Приятелите на Путин с $24 млрд. – разследване на OCCRP

От Кремъл го определиха като поредния клеветнически опус
Обновена: 26 окт 2017 21:36 | 26 окт 2017 21:32, Елка Василева
224
Приятелите на Путин с $24 млрд. – разследване на OCCRP
Владимир Путин и Сергей Ролдугин. Снимка: архив, Reuters

Богатството на така нареченото най-близко обкръжение на президента на Русия Владимир Путин се оценява на 24 милиарда долара, твърди Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP). Тази журналистическа организация стана известна през 2016 г. с разследването си „Панамски документи“.

Центърът публикува разследването „Путин и посредници“ за източниците на богатството на хората, които от OCCRP  смятат за най-близките до руския президент. Руската редакция на Би Би Си подбра главните тези от документа.

Такава оценка се посочва за първи път. Какво се казва в материалите на OCCRP , тя е направена въз основа на собствени разчети и оценки на списание „Форбс“ за 2017 г. В крайна сметка общото състояние на най-близкия кръг на Путин е оценено от OCCRP  на 24 милиарда долара.

Журналистите от центъра пишат, че бизнесът на хората от „най-близкия кръг“ на Путин е свързан с големи нефтени и газови държавни компании или с други държавни корпорации: „Общото във всички тези истории за успех е връзката с президента“.

Има и една друга група - „малка и по-загадъчна“, хора, които „отричат каквато и да е търговска дейност“. Разследващите не са успели да намерят обяснение на откритото тяхно богатство, но обръщат внимание на общото с първата група – всички те са или членове на семейството на Путин, или негови приятели от детството.

„Просто е да се обясни откъде посредниците имат такива пари – напълно възможно е това да са собствени средства на Путин“ - до този извод са стигнали в OCCRP.

Преки доказателства за това не се привеждат. Официално през миналата година Путин е получил  8,858 млн. рубли, съобщи Кремъл през април тази година.

Общо в разследването са споменати 21 души. Сред тях има както публични личности, така и хора, неизвестни на широката публика.

От списъка на хората от най-близкото обкръжение на Путин срещу само една трета са наложени санкции – това са Пьотър Колбин, Генадий Тимченко, Николай Шамалов, Аркадий, Борис и Роман Ротенберг и Юрий Ковалчук.

Защо това е важно? До февруари 2018 г. властите в САЩ трябва да изготвят подробен доклад, включително за връзките между олигарси и президента Путин /или други членове на руския управляващ елит/.

Бизнесмените, които е прието да се отнасят към най-близкото обкръжение на Путин, рискуват да се окажат с наложени срещу тях санкции. Техните активи в САЩ може да бъдат замразени, да им бъде забранено да влизат в страната.

Според OCCRP осем души от списъка са близки или по-далечни роднини на руския президент.

Във връзка с най-близкия кръг се споменават 15 компании, които биха могли да бъдат източник на благосъстоянието на няколко души от списъка. Това са инфраструктурните компании "Стройгазмонтаж" (Аркадий Ротенберг) и "Стройтрансгаз" (Тимченко), петролният трейдер Gunvor, застрахователната компания "Согаз", "Новатек" (Тимченко), "Сибур" (Кирил Шамалов, когото агенция Ройтерс посочи като съпруг на предполагаемата дъщеря на президента Путин), Volga Group (Тимченко) и други.

Интересен факт е, че в списъка е споменат почетният консул на Сейшелските острови в Санкт Петербург Виктор Хмарин. За него през 2013 г. списание „Форбс“ публикува материал под заглавие „Бедният роднина: Защо приятелят на Путин Виктор Хмарин не е станал милиардер“.

Списанието твърди, че той така и не е направил „главоломна кариера на държавна служба, не е заел висок пост в държавните монополи, неговото име не фигурира в списъка на „Форбс“.

В отговор на Би Би Си прессекретарят на Путин Дмитрий Песков нарече разследването на OCCRP „пореден клеветнически опус“, който „не заслужава внимание“.

Хората, спомени в доклада на OCCRP, са: Илхам Рагимов, Юрий Ковалчук, Сергей Ролдугин, Аркадий, Борис, Игор и Роман Ротенберг, Генадий Тимченко, Ксения Франк, Виктор Хмарин, Михаил Шеломов, Николай, Юрий и Кирил Шамалов, Екатерина Тихонова, Мария Путина, Фаассен Йоррит Йост, Пьотър Колбин, Игор Путин, Роман и Михаил Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на кака *** от БСП дупето е облепено с долари....
107
5
 
3
 
! Отговори
призив преди 6 години
И както преди съм казвал , да не забравите да проверите за Путин под леглото , в шкафовете , абе във всеки ъгъл , че като изскочи от нейде ВВП , да не ревете !!!!
106
4
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Това е положението товарищи, цялата рушка олигархична клика се е хвнала здраво за кранчето на газта. Родата на товарищ путин и приятелите му от КГБ, след раздържавяването на РАША, явно са приватизирали основните средства за доходи в бензиновата губерния, а именно нейните газови и нефтени находища съставляващи основния ресурс на икономиката и. Що се отнася до редовия ***, той е свикнал да го кара на самозадоволяване и е готов на всякакви лишения за Родину, Сталину ... путину и так далее ...!!!
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оо и на кака *** БМветата ще цъфнат.....
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
112 Стига с тия 3 млн , не са толкова
103
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕми явно 3 милиона българи са решили да се възползват от свободата и искат да слугуват и да проституират, и затова са отишли да запад да слугуват и да проституират, защото това искат, а при демокрацията която САЩ ни донесоха всеки може да прави това което иска и Христо Бисеров, и тези 3 милиона българи които слугуват и проституират на Запад просто се възползват от свободата и демокрацията, демокрацията е най-съвършената система.
102
5
 
11
 
! Отговори
до 99 преди 6 години
Никой не слугува на Запад.Живеем в ЕС,всеки е свободен да работи и живее където си поиска.Кефи те на Запад,отиваш,бачкаш,нормална работа каквото бачкат милиони хора по света,взимаш си заплатата и си живееш живота със мацката,или семейството.Ама от къде да знаеш,като не си излизал от село.За проституцията е трудно за българките да се вредят,рускините и сръбкините са окупирали всичко.Рускините са най добри,за 20 еврака късат бежанците и всичко що им падне.
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
107 на кое викаш зле на ръстът на продажбите на недвижими имоти и техните цени илина ръстът на депозитите в банкитеилина ръстът на телефонните измами и хвърлените през балкона суми.
100
2
 
3
 
! Отговори
Изненада преди 6 години
Путин - внука на готвача на Сталин - е случва се...
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независими експерти от Евросъюза смятат, че Грузия е виновна за войната в Южна Осетия, съобщи германското сп. Шпигел. Изданието се позовава на източници от Брюксел, запознати със съдържанието на доклада на специална комисия, която е разследвала причините за конфликта. Военните действия траяха през периода 7-12 август 2008 г. Независимата комисия бе създадена по инициатива на Германия, Холандия, Белгия и Люксембург.
98
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те затова 3 милиона българи----------------Не са 3 млн , какво хората са свободни могат да заминат могат и да се върнат когато поискат
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
101 За това са на тоя хал
96
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКрим е Руски. Въпросът е затворен.
95
2
 
2
 
! Отговори
Изненада преди 6 години
Путин - внука на готвача на Сталин - е случва се...
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
97 Това е само началото смята се че става дума за суми между 1 и 2 трл.
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 94Хе-хе-хе......ако знаеш как се радват руснаците на такива новости!!!! И си викат - така им се пада на крадците! Хи-хи-хи....90% от руснаците ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ НИТО ОТ САНКЦИИ НИТО ОТ РАЗНИ СПИСЪЦИ ИЛИ ОФШОРКИ!
92
4
 
3
 
! Отговори
до 90 преди 6 години
Хората умирали от глад в България?Ти от кой град си бе човек.
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до АнонименТе затова 3 милиона българи слугуват и проститиурат на запад, щото в ЕС членката на втора скорост България има много работа за всеки който иска и може да работи, но на запад отиват да мият улиците и да вършат черната работа тези които не искат и не могат да работят, щото на запад на всеки дават работа и плащат, и на тези които не искат и не могат да работят.
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
95 Как да не ходи а това в Грузия и Украйна какво е и какво общо има държавната политика с кражбата на държавно имущество защото тези около Путин това правят .
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО ТОЛКОВА???? Шегувате се.............че за руснаците това са джобни пари!!!!!!! Смях!!!