От Жената-чудо до Мугабе: Посланици на добра воля стават лоши

ООН се оказа в неловка ситуация два пъти за по-малко от година
27 окт 2017 19:31, Елка Василева
3
От Жената-чудо до Мугабе: Посланици на добра воля стават лоши
Снимка: архив, Reuters

Първо Жената-чудо изпадна в немилост, порицана заради извивките на тялото си. След това зимбабвийският президент Робърт Мугабе загуби почетния статут на посланик на добра воля, тъй като е смятан по-скоро за диктатор, отколкото за лъч на надеждата на ООН.

Какво се обърка?

Назначаването - и бързото уволняване - на посланици на добра воля постави ООН в неловка ситуация два пъти за по-малко от година и повдигна въпроси за имиджа, който организацията иска да има.

"Решението за назначаване на посланик на добра воля може да има обратен ефект, ако организацията - или фирмата - не е наясно как обществото възприема техния посланик", заяви Бен Лок, директор по международните въпроси в американската ПР-фирма "Еделман".

Миналата седмица Мугабе беше отстранен от поста посланик на добра воля на Световната здравна организация, след като западни дарители и правозащитни групи изразиха възмущение от назначаването му. На Запад 93-годишният Мугабе е обвиняван, че е съсипал зимбабвийската икономика, както и за множество нарушения на човешките права в 37-годишното си управление, по време на което е заемал президентския или премиерския пост.

"Назначаването (на Мугабе) беше странно решение, което може да бъде запомнено задълго и да хвърли сянка над важната работа, която СЗО върши", заяви Лок в телефонно интервю пред Ройтерс. Той обаче добави, че организацията "се е справила добре със смяната на посоката, действайки бързо".

И други споделят това мнение. Ан-Мари Батсън, ПР-експерт от Великобритания, заяви в Тwitter: "Погрешно решение за избор. Правилно решение за отказ от избора. Здравият разум надделя, макар че беше необходим хор (от гласове), за да се стигне до промяната."

Посланиците на добра воля - от музикалната звезда Шакира за Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) до британската актриса Ема Уотсън за ООН-Жени - използват престижа и таланта си, за да защитават конкретни каузи. Изборът на посланиците се прави от ръководителите на агенциите на ООН и се одобрява от генералния секретар на ООН.

Икона на феминисткото движение?

По-известна с облеклото си, отколкото с познания в защитата на човешките права, мандатът на Жената-чудо като почетен посланик на ООН приключи през декември миналата година, по-малко от два месеца, след като назначението на оскъдно облечената и добре оформена героиня от комиксите предизвика протести. Близо 45 000 души подписаха онлайн-петиция, призовавайки генералният секретар на ООН Бан Ки Мун да преразгледа избора на комиксовата супергероиня като почетен посланик на добра воля за равенството между половете. Те заявиха, че "сегашният облик на персонажа е бяла жена с големи гърди, невъзможни пропорции на тялото, оскъдно облечена в блестящо боди, разкриващо бедрата й".

"Макар че изборът на Жената-чудо без съмнение е направен с добри намерения, е било неуместно да се предлага толкова демонстративно сексуален образ в подкрепа на кауза, защитаваща равноправието на жените", заяви Лок. "И не може да се каже, че има недостиг на реални жени, сред които да се направи избор", добави той.

Други изпаднали в немилост почетни посланици на добра воля включват тенисистката Мария Шарапова, временно отстранена от поста посланик на Програмата на ООН за развитие за времето, когато заради проблем с лекарства й беше забранено да участва в състезания в продължение на 15 месеца.

Айша Кадафи, дъщеря на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, беше лишена от поста си на посланик на ООН през 2011 г.,по време на бунта срещу покойния й баща.

Макар че организациите често разчитат на известни личности, които да отстояват социални каузи, звездите понякога могат "да опростят прекалено проблеми с дълбоки нюанси", заяви Лок.

През юли Анджелина Джоли, специален посланик на Върховния комисариат на ООН за бежанците, предизвика възмущение с процеса на кастинг за последния й филм. Импровизирана сцена на прослушванията беше критикувана като жестока, защото включвала даване и отнемане на пари от обеднели деца.
ООН и СЗО отклониха молбата за коментар.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми да, жената чудо трябва да е поне 80 килограма 1.50см.
2
1
 
7
 
! Отговори
Су-57 преди 6 години
Ще мине време ще се разбере, че черното всъщност е бяло, но ще изтекат много вода и много петро-долари. Можем само да се надяваме, че петро-юана настъпва и нещата ще се наредят. Хората които разбраха какво се е объркало демократично ги извадиха от канавката.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
130-140кг 1.1м с мерки 40-20-40, с цвят на дъга и 49 ном обувки, за да не се дискриминират ниските, слабите, дебелите, плоските, слабите, черните, белите, жълтите, зелните. Господ ако искаше да сме еднакви визуално-щеше да ни е направил..