Кароши – да умреш от изтощение от... прекомерен труд

Как работят хилядите журналистите в японските медии
17 окт 2017 20:30, Елка Василева
34
Кароши – да умреш от изтощение от... прекомерен труд
Снимка: архив, Reuters

Вестта, че млада журналистка от обществената телевизия NHK е починала от изтощение, изобщо не учуди медийните среди в Япония, където манталитетът задачите да бъдат изпълнени, макар и с цената на всичко, води до работа до умопомрачение.

"Мислех, че накрая ще ми се случи нещо такова, тъй като работим като луди, като роби", разказва журналистка от един от големите национални ежедневници.

"Наистина мислех, че ще умра", доверява тя пред Франс прес, запазвайки анонимност, и си припомня дните, когато е трябвало да следва министър-председателя и парламентаристи в Токио. Редовно се прибирала в един сутринта, а четири часа по-късно отново трябвало да е на крак.

Журналистката, която сега е на около трийсет години, преди време била от онези ресорни журналисти, които всяка вечер стоели пред домовете на политиците, независимо дали има новина или не. Това е ритуал, наречен "йомавари"- "цяла нощ".

Няма значение дали вали дъжд или сняг, тя трябвало да бди с часове навън.
"Дори с прилепнала по цялото тяло грейка ми беше студено. Не можеш да отидеш до тоалетната. Това е вредно за здравето", казва журналистката и допълва, че е била свидетел как нейни колеги рухват физически и психически.

"Кароши"

За уикенд не може и да се мисли. Един политически журналист е длъжен в петък да хване влака шинкансен или самолета и да следва своя парламентарист в избирателния му район.

Бивша токийска журналистка от една телевизия говори за манталитета "на борбения дух", който изисква да не се отказваш, каквото и да става. Тази 32-годишна жена знае какво е да работиш 24 часа в денонощието и си припомня как веднъж била много болна, но продължила работа. "Нямах време дори да си измеря температурата. По-късно установих, че съм била с 39 градуса".

"Шефовете ви казват да не мързелувате, а никога не ви казват, че е време да си поотпочинете, тъй като работите твърде много. Така в крайна сметка се превръщаш в зомби. . . това трябва да престане", негодува тя.

Драмата с журналистката от обществената телевизия Ен Ейч Кей Мива Садо, починала на 31 години в резултат на внезапно спиране на сърцето, след като само за месец работила извънредно 159 часа, беше отразена на първа страница от печата по света, но в Япония тя далеч не е някакъв изолиран случай.

Смъртта от трудова преумора - сърдечна криза, инсулт или самоубийство - дори си има име – "кароши".

Публикуван миналата седмица правителствен доклад отчете 191 случая на "кароши" за една година до края на март 2017 г. и подчерта, че 7,7 процента от японските служители работят допълнително над 20 часа седмично.

Внимателно отношение към големите компании

Мива Садо от NHK отразявала изборите за общински съвет в Токио и националните избори за Сенат. Тя била открита безжизнена в леглото си през юни 2013 г. Починала три дни след сенатските избори.

Година след случилото се правителствено разследване заключило, че смъртта й е свързана с непосилен извънреден труд. Журналистката имала само два дни за почивка през месеца, преди да си отиде.

NHK направи този случай публично достояние едва наскоро, четири години по-късно, под натиска на родителите на младата жена, които настояли да се вземат мерки, за да се предотвратят други подобни трагедии - притеснителна ситуация за телевизията, която се бори открито срещу практиката с нескончаемите работни дни.

"Медиите би трябвало да са в състояние да променят тази обичайна практика, но те просто не го правят", коментира Шигеру Вакита, почетен професор в университета Рюкоку в Киото и специалист по трудово право.

Президентът на NHK Риоичи Уеда посети в дома им родителите на младата журналистка, за да поднесе извиненията си и да им обещае промяна.

През май правителството огласи "черен списък" на работодателите, изобличавайки публично над 300 компании, и се договори с работодателите и профсъюзите за ограничаване на извънредния труд до максимум 100 часа на месец, които според някои пак са твърде много.

По закон в Япония се полагат по 40 часа труд седмично, допълнени от не повече от 45 часа извънреден труд на месец, но това изискване изобщо не се спазва при наличие на вътрешнокорпоративно споразумение.

Според Вакита правителството не приема проблема достатъчно сериозно. "Те се отнасят много внимателно с големите компании", отбелязва със съжаление той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: япониятруджурналист
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беее има къде къде по-изтощителен труд от това да киснеш пред дома на политик.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дори с прилепнала по цялото тяло грейка ми беше студено"Е па да беше облякла нещо по-малко сексапилно и по-топлещо...
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на Бг. работодателите! Робите да умиват от изтощение, най-добре за мин заплата! А още по-добре и без заплата.
28
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
До нормалноДа не заспиш, да не заспиш, ама 17-8 часа/ Някой път и повече/, За 500лв. работа ли е?
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на жълтурите и комунизъма, и демокрацията им такава... Из..оди! не могат да се равняват те с белите държави, крепостни зомбита са те! Само с напъване не става, тр. и акъл!
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Български наивници 2Прав си. По време на ВСВ американците се виждат в чудо с японците. Един от генералите им казва, че не могат да се справят с японците, защото американците са подготвени стратегически, технически, военно, но се оказва, че не са подготвени психически за това, на което ще станат свидетели. Не са очаквали, че ще видят такива чудовищни зверства от страна на японците. Извършвали неща, които би извършил психопат. Патология. Диагноза. Липса на нормален разум.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
съвременното ,неофициално робство.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако в тук имаше такива всеотдайни журналисти, ей така 30 дни да наблюдават какво прави един висш държавен служител- корупцията в страната ще пане в пъти. Но не, тук само цензурират неудобните коментари- в този сайт е позволено да се използват отвратителни изрази и цинизми, но ако критикуваш управляващите - веднага те трият.
23
2
 
13
 
! Отговори
а преди 6 години
и получила своята 3минутна слава във вестника и после храна за червеите:)
22
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Журналистката, която сега е на около трийсет години, преди време била от онези ресорни журналисти, които всяка вечер стоели пред домовете на политиците, независимо дали има новина или не. Това е ритуал, наречен "йомавари"- "цяла нощ"."А наште джурналя преписват чужди статии на поразия и чакат шефа им бизнесмен с политически връзки да им заповяда кого да обслужат. Което ми напомня и за този сайт.
21
3
 
44
 
! Отговори
нормално преди 6 години
Плащат ни колкото да не умрем и работим колкото да не заспим
20
1
 
20
 
! Отговори
Въйййй преди 6 години
Не си падам по граматиката ,но все пак оправте си подзаглавието- излагаме се пред чужденците.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И нашите много работят. Един Митко Пъпеша даде фира. Гербеновска се е изкривила от работа и плюнки. Кулежича и Сашо бягат и гонят като хищни хиени. Много тормозят политиците с глупави въпроси, не се извиняват на вицекраля на Бургас. Докога ще издържат бясното темпо?
18
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
умни хора, но правата им на работното място са нулеви. в това отношение европейците са най-напред в света. не случайно синдикатите тук са най-силни. това всичко сме си го извоювали сами със стачки и протести още по времето на индустриализацията. другите континенти не могат да се мерят с нашите хуманни закони.
17
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Български наивници 2На тоя свят има добри и лоши хора.Японците са единствената за сега нация която има смислената идея да произвежда първо механични а след това и биологични изкуствени хора вместо да приема афро-арабски мюсюлмани от мъжки пол с надеждата някой ден да станат хора и вместо халифат на социални помощи да започнат да работят.Другата ми надежда беше Китай,но те се доказват като огромна слаба инерешителна държава.Поне до този момент.Европа отдавна съм я отписал като цяло.
16
7
 
45
 
! Отговори
Български наивници 2 преди 6 години
Японците са едни от най-гадните и коварни хора на света. По време на II Св. Война японците си провеждат състезания като нареждат пленени китайци, вързани на колене и печели този, който успее да отсече повече глави.Корупцията в Япония е огромна, японската мафия Якуза е най-жестоката в света.Наивниците от Перу избират за президент японеца Фухимори с надеждите, че ще ги "оправи". Годините на управление на японеца Фухимори 1990-200 са известни като годините на тотална корупция в Перу.
15
3
 
60
 
! Отговори
Български наивници преди 6 години
Българите са най-наивните и най-манипулируемите хора на вселената. Под влиянието на няколко филма за шогуни си създават абсолютно грешни и наивни представи за "добрата" Япония. Начукайте си го в главите - ЖИВОТЪТ В ЯПОНИЯ Е ЖЕСТОК. АКО ТЕ УВОЛНЯТ ОТ ЕДНО МЯСТО, ШАНСОВЕТЕ ДА ЗАПОЧНЕШ ДРУГА РАБОТА СА НУЛЕВИ ЗАЩОТО В РЕФЕРЕНЦИИТЕ ЩЕ ПИШАТ, ЧЕ СИ МЪРЗЕЛИВ. ЗАПЛАТИТЕ В ЯПОНИЯ СА ВИСОКИ --- НО ЦЕНАТА НА ЖИВОТА ТАМ Е МНОГО ПО-ВИСОКА. АКО НЯМАШ МИНИМАЛНИ ДОХОДИ ОТИВАШ ДА СПИШ В ПРИЮТИ-КАПСУЛИ.
14
17
 
13
 
! Отговори
уточнение преди 6 години
Да бяхте написали и за какви заплати работят в Япония, трудно ли е господа бг журналисти , напишете какви заплати получават колегите ви .........
13
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно ползват некви наркотици от които не им се спи и много им се работи.След краят на ВСВ остават десетки хиляди тонове амфети ползвани като стимулант за войниците.Правителството решава да ги раздава на населението.Сега сигурно са доразвили традицията.И в БГ има традиция -работниците се наливат с бира,ракия и ги" боли фара." Понякога вършейки тези сложни и отговорни неща се гледа и мач. Сериозна работа
12
4
 
36
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
много по-добре да умреш от пиене или от мързел,отколкото да си роден роб или кароши както там му казват..