Принцът, който иска да промени из основи Саудитска Арабия

Престолонаследникът Мохамед бин Салман обеща умерен ислям
Обновена: 26 окт 2017 21:45 | 26 окт 2017 21:39, Елка Василева
31
Принцът, който иска да промени из основи Саудитска Арабия
Мохамед бин Салман. Снимка: архив, Reuters

Дошъл да разкрие плановете за футуристичен мегапроект на Червено море, младият престолонаследник на Саудитска Арабия представи в крайна сметка дръзка визия за радикално преобразяване на ултраконсервативното мюсюлманско кралство.

На икономически форум във вторник в Рияд, наречен "Давос в пустинята", 32-годишният Мохамед бин Салман обеща "умерена" Арабия, различна от образа на арабска страна, дълго смятана за износител на уахабизъм - свръхсурова версия на исляма, с която са закърмени много джихадисти по света.

Изненадващата реч бе произнесена в разгара на реформите, вдъхновени от принца, които отбелязват най-големия културен и икономически прелом в модерната история на кралството, с фактическо маргинализиране на могъщата каста на религиозните консерватори, господствали в публичното пространство десетилетия наред, смятат анализатори.

"Няма да прекараме още 30 години от живота си в приемане на екстремистки идеи и ще ги унищожим начаса", увери той под аплодисментите на участниците във форума, привлякъл 2500 души на ръководни позиции от цял свят.

Принцът, наричан Ем Би Ес (МБС, инициалите на Мохамед бин Салман, бел. ред.), обеща връщане към "умерения, толерантен ислям, отворен към света и всички други религии", докато негови критици често заклеймяват неговия "авторитаризъм".

Изказването му във вторник, в разгара на рекламирането на проект за развитие за над 500 милиарда долара на Червено море, се вписва в рамките на дързък реформатор в страна, където половината население е на под 25-годишна възраст.

"Това е най-ясната визия, която някога сме имали" за Саудитска Арабия, заяви пред АФП анализаторката Лори Богарт от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. "Ясно е, че той променя в момента кралството, което предполага по-мека религиозна сфера с по-слабо влияние".

Визията за "умерена Арабия", смятана дълго време за оксиморон, е рискована и може да предизвика реакция сред консерваторите.

Тя обаче придобива конкретни очертания. Миналия месец жените получиха правото да шофират, скоро ще отворят врати кината, а саудитките честваха националния празник заедно с мъжете, което бе нещо невиждано досега.

Освен това правителството обяви създаването на център за "удостоверяване" на думите на пророка Мохамед, който има за задача да премахне всички "неверни и екстремистки" интерпретации. А религиозната полиция, чийто дълг е да следи за спазването на половата сегрегация, е почти изчезнала от саудитските градове.

Някои религиозни консерватори, които дълго време се противопоставяха на всякаква еволюция в статута на жените, подкрепиха решението да им се даде право да шофират.

Според Али Шихаби, директор на "Арейбия фаундейшън" във Вашингтон, престолонаследникът е оказал задкулисно влияние, за да накара някои духовни сановници да подкрепят реформите му.

"Винаги ще има бунтари и реакционери, но неговата динамичност и сила, комбинирани с големия дял млади хора, подкрепящи промяната, му позволиха да постигне напредък по този път", каза той.

Според експерти изявленията и обявените мерки от принц Мохамед, син на 81-годишния крал Салман, са сътресение за кралството, управлявано от самото си създаване от уахабизма.

В същото време той работи за засилване на политическото си влияние във властта, прибягвайки по-конкретно към вълна от арести на дисиденти, включително на влиятелни духовници и интелектуалци.

Сред привържениците на Ем Би Ес доминира една идея: невъзможно е да се стигне до консенсус в страна, в която се провеждат безпрецедентни реформи.

На форума принц Мохамед бе дошъл преди всичко да продаде на чуждестранни инвеститори своя проект за гигантска зона за развитие на границите на Йордания и Египет, която ще се простира на 26 500 квадратни километра.

Рекламно видео показа футуристични градове с жени, облечени по западен маниер, които тренират или работят с мъже. Кадри, които контрастират със стриктния дрескод в Саудитска Арабия.

На конференцията също имаше жени, облечени в западен стил.

Някои правителствени представители сравниха кампанията за реформи с движещ се с висока скорост автобус - или се качваш, или оставаш на място.

"Само мечтателите са добре дошли", заяви принц Мохамед, но икономически анализатори се боят от твърде бързи промени в кралството.

"Може да се каже, че той прави твърде много (промени), твърде малко или твърде късно", каза Стивън Потър, вицепрезидент на базираната в Чикаго компания "Нордърн тръст" и участник във форума. "Всички обаче сме съгласни: промяната е необходима и е по-добре, отколкото да не се прави нищо".
 

/БТА/
 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно съвпада с описанието на Антихриста. Млад, ще прави чудеса, всички царе ще дойдат да му се поклонят... Догодина става на 33 - т.е. христова възраст.
29
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Елкеее, Елкее... пак надмина себе си.
28
0
 
1
 
! Отговори
Нммн преди 1 година
Стъклото се прави от пясък...
27
0
 
1
 
! Отговори
Божур преди 1 година
Всичко се прави в интерес на страната, подготовката и за времето, когато свърши петрола.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...32-годишният Мохамед бин Салман обеща "умерена" Арабия, различна от образа на арабска страна, дълго смятана за износител на уахабизъм - свръхсурова версия на исляма, с която са закърмени много джихадисти по света."
===
Твърде дръзко и радикално за страна, чието управление и нрави почиват на уахабизма от създаването й. Звучи като предизвестие за гражданска война. Имайки предвид целият регион, това звучи твърде опасно.
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната малоумна статия, изготвена от видния геополитически експерт ЛЕЛЯ *** ! Докато громим "злата Русия" лъскаме имиджа на диваците от Саудитска Арабия, които обезглавяват хора и трепят жените за щяло и нещяло, защото нямат никакви права. Но нали са ни съюзници, имат и петрол....днес.бг - смешни сте.
24
1
 
25
 
! Отговори
Жоре Арабисто преди 1 година
Каквото и да прави, С.А и другите подобни емирства, ханства и т.н са обречени на провал, просто защото са ислямски държави. За почти 1500 години арабите не успяха да дадат НИЩО на света, ако не броим десетина учени, математици и философи....10 за 1500 години!!! Та дори една малка България е дала в пъти повече научни достижения отколкото всички арабски държави взети заедно..а причината е само една и това е религията им, която не дава стимул за човешки прогрес.
23
0
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Всъщност туризмът е една доста добра идея. Нали се сещаш че в СА се намират и Мека и Медина- два от трите свещени града за втората по-големина религия. Техният пророк е казал че всеки трябва да ги посети веднъж в живота си за годишният хадж. Това не може да измести прихода от петрола, но определено може да е добро перо в бюджета им
22
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Ето картината: годината е 2159-та, двигателите са изцяло преминали на водород и електричество. Петролът е останал единствено в производството на ПВЦ и сходните им. Арабският полуостров тъне в бедност и нищета. От небостъргачите и футуристичните сгради в Обединените Арабски Емирства са останали само ръждиви скелети, а китните оазиси са се превърнали в пясъчна пустиня.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американци англичани и тн бие ги на почивки!
--------------------
Кога се е случвало това
20
0
 
15
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 1 година
Този може да постигне много повече от всички мерки срещу екстремизма стига да не го бастисат
19
0
 
7
 
! Отговори
ДС преди 1 година
Твърде късно. Илон Мъск настъпва.
18
8
 
33
 
! Отговори
ФАКТ! преди 1 година
Наглосаксите обичат хазарта но винаги са залагали на куци коне Турската империя която се разпадна Албания и Косово арабските кочини и тн.Русия залага само на себе си и засега печели срещу когото и да било Френски империи Хитлеров райх американци англичани и тн бие ги на почивки!
17
7
 
25
 
! Отговори
ФАКТ! преди 1 година
До 100 Карата

Ерата на петрола свърши за да се постави русия на колене тъй като тя печели също от петрола.Сащ жертваха арабските иди.ти сега ония се чудят как да се спасяват.За разлика от тях обаче Русия е пълна с грамотни хора софтуерчици има металургия всички сплави за самолети и двигатели на Бойнг и Еърбъс са руски има самолетостроене корабостроене прави реактори и тн.А арабите нямат нищо освен пясък а и не си дават особено зор а и не са от най-умните!Наглосаксонците са бита карта и го знаят
16
5
 
25
 
! Отговори
ФАКТ! преди 1 година
Тоя е нищо повече от умерен тъ.ак.Нищо няма да променят кво багери ли ще произвеждат и ще конкурират Либхер Хитачи или Кетърпилар.Сателити ли ще правят кой ще конкурират Еърбъс или Талес-Аления.Коли ли ще правят Порше ли ще конкурират?Земеделие в пустинята ли ще правят или туризъм с хиджаби и никаби.***!
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идването на Антихриста на власт.
14
2
 
18
 
! Отговори
100 Карата преди 1 година
Ако се намери алтернатива на бензина,за арабският свят не ми се мисли.Ще гледат жално ,,Чичо Сам'' и ще се молят за помощ.Няки ще кажете.....-Те тези са богати,имат долари.Но колко от тях са богати наистина ? Колко от тях могат да изкарат до краят на животът си без средства,без да работят,без социални помощи ?Само от спестеното си ?
една смяна на парите по света,и Аеабите са фитка.Безконечна война.И единственото по евтино спасение е Европа.
13
3
 
8
 
! Отговори
най-после преди 1 година
Браво! :)
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето тези ще се развият, а Турция ке падне.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от 11 Това за Хърватия и шейха го имаше преди няколко години като новина в този сайт. За тези които си мислят, че се бъзикам.