Hyundai и Samsung срещу кисело мляко – България и Корея днес

Сеул се оглежда къде да инвестира в електромобили, в IT сектора и др.
26 окт 2017 18:40,
37
Hyundai  и Samsung срещу кисело мляко – България и Корея днес

България е интересна географски и икономически за корейския бизнес. Гиганти като Hyundai Motors и Samsung оглеждат страната ни, за да инвестират с производство тук. Премиерът Бойко Борисов дори ги стимулира да побързат и обеща, че ще посети Сеул, когато види първа копка в страната ни.

Това стана по време на вчерашната му среща с корейския министър-председател И Нак Йон. Корейският премиер с правителствена делегация и бизнес представители посетиха България за инвестиционни разговори. И Нак Йон покани Борисов в Сеул и двамата дадоха да се разбере, че предстои сериозно сътрудничество в редица сектори.

А българският бизнес също търси излаз към Корея. Редица фирми дори вече са там, а едно от най-известните ни лица е свързано с киселото мляко. Това разказа пред Dnes.bg генералният секретар на новосъздадената Търговска и индустриална камара на България и Южна Корея Савина Константинова.

За възможните инвестиции в производство на електромобили, в IT сектора и защо България е привлекателна за корейците – четете в интервюто по-долу.

- Вие сте генерален секретар на новосъздадената Търговска и индустриална камара на България и Южна Корея. С какво България може да е привлекателна за южнокорейския бизнес?

- О, с много неща. По принцип тези двустранни отношения не са в размерите, в които искаме, но в момента се наблюдава едно засилване на интересите от корейска страна.

Нашата страна е разположена така географски, че позволява един добър достъп на корейски инвестиции до европейския пазар. Корейците имат много инвестиции в Турция, а ние сме разположени по средата между Турция и Централна Европа. Отделно на територията на Европа ние сме със значително ниски данъци и има шанс да бъде обучено младото население и да се създаде достатъчно работна сила, която да укрепи дадените инвестиции.

Поле за действие има много и може би сега е перфектният момент да стартира работа Камарата. Погледнато и геополитически, с оглед на случващото се сега в Азия, има доста корейски фирми, които ще трябва да намерят една бърза алтернатива къде да си изнесат инвестициите в чужбина. И да, България в Европейския съюз е една прекрасна дестинация. Не случайно на официалната церемония премиерът Борисов отправи лични покани към Hyundai Motors и Samsung и даже сподели, че ще върне визитата в Корея, когато тук вече има реални действия. Първа копка, както се изказа той.

- Има ли конкретни заявки от такива гиганти като Hyundai и Samsung да произвеждат в България?

- В момента се поглежда стратегически. България се разглежда като стратегическа точка за бъдещи инвестиции. Но големи корпорации като Hyundai и Samsung не могат от днес за утре да направят такива големи инвестиции. Всичко е въпрос на огледи от страна на борда на директорите им, оглеждане на плюсове и минуси.

Аз смятам, че натежаваме повече с плюсове в нашата дестинация.

Разбира се в икономиката, особено в автомобилния сектор, при нас има невероятен ръст с интереса към производство на електрически автомобили, производството в Корея не може вече да задоволи търсенето на европейския пазар. Така че това е нещо, по което моторната компания трябва да поработи сериозно.

И точно тази подадена ръка от страна на премиера Борисов и доброто намерение от страна на корейския премиер  г-н Ли Нак-йон , когато направиха тази среща, оставят едно много добро начало за инвестиции.

Това е една прелестна възможност, която би трябвало да бъде отиграна в своя максимум. Просто трябва да обясним на всички корейски партньори какви са плюсовете, да им помогнем да се направи тази смазка с българските институции. Имаме и бюрокрация, с която трябва по-леко да протекат нещата. Азиатците мислят по по-различен начин. Тяхната бизнес логика трябва да бъде преведена на бизнес логиката на българите.

Камарата твърдо ще защитава инвестиции от страна на автомобилни гиганти и IT компании. Това е изключително важно, корейската държава е много напреднала технологично. Това сътрудничество отваря много, много врати благодарение на двамата премиери. Трябва да достигнем до положителни резултати.

- Значи е по-скоро реално да правим южнокорейски автомобили например и да има тук завод на Samsung например?

- Не е нереално да се борим за това. Ние определено имаме много добър шанс. В много добра позиция сме.

- А имаме ли конкуренти на Балканите?

- Ние имаме конкуренти навсякъде в Европа. Централна Европа ни е голям конкурент, огромен конкурент.

- С какви трудности се сблъскват корейците тук?

-  За да не се сбълскват с трудности, създадохме тази Камара. В нея сме дружества, които имаме многогодишна практика с корейския бизнес. И вече знаем да превеждаме какво искат корейските бизнесмени, какво можем да предложим ние в България. Имало е много сделки, които са пропадали в миналото именно поради липсата на този превод. Камарата ще работи точно за това – да прави ефективен диалога  и да се постига разбирателство между двете страни. Естествено ще работи в тясно сътрудничество с всички държавни органи, за да има съответно сигурност за инвеститорите от Корея.

- А обратен процес има ли, има ли български бизнесмени с интерес към инвестиции в Южна Корея. Българският бизнес работи ли там?

- Веднага след срещата между премиерите на България и Корея български фирми проявиха желание да влязат в Камарата, защото вече имат интереси към корейската страна. Но нямам все още картбланш от тях и не мога да споделя кои си. Но да, има фирми, доказали се тук, с репутация, които да работят в обратната посока.

Имаме добър стокообмен с Корея и в момента. Не зная дали знаете, но ние изнасяме морски продукти от дълго време в Корея. Там най-известното кисело мляко, малко разредено, се казва Булгарис. Много сме известни там с това. Известни сме с розовото масло, с разкрасителните продукти, козметичните компании, има интерес за сътрудничество.

- Има ли други сфери, в които може да си сътрудничим? Туризъм например.

- Разбира се, абсолютно. В България в момента има много повече посетители отколкото българи в Южна Корея. Те живо се интересуват от медицински туризъм, много сме известни с козметиката, има поле на действие.

Определено сега е моментът да се борим за инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е и нтересно кой вярва на тези приказки, вие наистина живеете в друго измерение.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Животните бяха изклани от ликвидационните съвети на СДС.
14
3
 
23
 
! Отговори
ко? преди 6 години
Кисело мляко с нишесте и друг вид сгъстител..... развалихме го и него
13
2
 
15
 
! Отговори
\ преди 6 години
Хаха - заглавието кърти миФки :)
12
4
 
13
 
! Отговори
кучеяд преди 6 години
Да бре, и аз така си мислех, Баце ще ги заведе на някоя механа и ще ги нагости с млеко и по некоя сгодна женица, а на връщане най-много да ги натовари с върнатите пратки за Близкия изток.
11
2
 
15
 
! Отговори
Т преди 6 години
До АнонименИ защо някой нещо трябва да ти води?! Пука им на хората. Те проблем и зор нямат. Вдигат си чукалата и отиват там където ги има условията (кадрите) в момента, а не да се занимават да довеждат. Все едно да вляза в ресторант и да ми кажеш да ходя да потърся сервитьор, че ти нямаш в момента. Ставам и си излизам. Това се случи с квалифицираните хора в България - ометоха се, а тези, които останаха вече са в силната позиция да не им пука и да се гаврят с фирмите. Сами си го направихме.
10
11
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Tбългария е имала нормални кадри само при евентуално сравнение стил СИВ 1975. "като знам кви инженери произвеждаме, и ме е страх да ида на лекар" са думи на декана на меи. от соца.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До TМи да доведат и женска работна ръка тука. Ще вършат работа, а и за семейство и домакини са добри.
8
4
 
16
 
! Отговори
T преди 6 години
Кадрите решават всичко...а България няма кадри. Няма и да има. Положението е безвъзвратно оплескано. Дори и да идват инвеститори, то те няма в какво да инвестират, защото няма откъде да дойдат квалифицирани работници. Една държава, за да върви напред, трябва да има висока и качествена (образована) раждаемост. Преди време бяха идвали от Сони да търсят няколкостотин инженера за работа по новата им конзола, но познайте - в България годишно завършват по 7-8 качествени човека за тази работа.
7
2
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Василев къде си?компартията никога не се е славела с оценка на ситуацията. няма го и доганя да каже че отоманците са донели киселото мляко на балканите. туйто, от кремъл като пускат опорните точки.
6
8
 
27
 
! Отговори
Корумпиран депутат преди 6 години
Как е възможно Народна Република България през 1980 година да бъде два пъти по богата от държавата Южна Корея ,а сега два,три пъти по бедна?
5
4
 
10
 
! Отговори
Пената преди 6 години
Верно е ! То за тея специалности и сега има недостиг. Измислете работа за по простите и неграмотни
4
6
 
11
 
! Отговори
попо преди 6 години
Ние от село пак ше си ядеме *** . Да ми направят завод за компири да ходиме да сортирваме и пакетирваме ( говоря за нас селяните) . Тези спецялности дето ще отваряте и сега има недостиг на хора ! СЛЕП ЛИ СИ БЕ ТИКВО !!!
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корея ме кефи, но като цяло всичко е пълни глупости :D Само рутинни срещи да се раздвижва дипломацията.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважавам жълтурите, интелигенти са. Не като маймунняците от Близкия Изток. Предпочитам да приемаме мигранти от тези страни, а не от Тигър и Ефрат и Африка...
1
0
 
17
 
! Отговори
Василев къде си? преди 6 години
Василев според теб коя нация е най-технологично напреднала и коя според твойте агенти ще бъде да речем 2025 година?