Забравените малцинства: Славяните мюсюлмани на Балканите

Къде намират те своето място на етнически дефинираните Балкани?
9 окт 2017 21:30, Боряна Павлова
255
Забравените малцинства: Славяните мюсюлмани на Балканите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Горани, бошняци, торбеши, помаци - тези мюсюлмански общности трудно се вместват в националните рамки на балканските държави. Швейцарското издание "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) дава за пример Рестелица - малко селце в Южно Косово, на границата с Албания и Македония. Когато училищният звънец удари, децата там се разделят на групи в зависимост от езика, на който се преподава – босненски или сръбски.

Изданието отбелязва, че разликата между босненския и сръбския не е голяма, както и това, че в този район на Балканите всички деца така или иначе говорят едно и също локално наречие - смесица между сръбски и македонски. Но онова, което едните изучават за миналото на Сърбия, Косово, Югославия или Османската империя няма почти нищо общо с онова, което учат другите.

Наличието на „две училища под един и същи покрив“ е феномен, който се появи в първите години след края на войната в Босна. Но онова, което беше замислено като временна мярка за интеграция на децата на прокудените и завърнали се бежанци, на някои места се превърна в трайно състояние, отбелязва "Deutsche Welle".

Сегрегацията в училище

Защитниците на етническата сегрегация в училище се позовават на босненската конституция, в която е записано, че представителите на трите основни етнически групи - бошняци, сърби и хървати - имат право да учат на майчиния си език. А официално признатите езици са босненски, сръбски и хърватски.

Така етническото разделение се оправдава с конституционното изискване за равноправие. При това съществуват много основания да смятаме, че босненски, сръбски и хърватски са варианти на един и същи език, тъй като всеки разбира другия, обобщава НЦЦ и цитира босненският писател и професор от университета в Сараево Ненад Величкович, според когото "не говорим за три различни езика, а за три различни разказа, представяни пред учениците на един и същи език".

Разделението на децата в училище е израз на политическото разединение на местното мюсюлманско население, отбелязва по-нататък НЦЦ. Родителите, които изпращат децата си да учат на босненски, сами се определят – също както и мюсюлманите в Босна и Херцеговина - като бошняци.

А тези, които предпочитат децата им да учат на сръбски, се определят като етнически горани, но не и като сърби, както би могло да се очаква. Думата е производна на "гора" - заради планинския характер на местностите, в които те живеят. И двете етнически групи - бошняците и гораните - са убедени, че само по този начин могат да съхранят своята идентичност, предпазвайки я от чужди влияния.

Бивши християни

Двата етноса имат и още нещо общо: те имат славянски произход. Техните предци са били християни, които през петвековното османско владичество на Балканите са приели мюсюлманската вяра. След създаването на етнически дефинирани национални държави на Балканите през последната третина на 19-ти век, всяка една от тези държави се опитва да представи въпросното мюсюлманско население като "свое": Албания прави тези опити на базата на общата ислямска религия, Сърбия и Македония – на основа на общия славянски език.

Славянските мюсюлмани от региона не винаги са се самоопределяли като бошняци - при преброяването на населението в Югославия през 1961 година много от тях са се определили като турци, макар да не говорят турски език. Десет години по-късно това се променя. На преброяването през 1971 повечето от тях вече се дефинирали - също като мюсюлманите в Босна - като мюсюлмани. Обяснението: в края на 1960-те години Комунистическата партия по политически причини създава нова нация, на която дава етническо име. Онези босненски мюсюлмани, които не са се чувствали нито сърби, нито хървати, получили възможността да се определят като "мюсюлмани", което повечето от тях и направили.

След като политическият и интелектуален елит на Босна през септември 1993 г., т.е. в разгара на войната, решава да замени понятието "мюсюлманин" с понятието "бошняк", много от етническите славяни приемат новата идентичност и  започват да се възприемат като бошняци, макар да нямат никакви родствени връзки с Босна. И до днес босненците се дефинират чрез етноса си, а не чрез гражданството си.

Съвсем друго е положението с мюсюлманите от славянски произход в южните и източните части на Балканите, коментира авторът на НЦЦ и дава за пример гораните и торбешите в Македония, както и помаците в Южна България и Североизточна Гърция. Според изданието, те имат по няколко различни национални идентичности, които често се припокриват. Така например помаците се самоопределят като турци, българи, гърци или мюсюлмани. Единственият непроменлив фактор за всички тях е ислямът, който те осъзнават като свой основен идентификационен белег. Етническите и национални принадлежности и до днес си остават за тези хора едва на втори план.

Всички те говорят, както и мнозинството, някакъв славянски език. Но същевременно не са християни, а мюсюлмани. Освен това другите нации се опитват да ги "притеглят"към себе си – за помаците например спорят българите и турците. Но никъде - нито в Македония, нито в България или в Гърция - тези етноси не са истински приети. Славянските мюсюлмани в течение на вековете са приели един прагматичен подход към насилствено натрапваните им национални идентичности – в зависимост от местното съотношение на силите и собствените им потребности. Тъкмо тази им национална гъвкавост обаче прави притесняваните от всички страни мюсюлмански народи в периферията на балканските национални държави по-модерни и по-европейски, отколкото онези, които се опитват да ги натикат в някакъв тесен национален корсет, пише авторът на публикацията Сирил Щигер, автор на книгата "Вече не знаем кои сме. Забравените малцинства на Балканите".
 


255
Още от
Напиши коментар Коментари
126
1
 
1
 
! Отговори
Внимателно преди 2 месеца
Европа ,Азия и Америка са пълни с потомци на НАСИЛА ЕВРЕИЗИРАНИ,НАСИЛА ХРИСТИАНИЗИРАНИ И НАСИЛА ПОМОХАМЕДАНЧЕНИ
подават доклад до МОЙсей готвещ се за посещение на Земята след навлизане в СЛънчевата ни система преди пед дена..
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тежка е съдбата на насила помохамеданчените,а тези в бивша Югославия,допълнително ги направиха безродници по неволя,защото живяха в изкуствена квазидържава,която рухна и ги остави сами на себе си.Много "югославяни",не могат точно да кажат,коя е родината им,защото бяха научени,че това е Югославия,която сърбите направиха Велика Сърбия.
124
0
 
2
 
! Отговори
случаен преди 2 месеца
от това делене и то умишлено от високите етажи сме на тоя хал,от това противопоставяне не печели никой напротив,още от детската градина започват да ни настройват един срещу друг,какво да чакаш от такъв народ писна ми....
123
2
 
2
 
! Отговори
САРДИТ преди 2 месеца
А я помислете, кой са най-толерантните и миролюбиви хора - много просто, това са АТЕИСТИТЕ.....ТЕ НЕ МРАЗЯТ И НЕ ПРЕСЛЕДВАТ "ДРУГОВЕРЦИ", НЕ СПОРЯТ С ТЯХ, НЕ ГИ ПРЕСЛЕДВАТ, НЕ СЕ БИЯТ ПОМЕЖДУ СИ ЗАЩОТО НЕ ВЯРВАТ В РАЗЛИЧНИТЕ ПРИЧНИ ЗАРАДИ КОИТО ВЯРВАЩИТЕ ГЛУПАЦИ И ПРИМИТИВИ СЕ МРАЗЯТ И ЗА КОЕТО СА ПРОЛЯТИ , А СЕГА СЕ ПРОЛИВАТ, РЕКИ КРЪВ !!
122
9
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
не дрънкайте глупости, Българите са тюрки. Самото име "БЪЛГАР" е тюркско ! Това, че днес българите НЕ са тюрки по никакъв начин не променя факта, че племето на Кубрат е тюркско. Не се поддавайте на разни комплекси и фобии, тюрките не са извънземни, споко :)
121
1
 
3
 
! Отговори
Расате преди 2 месеца
Български титли са Бат,Кнас,Бан, Дук,Боил,Багатур,ичергубоил ,рих и пр.
Бат е равна на гръцката Басилеос или император,Княз или Рих-Архонт(Rex),Бан или Дук или Комит-Севастократор,(Comes),Боил -воеводата (Бой-боец ,Ил-бог),Ичергубоил - воеводата на област. (И черга Бой Ил)
120
1
 
3
 
! Отговори
Расате преди 2 месеца
Бледа и Атила са от различни майки,навярно майката на Атила е угро-финка,за което намеква анонимната унгарска хроника.А и описанието на Войника описват фин.
Фините имат митриазъм на очите (дръпнати) подобно на тюрко-монголите,но са бели.
Атила се е възприемал за син на Марс,поради това,че е намерил мечът му,затова възприема прозвището АттаИл от Атта(тата)-татко и Ил-бог.
Забележете няма никакъв бог Тангра, а Марс(Арес) характерен за траките.
119
1
 
1
 
! Отговори
Расате преди 2 месеца
До анонимен.Българите никога не са били тюрки,нито пък хуните. Цялата тази история е сътворена в следствие на въображението но Гумилов,а историята продължена на наша земя от Златарски и Бешевлиев.
Съгласно Олимпиодор кагана на хунта се нарича Донат,при Войника е Мунджук,при Олимпиодор брат му се нарича Харатон, а при Войника Руа.
Това се дължи ,че при Войника хунските вождове се представят с прозвищата Донат завладява от Римляните Мунтения,а брат му е Руа (Рейкос-краля).
Братът на Атила е Бледа.
118
5
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 2 месеца
Решението на проблема: Всички са европейци.
117
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През Византия също е имало християнизиране но никой не иска да говори за това , най-малко пък Историците. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост – тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите – славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език.
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
COPY - PASTE
115
0
 
4
 
! Отговори
Андрей преди 2 месеца
Рестелица не е малко село - всъщност най-голямото горанско село е 5000 човека!
114
3
 
35
 
! Отговори
али преди 2 месеца
Докато българите се занимават в етноси като турци, помаци които бяха най-многобройни. Като насилсвено им се наложи смяна на имената, инатиск за религията и.т.н.като се има в предвид, че в България никога не е имало проблем с тези етноси. Напротив, допринесли са много за развитието на страната, тези хора са били трудолюбиви и мирнирни. Но докато българия се занимава с тях ромите вече превзеха страната....
113
5
 
40
 
! Отговори
вергил преди 2 месеца
Аз съм потомък по бащина линия на българи мюсюлмани от Косово така наречените горани.Дядо и баба се бяха преселели в България през 30-е години на миналият век.Живееха сред българи и говореха само български език.Само номинално се водеха мюсюлмани-нито са ходили на джамия някога,нито пък са носили мюсюлмански символи.Децата им ,сред които и баща ми,са атеисти и напълно са скъсали връзката с исляма.Майка ми пък е християнка.Така че само в рамките на едно поколение се извървява обратният път.
112
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каталония да обсъждат, а то пак Балканите. Ами на Балканите е спокойно, колкото и да им е неприятно и не е нужно да се отвлича вниманието от образцовата демокрация- Испания!
111
6
 
34
 
! Отговори
Историк преди 2 месеца
След Османската империя България е огромна страна с двойно по големи размери от сега.
Но в Първата световна война в съюз с Германия и Османската империя губи войната с Русия ,Англия и Франция и Гърция.Гърците изгонват тракийците от Беломорска тракия ,а не турците.Изкривената история която ви втълпяват е смешна.Учете първата световна война там е трагедията на България ,а не робството.
Само вижте карта на България от 1914г.......Ингилизи и руснаци 100 години ни разделят с лъжи със старите съюзници
110
17
 
11
 
! Отговори
Адонис преди 2 месеца
Има едно предаване в което Божидар димитров кани българи от Кабардино-Българската автономия.И казва на гостите си да не говорят руски ,а български и че няма да има нужда от преводач.Изнедатата му беше близка до Катарзис след като гостите проговориха на турски.....
А помаците са си мюсулмани още преди турците и им викат помаци защото винаги са МОМАГА-ли на пътници и хора в беда.
109
19
 
10
 
! Отговори
Софакъл преди 2 месеца
В осми век мъже от Родопите с хиляди се включват във Византийската войска в битките срещу арабите стотици попадат в плен и приемат исляма в замяна на свободата си .Османците когато виждат джамии когато идват на Балканите като съюзници на Византия описват видяното в хроники.
А на комунистическата измислица ,че "помаците дали вярата си ,а гагаузите само езика си с" дори варен картоф няма да повярва.Гагаузите са старите българи запазили езика си именно -тюркския.
108
9
 
4
 
! Отговори
TOP SECRET преди 2 месеца
Искам да ви предложа за дискусия темата за това какви са по произход така наречените Аспарухови ***, които се самоопределят като чисти българи и се самонаричат стари българи. Наричани са още от другите етноси демирджии, черни българи или Сиви гълъби.
Според тях самите те са най-чистите представители на българите дошли с кан Аспарух като не са се смесили със славянско население. В България населяват най-вече селата в Пазарджишко, Чирпанско, Старозагорско и в някои села около Пловдив.
По религия са православни християни, но има и протестанти.
107
5
 
18
 
! Отговори
Няма славяни преди 2 месеца
Няма такова нещо като славяни.Няма!Това е руска измишльотина.Я покажете някакво сечиво, оръдие на труда или предмет на изкуството, накит някакъв, някоя плоча с писменост на нея или рисунка в пещера да е славянска.НЯМА!Всичко е тракийско!