Идеологията на Си – комунизъм, национализъм и дисциплина

Китайският президент иска да влезе в историята на ККП
17 окт 2017 22:00, Елка Василева
104
Идеологията на Си – комунизъм, национализъм и дисциплина
Си Цзинпин. Снимка: архив, Reuters

През петте години, откакто стана президент на Китай, Си Цзинпин изненадва наблюдателите, предизвиквайки както възхищение, така и презрение у чуждестранните лидери със способността си бързо да укрепва властта си, пише ДПА.

Той пое контрола над различни икономически отрасли, изземвайки власт от своя държавен съвет и премиер. Критици казват, че се е възползвал от широкообхватна антикорупционна кампания, за да извърши чистка сред политическите си опоненти.

Той също така разби старите фракции в Комунистическата партия и изгради своя, като запълни институциите със стари колеги и приятели. Той преструктурира армията и втвърди контрола над медиите и съда.

Миналата есен партията се обедини около него и го определи като "основен лидер", престижна титла, отредена преди това само на Мао Цзедун, Дън Сяопин и Цзян Цзъмин.

Си "опроверга широко разпространеното схващане, че епохата на лидера със силна ръка в Китай е приключила", пише Ричард Макгрегър от австралийския мозъчен тръст "Институт Лоуи".

Очаква се на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, който започва на 18 октомври в Пекин, той да издигне и укрепи статута си, първо като вгради политическите си теории в партийния устав, а след това като вкара още свои приятели в ръководния орган на партията - Постоянния комитет на Политбюро.

Такива конгреси се провеждат само веднъж на пет години и на тях се определя бъдещото ръководство на втората по големина световна икономика.

Конгресът ще отбележи началото на втория мандат на Си и промените в състава на ръководния елит на страната. Той може да даде и някои сигнали за бъдещата социална, икономическа и външна политика.

Конгресът привлича международно внимание, защото "е много загадъчен!", казва политическият анализатор Дън Юйвън. "Никой не различава ясно какво се случва в този тесен кръг", добавя той.

Задкулисните сделки на ККП обаче сега са по-важни от всякога за света, казват анализаторите, защото при управлението на Си партията, а не държавата, армията или пазарите, държи твърдо под контрол курса, по който е поел Китай.

Ако политическите теории на Си бъдат добавени - с неговото име - в партийния устав, това ще го постави редом с двамата велики водачи на страната: Мао, който основа съвременния Китай, и Дън, който отвори пазарите й. Политическата мисъл на Си обаче трудно се поддава на описание.

"Си Цзинпин не е интелектуалец, той не е идеолог или политически стратег като Дън Сяопин или Мао Цзедун", казва Уили Лам, преподавател в Китайския университет на Хонконг.

"Китайската мечта" на Си се корени в едно клише, а неговите "Четири основополагащи принципа" - за обхватно изграждане на благоденстващо общество, насърчаване на икономически реформи, налагане на върховенството на закона и строго управление на партията - са издигнати от други лидери, казва Лам.

Идеологията на Си е съставена от три елемента, казва Чжао Суйшън, който преподава китайска политика в университета в Денвър: първо, изкореняването на бедността; второ, изграждането на Китай като световна свръхсила; и трето, получаване на вярност към партията и самия него. Концепциите може да се обобщят като комунизъм, национализъм и дисциплина.

За тази цел Си прилага антикорупционна кампания, в която до момента са наказани над 1,3 милион официални лица, както сред "тигрите" по високите етажи на партията, така и сред "мухите" в административните й низини.

Критици казват, че Си е използвал тази кампания, за да отстрани потенциални съперници като Сун Чжънцай, бивш партиен секретар от Чунцин, който преди време бе смятан за потенциалния приемник на Си. Миналия месец срещу Сун започна разследване за "тежки нарушения на дисциплината" и той бе заменен от протежето на Си Чън Минър, който може да влезе и в Политбюрото.

Понеже Си бързо разби конкурентните фракции в партията и подсили своята, предизвикателствата към управлението му са редки, но амбициите му все пак може да се сблъскат със спънки от бюрократи на по-ниски нива, които се боят за безопасността си и поради това не са склонни да прилагат мащабни реформи, казва Чжао. Много интелектуалци също недоволстват от крутите му мерки.

Очаква се също Си да наруши традицията и да не избере бъдещ лидер по време на конгреса. Някои смятат, че той възнамерява да управлява по-дълго от обичайните два мандата.

Големият въпрос обаче е какво ще прави Си през втория си мандат, след като натрупа толкова много власт.

"Дали планира да стане диктатор или иска да използва властта си, за да осъществи идеите и политиката си?", пита Чжао.

Китайската икономика е застрашена от увеличаващия се дълг и забавянето на растежа и Си е критикуван, че занемарява амбициозните си планове за реформи, като подкрепя нископроизводителни държавни фирми и ограничава частния сектор.

Критиките срещу китайското правителство са по-специално за това, че то не допуска пазарите да играят по-силна роля, въпреки обещанието си да го направи.

Лам казва, че Си няма да отпусне хватката си над икономиката или армията, защото смята, че именно тези грешки са довели до разпада на Съветския съюз.

"Водещият приоритет на Си Цзинпин ще продължи да е запазването на статута на ККП, която нарича вечната управляваща партия на Китай, както и, разбира се, на собствения му статут на вечен лидер на Китай", казва Лам.
 

/БТА/
 


104
Още по темата: КитайСи Цзинпин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умрели са без американците
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много странен комунизъм в Китай - за партийните лидери милионите(пардон милиардите) в долари, обаче другите ще живеят в комунизъм и т.н.
72
2
 
7
 
! Отговори
до 76 преди 1 година
Първа са и още как. САЩ потъват бавно но сигурно ...
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Китай няма комунизъм , там има държавно регулиран капитализъм.
Икономиката и политиката се определят от една партия.
Опитват се да вземат най-доброто от двете системи-комунистическа идеология + капиталистическа икономика.Интересен експеримент.
За сравнение в САЩ и Русия има хищен капитализъм.
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Китай не е първа икономика в света, а втора!
Първа е само по показателя БВП ППП, но не и по-номиналния показател.
69
6
 
4
 
! Отговори
още от прояснител преди 1 година
България изпреварва Китай и в показатели като индекс на демокрация, свобода на словото, индекс на корупцията. Освен това китайците нямат като вас възможност да пътуват из цяла Европа без виза и дори да работят. Могат само да си мечтаят. Не могат и да псуват като вас правителството в интернет.
Но живеем в свободен свят - всички сте свободни да се юрнете към Китай като толкова ви харесва.
И нещо което пропуснах, но мен искрено ме потриса - в тъпия Китай порното е ЗАБРАНЕНО!
68
4
 
5
 
! Отговори
прояснител преди 1 година
Как може някои да казват ,че Китай бил по-добре от България... Безумци! Що не проверите състоянието на показатели като БВП, ИЧР, Индекс на Джини...
Е няма да го направите, защото сте мързеливи, затова ще го направя вместо вас:
БВП PPP на човек CHINA $ 16 000 - БВП PPP на човек Bulgaria $ 20 000
ИЧР на България 56-то място. На Китай - 90-то място - около 30 места по-надолу.
Джини на КНР - висок . На БГ - среден (тук висок е лошо, озна чава голямо неравенство в обществото)
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До А бе

Китай има няколкостотин милиона гладни работници, които са готови да бачкат за жълти стотинки, в това е цялото чудо.

Иначе подобен строй е познат от отдавна - корпоративна държава, точно това, за което агитира "Блокиран в дневник".
На обикновен език се нарича още фашизъм.
Схемата на фашизма е обяснена във "Фермата" на Джордж Оруел.
66
4
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До до 37 35 Абе стига с тази мантра ,че сме имали силна икономика.За това ли бяхме наи бедни в СИВ и Европа.?Само Албания беше след нас.И тази силна икономика като излезе на международния пазар се срина от много сила.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самата идея на комунизма изключва наличието на свръхбогати, каквито има доста в Китай...
64
7
 
11
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Доколко управлението в Китай е комунистическо е спорно,но има ли значение?Важното е,че е ефективно и върви напред много по-бързо от старите демокрации на Запад.Изумителният възход на Китай е факт и трудно би могъл да бъде спрян,освен с военна сила(от САЩ)!Вече няколко пъти се опитваха да ги съборят по финансов път,но резултатът бе нулев-именно поради адекватната държавна намеса.
Така че нека не се притесняваме за Китай-там знаят какво да правят и го правят!Нека погледнем накъде отиваме ние...
63
7
 
10
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 1 година
Някой започват с дежурните коментари "идете в Китай".
Господа, броя на българите в една държава не винаги е показателен за развитието и.
Българите масово ходят в държави, в които човек без особена клалификация би живял добре.
Държави, които са по-близки и за които не се изисква виза или трудово разрешително.
И така нататък и т.н.
Ако сте специалист от световна величина, ще си намерите и заплата на световно ниво в Китай.
Там не търсят маникюристки и фитнес инструктори предполагам.
62
7
 
6
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 1 година
Китай се развива много добре. Това е така, защото се управлява като голяма световна фирма от калибъра на Амазон или Гугъл.
В големите корпорации власта е централна и решения и стратегии се взимат на централно ниво.
Тази идея с демокрацията да оставиш милиони необразовани да ти гласуват за неща от които не разбират е пълна скръб.
Защо няма корпорация, която взима решенията си чрез гласуване на всички в нея?
Или смятате, че чистачките в една корпорация трябва да гласуват за стратегия?
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До интересно,, Мелезите,, не заиграха по гайдата на ев.р.еи.те .Такива са ,не играещи по свирката им .
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един българин Че то САЩ отдааавна са в рецесия -20 трилиона и кусур . И какво става ?
59
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Калеко Алеко Що ? Да ти бъркат в Г З а ,ценност ли е ? Или да носиш женски дрежи . Като ти харесна,друм ,при европейските ценности и еднополовине бракове . ДРУМ! Извра..теняк!
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Калеко Алеко Товарищ Бронщайн ,Ленин ,Урицки ,товарищите Каган ,Финкелщайн ,Мехлис , Якир . И после дойде пъдаря
57
12
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 59 (товарищи)

Със съжаление трябва да ти кажа, че и в Китай има българи. Даже наскоро гледах един документален филм по телевизията за тях. Много от тях бяха женени за китайки и говореха китайски свободно.
Не мога да кажа обаче същото за Русия. Не че в Русия няма никакви българи, но те са нищо в сравнение с Китай. С други думи - в Китай са добре, докато в Русия са зле.
Най-общо казано.
56
4
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Да твърдиш, че в Китай има комунизъм е все едно да твърдиш, че на Южния Полюс има бананови плантации и растат кокосови палми!!!
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
интересното ще стане, когато Китай влезе в рецесия, щото вечен прогрес няма - обективен икон. закон... Тогава ще се види колко е устойчив комунизъма... Сега оцелява единствено заради мъдрата китайска политика на Дън Сяопин за колаборация със САЩ...