Забравените малцинства: Славяните мюсюлмани на Балканите

Къде намират те своето място на етнически дефинираните Балкани?
9 окт 2017 21:30,
255
Забравените малцинства: Славяните мюсюлмани на Балканите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Горани, бошняци, торбеши, помаци - тези мюсюлмански общности трудно се вместват в националните рамки на балканските държави. Швейцарското издание "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) дава за пример Рестелица - малко селце в Южно Косово, на границата с Албания и Македония. Когато училищният звънец удари, децата там се разделят на групи в зависимост от езика, на който се преподава – босненски или сръбски.

Изданието отбелязва, че разликата между босненския и сръбския не е голяма, както и това, че в този район на Балканите всички деца така или иначе говорят едно и също локално наречие - смесица между сръбски и македонски. Но онова, което едните изучават за миналото на Сърбия, Косово, Югославия или Османската империя няма почти нищо общо с онова, което учат другите.

Наличието на „две училища под един и същи покрив“ е феномен, който се появи в първите години след края на войната в Босна. Но онова, което беше замислено като временна мярка за интеграция на децата на прокудените и завърнали се бежанци, на някои места се превърна в трайно състояние, отбелязва "Deutsche Welle".

Сегрегацията в училище

Защитниците на етническата сегрегация в училище се позовават на босненската конституция, в която е записано, че представителите на трите основни етнически групи - бошняци, сърби и хървати - имат право да учат на майчиния си език. А официално признатите езици са босненски, сръбски и хърватски.

Така етническото разделение се оправдава с конституционното изискване за равноправие. При това съществуват много основания да смятаме, че босненски, сръбски и хърватски са варианти на един и същи език, тъй като всеки разбира другия, обобщава НЦЦ и цитира босненският писател и професор от университета в Сараево Ненад Величкович, според когото "не говорим за три различни езика, а за три различни разказа, представяни пред учениците на един и същи език".

Разделението на децата в училище е израз на политическото разединение на местното мюсюлманско население, отбелязва по-нататък НЦЦ. Родителите, които изпращат децата си да учат на босненски, сами се определят – също както и мюсюлманите в Босна и Херцеговина - като бошняци.

А тези, които предпочитат децата им да учат на сръбски, се определят като етнически горани, но не и като сърби, както би могло да се очаква. Думата е производна на "гора" - заради планинския характер на местностите, в които те живеят. И двете етнически групи - бошняците и гораните - са убедени, че само по този начин могат да съхранят своята идентичност, предпазвайки я от чужди влияния.

Бивши християни

Двата етноса имат и още нещо общо: те имат славянски произход. Техните предци са били християни, които през петвековното османско владичество на Балканите са приели мюсюлманската вяра. След създаването на етнически дефинирани национални държави на Балканите през последната третина на 19-ти век, всяка една от тези държави се опитва да представи въпросното мюсюлманско население като "свое": Албания прави тези опити на базата на общата ислямска религия, Сърбия и Македония – на основа на общия славянски език.

Славянските мюсюлмани от региона не винаги са се самоопределяли като бошняци - при преброяването на населението в Югославия през 1961 година много от тях са се определили като турци, макар да не говорят турски език. Десет години по-късно това се променя. На преброяването през 1971 повечето от тях вече се дефинирали - също като мюсюлманите в Босна - като мюсюлмани. Обяснението: в края на 1960-те години Комунистическата партия по политически причини създава нова нация, на която дава етническо име. Онези босненски мюсюлмани, които не са се чувствали нито сърби, нито хървати, получили възможността да се определят като "мюсюлмани", което повечето от тях и направили.

След като политическият и интелектуален елит на Босна през септември 1993 г., т.е. в разгара на войната, решава да замени понятието "мюсюлманин" с понятието "бошняк", много от етническите славяни приемат новата идентичност и  започват да се възприемат като бошняци, макар да нямат никакви родствени връзки с Босна. И до днес босненците се дефинират чрез етноса си, а не чрез гражданството си.

Съвсем друго е положението с мюсюлманите от славянски произход в южните и източните части на Балканите, коментира авторът на НЦЦ и дава за пример гораните и торбешите в Македония, както и помаците в Южна България и Североизточна Гърция. Според изданието, те имат по няколко различни национални идентичности, които често се припокриват. Така например помаците се самоопределят като турци, българи, гърци или мюсюлмани. Единственият непроменлив фактор за всички тях е ислямът, който те осъзнават като свой основен идентификационен белег. Етническите и национални принадлежности и до днес си остават за тези хора едва на втори план.

Всички те говорят, както и мнозинството, някакъв славянски език. Но същевременно не са християни, а мюсюлмани. Освен това другите нации се опитват да ги "притеглят"към себе си – за помаците например спорят българите и турците. Но никъде - нито в Македония, нито в България или в Гърция - тези етноси не са истински приети. Славянските мюсюлмани в течение на вековете са приели един прагматичен подход към насилствено натрапваните им национални идентичности – в зависимост от местното съотношение на силите и собствените им потребности. Тъкмо тази им национална гъвкавост обаче прави притесняваните от всички страни мюсюлмански народи в периферията на балканските национални държави по-модерни и по-европейски, отколкото онези, които се опитват да ги натикат в някакъв тесен национален корсет, пише авторът на публикацията Сирил Щигер, автор на книгата "Вече не знаем кои сме. Забравените малцинства на Балканите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам всички, които защитават най-войнстващата религия-исляма,и нейната основна опора на Балканите-Турция.Преди 100 години в Турция има около 10млн.християни-българи,гърци,арменци.Къде са те сега?Няма нито християни,нито нещо останало от тези народи.Защо?Избити, прогонени,които са останали са ислямизирани и потурчени.Ама после статийки тука, в съчувствие към исляма на Балканите!
89
4
 
14
 
! Отговори
до: прав си преди 6 години
Парво прочети що е Мохамеданин и после коментирай какво казал Митхад Паша:Помаци (на гръцки: Πομάκοι, Помаки, на турски: Pomaklar, Помаклар), или българи-мюсюлмани,[1] известни в България и като българи-мохамедани,[2][3] е наименование, използвано за обозначаване на население, чийто майчин език е българският и чиято религия е ислямът. Те живеят на Балканския полуостров в България, Турция, Гърция, Република Македония, Албания и Косово. Помаците имат българско, помашко, турско, македонско и албанско самосъзнание.
88
2
 
11
 
! Отговори
POLICE преди 6 години
Пак ли открадна наготово от Дойче веле , само копира Текста и промени Заглавието
87
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста повърхностна статия.Автора защитава тезата че религията е по-важна от националността.Критикува държавите на Балканите,че опитвали да вкарват мюсулманите в национални рамки.Че те тези хора,са си българи или сърби,насилствено ислямизирани,те си имат националност!Това са Българомохамедани,както има българи-християни,българи будисти и т.н.
86
2
 
9
 
! Отговори
до: прав си преди 6 години
Да ама Митхад Паша е имал предвид Помаците и вероятно ислямизираните Роми(Хорахане рома) но не и Българските турци , не само това Българските турци нямат нищо общо с другите Общества в България , при 2 500 000 Население няма как тази Цифра да отговаря на Истината
85
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравени викате ? А чалгата която се лее по радио телевизия - ТУР СКА ! А СЕРИАЛИТЕ ПО ТЕЛЕВИЗОРА- ТУР СКИ! НОВИНИ НА ТУР СКИ -ИМА ! ПАРТИЯ В ПАРЛАМЕНТА ДПС -ТУРСКА .
84
7
 
17
 
! Отговори
прав си преди 6 години
До РасатеОще Митхад паша е казал,че в България турци няма,щото те са ислямизирани българи!
83
1
 
3
 
! Отговори
Охо-Бохо преди 6 години
До ХА-ХА-ХА...и т.н. - ама исландците как ви го напърцулиха, а?
82
2
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До РасатеЯвно турците все още не им е станало ясно, че на грузинец е твърде опасно да се дава власт, на руснаците им струваше над 40 милиона тази грешка.
81
6
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До РасатеМисля, че в шуменско са заселили карамани, след бунта им срещу османците.Като цяло на Балканите няма етнически "чисти" нации, всички сме тюрлюгювеч.В някой "турски" села в България бабите още кръстят хляба, когато го месят. Така са ги учили техните майки и баби.
80
11
 
10
 
! Отговори
Таратор работа преди 6 години
Чисти българи,турци и гърци няма.Всички сме дошли от Иран,Китай и Памир.
79
3
 
16
 
! Отговори
грешиш,приятелче преди 6 години
До АлиПросто говориш глупости!А за глупости си имаме политици,нямаме нужда от доброволци!Между другото,това за турци-помаци ти ли го измисли,или някой ти го е казал!?:)
78
2
 
10
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Известни помакистанци - А. Петров, Г. Ганчев, Маргините, В. Уручев, Х. Адемов, А. Капчикова, Е. Топузаков, З. Сираков, Р. Плевнелиев, В. Балканска ....България винаги се е управлявала от помакистанци!
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен-179 Каквото се повикало--такова се е обадило!
76
2
 
16
 
! Отговори
я па тея преди 6 години
До тук никой нищо не е казал за Путин и Русия!?Що така ,бе?
75
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славяни или християни? На Балканите не е открит и един артефакт от измислените "славяни"
74
3
 
25
 
! Отговори
бг преди 6 години
Бошняците са потомци на прогонените от цар Петър български богомили .Някои от тях стигат чак до южна Франция -т.н. катари и албигойци ,но част остават в планините на днешна Босна. При идвнето на турците доброволно приемат исляма ,като компенсация за преживяната дискриминация от православната църква. Затова езикът им е македоно-сръбски= т.е. българо сръбски.
73
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти не си ХАХА, ти си ХАХО. Обикновен мюсюлмански лудд. Алах не дава да закачаме такива като теб и затова те търпим. Ама не прекалявай.
72
23
 
16
 
! Отговори
История преди 6 години
Помаците приемат исляма много преди да дойдат Османците .
71
11
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Едно им признавам на *** само - държаха башибозука на къса каишка! Ако разни зашалварени , квадратноглави , дзурл ести твари надигнеха главичка - им правиха гърба на корем!И правилно - животно само от тояга разбира!