Камила, петел, кенгуру... Нестандартните дарове за световните лидери

Невинаги даровете "на четири крака" се оказват подходящи
Обновена: 12 окт 2017 20:20 | 12 окт 2017 19:54,
12
Камила, петел, кенгуру... Нестандартните дарове за световните лидери
Снимка: Reuters

Официалните подаръци между световните държавни лидери понякога са на четири крака, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Докато Китай практикува от години "дипломация с панди" и изпраща гигантски панди на други страни, като символ на топли дипломатически отношения, практиката да подаряват животни не е толкова разпространена сред другите държавните лидери.

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов подари на руския си колега Владимир Путин кученце средноазиатска овчарка за 65-ия му рожден ден.

Резултатите от подобни изненади обаче не винаги са добри.

Президентът на Франция в периода май 2012 г. - май 2017 г. Франсоа Оланд получи камила от властите на Мали през 2013 г. Поводът беше благодарност за изпращането на френски войски срещу ислямистки бунтовници.

Подаръкът предизвика много шум и изглежда не допадна особено на Оланд. Той реши да го остави на семейство, което да се грижи за животното. Фермерите вероятно не са разбрали задачата си, защото заклаха и изядоха камилата.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел прие дар петел за късмет при визита в Либерия през 2007 г. Тя позира кратко за неловки снимки с пернатото, след което го подаде на свой довереник. Птицата така и не стигна до Берлин и заживя в немското посолство в Либерия.

Президентът на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов подари на своя колега от САЩ Джордж Буш 2-месечно овчарско куче на име "Балкан от Горан на Драганов" (накратко Балкан) през 2005 г.

Кученцето с черно-бяла окраска струваше 430 щатски долара и стойността му беше на границата на допустимите разходи за подаръци между дипломати. То обаче не можеше да бъде съхранявано в американския Национален архив, където са останалите ценни дарове. В крайна сметка семейството на Буш откупи кученцето от хазната. Те смятаха да го задържат в ранчото си в Тексас, но поради големите жеги там го подариха на свой приятел с ферма в Мериленд.

Пет години по-късно Владимир Путин получи българско овчарско куче от премиера Бойко Борисов. Той кръсти 10-седмичното бебе Бъфи, след проведен конкурс в Русия с предложения за имена. Победител стана 5-годишно момче.

На Путин са подарявани още кучето Юме, порода акита ину, от японски управител на префектура и черният лабрадор Кони, който почина през 2014 г., от руски политик.

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе получи четири камили от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, но не остана приятно изненадан.

Скорошна изложба показа всички животни, които е получавала кралицата на Великобритания Елизабет Втора за 65-годишното си управление. Много от тях бяха коне, които тя е яздила или е използвала като товарни животни.

В повечето случаи обаче подаръците са били изпращани в зоологически градини или национални резервати. Сред тях са два диви лебеда от Британска Колумбия в Канада, два хипопотама джуджета от Либерия, четири какадута и две кенгура от зоопарк в Сидни, един ленивец и два ягуара от Бразилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
До Анонимен-7 . Ти си неинформиран и те подвеждат. Не може народ като руския да произвежда най-големият обем зърнени храни-пшеница в света -да е обречен на глад. Провери това и виж най-големият износител сега в света е Русия-не Канада, САЩ и пр.
11
1
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Един четвъртит от НАТО ше получи.
10
1
 
5
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
До сега само американския президент Тръмп,,-посарич,, не е получавал животно за подарък понеже били несъвместими с него същества.
9
0
 
0
 
! Отговори
дани преди 6 години
да му подарят и *** да си правят компания
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-сетне и Путин да намери приятел, всички му забиват нож в гърба за разлика от кутрето Верний.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много полезен подарък на руския президент и руският народ е направил Ким Чен Ун. Подарил е готварската книга "Кулинарни специалитети от треви и корени". Путин е бил очарован от подаръка предвид неизбежния глад за Русия предизвикан от полезните според Путин американски санкции.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До завършил 7ми класВасилия Кегуруто Пейчива.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен1 Комунистите от БСП,подписаха най-неизгодните за България договори с Русия,които струват на България няколко милиарда.Загуби за неосъществимия Южен поток,обвит с мъгла и корупция .Само за Белене платихме над 2 млд.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки човек си има някакви пристрастия,дори и диктаторите.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...и черният лабрадор Кони, който почина през 2014 г., от руски политик."---Ле-ле, к'ви са тия руски политици, бе! Лабрадорите направо си умират от тях. :)
2
3
 
10
 
! Отговори
завършил 7ми клас преди 6 години
Пише се кенгурУ .... ... ти журналистиката :)))
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов, подари най скъпото куче на света. Което ще струва на държавата десетки милиарди долара, Със закриването на Южен поток. С подписването на който беше и този подарък