуния – EU интеграция и национална дезинтеграция
Снимка: БТА

Референдумът в Каталуния вкарва Испания в тежка политическа криза, а резултатите и дългосрочните последици от нея ще окажат въздействие върху общоевропейския климат и политическите процеси в редица страни, се чете в редовния анализ на института "Иван Хаджийски".

Специалистите отчитат, че очевидно наличието на общ европейски дом "стимулира сепаратистки стремежи и амбиции за собствен етнонационален апартамент в този дом".

Още по темата
"Поемането на функции от ЕС, които досега е изпълнявала националната държава, освобождава от задръжки процеси на етнонационално формиране – сепаратистки на държавно равнище и интегристки на наднационално. Този аспект досега не е разглеждан и не се отчита в различните сценарии", отчитат още от института.

Четири сценария в кризата Северна Корея и САЩ

В своя доклад те коментират и кризата в Северна Корея и представят 4 възможни сценария за кризата.

Първият е военен сблъсък. "Всички се надяват, поне на думи, да бъде избегнат, при все това хипотези и сценарии не липсват. А вероятно и подготовка. Предполагаемото вероятно начало е превантивен удар на САЩ върху корейски военни бази. Краят – навлизане на китайски войски в опустошената страна", става ясно от анализа.

Вторият сценарий предполага регулиране на проблема чрез отстъпки и отразява най-вече китайската позиция, но и близката до нея руска гледна точка: само дипломатически действия и обезателна двустранна деескалация.

Третият визира усилие за "задушаване със санкции" на севернокорейския режим, за което САЩ вече предприемат необходимите стъпки и за което се радват на сравнително широка международна подкрепа. Този път може да бъде продължен, но с риск притискането на Пхенян до стената да провокира "човека-ракета".

Четвъртият сценарий е "замразяване", запазване на спокойствието, въпреки напрежението, очакване на приливи от нови провокации и отливи на относително затишие, без всичко да изглежда като продължаваща ескалация.

Въпреки необикновено радикалните изявления, поле за маневриране има, смятат от института.

Криза за левицата в Европа?

Тежкото поражение на германските социалдемократи може да се проектира и на по-широк международен екран. Провали се най-голямата лява партия в Европа, а след катастрофата на френските социалисти очевидно традиционната социалдемократическа левица в Европа е изправена пред въпроса за оцеляването си като ключов фактор в европейската политика.

Географското разпределение на скорошния вот в Германия е многозначително. 27 години след обединението, източните провинции са видимо откъснати от западните по електорален профил; дори Източен Берлин гласува различно на фона на Западен. Тежката социална цена на интеграцията на ГДР намери още по-силно политическо изражение. Има райони, в които АфД или Левите доминират политическия терен и допускат реминисценции от 30-те години на миналия век, отчитат от "Иван Хаджийски".

Експертите смятат, че въпреки очакванията, че веднъж прекрачили Бундестага, националистите ще зарежат реториката си и ще се държат далеч по-кооперативно и умерено, то едва ли ги очаква бърз залез. „Нека имаме предвид, че партии от този тип често пребивават в състояние на постоянни вътрешни скандали и разцепления, без това да ги прати в политическото небитие. Съдбата на „Пет звезди“ на Бепе Грило в Италия е пример. Марин льо Пен не губеше доверие, докато гонеше собствения си баща от партията, която той е учредил и вдъхновил.
АфД несъмнено няма да тръгне с революционни действия и походи с факли, но от това не следва, че изборите непременно ще я „опитомят“, се чете още в анализа.

Макрон без немска подкрепа?

Както беше предупредил, френският президент Макрон изчака немските избори и веднага лансира своята концепция за реформиране на Съюза – чрез фактическо създаване на общо финансово пространство, базирано на еврозоната и военнополитическа консолидация. Всъщност това е реална крачка към федерализация.

Макрон явно разчита, че като първостепенна финансова сила и като държава, отхвърляща визията на Тръмп за европейската сигурност, Германия ще прегърне тези идеи. Меркел обаче демонстрира – искрено или тактично, резервираност и призова въпросите да се обмислят по-търпеливо, въпреки че на срещата на Европейския съвет в Талин застана зад духа на инициативата.

Не само трудностите по сглобяване на бъдещото германско правителство и противоречията между потенциалните партньори по външната политика обясняват тази предпазливост (лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер вече определи несъгласието си с общ бюджет на еврозоната като „червена линия“, която няма да бъде престъпвана). Германия също не е сигурна докъде може да се разпростре нейният ангажимент и наред с това не би искала да отблъсне с лекота Централна и Източна Европа от реформирането на ЕС – за разлика от Макрон, който сякаш не вижда такъв проблем. След германските избори пред бъдещето на Европа отново стои въпросителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 6 години
За да няма сепаратисти в ЕС ще трябва бежанците обратно да се върнат в родината си и границите да бъдат напълно премахнати. Всичката военна техника и оръжие да се струпа до границите на ЕС. Вместо всички държави да се въоръжават до зъби и хората да гладуват, ще се намали излишното въоръжаване и парите ще са за здравеопазване, пенсии и заплати. Така постепенно ще се доближи стандарта на живот между бедни и богати държави. Всеки сам да определя народността си.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам коментарите си мисля, че или е пълно с ***, или с безумци!По вероятно е да е комбинация от двата типа. И, до като троловете имат оправдание, безумците нямат такова! Разпадането на ЕС ще доведе до разпад на националните държави! Това означава само едно, европейците ще бъдем буквално поробени. Точно до това ще доведе Европа на регионите. Малки лесно управляеми обюности от маргинализирана ***! Безумци, опомнете се!!! ***, и за вас се отнася!!!
20
0
 
4
 
! Отговори
Gora Euskadi преди 6 години
Да живее свободна и независима Каталуния ! Фъфлещите франкисти от Мадрид на си лаят колкото си искат. След Каталуния следва Еускади, после Галисия, накрая ще си остане само Мадрид, където испанците ще си фъфлят на воля. Като кажат ГраТиас и те опръскват целия.
19
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Сбогом ЕС/ЕС ,и не се връщай!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единни в многообразието!Европа на регионите!ОПАААААЕК: Каталония, ти къде си мислиш че отиваш :D
17
1
 
1
 
! Отговори
Brexit преди 6 години
The union makes strength.
16
4
 
3
 
! Отговори
Мекере преди 6 години
СВОБОДА за Източна Румелия,дошу долу долу РОБСТВОТО и ГЕНОЦИДА на крадливия,корумпирания,треточоловия катун София над бедната провинция....жълтите павета не е майка БЪЛГАРИЯ.....националните предатели,*** на прехода на бесилото за унищожението на народа
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Предполагаемото вероятно начало е превантивен удар на САЩ върху корейски военни бази. Краят навлизане на китайски войски в опустошената страна"Явно в института "Иван Хаджийски" страдат от тежък русофилско-комунистически синдром. Едва ли китайски войски ще навлезнат в КНДР. По вероятно е да влезнат южнокорейски войски и да си вземат държавата. Китай няма работа там.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За каква EU интеграция бълнуват сепараджиите? Нали за да влезе независимата държава Каталуния в ЕС е нужно съгласието на Испания. Ако Испания им откаже единствената им мвъзможност е да влезнат в Азиатския съюз на Путин и да му крепят топките там.
13
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Ако ми сипнете повече парици и в моя институт ще ви направя анализ.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BYLGASKI RAZBIRACHI BYLGARSKI SCENARIII CHETETE NEZAVISIMI IZTOCHNICI NE TUK
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вземат цар Симо Горския. Той става за премиер на Каталония. Хем е цар, хем управлява република. Има богат опит с българите. Ако може да си вземе и пазвантина!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пучдемон да взима един от монарсите за цар на Каталония, така ще им позволят независимост защото все ще е роднина на испанския крал, но за република няма да им позволят
9
1
 
17
 
! Отговори
Англия - хитри преди 6 години
Планът за дестабилизация на ЕС върви в ход. След мигрантските вълнения, сега се търси политическа криза в резултат от сепарация на територии. След Испания следват Румъния, Молдова, Унгария, Полша, Украйна, Северна Италия, та дори и наша милост. Накрая ще запазим финансовата криза и хиперинфлация и сами ще скочите във Вселиката Светован Война, а после искате не искате ще прегърнете мира на Новия Световен Ред.
8
4
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Анализа само започва с Каталуния ... по - важната му част е в края.Самозабравили се политици, като Меркел и целия Брюксел твърдоглаво продължават да не се вслушват в гласовете на собствените си народи! Хомогенизирането на европейските нации ( в лош вариант) предизвиква ответни реакции! Европа в която "местните безработни" са десетки милиони...хвърля милиарди за мигранти...търтеи...и откровени убийци! Така наречените политици (с малки изключения) отдавна са загубили връзка с реалността и избирате
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая снимка с испански знамена?! каква връзка има с статията или ..... аре да бегам от тоя саит! турете и едно русско да се разбира за ко сава вопрос!
6
0
 
2
 
! Отговори
Наброс Набросич преди 6 години
всяко заглавие в сайта - с тире , за да "Свети зелено".
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
испания бе държавата в европа, която бе най-силно ударена от имотният балон 2008 г.правете изводите ... когато т.н. "държава" отваря чадър върху тези, които "законово" убиват хората - какво друго може да се породи, освен желание на хората, "да убият" държавата!каквото повикало - такова се обадило!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
очевидно традиционната социалдемократическа левица в Европа е изправена пред въпроса за оцеляването си..тия никога не са били "левица", а чисти олигархични капиталисти ...
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за каква криза става дума, след като испанците въведоха военно положение в областта .- както се и очакваше.