Цената на свободата: Независима Каталуния автоматично аут от ЕС

Регионът ще се присъедини след нов процес на кандидатстване
9 окт 2017 20:15, Анисия Иванова
129
Цената на свободата: Независима Каталуния автоматично аут от ЕС
Снимка: БТА

Независима Каталуния би била автоматично изключена от ЕС, към който ще може да се присъедини едва след нов процес на кандидатстване. При това този процес ще трябва да отговаря на определени условия, за да бъде валидиран от 28-те.

Каква независимост?

Страните членки на ЕС "няма да признаят Каталуния за държава, след като тя се е самообявила за такава в нарушение на правото и по-специално на испанската конституция", предупреди вече Жан-Клод Пирис, юрист, специалист по европейско право.

Референдумът за независимост на Каталуния бе организиран, въпреки че Конституционният съд на Испания го обяви за невалиден. Решенията на съда послужиха за основа на испанското правителство, за да се опита да попречи на вота, понякога с цената на остро критикувано прибягване до сила.

Референдумът не протече при гаранциите, които обичайно се изискват (избирателна комисия, оценители, избирателни списъци, които да са обществено достояние, тайно гласуване). В случай че Каталуния обяви независимост въз основа на този вот, 28-те от ЕС вероятно няма да я признаят.

Ако в резултат на посредничество Мадрид се съгласи да организира нов законен референдум, спазващ, според него, изискванията на испанската конституция, то тогава резултатът би могъл да проправи пътя към обявяване на независимост, призната от международната общност, като се започне от ЕС. На този етап обаче този сценарий изглежда малко вероятен.

"Доктрината Проди"

Основополагащите договори на ЕС не предвиждат какво да се прави в случай на отцепване на част от територията на страна членка. Европейската комисия обаче се основава от 13 години на "Доктрината Проди", носеща името на нейния бивш председател Романо Проди.

Тази "юридическа позиция" установява принцип, според който една страна, създадена след отцепване в ЕС, няма да бъде смятана автоматично за част от съюза.

"Един нов независим регион ще стане поради своята независимост трета страна спрямо ЕС и всички договори няма да се прилагат повече на негова територия още от първия ден на неговата независимост", заяви Проди през 2004 г.

Следователно отцепилият се регион "трябва да издигне кандидатурата си, за да стане член на съюза", а после ще започнат преговори за неговото присъединяване към ЕС, след като 28-те единодушно дадат зелена светлина за това.

Тези преговори обаче ще бъдат различни от преговорите, водени понастоящем с балканските страни и с Турция, от които ЕС поиска предварително да хармонизират законодателството си с неговото, а също и да съобразяват външната си политика с тази на ЕС и да спазват нормите в областта на човешките права и правовата държава.

С Каталуния, която сега е част от държава членка на ЕС, "това ще бъде по-малко трудно, защото вече има законодателно сходство", отбелязва дипломат в Брюксел.

Призиви за прагматизъм

Експерти обаче смятат, че в случай на призната независимост европейците няма да имат никакъв интерес да стигат докрай с "Доктрината Проди".

"Ако Рубиконът на независимостта бъде преминат, Европа би могла да загуби всичко, в случай че постави тези страни под карантина. Нейните предприемачи няма да могат повече да инвестират там, нейните младежи да учат там, нейните работници да се движат свободно там, нейните рибари да плават там , казва френският магистрат Ив Кунен в статия за сп. "Политик етранжер".

Пледирайки пред АФП реализмът да вземе връх над праволинейността, специалистът смята, че "най-разумното решение би било да бъдат договорени едновременно независимост и членство в ЕС".

А междувременно Каталуния трябва да може да продължи да използва еврото. Тази международна валута е използвана като национална валута и извън ЕС, понякога в резултат на общо съгласие с Брюксел, какъвто е случаят с Монако, а понякога и без одобрението на Брюксел, както е при Косово, обявило своята независимост през 2008 г.

 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
3
 
! Отговори
Капутин преди 6 години
Вече е ясно: в този сайт се изявява най-неграмотната, русофилска, роболепна и проституираща част от населението на България. Тяхната най-бленувана мечта е ЕС да се разпадне и България да стане колония на Царство Путинландия. Те мечтаят да са унижавани и низгвергнати мужици, който да се хранят само с продукцията на отделителната система на техния император.
102
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тинтири Минтири104 За каква Сърбия бълнуваш?Тогава се разпадаше изкуствената държава Югославия,която Белград направи Велика Сърбия и предизвика най-кървавия конфликт в света,след Втората световна война.Сърбите същисаха света с масови убийства,изнасилвания,разрушения и етническо чистене над несъърби,където албанците пострадаха най-много.Сравнението е неуместно.
101
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно ,Каталуния има да дооправя отношенията си с Мадрид,но не е този начинът.Нито икономически,нито политически една малка отцепена от Испавия страна, ще просперира.Дългата ръка на руските слуоби достигнаха и до този проблем в Испания ,и го използваха,за да десктабиризират ЕС.Като им се удаде в Великобритания,веднага решиха,че и с Испания ще успеят.
100
5
 
3
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Абе защо никой не говореше за конституция и право, когато всички признаха откъсването на плът от непослушната Сърбия? Къде бяха тези двете тогава - на Марс ли?
99
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се нарекат Испания и да изхвърлят другата част от ЕС :D
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SLABO LAETE SOROSOIDNI NE SE CHUVA
97
2
 
4
 
! Отговори
KRALICA ELIZABET преди 6 години
ELATE PRI NAS VELIKITE NEZAVISIMI DYRJAVI OT CQL SVQT SCHVEICARIQ NORVEGIQ RUSIQ KITAI USA TURCIQ I CQL SVQT NE BYDETE ROBI I SLUGI 21 VEK.VELIKI SA SVOBODNITE NACII.
96
7
 
20
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Абе момчета (тия които се радвате за независимоста на Каталуния) утрешния ден ако кърджалийско и разградско решат да обявят независимост от България кво правим? Ще им кажем: "ми добре вземайте си ги, за другите може и за вас може" м?? Не разбирам как може да подкрепяте един незаконен референдум който ако успее може да породи верижна реакция и да стане много лошо за България включително. Турция само това чака
95
4
 
15
 
! Отговори
Смехурко преди 6 години
"А вероятно каталунците искат точно това - да не са в ЕС.И не само те"Ама разбира се! Поробените от ЕС народи мечтаят да се освободят от задушаващата примка на Брюксел и моментално да се наредят на опашка за влизане в Евразийския съюз, начело с гения на гениите, корифея на корифеите, Вл. Вл. Путин. Да издигнем стария лозунг: "Терора долу! Съюз със СССР!"
94
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мислете за Каталуния и Испания.Те ще се оправят помежду си.Мислете повече за България.
93
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофиилистик-путинофилситиите все още вярват, че ще има независима Каталония :)))) Няма да има другари, пак ще си останете с пръстчето в устата :))))
92
7
 
10
 
! Отговори
И какво от това? преди 6 години
А вероятно каталунците искат точно това - да не са в ЕС.И не само те.Но такива гласове веднага се бърза да бъдат заглушени и задушени и да се промият мозъците на останалите хора с мантрата,колко е блажено-хубаво и единствено възможно да се живее под крилото на майката-хранилница ЕС,под шапката и гегата на САЩ.Ми нека се самоопределят и да напускат.Или от това се боят останалите части на Испания и самия ЕС май? Защото като тръгне лавината, няма спиране. И няма лапане на хрантутниците в Брюксел.
91
21
 
12
 
! Отговори
11 преди 6 години
Златната кокошка на Испания ае събуди и сега всеки ги плюе. Като издържат цяла испания на гърба си така ще е. И в този ред на мисли ще е много добре община Несебър да обяви независимост и да спрем да даваме пари на тязи измислена държава българия които се крадат от сегашните ДЕПУТати.
90
13
 
19
 
! Отговори
До 107 преди 6 години
Да,прав си,наистина Словения и Хърватска като се отцепваха от Югославия,цяла Европа ги поддържаше.Също Чехия като се цепеше от Словакия-всички казваха-свободен избор!Шотландия като иска да се отцепи от ГрейтБритан-поддържаме я!Е защо за Каталуния да не може-който даде правилен отговор би трябвало да вземе милион!Даже не давам примера с Косово,въпреки че и той може да се даде
89
8
 
18
 
! Отговори
А преди 6 години
И за какво им е да са в ЕС? Те сега са в ЕС и явно не им харесва !
88
2
 
20
 
! Отговори
до 96 от славянин преди 6 години
Я аргументирай четирикратно по-ниската субсидия, която получава един български земеделски производител в сравнение с немския, френския, холандския, белгийския.............!? Аргументацията е - изхвърляне зад борда на конкуренцията в любимия ти ''несравним, незаменим, справедлив'' концлагер ес! Я аргументирай фатално ниските квоти за селскостопанското ни производство наложени ни от същия този твой любим ''несравним, незаменин и справедлив'' ес!? Аргументацията е три реда по-горе!
87
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Словения навремето и Хърватия как се отделиха от Югославия?Беше си мирна държава тогава Югославия,Косово беше по-късно.Та защо за Словения и Хърватска да може,а за Каталуния и Страната на Баските примерно да не може?
86
8
 
12
 
! Отговори
до 96 от славянин преди 6 години
Ти не можеш да ми обориш тезите, защото нямаш с какво да ги обориш, атлантически дебелочревен глисте! Живей си с халюцинациите, че любимият ти и ''незаменим'' концлагер ес е ''слънцето и въздуха на всяко живо същество'', само че първо си отговори защо въпросните три богати и уредени държави, посочени няколко пъти по-долу НЕ ЩАТ И ДА ЧУЯТ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС, което го потвърдиха и в референдуми, и защо Ингилистан излиза от любимия ти и ''незаменим'' концлагер ес!?
85
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Окончателните резултати след референдума в Каталуния!-за отделяне от Испания -46%-За оставяне в Испания-3%-За ГЕРБ-51%
84
1
 
14
 
! Отговори
до 100 от славянин преди 6 години
И защо китайците да изнасят каталунски стоки за Русия бе, господин капиталист, самите каталунци не могат ли сами да си изнасят стоките както си ги изнасяха преди санкциите!? Цялата продукция на Каталуния ще я поеме само един средноголям китайски град! Май ти си скаран с капитализма, господин капиталист!?