Върви ли Каталуния по пътя на канадската провинция Квебек?

Торонто детронира Монреал като икономическа столица на Канада
12 окт 2017 18:52, Елка Василева
19
Върви ли Каталуния по пътя на канадската провинция Квебек?
Снимка: архив, Reuters

Кризата в Каталуния, откъдето няколко големи компании преместват своята централа поради опасения да не бъдат отрязани от общия европейски пазар в случай на отцепване на този испански регион, е сходна с тази в Квебек след идването на власт на сепаратистите през 1976 г., пише Франс прес.

"Има прилики, бизнес средите рядко са благосклонни към такъв род отделяне. Това отчасти е свързано с решения на компании, но има също политически и икономически шантаж", казаа Марио Полез, професор в Националния институт за научни изследвания в Квебек.

Изборната победа на Квебекския блок (КБ) на провинциалните избори на 15 ноември 1976 г. обезпокои дълбоко англоезичната общност в Квебек, малцинство, но с водещи позиции в местната икономика след падането на /някогашната френска колония/ Нова Франция през 1760 г.

Още по темата

"За англоезичните бе огромен шок една малка партия, която дори не съществуваше седем години по-рано, да вземе властта и да обещае независимост за Квебек", обяснява Полез пред АФП.

КБ не само обещава референдум, но и още през 1977 г. подсилва закона, обявяващ френския за единствения официален език в провинцията. Той става също така работния език в почти всички големи предприятия и този, на който учат новите имигранти.

Обхванати от паника, "около 200 000 англоезични" напускат провинцията през следващите 15 години, отнасяйки със себе си голям брой централи на компании, които продължават да контролират.

Между януари 1977 г. и ноември 1978 г. от Монреал се изнасят централите на 263 фирми според оценки на Съвета на работодателите в Квебек.

През януари 1978 г. като "истински гръм от ясно небе" емблематичната застрахователна компания "Сън лайф" обявява, че премества своята централа и около 800 служители от Монреал, града, в който е създадена, в Торонто, като се аргументира с езиковите ограничения.

Спускане в ада

Други като Монреалската банка оставят централите си в едноименния град, но на практика прехвърлят голяма част от своя бизнес в Торонто.

Безапелационното поражение на привържениците на независимостта на референдума в Квебек на 20 май 1980 г. не променя ситуацията по никакъв начин: Торонто вече е детронирал Монреал като икономическа столица на Канада и дори става най-големият град в Канада според преброяването от 1981 г.

За Монреал започва едно дълго спускане в ада в икономически план. Последният пирон в ковчега: през 1997 г. Монреалската фондова борса отстъпва на тази в Торонто търговията с акции. Десет години по-късно двете борси се сливат.

"Ситуацията бе много различна от тази в Каталуния, навремето Квебек имаше полуколониален статут", смята Полез. "Въпреки че две трети от жителите на Монреал бяха френскоезични, човек можеше да не разбере, че е във франкофонски град, тъй като по-голямата част от надписите бяха на английски, езикът на бизнеса бе английският и цялата икономика до голяма степен бе доминирана от англоезичното малцинство", обяснява той.

"Голямата разлика между Каталуния и Квебек е, че тук, даже в най-лошите моменти, една френскоезична компания дори не би помислила да напусне" провинцията, дори и повечето от нейните ръководители да са били враждебно настроени към независимостта.

През 1995 г. бе произведен вторият референдум за независимост, който квебекските сепаратисти загубиха на косъм. През периода след изборната победа на КБ през 1976 г. нова френскоезична бизнес класа бе поела водещата роля в провинциалната икономика.
 

/БТА/
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
2
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
Каталунците определено не са в час

Каква независимост сънуват тези дилетанти?

Испанското правителство само от добродушие още не е пратило танкове и да разстрелва каталунските сепаратисти по улиците

Ама тъй е като слушат мишоци като нашия Христо Стоичков

За независимост трябва нещо като СССР да стои зад гърба ти и да си готов на всякакви жертви

Юнкер е изгонен позорно от власта в Люксембург защото е превърнал държавата си в ченгеджийница като "1984" а сега той коли и беси в ЕС

наивници
12
2
 
3
 
! Отговори
Québ&#2 преди 1 година
Не на разцееееепването на Испания, не на разцепването на Канада!
11
0
 
4
 
! Отговори
сей ун дзеро! преди 1 година
има много евреи спасени чрез българи и България.
да видиме при назе че стане ли като у Испания,ГБ - Шотландия(забрави се),Сърбия -отнеха и Косово. не ме коментирайте,нема да отговорим. :)
танцувайте си у вашия танц. :)
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До славянин
Това, че си разбрал нещо, сигурно е потресаващо явление за теб, но не е знак свише...
9
5
 
10
 
! Отговори
виц преди 1 година
имаше такъв виц,когато започнаха измислената приказка за независимост,на един митинг ораторът пита„кои сме ние?“,каталунци,му отговарят,“какво искаме?“,независимост,„ще трябва да дадето по 5 евро да финансираме независимоста“,тогава всички в един гкас започват да крещят„ние сме испанци,испанци....“толкова им стиска на каталунците
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
..........Espazit.........
7
8
 
14
 
! Отговори
КАПУТАЛОНЕЦ преди 1 година
УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ИЗИГРАХА, ЧЕ АКО ГЛАСУВАМЕ ЗА ОТДЕЛЯНЕ ТАКА ЩЕ СПЕЧЕЛИМ ПОВЕЧЕ ПАРИ И НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ НА ИСПАНИЯ!! А СА ИЗЛЕЗНА, ЧЕ ЩЕ СЕ СРИНЕМ КАТО ИЗЛЕЗЕМ ОТ ИСПАНИЯ!!!

НИКАКВО ИЗЛИЗАНЕ!!!!

ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА! ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА!!!

ДЪЛАГ МАНДАТ ЗА НАШИЯ ЛИДЕР ПЛЪХ ПРЪДНЬОН :D
6
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв брилянтен автогол си вкараха каталунците, че чак футболистите им завидяха. За съжаление на сепаратистите бизнеса не разбира от независимост и националност, а от икономически изгоди. Както казват старите хора, парите движат света.
5
7
 
14
 
! Отговори
КАПУТАЛОНЕЦ преди 1 година
ОТДЕЛЯМЕ СЕ НО САМО АКО ТОВА Е ЗА НАС ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗГОДНО!!! ЩОМ ЩЕ НИ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ ЕС НЯМА ДА СЕ ОТДЕЛЯМЕ , ЧЕ С ИКОНОМИКАТА НИ Е СВЪРШЕНО :D

ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА ИНТЕРЕСА КЛАНИ ФЕСА!!1

НАШИЯ ЛИДЕР ПЛЪХ ПРЪДНЬОН Е ТОЧНО ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА 99% ОТ ИНТЕРЕСЧИЙСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НА КАПУТАЛОНИЯ :D
4
5
 
17
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Независимостта винаги има цена ...може да бъде платена в рамките на едно поколение стига то да е готово да се пожертва....
3
4
 
27
 
! Отговори
да,така е преди 1 година
До Анонимен 1

Само дето на българския народ му се искаха мерцедеси,яхти и долари,приказваше си на ушенце вицове за бай Тошо,и с надежда и упование чакаше Америка!Е,тя дойде и донесе демокрация!Блазе ни!
2
10
 
23
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 1 година
КОЯ Е ТАЗИ НЕНОРМАЛНА КОМПАНИЯ ,КОЯТО ЩЕ СТОИ В КАТАЛУНИЯ СЛЕД КАТО МНОГО ДОБРЕ СЕ ЗНАЕ ,ЧЕ КОГАТО КАТАЛУНИЯ СЕ ОТДЕЛИ АВТОМАТИЧНО СЕ ОТСТРАНЯВА И ОТ ЕС ! КОЯ КОМАПИЯ ПРЕДПОЧИТА ДА ПЛАЩА ВИСОКИ МИТА ВМЕСТО ДА ИЗНАСЯ СТОКА .А 27 ДЪРЖАВИ ОТ ЕС БЕЗ ДА ПЛАЩА МИТО ?!
КАТАЛУНЦИТЕ ЗАГУБИХА ИГРАТА ! ДОРИ И ДА ОСТАНАТ В РАМКИТЕ НА ИСПАНИЯ , ИСПАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ВЕЧЕ ЩЕ ГЛЕДА С ДРУГИ ОЧИ НА КАТАЛУНЦИТЕ ,НЯМА ДА ОТПУСКА ЗА КАТАЛУНИЯ ТЕЗИ СРЕДСТВА КОИТО ОТПУСКАШЕ ДО СЕГА !
1
22
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В 80 те години на миналият век българският народ живееше в пъти по добре от хиспанците и елините!!Факт!Те бяха изостали аграрни държави със слабо развит туризъм!!