Hyundai и Samsung срещу кисело мляко – България и Корея днес

Сеул се оглежда къде да инвестира в електромобили, в IT сектора и др.
26 окт 2017 18:40,
37
Hyundai  и Samsung срещу кисело мляко – България и Корея днес

България е интересна географски и икономически за корейския бизнес. Гиганти като Hyundai Motors и Samsung оглеждат страната ни, за да инвестират с производство тук. Премиерът Бойко Борисов дори ги стимулира да побързат и обеща, че ще посети Сеул, когато види първа копка в страната ни.

Това стана по време на вчерашната му среща с корейския министър-председател И Нак Йон. Корейският премиер с правителствена делегация и бизнес представители посетиха България за инвестиционни разговори. И Нак Йон покани Борисов в Сеул и двамата дадоха да се разбере, че предстои сериозно сътрудничество в редица сектори.

А българският бизнес също търси излаз към Корея. Редица фирми дори вече са там, а едно от най-известните ни лица е свързано с киселото мляко. Това разказа пред Dnes.bg генералният секретар на новосъздадената Търговска и индустриална камара на България и Южна Корея Савина Константинова.

За възможните инвестиции в производство на електромобили, в IT сектора и защо България е привлекателна за корейците – четете в интервюто по-долу.

- Вие сте генерален секретар на новосъздадената Търговска и индустриална камара на България и Южна Корея. С какво България може да е привлекателна за южнокорейския бизнес?

- О, с много неща. По принцип тези двустранни отношения не са в размерите, в които искаме, но в момента се наблюдава едно засилване на интересите от корейска страна.

Нашата страна е разположена така географски, че позволява един добър достъп на корейски инвестиции до европейския пазар. Корейците имат много инвестиции в Турция, а ние сме разположени по средата между Турция и Централна Европа. Отделно на територията на Европа ние сме със значително ниски данъци и има шанс да бъде обучено младото население и да се създаде достатъчно работна сила, която да укрепи дадените инвестиции.

Поле за действие има много и може би сега е перфектният момент да стартира работа Камарата. Погледнато и геополитически, с оглед на случващото се сега в Азия, има доста корейски фирми, които ще трябва да намерят една бърза алтернатива къде да си изнесат инвестициите в чужбина. И да, България в Европейския съюз е една прекрасна дестинация. Не случайно на официалната церемония премиерът Борисов отправи лични покани към Hyundai Motors и Samsung и даже сподели, че ще върне визитата в Корея, когато тук вече има реални действия. Първа копка, както се изказа той.

- Има ли конкретни заявки от такива гиганти като Hyundai и Samsung да произвеждат в България?

- В момента се поглежда стратегически. България се разглежда като стратегическа точка за бъдещи инвестиции. Но големи корпорации като Hyundai и Samsung не могат от днес за утре да направят такива големи инвестиции. Всичко е въпрос на огледи от страна на борда на директорите им, оглеждане на плюсове и минуси.

Аз смятам, че натежаваме повече с плюсове в нашата дестинация.

Разбира се в икономиката, особено в автомобилния сектор, при нас има невероятен ръст с интереса към производство на електрически автомобили, производството в Корея не може вече да задоволи търсенето на европейския пазар. Така че това е нещо, по което моторната компания трябва да поработи сериозно.

И точно тази подадена ръка от страна на премиера Борисов и доброто намерение от страна на корейския премиер  г-н Ли Нак-йон , когато направиха тази среща, оставят едно много добро начало за инвестиции.

Това е една прелестна възможност, която би трябвало да бъде отиграна в своя максимум. Просто трябва да обясним на всички корейски партньори какви са плюсовете, да им помогнем да се направи тази смазка с българските институции. Имаме и бюрокрация, с която трябва по-леко да протекат нещата. Азиатците мислят по по-различен начин. Тяхната бизнес логика трябва да бъде преведена на бизнес логиката на българите.

Камарата твърдо ще защитава инвестиции от страна на автомобилни гиганти и IT компании. Това е изключително важно, корейската държава е много напреднала технологично. Това сътрудничество отваря много, много врати благодарение на двамата премиери. Трябва да достигнем до положителни резултати.

- Значи е по-скоро реално да правим южнокорейски автомобили например и да има тук завод на Samsung например?

- Не е нереално да се борим за това. Ние определено имаме много добър шанс. В много добра позиция сме.

- А имаме ли конкуренти на Балканите?

- Ние имаме конкуренти навсякъде в Европа. Централна Европа ни е голям конкурент, огромен конкурент.

- С какви трудности се сблъскват корейците тук?

-  За да не се сбълскват с трудности, създадохме тази Камара. В нея сме дружества, които имаме многогодишна практика с корейския бизнес. И вече знаем да превеждаме какво искат корейските бизнесмени, какво можем да предложим ние в България. Имало е много сделки, които са пропадали в миналото именно поради липсата на този превод. Камарата ще работи точно за това – да прави ефективен диалога  и да се постига разбирателство между двете страни. Естествено ще работи в тясно сътрудничество с всички държавни органи, за да има съответно сигурност за инвеститорите от Корея.

- А обратен процес има ли, има ли български бизнесмени с интерес към инвестиции в Южна Корея. Българският бизнес работи ли там?

- Веднага след срещата между премиерите на България и Корея български фирми проявиха желание да влязат в Камарата, защото вече имат интереси към корейската страна. Но нямам все още картбланш от тях и не мога да споделя кои си. Но да, има фирми, доказали се тук, с репутация, които да работят в обратната посока.

Имаме добър стокообмен с Корея и в момента. Не зная дали знаете, но ние изнасяме морски продукти от дълго време в Корея. Там най-известното кисело мляко, малко разредено, се казва Булгарис. Много сме известни там с това. Известни сме с розовото масло, с разкрасителните продукти, козметичните компании, има интерес за сътрудничество.

- Има ли други сфери, в които може да си сътрудничим? Туризъм например.

- Разбира се, абсолютно. В България в момента има много повече посетители отколкото българи в Южна Корея. Те живо се интересуват от медицински туризъм, много сме известни с козметиката, има поле на действие.

Определено сега е моментът да се борим за инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че от кога млякото се прави от крави. Всичко се бърка от сухо мляко, палмово масло и всичко друго но не и от млякото на крави. Просто е по-евтино.
35
0
 
1
 
! Отговори
nvm преди 6 години
Първо в България няма производство на мляко за да осигури ежедневната потребноста на един малък 100 хиляден град пък камо ли за пренаселените райони в Корея същата история както и за виното дето шяхме да изнасяме за Китай омг ние даже не можем да заредим един малък супер маркет,къде отиде износа на агнета за арабските страни<най-големия вносител на агнешко в БГ е Румъния < и т.н. и т.н.
34
0
 
2
 
! Отговори
Analiz преди 6 години
До 100 КаратаБраво ИСТИНА Е ТОВА!!! Аз заквасвам кисело мляко с българска бактерия в Англия зашото тук има пълномаслено истинско краве мляко за без пари!!! Нося си лактобациликус булгарикум от Олимпус и Мажаров от България ПОЛУЧАВА се ПЕРФЕКТНО!!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С ширещата се у нас корупция нито Самсунг нито някоя друга голяна фирма ще стъпи в България, Боко да си работи с Вальо Златев и Домусчиев, нали са големи бизнесмени , може и с Делянчо Пеевски да си продължава врътката, материалът е пр..ост на следващите избори пак ще си го избере
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смях в залата! България много отдавна внася основната част на млякото от Унгария. Колко мляко трябва да произведем за да се равнява на един автомобил Самсунг? Самсунг е гигант, който от еденица продукция печели много, а Българската икономика на какво ще разчита в партньорството с такива силни икономически страни? С фалшивите млека по магазините може би.
31
1
 
3
 
! Отговори
Той преди 6 години
Тая женица като я слушах по тивито как срича чак жал ми стана. Не е истина как на най-големите *** в тая страна им намират гръмко формулирани постове - генерален секретар хахахахаха.................. на себе си и още няколко подобни тулупа
30
2
 
5
 
! Отговори
Хахахаха преди 6 години
До До 25Ами точно там е разликата - в Корея президентката я свалиха за корупция, а у нас Гоци си врътка милиончетата. За вкарване на олигарх в затвора у нас никой вече не смее и да мечтае....
29
2
 
5
 
! Отговори
Шукap преди 6 години
Като идват бордовете на директорите да не забравят да им покажат Столипиново - да знаят на каква точно работна ръка ще разчитат.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I prefer european cars
27
0
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Добре е да си знае, че си *** комплексар - какво значи в Южна Корея не се краде и лъже? Как ще коментираш корупционния скандал с президентката на Южна Корея? Защо президента на Самсунг беше осъден?
26
1
 
2
 
! Отговори
Koko преди 6 години
Bulgarite ot mnogo godini vece rabotiat za gigantite pozicionirani v centralna evropa. Tam i adekvatni zaplati davat i ne ziveesh v mrusotia, mutri i calga i ne ti izcezvat osigorovkite
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dobre e da se znae,che v Korea,nito se krade,nito sa laze.E kak shte stanat kombina s nas,neznam....
24
1
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 6 години
Korea e svetlinni godini pred Bulgaria.Kakto statijata,taka i komentarite se pishat ot hora koito niamat predstava ot Uzna Korea.Darzava s teritorija malko po-malka ot Bulgaria i s naselenie ot 50 miliona,v kojato niama i edin kvadraten metar ravnina da ne e zasadeno neshto,bezkrajni oranzerij,fermi za morski producti,oblagorodeni planini i marshruti.Planininite im sa po urbanizirani ot nashite gradove,chisto ,podredeno,ostrovi,razviti sa vsichki sferi na zivota...
23
5
 
6
 
! Отговори
100 Карата преди 6 години
Бактерията за Киселото мляко,наистина живее само в България.На всякъде другаде се изражда,За това по ,,Бай-Тошово'' време ,на всеки 28 дни,летеше самолета с прясна мая за Токио.И на други места става киселото мляко,но не както при нас.Има още една българска тайна която се крие от хората.Не само млякото става в България,и киселото зеле става само в България.Призводителите на кисело зеле от близкият изток,вземаха маята от нас,но в демократични времена,просто взимат готово зеле и го затварят там.
22
4
 
3
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До Дърт комунистПри азиатците е бъдещето още навремето Япония ни помагаше с роботика и електроника.От еврои.иотите нищо добро не видяхме само стригане и *** наредби.Да идват японци и корейци и да ни вдигат на крака.В замяна ще пратим на Германия всички джа.али да са им честити.Хюндай и Самсунг срещи джа.ал е на тва му викам добра сделка!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието кърти мивки. Като го прочетох, реших Че Самсунг започва икономическа война срещу България и Сеул.
20
4
 
4
 
! Отговори
Хъмпти Дъмпти преди 6 години
Поредната фейк новина!Гарантирано от мафията на власт.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото,, сглобяваме ,,Мерцедеси по думите на БиБитко ,толкова и ...
18
0
 
9
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Генерален секретар на ЦК на КПСС и БКП)) Тая се взема на сериозно...
17
5
 
23
 
! Отговори
Дърт комунист преди 6 години
Корейците изнасят продукти с висока добавена стойност телефони за по 1500 лева и коли за по десетки хилади лева, а ние кисело мляко за 30 стотинки. Смях!