България не усвоява парите за ромите, да ги вземе Германия!

Тук е по-хубаво от България, имаме работа и изкарваме пари!
25 окт 2017 21:30, Елка Василева
179
България не усвоява парите за ромите, да ги вземе Германия!
Снимка: архив, Булфото

Щом България не усвоява парите за ромите, нека ги вземе Германия, казва в интервю за Дойче веле министърът на интеграцията на Северен Рейн-Вестфалия. В тази германска провинция се заселват особено много български роми.

"В Марксло се чувстваме добре. Тук е по-хубаво, отколкото в България, защото имаме работа и изкарваме пари. С тях ще си ремонтираме къщата", казва жена от Кричим, анкетирана от дуисбургския институт NUREC.

Повечето чужденци в дуисбургския квартал Марксло са точно като нея. Те търсят работа и бъдеще за децата си. И са намерили и двете именно в тази част на един от най-бедните германски градове.

Наемите в Марксло са по-ниски, отколкото другаде, има и запуснати стари блокове, в които преселниците живеят полулегално. В последните години кварталът придоби печална известност. Името му е нарицателно за гето, в което живеят бедняци от България и Румъния - предимно от ромски и турски произход.

Повечето преселници, пристигнали в началото на 2016 година в Дуисбург, са били от Пловдив, Пещера и Пазарджик. Министърът на интеграцията на Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп познава региона около Пловдив, разговарял е с местните власти, ходил е и в Столипиново, виждал е тамошните условия за живот. Затова е наясно от какво бягат хората.

Знам как живеят ромите

"Видях в какви условия живеят хората, видях хигиената, видях и това, че децата почти не са обхванати в училищното образование. От наша гледна точка е изключително важно да се полагат огромни грижи тъкмо за младото поколение, за да получи то по-добро образование. Това е най-важната стъпка, която трябва да се направи", казва политикът от Партията на свободните демократи.

Огромната безработица и отрицателното отношение на българите към малцинствата карат мнозина роми и български турци да търсят късмета си в чужбина. При това България има възможност да получава пари от ЕС за интеграцията на малцинствените групи - по линия на Европейския социален фонд (ЕСФ). Само че средствата често остават непоискани.

Факт, който особено много ядосва германския политик. "Просто е недопустимо България да не усвоява средствата от ЕСФ, които ѝ се полагат – те остават в голямата си част неизползвани или пък потъват в нечии джобове. В това отношение трябва да спешно да се предприеме нещо", казва Йоахим Щамп.

Защо България не усвоява парите за ромите?

Това, че България не успява до усвои средствата от ЕСФ, се дължи най-вече на относително сложните процедури, които изискват добра квалификация на администрацията, за да се кандидатства за отпускането им. Квалификация, каквато тя явно няма. Данните от ЕС сочат, че през миналия отчетен период - от 2007 до 2013 - България е усвоила едва 53% от средствата за социална интеграция на малцинствата. В Румъния този процент е още по-нисък – 30%.

Министърът на интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп има и предложение в тази връзка: щом българските власти не са в състояние да усвоят парите, средствата да бъдат пренасочени към Германия. Например към градове като Дуисбург, Дортмунд, Гелзенкирхен или Есен, които са най-силно засегнати от преселението на бедни мигранти от България и Румъния.

Повечето от тези мигранти не знаят никакъв чужд език, имат лошо или никакво образование и слаба квалификация, а единственото им средство за изкарване на пари са двете им ръце и... децата, които обикновено са многобройни. За тях в Германия се получават детски надбавки: по 187 евро на дете. С подобни средства бедните ромски семейства с много деца могат да живеят криво-ляво, даже и никой от семейството да не ходи на работа.

Понякога този факт стимулира и значителна криминална енергия. Според публикации в германските медии през миналата година в Германия са били разкрити масови злоупотреби и измами с детски надбавки и социални помощи, като в някои от случаите те са били дело на организирани банди, които са използвали ромите.

В някои от схемите мигрантите биват регистрирани като работещи за по няколко часа на седмица в дадена фирма. Те няма как да преживяват само с ниските заплати от тази почасова дейност, но фактът, че се водят на работа, им дава право да кандидатстват за социални помощи.

Друга схема функционира така: кандидатства се за детски надбавки за деца, които съществуват само на хартия или пък са в България.

Борбата срещу социалните злоупотреби е сред приоритетите на сегашното правителство в Северен Рейн-Вестфалия, потвърждава министърът на интеграцията Йоахим Щамп, който е и заместник-премиер на провинцията.

"Ще следим за това детските надбавки да се изплащат само за реално съществуващи деца. В момента има много злоупотреби в цялата социална система и ние обсъждаме въпроса с различните министерства, за да се справим с този проблем. Освен това смятаме да разговаряме с колегите ни от България и Румъния за това как да се подобри ситуацията в тези страни", казва Щамп.

"Това е гигантска задача"

Германският политик смята да постави въпроса на дневен ред и във връзка с ролята на Пловдив като културна столица на Европа. Щамп добавя, че германските власти са готови да оказват помощ на България в различни съвместни проекти и инициативи, които да подобряват условията на живот в страната.

Германските социални съюзи, които са натрупали солиден опит в интеграцията на малцинствата, също ще бъдат включени в редица подобни инициативи, уверява Щамп. Той добавя, че вече съществуват помощни проекти за жертвите на трудова експлоатация или принудителна проституция, някои от които дават резултат.

Йоахим Щамп обаче знае, че развилото се в течения на столетия отхвърляне на ромите не може да бъде преодоляно за две-три години. "Това е гигантска задача", казва той.

Най-решаващото според него е децата да бъдат изпращани на училище, за да получат образование, за да може един ден да вземат живота си в свои ръце. "В бъдеще ще трябва да се занимаваме много по-интензивно с темата за ромите. Те са най-голямото малцинство в ЕС и е европейска задача да се погрижим за тях", казва германският политик.
 


179
Още по темата: БългарияГерманияроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Как може след 30 години демокрация да не разбирате че искат парите, а не ромите?!
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
о да, да прибират и парите и ... ромейте
даже предлагам транспорта да го финансираме и от нашия бюджет
110
0
 
0
 
! Отговори
... преди 1 година
Епа драги ми смехурковци! То това не е лесно особено като се нзае, че в БГ усвоявам значи да си купиш вила да изпраскаш манекенка и след това да си караш бентлито! Еми просто не се е намерил начин точно тия пари да се усвоят! Порати тази причина те не са били ус_ф_оени ако ме разбирате! Инак ако земат и ромите халал да са им тия баш пари на немците!
109
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРМАНИЯ ДА ВЗЕМЕ И РОМИТЕ И ПАРИТЕ
ХАЛАЛ ДА СА И.
108
15
 
3
 
! Отговори
РИМ преди 1 година
Трябва да направим всичко възможно да задържим ромите в БГ - те са бъдещето на нацията!
107
1
 
21
 
! Отговори
Толерастия преди 1 година
Земи ги, бре гусин министър, и ромеите и парите за тях!!! Халал да са ви, както се казва по нашите ширини. И със здраве да си ги интегрирате. Ние и без тях(парите, но най-вече ромеите)ще се оправим.
106
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
честито германци, честито европеици !Ако може да вземете "Столириново" , ние българите ще ви издигнем паметник в Борисовата градина от признателния български народ.
105
1
 
22
 
! Отговори
хаирлия да са им преди 1 година
Ако вземат и ромовете, колкото и пари да получат, все ще са малко!
104
2
 
18
 
! Отговори
слакдар преди 1 година
Съгласен, да вземат и парите и ромите.
Ромът да го оставят, че ми трябва за приготвянето на един сладкиш.
103
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак започнахме с манипулациите. Горките бягали от лошите условия и от агресивните българи, да "РАБОТЯТ" в Германия. Щом толкова си притеснен за тях, вземи ги всичките, че да си отдъхне тази земя и хората . И като започнат масовите кражби, като започнат да раждат и да искат помощи и като разберете че думата "работа" и "задължения" не я познават, като ви превърнат подредените селца в гега, като тръгнат каруците, тогава ще ревете много, ама ще е късно.
102
6
 
7
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Ако Германия вземе всичките роми и турци на България и Румъния, ще започне масова емиграция на германци на Балканите. Заводитите на Мерцедес ще се преместят в Ловеч, а на БМВ в Разград като Анадолец ще бъде прехвърлен в това което ще е останало от Германия заедно с бразилците и Домусчиефф.
101
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хайде римлянииии на конете и газ към Вестфалия да берете желязо
100
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брилянтна идея, хер Щамп! Вземете си и парите, и *** и си ги интегрирайте по живо по здраво! Само да напомня - докато вие интегрирахте по газовите камери, българският народ опази всичките си етноси. Не вие трябва да ни учите на интеграция, а ние - вас трябва да учим. Та от позиция на историческия ни опит - имайте едно наум !
99
2
 
31
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Да ги взимат заедно с парите, да ги направят германски граждани, а ние спешно да прекратим двойното гражданство! Така ще е ясно кой е българин и кой - не! Дано тогава вече се оправим, защото в противен случай няма вече да има и кого да обвиняваме... ;)))
98
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Германия вземе всичките ни роми, предлагам спешно да напуснем ЕС, за да не се върнат случайно. След това ще се оправим със собствени сили и няма да ни е никак трудно.
97
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един немски наивник. Препоръчвам му да помисли най-вече как да се отърве от тази ***, всички други усилия са напразни.
96
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие не разбирате ли че на Ромите им е 1000 пъти по-добре от колкото в България , в Германия получават 750 евро Социални помощи , колко получават в България?
95
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде Меркел, повикай и нашите роми в Германия.Нека да тръгнат масово на там и да си хвърлят БГ паспортите в кофите. Колко ще е добре без тях в БГ, няма роми няма проблеми.Старите хора ще си живеят спокойно по селата, няма да се краде и чупи на поразия а и разни партийки ще се загубят, които разчитат само на техният вот.
94
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се създадат поне още 50 ромски организации, за да усвояват парите.За нормалните хора пари не се дават, само за роми, бежанци, мигранти и каква ли не.
93
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се направи една рекламна кампания за щастливо живеещите роми в Дуисбург! Да видят тукашните че може да са по-добре и да ходят там! Парите немците да ги взимат заедно с ромите. Те имат много магистрали които ще им осигурят работа имат желязо което ромите ще берат и са толерантни което на ромите най-много ще им хареса. Очаквам с нетърпение да видя ром с каруца в Дуисбърг! А ромите в БГ не са бедни всяко семейство си има кон. А конят е по-скъп от лека кола и данък и винетйка за него няма