Приятелите на Путин с $24 млрд. – разследване на OCCRP

От Кремъл го определиха като поредния клеветнически опус
Обновена: 26 окт 2017 21:36 | 26 окт 2017 21:32, Елка Василева
224
Приятелите на Путин с $24 млрд. – разследване на OCCRP
Владимир Путин и Сергей Ролдугин. Снимка: архив, Reuters

Богатството на така нареченото най-близко обкръжение на президента на Русия Владимир Путин се оценява на 24 милиарда долара, твърди Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP). Тази журналистическа организация стана известна през 2016 г. с разследването си „Панамски документи“.

Центърът публикува разследването „Путин и посредници“ за източниците на богатството на хората, които от OCCRP  смятат за най-близките до руския президент. Руската редакция на Би Би Си подбра главните тези от документа.

Такава оценка се посочва за първи път. Какво се казва в материалите на OCCRP , тя е направена въз основа на собствени разчети и оценки на списание „Форбс“ за 2017 г. В крайна сметка общото състояние на най-близкия кръг на Путин е оценено от OCCRP  на 24 милиарда долара.

Журналистите от центъра пишат, че бизнесът на хората от „най-близкия кръг“ на Путин е свързан с големи нефтени и газови държавни компании или с други държавни корпорации: „Общото във всички тези истории за успех е връзката с президента“.

Има и една друга група - „малка и по-загадъчна“, хора, които „отричат каквато и да е търговска дейност“. Разследващите не са успели да намерят обяснение на откритото тяхно богатство, но обръщат внимание на общото с първата група – всички те са или членове на семейството на Путин, или негови приятели от детството.

„Просто е да се обясни откъде посредниците имат такива пари – напълно възможно е това да са собствени средства на Путин“ - до този извод са стигнали в OCCRP.

Преки доказателства за това не се привеждат. Официално през миналата година Путин е получил  8,858 млн. рубли, съобщи Кремъл през април тази година.

Общо в разследването са споменати 21 души. Сред тях има както публични личности, така и хора, неизвестни на широката публика.

От списъка на хората от най-близкото обкръжение на Путин срещу само една трета са наложени санкции – това са Пьотър Колбин, Генадий Тимченко, Николай Шамалов, Аркадий, Борис и Роман Ротенберг и Юрий Ковалчук.

Защо това е важно? До февруари 2018 г. властите в САЩ трябва да изготвят подробен доклад, включително за връзките между олигарси и президента Путин /или други членове на руския управляващ елит/.

Бизнесмените, които е прието да се отнасят към най-близкото обкръжение на Путин, рискуват да се окажат с наложени срещу тях санкции. Техните активи в САЩ може да бъдат замразени, да им бъде забранено да влизат в страната.

Според OCCRP осем души от списъка са близки или по-далечни роднини на руския президент.

Във връзка с най-близкия кръг се споменават 15 компании, които биха могли да бъдат източник на благосъстоянието на няколко души от списъка. Това са инфраструктурните компании "Стройгазмонтаж" (Аркадий Ротенберг) и "Стройтрансгаз" (Тимченко), петролният трейдер Gunvor, застрахователната компания "Согаз", "Новатек" (Тимченко), "Сибур" (Кирил Шамалов, когото агенция Ройтерс посочи като съпруг на предполагаемата дъщеря на президента Путин), Volga Group (Тимченко) и други.

Интересен факт е, че в списъка е споменат почетният консул на Сейшелските острови в Санкт Петербург Виктор Хмарин. За него през 2013 г. списание „Форбс“ публикува материал под заглавие „Бедният роднина: Защо приятелят на Путин Виктор Хмарин не е станал милиардер“.

Списанието твърди, че той така и не е направил „главоломна кариера на държавна служба, не е заел висок пост в държавните монополи, неговото име не фигурира в списъка на „Форбс“.

В отговор на Би Би Си прессекретарят на Путин Дмитрий Песков нарече разследването на OCCRP „пореден клеветнически опус“, който „не заслужава внимание“.

Хората, спомени в доклада на OCCRP, са: Илхам Рагимов, Юрий Ковалчук, Сергей Ролдугин, Аркадий, Борис, Игор и Роман Ротенберг, Генадий Тимченко, Ксения Франк, Виктор Хмарин, Михаил Шеломов, Николай, Юрий и Кирил Шамалов, Екатерина Тихонова, Мария Путина, Фаассен Йоррит Йост, Пьотър Колбин, Игор Путин, Роман и Михаил Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе 24млрд. долара общо богатство на цялата група около президентът на една от най-големите държави в света?! Нещо ми се вижда много малко. Според мен ако говорим за по-малко от 10млрд. на калпак, просто не е сериозно.
7
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, добре си живеят КГБ "челистите" ! ...а мужика патки пасе.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я Я я ! Че преди това бяая 40 милиарда .Лека, полека намаляват---------то, тва, брат, е от курсови разлики, нали рублата падна..
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
24 милиарда - вие майтапите ли се ? Че то откраднатите народни пари от комунистите досега са поне два пъти повече и то в една малка България, а в една Русия, най - голямата страна в света с колосални природни богатства, олигархичните кръгове на Путин държали два пъти по - малко пари от нашите въшльовци...Смешно !
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я Я я ! Че преди това бяая 40 милиарда .Лека, полека намаляват . А уж ще се борим с ,,фалшивите новини ,,Колкото ГЕРБ с корупцията .
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Щерев ГЕРБ- СУДЖУКА
2
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъка, мъкаа!Абе, бг журналистите, що не направите едно разследване на приятелите на ББ? От Козяк ще ви помогнат с база данни.
1
22
 
21
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
Кремъл- организирана престъпна група.