Приятелите на Путин с $24 млрд. – разследване на OCCRP

От Кремъл го определиха като поредния клеветнически опус
Обновена: 26 окт 2017 21:36 | 26 окт 2017 21:32, Елка Василева
224
Приятелите на Путин с $24 млрд. – разследване на OCCRP
Владимир Путин и Сергей Ролдугин. Снимка: архив, Reuters

Богатството на така нареченото най-близко обкръжение на президента на Русия Владимир Путин се оценява на 24 милиарда долара, твърди Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP). Тази журналистическа организация стана известна през 2016 г. с разследването си „Панамски документи“.

Центърът публикува разследването „Путин и посредници“ за източниците на богатството на хората, които от OCCRP  смятат за най-близките до руския президент. Руската редакция на Би Би Си подбра главните тези от документа.

Такава оценка се посочва за първи път. Какво се казва в материалите на OCCRP , тя е направена въз основа на собствени разчети и оценки на списание „Форбс“ за 2017 г. В крайна сметка общото състояние на най-близкия кръг на Путин е оценено от OCCRP  на 24 милиарда долара.

Журналистите от центъра пишат, че бизнесът на хората от „най-близкия кръг“ на Путин е свързан с големи нефтени и газови държавни компании или с други държавни корпорации: „Общото във всички тези истории за успех е връзката с президента“.

Има и една друга група - „малка и по-загадъчна“, хора, които „отричат каквато и да е търговска дейност“. Разследващите не са успели да намерят обяснение на откритото тяхно богатство, но обръщат внимание на общото с първата група – всички те са или членове на семейството на Путин, или негови приятели от детството.

„Просто е да се обясни откъде посредниците имат такива пари – напълно възможно е това да са собствени средства на Путин“ - до този извод са стигнали в OCCRP.

Преки доказателства за това не се привеждат. Официално през миналата година Путин е получил  8,858 млн. рубли, съобщи Кремъл през април тази година.

Общо в разследването са споменати 21 души. Сред тях има както публични личности, така и хора, неизвестни на широката публика.

От списъка на хората от най-близкото обкръжение на Путин срещу само една трета са наложени санкции – това са Пьотър Колбин, Генадий Тимченко, Николай Шамалов, Аркадий, Борис и Роман Ротенберг и Юрий Ковалчук.

Защо това е важно? До февруари 2018 г. властите в САЩ трябва да изготвят подробен доклад, включително за връзките между олигарси и президента Путин /или други членове на руския управляващ елит/.

Бизнесмените, които е прието да се отнасят към най-близкото обкръжение на Путин, рискуват да се окажат с наложени срещу тях санкции. Техните активи в САЩ може да бъдат замразени, да им бъде забранено да влизат в страната.

Според OCCRP осем души от списъка са близки или по-далечни роднини на руския президент.

Във връзка с най-близкия кръг се споменават 15 компании, които биха могли да бъдат източник на благосъстоянието на няколко души от списъка. Това са инфраструктурните компании "Стройгазмонтаж" (Аркадий Ротенберг) и "Стройтрансгаз" (Тимченко), петролният трейдер Gunvor, застрахователната компания "Согаз", "Новатек" (Тимченко), "Сибур" (Кирил Шамалов, когото агенция Ройтерс посочи като съпруг на предполагаемата дъщеря на президента Путин), Volga Group (Тимченко) и други.

Интересен факт е, че в списъка е споменат почетният консул на Сейшелските острови в Санкт Петербург Виктор Хмарин. За него през 2013 г. списание „Форбс“ публикува материал под заглавие „Бедният роднина: Защо приятелят на Путин Виктор Хмарин не е станал милиардер“.

Списанието твърди, че той така и не е направил „главоломна кариера на държавна служба, не е заел висок пост в държавните монополи, неговото име не фигурира в списъка на „Форбс“.

В отговор на Би Би Си прессекретарят на Путин Дмитрий Песков нарече разследването на OCCRP „пореден клеветнически опус“, който „не заслужава внимание“.

Хората, спомени в доклада на OCCRP, са: Илхам Рагимов, Юрий Ковалчук, Сергей Ролдугин, Аркадий, Борис, Игор и Роман Ротенберг, Генадий Тимченко, Ксения Франк, Виктор Хмарин, Михаил Шеломов, Николай, Юрий и Кирил Шамалов, Екатерина Тихонова, Мария Путина, Фаассен Йоррит Йост, Пьотър Колбин, Игор Путин, Роман и Михаил Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
3
 
! Отговори
До rze преди 6 години
Ми ей така решава и я анексира :D.В момента Русия продава нефт и газ за:Австрия,Армения,Беларус,Белгия,България,БиХ,Великобритания,Унгария,Германия,Гърция,Грузия,Дания,Израел,Индия,Испания,Италия,Казахстан,Китай,Канада,Корея,Кувейт,Литва,Латвия,Македния,Мароко,Молдавия,,Холандия,Норвегия,Полша,Румъния,СиЧг,Сингапур,Словакия,Словения,САЩ,Тайван,Тайланд,ТиТ,Турция,Украния,Филипините,Финландия,Франция,Хърватия,Чехия,Швейцария,Швеция,Естония,Южна Осетия и Япония.
187
5
 
8
 
! Отговори
rze преди 6 години
До *** И как ще анексира САЩ ,която е най-влиятелната,могъща и с най-модернизираната армия държава за всички времена ? Русия изглежда като военно и икономическо джудже пред САЩ ,да не говорим и че американците имат 54 съюзника ,които са най-силните държави в света ,а Русия само 4 мюсюлмански държави..Ти въобще вярваш ли си на глупостите дето ги пишеш ? Сравнявайте руснаците с Бангладеш или Конго ,но със САЩ е малко нагло.
186
8
 
8
 
! Отговори
Сука преди 6 години
Путин може и да не е господарят на света, но може да си прави каквото си поиска включително и да си анексира територии. То и щатите може да анексира, ама айде от него да мине, да влачат :D
185
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо грешка имама май!Само 24 милиарда?Жълти стотинки другари разследващи.
184
3
 
4
 
! Отговори
2 преди 6 години
ВАС КАКВО ИНТЕРЕСУВА ГЛЕДАЙТЕ ВГ
183
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Източват яко Майка Русия.
182
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин трябва да организира за неговите министри специализация в България на тема - "как да открадна бързо и най-много за кратък период от време". *** -е е е.Само с глупости се занимаваш Елеке.
181
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тези глупави статийки.Евтини,долнопробни, целящи да оклеветят руския президент.Е и какъв е резултата.Аз се интересувам как стана така, че точно в годините на финансова криза Цецо гуменетката се сдоби с шест апартамента;как финансовия ни министър Владито Горанов направи палат близо до София,къде отидоха парите за прословутата ограда;защо уж процъфтяваме финансово Владито Горанов ще вземе още 1 милиард държавен заем?Защо не си гледаме нашия двор, а гледаме как е в Русия. Те ще се справят
180
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всяка държава има милионери и милиардери около управляващите! Ние си имаме Пеевски, Плевнелиев, Прокопиев, Премянов, Димусчиев, Божков, Борисов, Гергов, Гигов . Забелязвате ли че на първите четирима фамилиите им започват с буквата П. Да не са хора на Путин? Нека някой оцени и тяхното богатство и да пресметне какъв процент е от вътрешния продукт?
179
3
 
32
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Тиквата 5 милиарда смъкна от 5 милиона българи откак стана кмет на София докъм днешна дата, а Путин само 24 от 120 милионна Русия.Лошо работите, другарю Путин, лошо!
178
2
 
16
 
! Отговори
as преди 6 години
"въз основа на собствени разчети" ... това е просто несериозно.
177
3
 
26
 
! Отговори
@ преди 6 години
Присмял се хърбел на щърбел. :-)На Тръмп цялата му фамилия работи в Белия Дом. В политика и власт се влиза за комисионни, подкупи... пари.Никой не става политик за да е "слуга на народа".Местния ни финансов министър заряза 6 хиляди лева заплата в Общинска Банка за 2 хиляди лева като финансов министър при Него.:-)
176
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са само за кафе и закуски.
175
7
 
19
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Панамските документи---------------------Аха- премахват всички - американски президенти, пускат тайфуни, наводнения. Мисля че тайфун Ирма - е дългата ръка на Кремъл.Ако имаш параноя - лекувай се.Би ли уточни - какво спечели Путин от убийството на Литвиненко, едно жалко нищожество- пазач в ФСБ. Какви световни тайни той притежавал? Но пък забравяш, че опитвал да седи на 2 стола - Ми6 и чеченските сепаратисти в лондон.
174
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Властите в Русия защо не изготвят подробен доклад за връзката между тях?"Защото не ги е срам, списъците са на разположение, парите са декларирани а не откраднати!
173
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"До февруари 2018 г. властите в САЩ трябва да изготвят подробен доклад за връзките между олигарси и президента Путин."И кой поставя подобни задачи на властите в САЩ? Властите в Русия защо не изготвят подробен доклад за връзката между тях?
172
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквах 240 вместо 24...Е л к е, не може ли да се направи нещо в тази посока?Сега излиза, че ББ и Со. имат бая повече.Но Форбс си трае, защото ББ е "наш" крадец, в смисъл от добрите...
171
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е няма само на нашата тиква да са богати проятелите яя !
170
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еха..новини за Путин и Тръмп , за Путин 200коментара ,за Тръмп40 коментара. после пак онеснявайтв кой е по-влиятелен :))
169
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опппаа, руснаците пуснаха коментиращите да контрират новината:"Аааа ми що да не крадат приятелите на Потин, те нали и другите крадат. Потин и неговите крадци - са най-добрите крадци!"